předpoklady

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

předpoklady

Příspěvekod patrik » sob 05. úno, 2005 9:52

Mám další otázku a téma k diskuzi...

Jaké myslíte, že je třeba mít předpoklady k cvičení bojových umění.
Zajímají mě i fyzické předpoklady, i když v tom co dělám já nejsou nijak podstatné.

Na většině pozvánek, náborových letáků, na webech... všude je napsaný, že to a to bojové umění může dělat opravdu každý. Je to skutečně tak, nebo je to jenom nějaký marketingový tah, aby se zaplnily kluby...

Mě se líbí (aby ne), co píše můj učitel o tvárném myšlení (džúnanšin nebo njúnanšin), kde tvrdí, že studovat kobudó s nějakým úspěchem je přijmout vlastní postoj složený z těchto částí

- trpělivost
- víra
- pokora
- pružný mysl
- otevřenost

Je to stejné i u moderních bojových umění? U sportovních? U sebeobran různého typu? U kontaktních?

Předpkládám, že boxovat nebude asi nějakej rachitik a sebeobranu nebude hledat někdo, kdo na pouliční boj nemá žaludek, soutěžit asi nebude někdo bez ambicí vyhrávat...

Odmítáte příchozí studenty, když vidíte, nebo si myslíte, že nějaký předpoklad ke cvičení nemají... nebo berete každýho, kdo přijde (a ...platí)?

Co vy na to?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

předpoklad

Příspěvekod Mirimon » sob 05. úno, 2005 11:41

To je dost dobrá otázka. Ale záleží na tom co přesně chceš cvičit. Já cvičím Taekwondo-wtf, tudíž musím mít v pořádku nohy. Především se dbá na rozštěp a výskok (kopy ve výskoku). Pokud chceš např. JUDO měl bys umět kotouly a mít v pořádku záda.
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » sob 05. úno, 2005 12:08

Podle mého názoru jde z velké části o chytrý marketingový tah, ovšem ne nijak nepravdivý. Absolutní většinu bojových umění může cvičit opravdu kdokoli, je to otázka především vhodného přístupu a způsobu cvičení. Ne každý může dělat všechno a ne všechno je vhodné pro kohokoli. Ale dá se jistě najít ten správný přístup, cíle, rozsah...
Problémem a negativním důsledkem proklamací o požadavcích na žáky je spíše od počátku chybný přístup - každé bojové umění je především odhodlání a práce, nic se nedá získat bez práce a ve všem je vývoj. Čímž se dostávám například také k pro mě velice palčivému tématu - měkkost stylů.
Když se někde na plakátech objeví, že styl může dělat kdokoli, obvykle je to spojeno také s nulovými požadavky na sílu apod. Obecně známý (předpokládám) a mě velice blízký je příklad Wing Tsun (Ving Tsun, Wing Chun) (a tím nenchci rozpoutat žádný flame - já sám trénuji tento styl, takže si teď asi budu jak se říká "kálet do vlastního hnízda").
Snad každý žák který kdy prošel tímtu B.U. byl fascinován měkkostí, technikami řízenými citem,... A ve vrcholné fázi je to jistě funkční a mohu to potvrdit svými zkušenostmi s tréninkem s pokročilými. Avšak zpočátku je tento přístup dvojsečný, neboť vyžaduje mnoho tréninku a často je ktomuto chybně přistupováno a žáci se učí jen měkkost a nikdy ne tvrdost. Ale úder přeci tvrdý být musí (ačkoli přitom samozřejmě může a měl by být uvolněný). (zde bychom také mohli rozvinout debatu o souzněný tvrdosti a měkkosti, yin a yang,...)
Faktem je, že pro většinu žáků byl tento přístup, myslné pochopení pricipů, dosti zhoubný. Je třeba začít z vnějšku (vnější styly - tvrdost) a přistupovat dovnitř (vnitřní styly - měkkost). Je totiž nesmysl učit to jinak nebo jednu část vynechat - musí jít především o postupné vylepšování a o bojeschopnost v každém okamžiku, každé fázi studia. (pragfamticky - je sice hezké, že za deset let budu umět porazit člověka bez síly, ale k čemu mi to je, když momentálně dostávám nakládačku).
Na tomto všem jsem chtěl ilustrovat (a doufám, že jsem to dokázal srozumitelně), že nápisy náborových plakátů nemusí být nepravdivé a že vše je otázkou správného přístupu a pochopení.
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 05. úno, 2005 12:22

Ja bych do juunanshinu pridal jeste uprimnost, i kdyz nevim jestli neni zahrnuta v te otevrenosti. Uprimnost ke svemu okoli, ale predevsim k sobe samemu je v bu klicova. Preberte si to jak chcete, obzvlaste nekteri z vas... :cry:
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 05. úno, 2005 12:34

pucmaz píše:Ja bych do juunanshinu pridal jeste uprimnost, i kdyz nevim jestli neni zahrnuta v te otevrenosti. Uprimnost ke svemu okoli, ale predevsim k sobe samemu je v bu klicova. Preberte si to jak chcete, obzvlaste nekteri z vas... :cry:

Mno tady bude otevřenost spíš o otevření se informacím... jako přijímat látku a učení (bez výhrad).

