Judo cvičím skoro 30 let, z toho 20 let bylo s ryze sportovním zaměřením. Posledních 5 let se snažím věnovat i dalším oblastem z osnov juda. Musím říct, že sportovní trénink juda je běh na dlouhou trať. Ten kdo vydrží, tak dostane dobrou fyzičku, silné tělo, odolnost proti bolesti a schopnosti, jak se rychle dostat k soupeři, hodit jej na zem. To není zrovna málo a mnohdy si dovolím tvrdit to vše na ulici postačí. Také se člověk naučí se kvalitně padat, což není vůbec málo. Tohle jsem si už několikrát ověřil.
Na druhou stranu sportovní trénink juda není příprava na sebeobranný střet venku. X věcí na ulici je jinak než na žíněnce

. Dobré je pro judisty
hlubší cvičení a pochopení Gošin džucu no kata nebo snad i Kime no kata (tady nemám moc zkušeností). To překlene tyhle problémy a člověk pochopí souvislosti, jak provádět techniky, upravit návyky atd., co se naučil díky sportovnímu judu. Všechno to chce léta cvičení a dobré vedení, pak to do sebe zapadne a dá se mluvit o tom, že se člověk judem může ubránit. Judo je komplexní systém, bohužel se preferuje jen ta sportovní část. X jiných systémů zaměřených na sebeobranu (např. Krav Maga nebo jiné vojenské systémy) budou zřejmě efektivnější ve smyslu, že ta schopnost ubránit se bude vzrůstat rychleji. Nicméně na druhou stranu pouze opakováním technik se nevyvine to silné tělo a odolnost. To cvičení by asi mělo být komplexní - posilovat se techniku, tělo i ducha.
O aikidó zase moc mluvit nemůžu. To jsem nikdy pořádně necvičil. Tady bude asi hodně záležet na tom, jak a kdo to cvičí. Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že takové Ikkjó (Irimi / Ura) se dá užít na spoustu situací, při ohrožení na ulici. To je docela praktická věc, samotného mě to překvapilo. Zase to chce potkat člověka, který to umí cvičit a ukázat/aplikovat do různých situací, mít fyzický fond, umět "vstoupit" do útoku.
Podobné to bude s x boxem, karate nebo nečím jiným. Dle mého je třeba u těch základních technik hledat a osvojovat si způsoby, jak je případně použít v praxi. Pak to není tanec, hra nebo divadlo, ale příprava na možný střet.