sebeobrana vs souboj

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

to 37stupnu

Příspěvekod Virgee » čtv 15. dub, 2004 11:49

Na WT/VT/WCh rozhodně nechodí jen chcípáci, jak říkáš. Znám plno lidí, kteří mají postavy a schopnosti thajských boxerů a dělají VT.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 01. kvě, 2004 9:04

Napsal jsem to hodne zjednodusene,takze jsi to mozna nepochopil.Jestlize u vzniku WT /aj./ byla zena je to vhodny styl pro slabsi.Je mi jasne,ze WT muze delat 120kg chlap stejne,jako muze byt lehka vaha v thaiboxu vinikajici borec.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

MISTR

Příspěvekod Anonymní » čtv 20. kvě, 2004 23:43

Nejsem žádné ořezávátko,za 15 let jsem si vytříbil chvaty,které mi vyhovují,vždy,když jsem byl napaden a ve střízlivém stavu,jsem se ubránil,a v mnoha případech,kdy jsem zaútočil aniž bych byl v právu,jsem dostal přes držku...A čím je člověk starší,tím líp a víc zvládá konfliktní situace bez boje a s větší ctí,než kdyby se i popral.Můžeme se tady bavit o mistrech i MISTRECH,o nejlepším ze všech stylů světa atd.pro mne je mistr ten,kdo dokáže rozzuřeného 120 kg chlapa zkrotit slovem a když už neudělat z něj přítele,ukázat mu,že je především člověk.Viděl jsem pár případů na vlastní oči.A jednalo se o lidi,kteří by byli schopni polámat kohokoliv,i útočníci i napadení.V tom to je....půjčím si něco slov od jednoho z velikánů B.L.-UMĚNÍ BOJE BEZ BOJE..Jde to.A něco na závěr-veškerá negativní energie vynaložená ke škodě druhého se vrací k původci-hned,zítra,za týden,měsíc,rok...Čas je věčný a má spoustu času.Přeji všem na těchto stránkách mnoho zdaru při pilování fyzičky,tréninku nebo zábavě,kterou BU skýtají.Hyperboreus
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lionel » sob 02. říj, 2004 13:13

to debil: už jsi někdy někomu něco zlomil, že jsi si tam jistý, že to jde strašně těžko? U nás na Jujitsu se stala jedna věc - žák (15let, 60kg) nasazoval páku shiho nage na svého spolucvičícího (stejné proporce). Ale použil jen o malinko větší sílu než musel, doprovodil to malinkým škubnutím (asi chtěl, aby to vypadalo efektivně). A co z toho vzešlo? ®e relativne malou silou způsobil partnerovi vykloubení lokte a trojnásobnou zlomeninu pažní kosti. Ten člověk se z toho léčí dodnes (je to rok).

Tím nechci říct nic jiného než to, že tvrdit, že to nejde, nebo že to jde jen těžce, je mylné.
Je-li mysl zvládnuta, jsou zvládnuty všechny věci.
Lionel
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Virgee » sob 02. říj, 2004 14:08

37stupnu píše:Napsal jsem to hodne zjednodusene,takze jsi to mozna nepochopil.Jestlize u vzniku WT /aj./ byla zena je to vhodny styl pro slabsi.Je mi jasne,ze WT muze delat 120kg chlap stejne,jako muze byt lehka vaha v thaiboxu vinikajici borec.

Faktem je , ze zas tak ta zena u vzniku jista neni :-)
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Lioneli,