Ale upřímnost (šin) je v podobném výkladu součástí gódžó - pěti podmínek... i když u nás je vysvětlována spíš jako důvěra nebo víra...

Máme těch pět znaků gódžó (džin - lidskost, gi - spravedlnost, rei - etiketa, či - dovednost a šin - důvěra) nově na čestné stěně, takže jsem v tom trochu šťoural...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 05. úno, 2005 14:07

Co se týče fyzických předpokladů přihodím. Známej dělá vojenskou a mají tam musado, probíhá to tak že se střídá několika kilometrový běh, v "přeztávce" se dělá smršť kliků a jiného posilování a po následném zdecimování se učí techniky, pak znova běh... dokola, dokola. Prej je potom snažší se ty techniky reflexivně naučit když je člověk v mdlobách. Si představte jaký jsou z nich potom hrubý opice, myslím to kladně, určitě pak každýho roztrhaj rukama, a když vám třeba někdo s takovou prackou nasadí páku :D Decimují se tak proto, že i na bojišti je voják doslova uštván.
Předpoklady: 100% zdravej člověk, někdo se špatným kloubem ať o tom ani nepřemejšlí. Je to systém vyhovující potřebám armády.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » sob 05. úno, 2005 16:44

Hmm, nam treba zase sensei rika, ze nema cenu cvicit techniku 1000x za sebou, protoze normalni clovek se uz od takove dvouste nesoustredi na to, jak ji provede, ale spis kolik mu jeste zbyva do konce a kdy uz bude mit pokoj. A takovej trening technik pak vede k zazivani si zlozvyku...
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » sob 05. úno, 2005 18:47

Tak k tomuto tematu by se dalo opet odkazat na tema Jeet kune do...ale radeji mlcim;)

Ja bych to videl jednoduse.Pro sebeobranu je pitomost chtit po lidech, aby se ucili rozstepy,aby zvladli ubehnout 10km, aby mely takovy a takovy svaly...jasne,jsou to veci jedine k plusu,ale sebeobrana je, nebo podle me by mela byt o presne technice a vetsina technik nevyzaduje kdovijake fyzicke dispozice.Ty budou naopak treba u sportu jako je kickbox,thajbox apod.Tam je jasne,ze se covek bez fyzicky neobejde,ze :D
Da se ovsem take rict,ze kdyz prijde "vychrtly" clovicek na prvni hodinu napr. karate,tak take muze z nej byt po x-letech dobre "nabuseny" divoch,protoze fyzicku ziska postupem casu pri cviceni.
Takze jestli nejaky klub hlasa,ze neni treba extra fyzicka,je to snad jedine dobre,ne?Samozrejme v pripade,ze tomu tak skutecne je;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod boltwood » sob 05. úno, 2005 18:56

Je dost offtopic a urcite uz stokrat omilane.ale neznate nekdo nejakou stranku nebo odkaz,kde by se dal sehnat strecink rukou.Vsude jsou jen samy nohy!Ale ruce s¨jsou taky dulezity.
boltwood
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pucmaz » ned 06. úno, 2005 4:28

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 13:04, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 06. úno, 2005 9:24

Já myslím,že pokud přijde cvičit někdo nový,hlavním jeho předpokladem je,aby CHTĚL :!: :!: Pokud chce a vytrvá,půjde všechno.
Myslím ale také,že učitel by měl své žáky trošku probrat.....úplně se mi ježí chlupy,když na trénink přijde vyholená,vypatlaná hlava a jediné,co ho zajímá je,kdy už bude lámat ruce(faktem ale je,že takový moc dlouho nevydrží.)
Takže pod tohle se mohu podepsat :arrow:
- trpělivost
- víra
- pokora
- pružná mysl
- otevřenost (upřímnost)

Pucmaz....taky se mi stalo,že jsem při prvním tréninku zvracel....neuměl jsem dýchat,váha 135 kg....někde se to projevit muselo.Dneska mám 93 kg,a nebýt kloubních problémů(ne z tréninku-mám psoriatickou artritidu-tak zvládám úplně v pohodě).
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 06. úno, 2005 10:08

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 13:18, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » ned 06. úno, 2005 13:48

No,pak jsou buď tak dobrý a drsný....nebo to flinkají.Nebo jak je to.....??
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PREDPOKLADY

Příspěvekod MROZEK » ned 06. úno, 2005 17:48

pucmaz píše:Hmm, nam treba zase sensei rika, ze nema cenu cvicit techniku 1000x za sebou, protoze normalni clovek se uz od takove dvouste nesoustredi na to, jak ji provede, ale spis kolik mu jeste zbyva do konce a kdy uz bude mit pokoj. A takovej trening technik pak vede k zazivani si zlozvyku...

