Ja taky neutocim, mam od prirody takovy dramatictejsi styl prednesu, ale nemyslim to zle. Akorat z obecniho kretena (Willa) si delam trosku srandu
- knizky od Spicky jsem nejake videl, jsou pekne teoreticke a teoreticky rozebrane s peknou mene srozumitelnou cestinou se spousty zajimavych vyrazu - tezko ho brat jako stavebni kamen - muj pohled
Pak mi nezbyva nez se domnivat, zes ty knizky nestudovat moc peclive. Ve skutecnosti jejich teorie je ten nejpevnejsi 'stavebni kamen', co je nejspis k dispozici. Kdo rozumi tomu, co pisou (konkretne teorie multisignalni reakce), tak taky pochopi meze pouzitelnosti krytu, a to v libovolnem kontextu. Nemusi mu nikdo rikat 'tento a tento kryt je blbost', protoze to vidi.
V mnohych BU se techniky delaji 'protoze proto' - nekde nekdo neco vymyslel, prislo mu to hezke, tak se to uci. Nikdo se uz nepta, jestli treba neexistuje lepsi zpusob; nebo jestli vubec neni treba zvolit jiny pristup. Kdyz dojde k nejake zmene, vetsinou je podminena anekdoticky, tj. ze si zase nekdo z jednoho konkretniho pripadu odvodi, ze neco funguje nebo nefunguje.
Z toho duvodu me vubec nevzrusuje, zda v KM delaji kryty nebo nedelaji; urcite tam delaji spoustu jinych blbosti, akorat o tom nevi (protoze neexistuje zadna universalni metrika, podle ktere by posoudili, jestli to, co delaji, je blbost nebo ne).
Nenapada me rozumny duvod, proc delat toto a na tuto vzdalenost:
https://www.youtube.com/watch?v=5G4239yeKooVsimni si, ze utocnikovy 'utoky' by nejspis obrance minuly. Ale i kdyz je takto 'vykryje', co z toho? Akorat dostane z ranu z druhe strany,kterou uz 'vykryt' nestihne.(zejmena ty 'nizke bloky' jsou pastva pro oko, jak vysunuje oblicej vpred vstric rane). Nehlede na to, ze si nijak nepripravil pudu pro protiutok.
Jisteze to /nekdy/ funguje, jako skoro cokoliv. Ale nam nejde o to, aby to fungovalo nekdy, ale aby to fungovalo co nejcasteji.
Podobne techniky maji vyznam pri obrane proti chladne zbrani; ale i tam je potreba delat je jinak. Takze za me Unlike.
-
To same v blede modrem o pakach. Jisteze je pouzit /lze/ - nekdy. Ale clovek se nemuze ptat, co /lze/ pouzit; ale co je nejvyhodnejsi pouzit, eventuelne ve ktere situaci.
Prinejmensim by tak uvazovat mel, pokud se jedna o bojove umeni,ktere ho ma potencialne ochranit pred utokem na zdravi a zivot; a orezat vsechen balast, u nehoz je nizka pravdepodobnost uspesneho pouziti.
Ale v beznych stylech, co vim,se clovek nauci kupu technik bez ladu a skladu, a 'tak si to nejak pouzij'.
Ja umim kolem 50 pak na paze; umim, mineno, ze je pouziju na kooperujiciho sparringa; hodne dobre tak 5-10. Ale kdyby nekdo prisel, ze chce naucit se branit, tak bych ho zadnou z nich nenaucil - protoze vim, ze ze zasadnich duvodu se do bezne sebeobrane situace nehodi; jako cokoliv, co pocita s tim, ze zachytim protivnika takrikajic 'v letu' a provedu nejaky komplikovany pohyb.
O to vic ocenuju styly, ktere se alespon snazi vybudovat taktiku tak, aby takove nespolehlive techniky eliminovaly. Jako treba puvodni karate