Příspěvekod BenGuri » sob 02. říj, 2004 14:17

Máš pravdu, zlomil jsem toho dost, a ne vždy úmyslně. Je to dřív než by si člověk myslel. Ve skutečnosti pažní kost je silná třeba jako laťka z plotu. Má sice dobrou architekturu, ale fyzika hovoří neúprosnou řečí. Nos se dá zlomit, aniž by sis všiml, žes o něj zavadil, žebra jsou prolomená natotata a klíční kost, vzhledem k svému vyklenutí se naštípne, nebo vykloubí, nebo odlomí jako nic. Největší nebezpečí jsou vždy kosti stehenní a holení, tam je léčba složitá a poměrně nejistý výsledek a v kosti stehenní je tuk, který může ucpat cévy v mozku a holení kost je zase krvetvorný orgán.... není to legrace a je to vždy politováníhodná událost, ať již to člověk udělá nerad při výcviku, nebo i když musíš být třeba na někoho víc ošklivý v boji. A když kost vykoukne i když slyšíš její prasknutí, je to pocit, na který když nejsi připraven, může oslabit i Tvou vlastní vůli pokračovat ve zneškodnění soupeře, pokud se jedná o nějakého nebezpečného, v boji pokračujícího člověka. To že někomu něco zlomíš, Tě může odrovnat, když na to nejsi připravený. 8)
Není to nic moc. Myslím, že je lépe cvičit BU a nikdy se s takovou věcí nemuset potkat.
BenGuri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » ned 03. říj, 2004 16:11

37 sedum stupnů něco z toho je pravd ale jinak sem vědší blbost v životě neslyšel...:)))) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 15. lis, 2004 21:23

Co sa tyka ulice, myslim ze majster klasickych BU by sa obranil jedna radost. Ale hovorim majster. Za ako dlho sa stene clovek majstrom?Napriklad umeniu chin na v cinskych BU - paky a kontratechniky sa musia ucit velmi dlhy cas. A kvalifikovanych ucitelov je velmi malo.A castokrat aj casu. Preto sa aj ozbrojene zlozky ucia moderne systemy - akysi mix, ktorz obsahuje jednoduche a ucinne techniky roznych stylov.
Toto sa da urcite naucit za kratsi cas ako nejake klasicke BU. Myslim ze preto mnoho ludi zvoli rychly a ucinny system efektivneho,tvrdeho boja.
Ale to je len cvicenie pre prax. Dril.
V klasickom BU clovek nemysli len na ten dril. Teda nemal by.
Ale ako bola dana otazka? Pre sebaobranu na ulici - myslim ze nejaky moderny system "efektivneho" boja :twisted:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 17. kvě, 2005 17:21

Zkuste se mrknout na tohle...nenapadá mne,kam jinam to hodit.Myslím,že je to k tématu :wink:

http://www.jkd-kbh.dk/sbg2.wmv
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod bison » úte 17. kvě, 2005 17:43

jednim slovem: vynikajici.
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » úte 17. kvě, 2005 18:24

Na té stránce s filmečky,kterou jsem dával do tohohle fóra:
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=831 ,je toho více.Hledejte pod odkazy ISR,SBG a Matt Thornton(to je ten maník ve filmečku výše).
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » pon 06. čer, 2005 14:00

Lidičky, můj názor je ten, že sebeobrany učí techniky úchopů ... proto, že je už to nejkrajnější řešení, kterým se vás snaží agresor dostat. Musíte vědět jak z toho ven né :wink: Jinak je nejlepší mit stále od agresora distanc a případně provést nějakou techniku, né?

Dále nikdy bych neútočil jako první je třeba dodržovat paragraf 13 o Sebeobrana musí být zjevně přímoúměrná útoku !!!

Takže pokud možno se konfliktu vyhnu a jdu pryč. Když to nejde držím si agresora dále od těla a provedu rychlou eliminaci. Nikdy bych neútočil dřív dokud sám agresor mě nenapadne. Do té chvíle o nic nejde !!! :wink:
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 06. čer, 2005 14:47

Pozor na to.....útokem již může být hrozba,nemusí dojít k fyzickému kontaktu.....je potřeba rozlišovat,nelze aplikovat jedno schéma na různé situace :!: (Vezmi příklad....máš 50 kg i s postelí,jde Ti naproti 100kg rampa,v ruce klacek a oznámí Ti,že Tě zabije.....máš střelnou zbraň,vytáhneš a pohrozíš zbraní.....jestli se přiblíží ještě o krok,že střelíš !Usměje se,udělá krok...a Ty ho zastřelíš........výsledek :arrow: SEBEOBRANA :!: (a přesně podle paragrafu....akutní ohrožení života,dokonce jsi si dal tu práci ho varovat....... :wink: Ale všechno záleží na spoustě faktorech.....důležité je,mít chladnou hlavu,znát zákony a radši se krizovkám vyhýbat).