Osobne sa ani mne privysoké počty opakovaní neosvedčili. Tisíckrát asi nie, ale tak +/- sto - stopäťdesiatkrát na jeden záťah. Aspoň u mňa sa telo začína "otvárať" technike až keď svaly dostanú zabrať, ale ešte vládzu.

K predpokladom vnútorným - trpezlivosť, pokora, pravdivosť (hlavne voči sebe), otvorenosť a odvaha. Trochu vzdoru. A aspoň elementárnu sebakontrolu a disciplínu.
Tiež treba vedieť, kam až chceš zájsť. Nakoľko Ti to "stojí za to" - nechať sa prehánať po telocvični a buzerovať drillom etc., a čo za motívy «a vedú - hoci toto sebapoznanie príde časom. Možno. :) Začať je ťažké. Vytrvať ťažšie.

K predpokladom vonkajším - ak niekomu chýbajú predné zuby, ťažko sa stane špičkovým trúbkarom. Čo ale neznamená, že sa nemôže stať špičkovým muzikantom.

K zvracaniu - keď sa mi na prvom tréningu urobilo "šoufl", išiel som na hajzlík, vyložil tam svoju vec :lol: , vrátil sa späť a dokončil tréning. Neskôr sa mi to stalo ešte párkrát; celkom srandovná a poučná skúsenosť. Odporúčam. :)
"Mínění jest překážkou postupu".
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod MROZEK » ned 06. úno, 2005 17:51

ukropcany píše:A nedavno zacal chodit asi aj 55 rocny pan, s ktorym ked som sa bavil, tak z neho vypadlo, ze asi pred desiatimi rokmi zabehol maraton za 2:45... 8O 8O 8O a ze za hodinu behal 16,5 km... 8O 8O 8O .

8O . Všetky pomyselné klobúky dole.... 8)
"Mínění jest překážkou postupu".
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Bruce_Jirka » ned 06. úno, 2005 18:56

Není důležitá fyzická síla samozřejmě nějaká ano,ale důležité je ten chtíč jak už to tu někdo jendou psal.Když sem byl malí(ještě nedávno:) tak sem nic netušil jen sem znal filmy a bum bác a tak sem pořád chtěl cvičit něco ale otec to nechtěl protože sem byl vznětliví a hodně často sem mlátil své spolužáky:)Ovšem pak bráchův kamarád ke mě přišel jestli bych s nima nezačal cvičit řekl sem že to zkusím a tím sem pořád chtěl a chtěl a chci pořád to je ono co vás táhne,co je potřeba.Byl jsem obtloustlý a na tréninku sem vycvičil pěknou postavu žádný kulturista,tudíž kdo chce může cokoli...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: předpoklady

Příspěvekod severin » pon 07. úno, 2005 0:36

[quote="patrik"]Mám další otázku a téma k diskuzi...

Zajímají mě i fyzické předpoklady, i když v tom co dělám já nejsou nijak podstatné.

Na většině pozvánek, náborových letáků, na webech... všude je napsaný, že to a to bojové umění může dělat opravdu každý. Je to skutečně tak, nebo je to jenom nějaký marketingový tah, aby se zaplnily kluby...

--------------------------------------------------------------------------------------
Min 180cm,skvely zrak a sluch,skvele reflexy,vyborna kloubni a svalova flexibilita,delsi ruce,vyborna orientace za pohybu v prostoru,nizsi prah bolesti,geneticky posunuty prah rychlosti/vydrze/sily,vyborne zdravi atd....... :wink: :wink: :wink:

Cvicit muze kazdy a jakekoli bojove umeni a tak je to v poradku.Otazka se tyka hlavne lidi kolem.
Predstavte si,ze nekdo chce cvicit taekwondo /aj./ a misto rostepu to vypada,ze stoji.Nekopne vyse nez na koleno a stejne to vypada hodne spatne /a nema dispozice k tomu aby se to cvicenim vyrazne zlepsilo/.Pokud je hodne chapavy trener upravi takovemu cloveku program prevazne na techniky rukou.Jenze kolem nej vsichni mrskaj nohama a potom take co se zkouskama? Takovy clovek nema moznost se naucit predepsane techniky a tudiz by nemel moznost postupu.Pokud je tolerantni mistr casem muze udelit takovemu cloveku i cerny pas a potom muze byt zajimave,jak na to budou reagovat jini.
Predstavte si,ze nekdo chce cvicit treba WT a je to typ sedlaka.Zatuhlej tvrdy zapesti i lokty a trochu nervacek co se jen tak nepovoli.Muzete rikat,ze se to zlepsi,ale ono se to o moc nezlepsi.Jak dlouho mu bude mistr ukazovat kĺasike novackovske odstrceni a rikat mu uvolni se uvolni se.A jak to dopadne se zkouskama a dalsim studiem,ktere je podmineno urcitou uvolnenosti?

