Ahoj,
koukám, že se tu diskuse zvrhla trochu jiným směrem. Ale což, od toho diskuse jsou, že
Nicméně autor "threadu", nebo jak bych to nazval, asi chtěl znát názory lidí na školu Rojin-Lijang a zda má cenu věnovat se bojovému umění právě zde.
Jelikož jsem byl pár let žákem školy, zkusím k tomu napsat svůj názor. Pan Rožnovják je velmi kvalitní bojovník a "své práci rozumí". Je se od něj co učit. V době střední školy jsem měl spoustu času a většinu jsem trávil právě v jeho dojo. Nakonec jsem odešel. Ne však proto, že by tréninky byly špatné. Věnuji se naplno karate a doba, kdy jsem trénovat X hodin denně různé "styly" už je pryč. Na kobudo jsem nezanevřel, ostatně má kořeny blízké karate, jednoduše nyní nemám čas.
Trénink v Rojin-Lijang má jedinou, ale možná podstatnou nevýhodu. Se vší úctou k sensei Rožnovjákovi... on kobudo trénuje s ohledem na své schopnosti. Nikdo jiný to už takhle umět nebude. A to je trochu smůla, protože se může stát, že nikdy nenajde žáka, se kterým by byl zcela spokojen. To však nechme na něm. A rozhodnutí každého, kdo přijde trénovat do Rojin-Lijang, na sebe nechá čekat pár let, které jsou určitě dobře využité.
Co se týče kata (v předchozích diskusích), tak ta jsou předělána kompletně v duchu jeho školy. Významné ovšem je, že princip kata, embussen, techniky (ať už skryté či zjevné) - to vše zůstalo zachováno.
A na závěr : někdo se ptal, co znamená ROJIN-LIJANG. To je asi tak : "ROžnovják JIN, LIbor JANG.
Oss, Sob