V paragrafu 13 není nic o tom,že nemůžeš zaútočit první.....ten zákon je naopak napsaný chytře(a zároveň vyhýbavě,to je fakt.....mají v něm hokej i orgány výkonné moci).
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 06. čer, 2005 15:34

Nechci do toho pořád pitvat, ale myslím že je důležité zminit, že už dlouho neplatí PŘIMĚŘENÁ nebo PŘÍMO ÚMĚRNÁ obrana což jsou vesměs blbosti. Obrana musí "tvrdší" (aby mne zastánci měkých stylů nekamenovali:-)) než útok jinak je logicky k ničemu.

dnes je to takto

§13 Nutná obrana

Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací PŘÍMO HROZÍCÍ nebo trvající útok na zájem chráněný tímto zákonem, není trestným činem. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana ZCELA ZJEVNĚ NEPŘIMĚŘENÁ způsobu útoku.

Takže tak nějak.

Zdar a sílu[/b]
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 06. čer, 2005 15:41

Tak......vyložit se dá všelijak,nicméně...... :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » pon 06. čer, 2005 16:49

Krokac píše:Lidičky, můj názor je ten, že sebeobrany učí techniky úchopů ... proto, že je už to nejkrajnější řešení, kterým se vás snaží agresor dostat. Musíte vědět jak z toho ven né :wink: Jinak je nejlepší mit stále od agresora distanc a případně provést nějakou techniku, né?

Dále nikdy bych neútočil jako první je třeba dodržovat paragraf 13 o Sebeobrana musí být zjevně přímoúměrná útoku !!!

Takže pokud možno se konfliktu vyhnu a jdu pryč. Když to nejde držím si agresora dále od těla a provedu rychlou eliminaci. Nikdy bych neútočil dřív dokud sám agresor mě nenapadne. Do té chvíle o nic nejde !!! :wink:

S takovouhle myšlenkou jsi mrtvý muž, a slovy JUDr. Náchodského si kup vlčáka a po setmění nevycházej z baráku. 100% souhlasím s Tomanem. Obrana v momentě útoku musí být o dost tvrdší!!!!!!!! Útočník na tebe jde s určitým potenciálem nasrání a když v momentě útoku nebudeš nasranější než on tak si prohrál. To znamená , že kdyby jsem tě přirovnal třeba k pingpogáči, tak útočník v momentě napadení je tenisák a ty jestli se okamžitě nestaneš basketbalovým míčem tak si poletíš vzduchem a pak můžeš přemýšlet kde se stala chyba. Je to jednoduchá teorie, ale těžká praxe.
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 06. čer, 2005 17:02

Tohle je dost složité,brát to takhle....nejde o stav "nasrání"....mohu Ti oponovat v tom,že pokud se "vztekneš",prohrál jsi Ty.Měl bys brát v potaz charakter útoku(jenom rvačka,ohrožení života),důvod útoku(klasická fackovaná kvůli prkotině,znásilnění,obrání o majetek),situaci okolo sebe(sám v parku,tramvaj,ulice plná lidí)....uznávám,je toho moc,ale je to tak.
Také záleží na tom,jak to ustojíš(jak dlouho zůstaneš v šoku,pokud je útok neočekávaný,popřípadě jestli je útok zakončení vyhrocené hádky...atd),jak jsi dobrý,jak ses vyspal.... atd.

