Picard píše:Nedokážu zhodnotit, co ti pánové umí, nebo neumí, ale minimálně pár bodů mi přišlo zajímavých.
Co konkrétně tě pobavilo (chápu správně, že to bylo ve smyslu "je směšný jaký jsou to dementi"?)
No, zpočátku ano. Okoukat kata z internetu a tvrdit, že to cvičím lépe, než ti, kdo ta kata učí, mi přišlo velmi směšné. Navíc všechno to, co on přináší jako velkou novinku (cvičit s plným nasazením, snažit se trefit, snažit se uhnout až na poslední chvíli), je žákům těch škol vtloukáno od začátku do hlavy jako běžný standard, jak to cvičit. Pak jsem si s tím pánem ale dlouho psal a můj pohled na něj se trochu změnil. V některých bodech se mu musí přiznat, že to má hlavu a patu, a že k tomu přistupuje jako my k rekonstrukci evropského středověkého šermu. Problém je, že je to takový ezoterik amatér, a místo toho, aby se soustředil na funkční fyzikální principy, hledá v tom magii Hara a podobné věci. Jeho názor, že lze kata cvičit tak, aby to plně nahradilo sparring, mi teda přijde úsměvný i nadále. Navíc má problém s prameny - tam kde my překládáme staré rukopisy, on okoukává videa z youtube. Ale říkám si, nesuď abys nebyl souzen. Kdo z nás může říct "takto to 100% bylo"/"takto je to 100% správně"... Ať si každý cvičí, co uzná za vhodné a funguje mu to.