Vetsina klubu si urcite nemuze dovolit diskriminaci a kazdy by mel moznost delat to co ho bavi.Vzdyt i ve filmech jsou hloupi a stari uklizeci dojo,kterym se vsichni smejou a oni nakonec nauci hlavniho hrdinu bojovat a zvitezit. :D :D :D
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. úno, 2005 9:36

Moc hezky napsané.. :!: :!: :!:
Diskriminuj někoho,když vidíš,jak strašně dře a snaží se a prostě mu to nejde........to se nedá!!!!!!:wink: 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jamamba » pon 07. úno, 2005 11:43

TALENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KDY® HO NEMÁM, TAK HO MŮ®E NAHRADIT JEN TRPĚLIVOSTÍ A DŘINOU, ALE STEJNĚ HO TO NIKDY NENAHRADÍ :!:
TAK HODNE ZDARU DO DAL©ÍHO CVIČENÍ :lol:
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: předpoklady

Příspěvekod Mirimon » pon 07. úno, 2005 12:41

severin píše:
patrik píše:Mám další otázku a téma k diskuzi...

--------------------------------------------------------------------------------------
Min 180cm,skvely zrak a sluch,skvele reflexy,vyborna kloubni a svalova flexibilita,delsi ruce,vyborna orientace za pohybu v prostoru,nizsi prah bolesti,geneticky posunuty prah rychlosti/vydrze/sily,vyborne zdravi atd....... :wink: :wink: :wink:

Cvicit muze kazdy a jakekoli bojove umeni a tak je to v poradku.Otazka se tyka hlavne lidi kolem.
Predstavte si,ze nekdo chce cvicit taekwondo /aj./ a misto rostepu to vypada,ze stoji.Nekopne vyse nez na koleno a stejne to vypada hodne spatne /a nema dispozice k tomu aby se to cvicenim vyrazne zlepsilo/.Pokud je hodne chapavy trener upravi takovemu cloveku program prevazne na techniky rukou.Jenze kolem nej vsichni mrskaj nohama a potom take co se zkouskama? Takovy clovek nema moznost se naucit predepsane techniky a tudiz by nemel moznost postupu.Pokud je tolerantni mistr casem muze udelit takovemu cloveku i cerny pas a potom muze byt zajimave,jak na to budou reagovat jini.
Predstavte si,ze nekdo chce cvicit treba WT a je to typ sedlaka.Zatuhlej tvrdy zapesti i lokty a trochu nervacek co se jen tak nepovoli.Muzete rikat,ze se to zlepsi,ale ono se to o moc nezlepsi.Jak dlouho mu bude mistr ukazovat kĺasike novackovske odstrceni a rikat mu uvolni se uvolni se.A jak to dopadne se zkouskama a dalsim studiem,ktere je podmineno urcitou uvolnenosti?

Vetsina klubu si urcite nemuze dovolit diskriminaci a kazdy by mel moznost delat to co ho bavi.Vzdyt i ve filmech jsou hloupi a stari uklizeci dojo,kterym se vsichni smejou a oni nakonec nauci hlavniho hrdinu bojovat a zvitezit. :D :D :D

Osobně cvičím Taekwondo WTF takže ti to řeknu na rovinu. Základní trénink trvá 3 roky :!: a začátečník by si měl nejprve kopy osvojit pod pás, pak až nad pás. Hlavní věc je udržet rovnováhu. A hlavně pásky nejsou všechno.
Také zastávám názor že talent a vlohy je důležité. S námi do TKD chodí jedna slečna (19), skvělá gymnastka, ale chybí ji vlohy k bojovým uměním což je na ni (a ostatních kteří k tomu vlohy nemají) vidět.
Síla příjde časem, důležité je mít rozcvičené všechny svaly v těle.
K tomu popisu --- min 180 cm, žádná oční vada--- tak vypadáš. Brýle ani výška při cvičení rozhodující nejsou (snad jen při zápase).
Trenér by se měl věnovat každému cvičenci zvlášť!!! Né jen těm nejlepším
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně