jarmuk píše:chodí mi do kroužku holka, asi 15 let, 50 kilo i s postelí a do lapy kope jak velkej chlap. už se mnou taky pěkně mrskla o zem. Ale to není standard.
No stává se. Mne při tréninku nakopl to šimpánu desetiletý syn mého kamaráda a skončil jsem na zemi

A to ani nepřišel na trénink, jen se kouknout na taťku

Ale je fakt, že někteří to mají vrozené a buď to na nich vidíš, nebo ne. Otázkou je, zda se pak nedají udolat nějak jinak. Pak je ještě skupina lidských predátorů, jak už zmiňoval Ukrop.
Nechtěl jsem reagovat na Willa, dokud se nenaučí psát v odstavcích, ale což …
Takže:
Co tu pleteš biomechaniku ? Tohle je nervovém systému jako takovém a preferencích v hemisférách mozku. Praváka lze naučit psát levou - ale nikdy to nebude brát jako první možnost a na podvědomé úrovni vůbec ne - platí to i obráceně. To jako 7letý trénink karate provede s tebou mozkovou operaci ? To leda tak lobotomii. Jen asi 2% lidí jsou obojetní.
Provedení téže techniky se bude lišit u jedince na každé straně těla a některé mozek vyřadí ve stressu jako nepoužitelné - obvykle obloukové kopy, protože vyžadují jiné zpracování nervovým systémem. Dominantní strana v kopech je obvykle přesná a tvrdá, ta druhá je většinou švihová s menší balanční jistotou. To sice nevylučuje to, že se lze naučit jednu techniku na obě strany - kde jsem to vůbec řekl ?

- ale že mozek v boji bude prostě velet jinak.
A co to meleš o okresním přeboru ?
- Mrkni na
https://www.youtube.com/watch?v=xsVakZ4IrTA - Buakaw je je jeden z technicky nejlepších MT fighterů - jeho techniky se na obou stranách těla liší. 80% jeho vyšších kopů je z levé nohy (high kick, side kick) a nejúčinnější údery rukou jsou taky zleva. Protože s Yi Longem neměl čas přemýšlet, musel jednat. Na méně dominantní stranu používá spíše koleno a stop kick (maegeri z přední nohy) a highkick ve formě maegeri. Pravděpodobně je levák.
Když to nebude stačit, mrkni se na tohle -
https://www.youtube.com/watch?v=XFsozl4Ai1g. Rozhodující Butterbeanova ruka je pravačka, levačku používá většinou defenzivně. A techniky se mu po obou stranách liší.
Většina fighterů
není symetricky oboustranná, to je blbost na kvadrát - a platí to i tehdy, když si na hajzlu utíráš zadek. Takže trénovat oboustranně ano, ale musí ti to sedět výběrem a provedení technik - jinak z toho bude jen gymastika. Ta touha po oboustranné dokonalosti je příznak nějakých pošahaných tužeb.
A jo...kdybych před třiceti lety řekl veliteli, že mi má dát sedm let na to, abych nováčky naučil se o sebe postarat, byl bych za blázna. Za 3 měsíce se musejí umět ohánět alespoň rukama a někoho přehodit - a máš na to dvě hodiny týdně. Vojáci se po této stránce sekali jak housky na krámě a sekají doposud. Myslíš, že někde jinde ve světě to je jinak ? Důležitý je čas ve vztahu k výsledku. A ve sportu, pokud je kontaktní, to je totéž. Protože doba aktivního působení je krátká a neexistuje liga masters

Víš, kdy končí s kariérou v barmském boxu ? Obvykle do třiceti let. Na pohádky japonskýho děduška jsem už trochu starý.