Situace od situace se liší,každý reaguje jinak,Krokac pouze napsal,podle čeho se řídí on......třeba ho někdy nějaký zážitek donutí přehodnotit své postoje(ať tak,nebo tak),nicméně,přeji mu(a ostatním),aby se mu takové situace vyhýbaly velkým obloukem :idea: :!:
Ať máme všichni jen zážitky,které chceme....... :wink: :lol: 8) :!: :idea:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: sebeobrana vs souboj

Příspěvekod Anonymní » pon 06. čer, 2005 19:40

DMC píše:Napadla me takova otazka:

Vetsina "klasickych" BU se hodne venuje nacviku obran proti urcitym druhum utoku, jako napr. uchopum za zapesti, za limec, obejmuti zezadu, obejmuti zepredu atd. pricemz vetsinou jsou kontratechniky pomerne drasticke (zlomeni kloubu atd.)

Naproti tomu se mi zda ze "moderni" systemy na to vetsinou kaslou, a spis se spolehaji na par jednoduchych uderu,nejake to kryti, a doporucuji zautocit jako prvni. Vystihuji to slova jednoho z siritelu "moderni sebeobrany": "Self-defence? Learn to hit fucking hard!"

Nakolik je podle vas v dnesni dobe ten prvni zpusob relevantni? Spociva v nem nejaka vyhoda, napr. lepsi funkcnost proti silnejsimu protivnikovi? Nebo by bylo nejlepsi vsechny komplikovane/specializovane techniky vyhodit a ucit box (tj v podstate souboj)?

myslím, že nácvik na určité situace, jako např uchop tak či onak, uchopení zezadu apod. není to pravé ořechové. já si mylsím, že to je věc instinktu a většinou je to přeci jen trochu souboj i když jiný než v ringu.
myslím si že důležité je pochopit podstatu , to je chápat důležitost návaznosti, časování, hledat učinná místa, učinné techniky, věci které fungují na 90% a ne na 10 - 40, jako třeba páky vestoje. box je určitě dobrý základ, ale je třeba chápat , že normálně člověk nemá boxerky, může kopnout ( třeba kolínka, jsou moc učinná), a taky se může ocitnout na zemi. myslím si, že takové ty věci jako bodání do očí a kopání mezi nohy nejsou až tak moc o nácviku jako spíš o mentální přípravě, zvládne to i protivník, jen záleží kdo to udělá dřív. samozřejmně musí k tomu být vhodná příležitost, někdy se na ty ko..le prostě dostat nejde. Z vlastní skušenosti. josefmlady
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » pon 06. čer, 2005 20:49

jak se psal Jendis: Situace se od situace mění. Podívej neříkám, že někomu někdy pořádně nenatáhnu, ale vždy zvážím jestli je ta pravá chvíle spustit akci jako první a já se snažím řídit zákony tak, abych měl co nejmenší následky.

Je to hodně diskutabilní a naše zákony jsou ma ... . Kdo se na ulici neporval a neměl konflikt s PČR nepochopi :cry:

La-jila: je zajímavé že jsem vždycky přežil :wink: :D A že těch konfliktů bylo :!: :!: :!:
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » pon 06. čer, 2005 21:27

Mam bez 5cm dva metry a stava(lo, v posledni dobe uz tolik ne) se obcas ze sem byl cilem typu co si chteli neco dokazovat a moji slusnost brali jako slabost.
Nejsem rvac ale taky jsem par konfliktu mel.Vesmes sem z toho vysel dobre a jednou polamanej.Ale musim rict ze priznaky byly vzdy stejny strach,nervozita apod.

Souboj v ringu te na tyhle veci nepripravi protoze vis ze z toho vyjdes se "zdravou" kuzi a ses nadupanej adrenalinem.Na to te proste nepripravi nic krome reality samotne. Jedine co ti muze pomoct je tvoje srdce a sebevedomi, ktere samozrejme roste s poctem ringovych zapasu.

Muj tata, ktery jezdi na konich uz 35 let rika: Hod srdce za prekazku a kun pro nej skoci. Myslim ze to samy plati i v cemkoli jinem.

Howgh
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...