Etelko i Lydie. Posílám Vánoční pozdrav a děkuji za hezké odpovědi. Budu velmi stručný:
Etelko, to, že jsem tě nabádal, aby sis to přečetla, bylo proto, že tam píšeš několik evidentních hloupostí, takže nic osobního a žádné kladení podmínek, to bych si ostatně k dámě ani nedovolil.

Nedá mi to a to co řekl Miro diplomaticky, řeknu já polopaticky:
Co sa tyka stylu San-Fengu, tak ako sa to uci v nasej skole, jedna sa o formu otca (ktora niekomu pripomina rozvicku z hodin telocviku), matky a syna. Su to podla mna domyselne koncipovane formy na "prevetranie" celeho telo, aby sa to vsetko vo vnutri dalo-do pohybu a rozprudila sa v tele chi.
Venujem sa taicchi len kratku dobu na to, aby som tu rozdavala rozumy o celej geneze vzniku tohto starobyleho San Feng stylu...ale aj tak nieco napisem....som biela a oci sa mi este z toho vsetkeho nesikmeju...xixi
Co som sa ja dozvedela a postupne dozvedam je, ze legenda pana San Fenga siaha az do roku 1247, kedy sa datuje, ze sa tento pan mohol narodit??. Taktiez sa povrava, ze tento taoista pozorovanim suboja zeriava s hadom zacal rozmyslat nad aplikaciou tychto prirodnych pohybov do bojoveho umenia. Taktiez sa povrava, ze zostavil subor cviceni chi kungu, osem kusov brokatu, aby sa vojaci udrziavali v kondicii...... Nějak nevím odkud pramení tvoje podrobné znalosti. V žádném Čínském historickém pramenu se neuvádí., že by Sanfeng vůbec cvičil nějaké BU. Navíc není jasné v které éře vůbec žil, existují dochované zprávy 3 Zhang Sanfenzích)gích, či jak se to skloňuje...), každý v jiné éře. Jediný pramen poukazující na spojitost Sanfeng a Wushu je nápis na náhrobku Wang Zhennana který přisuzuje tzv Neijiaquan Zhang Sanfengovi. Ten ovšem pochází až z dynastie Qing, tedy z doby, kdy byli všichni Zhang Sanfengové několik stovek let v Taoistickém nebi.... Styly Sanfeng Taiji se obecně ztotožňují z Wudang stylem a tak nějak se mu přisuzují, ačkoliv genealogie je děravá, jako zuby starého číňana...Číňané rádi přisuzují styly slavným osobnostem...ale budiž. Jediné co mi není jasné je styl otce matky(babičky a tetičky) Vím, že základní sestavě v Pakua se taky říká Mu Quan(mateřská pěst) ale v taiji ani v tzv.Sanfeng stylu jsem o ničem takovém neslyšel. Patrně pozdější úprava.
Valná většina tzv. Sanfeng(wudang) stylů má původ v Jangu, to je očividné. Kromě toho, když už se mluví o Sanfengovi jako vynálezci Taiji, říká se, že vytvořil 13 forem.(pang,lü blablabla...) do nějakých dalších záležitostí se nebudeme pouštět.
Predstavte si, ze bol pozvany, ako JEDINY z Europy na Taiwan, je to pravda Mirko B?, aby sa spolu s dalsimi majstrami taiji podelil o svoje skusenosti z cviceni a svojim nazorom na zaradenie taiji do Olympiady, atd. Miro diplomaticky, já polopaticky, Kým, že to byl pozvaný jako JEDINÝ(na to slovo jsem alergický...) Jestli dědou z chůtungu, tak tomu bych rozuměl...
TM bol vyzvany, ci sa chce byt clenom poroty na olympiade, kde sa taiji bude hodnotit skor ako gymnastika?!
TM to samozrejme s uctou odmietol. To je hloupost a lež. 1. Nikdo neví, zda bude wushu na olympiádě(spíše NE), tudíž je nějaká porota hudbou budoucnosti. 2.Pokud kdy nějaká porota bude, budou v ní oficiální sudí IWUF s kvalifikací zejména na soutěžní sestavy. Takže znáš to Etelko o věšení bulíků na nos, jak se říká v Čechách

Ke KRITICE TN, kritizuji, či spíše posuzuji pouze na podkladě těchto informací. Na výukové videokazetě žádné Taiji nebylo, pouze školní tělocvik. Tudíž NEVÍM zda TN je dobrý nebo špatný taijista. Nijak se k tomu nevyjadřuji a možná až se s ním někdy třeba setkám, či ho uvidím cvičit tak se mu pokloním...Takže abychom si rozuměli, NIKDY jsem neřekl, že by Nowakovskij byl špatný taijista. Jen jsem podotkl, že Evropanovy možnosti naučit se skutečné taiji jsou omezené, což vím na vlastním příkladě.
A ABYCH BYL ÚPLNĚ OBJEKTIVNÍ, postoji na jediné fotce p.Nowakovského na jeho webu se nedá nic vytknout podle mého je v pořádku. Takže myslém, že Nowakovskij bezpochyby něco umí. A teď k tomu příjemnějšímu. Lydie Arguotou je naprosto PŘͦERNÝ alkoholický nápoj o brisanci 56-67% alkoholu, vyznačující se tím, že když se rozlije neopatrně po stole, prožere do něj díru a je zakázáno v jeho blízkosti pracovat s otevřeným ohněm. (dokonce, po úspěchu čínské kosmonautiky kdy poprvé letěl Jang Liwej do vesmíru, bylo nám všem zasvěceným HNED JASNO kdeže vzali tak dobré palivo pro raketové jednotky

) Číňani v severní číně(zejména mistři kungfu) ho pijí ze sklenic stakanů. Je to hnus...
A Etelko a Lydie
A Pavelo, nielen ze by sme ti mohli navarit GROG, ale mohli by sme si aj spolu zacvicit niekde v parku, na ferovku.
Velmi velmi rád, budu to ovažovat za spojení příjemného s užitečným(grog a cvičení, doufám, že neskončíme u stylu Zui Quan.opilé kungfu...)v létě budu na dovolené v Evropě, takže nic tomu nebrání(kromě mé žárlivé manželky

) Takže se mějte skvěle a oddělte zrno od plev.Pavela