Moderátor: Picard
ingwe píše: Rozumím tomu tak, že jako exkurz, kuriozita se náboženství do moderních BU promítnout může, ale pravidelnou součástí to není.
Na jednom kendo turnaji tu byl japonsky sensej, kteri byl zaroven sintoisticky mnich a pred turnajem vedl takovy zajimavy obrad, ktery mel vest k ochrane ucastniku pred zranenim a vubec ke zdarnemu prubehu akce.
Picard píše:ingwe píše: Rozumím tomu tak, že jako exkurz, kuriozita se náboženství do moderních BU promítnout může, ale pravidelnou součástí to není.
Vidíš, ale já bych právě řekl, že pravidelnou součástí to právě je. Všechny ty mokusó na začátku a konci tréninku, úklony ke kamize, nebo jak už tu poznamenal Petr ty výkřiky Já, Tó v Kendó kata a bude toho víc.
Podle mě tam právě tato hranice není, nebo prostě oni jí tam nevidí.ingwe píše:mi padá právě do této kategorie.
Picard píše:Podle mě tam právě tato hranice není, nebo prostě oni jí tam nevidí.ingwe píše:mi padá právě do této kategorie.
practice píše:Lidi dost casto vzyvaji Boha pri treninku oci (technika "Obraceni oci v sloup"), nebo pri procvicovani krcni patere (technika "Krouteni hlavou Nevericich").
Nejcastejsi jsou modlitby typu: "Jezis!", "Smarja panno!" nebo "Pane Boze!"
mysmys píše:Forma Rei (śinzen rei, to rei) vychází z doporučení a způsobů Celojaponské federace kendó
Picard píše:mysmys píše:Forma Rei (śinzen rei, to rei) vychází z doporučení a způsobů Celojaponské federace kendó
Ha - právě že to šinzen ni rei je to budhistické. Celojaponská federace Kendó právě proto doporučuje "Šómen ni rei", které je sekulární, prostě pozdrav směrem k čestnému místu a více aplikovatelné v mimo-japonském prostředí.
1. Jak vkročit do oblasti cvičení (šinden), jak se v ní otáčet a jak z ní vystoupit
Když cvičíte v šinden (chrámu, svatém místě, dódžó), vstupujte do této oblasti šimo no aši(1) a opusťte ji kami no aši(2). Když měníte směr, otočte se na kami no aši. Viz diagram na straně 43.
(1) Šimo no aši – noha vzdálenější od šinzy (oltáře) nebo šómenu (přední sedadla). Když stojíte na středové linii (seičúsen), je to vaše levá noha.
(2) Kami no aši – noha blíže k šinze nebo šómenu. Když stojíte na středové linii (seičúsen), je to vaše pravá noha.
2. ŠINZA E NO REI v ŠINDEN (Úklona šinze)
Přistupte k šinze v taitó šisei a proveďte čakuza dle popisu v bodu 3, kapitola Chování. Levou rukou přesuňte meč z levého stehna doprava vpřed a přesuňte pravou ruku pod levou ruku. Položte pravý ukazovák na záštitu meče a ostatními čtyřmi prsty držte dohromady koiguči a šňůru. Přendejte meč do pravé ruky. Když pokládáte levou ruku na levé stehno, přesuňte konec sajy (kodžiri) pravou rukou zleva zezadu doprava dozadu. Ujistěte se, že ostří směřuje dovnitř a položte meč záštitou v rovině vašich kolen. Tiše položte meč na podlahu, rovnoběžně s pravou nohou. Mezi stehnem a mečem nechte mezeru. Uvolněte pravou ruku z meče a položte ji nazpět na pravé stehno. V závislosti na stylu dle popisu v kapitole Chování proveďte zarei. Po skončení přesuňte meč do původní pozice tak, že celou akci provedete v opačném pořadí.
3. SÓGO NO ZAREI (Vzájemná úklona)
Velmi podobně jako šinza e no rei, ale se zámyslem úcty k učitelům a starším. Vy začnete s úklonou jako první a zvedněte horní část trupu až po svém protějšku.
mysmys píše:chrámu, svatém místě, dódžó
mysmys píše:Bez rozumného vysvětlení proč se to dělá, by mi vadilo, že mě k tomu nutí. Na druhou stranu, já se chci učit, tak bych se měl přizpůsobit a nebo hledat jinde...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků