Podvodnici

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Podvodnici

Příspěvekod Anonymní » úte 08. úno, 2005 15:50

rad bych navazal na tema kontroverznich "osobnosti" BU. proto bych se vas chtel zeptat, jak si overujete, ze ucitel, ktery vyucuje nejaky styl neni podvodnik? ono vyrobit si dneska na PC nejaky certifikat, sehnat si par fotek a pak ohromovat nezkusene adepty nekolika pofidernimi pohyby neni zadny problem. pominu otazku sportu jako je judo, karate atd. tyto bu maji myslim v nasi zemi docela pevne koreny a kvalitni ucitele jsou znami a lze je snadno proverit. spis me zajimaji ucitele "exotickych" stylu jako capoeira, scars, ruzne skoly wushu atd., kterych se posledni dobou objevili desitky.

btw. prosim nepiste sem o hladikovi :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 08. úno, 2005 17:33

Ja cvicim u ucitele ktery nema jeste ani dan. Cvicime jiu-jitsu ale mam uz predchozi nekolikaletou zkusenost z juda takze si myslim ze dokazu tak nejak posoudit zda ten clovek neco umi nebo ne. Navic casto mame seminare s jeho ucitelem a ten je taky podle meho nazoru velmi dobrej. Zkratka nemam pochybnosti o tom ze to co uci tak umi alespon teda v ramci svych moznosti. Kdyby slo o nekoho kdo by tajil sveho ucitele a vystupoval by treba jako tajemne tak celkove tak je to jina situace. Takze k otazce - ja to tak trochu poznam protoze uz nejake ty zkusenosti mam navic s nami cvici vice lidi kteri uz taky maji zkusenosti z jinych Bojovych umenich a vsichi jsou spokojeni.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » úte 08. úno, 2005 22:50

No s Capoeirou je to zatim u nas celkem jednoduchy - staci se zeptat cloveka, co to vede, a on ti povi, do ktere ze 3 kategorii patri - a) vlastnik nejakyho nizsiho stupne pod legitimni asociaci(ABADA&spol) b) navstevnik vsech moznych workshopu, beze stupne c) student Mestra Veveve, cili si vsechnu "capoeiru" co uci vymyslel a odkoukal z internetu (www).

Co je duvodem takove uprimnosti, tot otazka - ale nejspis to bude fakt, ze u nas zatim panuje nazor, ze Capoeiru se muze kazdej naucit doma za stodolou z demonstracnich videicek a je to v poradku(buh sud, proc maji lidi pocit ze Capoeira se v tomhle lisi od karate, aikida nebo juda); ty nejvypecenejsi kluby (Crapoeira Ache ;-)) se tim jeste chlubi.

Uvidime, jaky to bude za par let, az se Capoeira v CR usadi, vytrati se "exotika" a zmizi "fotomodelove" (podobnost s urcitymi nejmenovanymi strankami ciste nahodna) a Capoeira zacne byt proste tim, cim ma byt - Capoeirou. Dost mozna, ze pak budou "internetovi" capoeiriste takova kuriozita, jako je dnes v kungfu napr. pan Kotlar, a prezivsi budou muset predstirat clenstvi ve vymyslenych asociacich, jako napr. pan Hladik (hehe, sorry) :-)

A na zaver otazka za 500: cloveka ze ktere ze skupin a,b,c (viz vyse) bys oznacil jako "podvodnika" (popr. z zadne)?

---------------------------

(PS: Zamerne jsem vynechal pripad, kdy treninky vede "opaskovany" Brazilec;ale tech tu zase v CR tak moc neni)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 08. úno, 2005 23:32

Hladik. Sorry, ale to je jasný každýmu, kdo se koukne jen na jeho fotku. stačí měsíčná zkušenost v jakémkoliv pořádném bu.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 09. úno, 2005 8:35

krasty píše:Hladik. Sorry, ale to je jasný každýmu, kdo se koukne jen na jeho fotku. stačí měsíčná zkušenost v jakémkoliv pořádném bu.

Já to podle fotky nepoznám a imho, stejně tak nepozná kdokoliv cvičící, kupříkladu čínské bu, jak má vypadat dobře zacvičený pohyb v japonských bu...

Poznáš třeba jestli je tohle správný postoj?

Obrázek

Já ne... ani náhodou to nemůžu poznat, když to necvičím nebo když mi to někdo nevysvětlí, případně nepotvrdí...

Tedy rada ode mě... Poptejte se lidí, kteří cvičí podobnou disciplínu. Jestliže Vám poradí někdo, kdo cvičí kungfu, jestli ten nebo jiný učitel je kompetentní k tomu, aby učil japonské tradiční školy kupříkladu, nemyslím si, že by podobné hodnocení mělo nějakou váhu... byť není pochyb o tom, že onen mistr čínského BU je ve svém oboru jednička... (a naopak, experta na japonské školy bych se neptal na to, který učitel čínského BU je takovej nebo makovej)

Samozřejmě je to otázka konkrétní situace.

Na druhou stranu, co to znamená být podvodník... Čím dál víc si myslím, že ONI VĚŘÍ OPRAVDU TOMU, ®E CVIČÍ PŮVODNÍ ©KOLY.

Ten článek (W. Muromota) na úvodu je opravdu vhodným návodem, jak vyhledávat legitimní školy BU, i když nemůžu tvrdit, že nemá slabá místa.

DMC píše:(...) u nas zatim panuje nazor, ze Capoeiru se muze kazdej naucit doma za stodolou z demonstracnich videicek a je to v poradku(buh sud, proc maji lidi pocit ze Capoeira se v tomhle lisi od karate, aikida nebo juda)(...)

Tohle jsem zrovna párkrát vysvětloval o meči a zbraních v japonském BU vůbec... si každej myslí, že se to dá naučit doma podle knížek, videokazet a instinktu, protože přeci sekat mečem... k tomu stačí mít meč a bouchat holí, mno to je přece o tom mít pořádnej kus dřeva...

Proč ne, třeba někdo ten správnej instinkt má a přijde na to... Zaručeně to ale potom nebude nějaká tradiční škola (komu se slovo tradiční nelíbí, ať tam dá jiné - klasická, stará, ...).

Tak jako se tady WCH rozčilujou nad Brůslým a knížkou z CADPRESSU a tak jako celý svět čínského kungfu nadává na Hladíka a takdál, tak i (některým) lidem cvičícím japonské disciplíny mohou zvedat mandle postoje a pozice rukou na meči, špatná vzdálenost, nebo nasměrování na stovkách a tisících webech, v knížkách a "dokumentech" tohoto typu...

http://www.e-budo.com/vbulletin/showthr ... adid=12982

Mno a když se náhodou někdo rozohňuje příliš :wink: , už pomlouvá někoho, koho nezná a brání rozvoji a vývoji a vůbec je tmář... protože každý má právo cvičit si co chce... PADOUCH NEBO HRDINA, MY JSME JEDNA RODINA

Hlavně že rozvíjíme bojová umění na našem krásném malém ("posraném" Pavela) dvorečku...

Patrik

P.S.
Když se někoho zeptáte, kdo je nebo není podvodník a ten ho za podvodníka označí, jednoznačně a bez uvedení důvodu nebo pohnutek, potom je tohle označení taky nesměrodatné... řekl bych.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 09. úno, 2005 10:25

Podvodníci neexistují. Existují pouze ti, které někdo jiný za podvodníky označí.
Každý ať si dělá, co uzná sám za vhodné.Ten, kdo se učit chce, si vybere stejně toho koho chce. Dospělý je přece zodpovědný sám za sebe a za děti jsou zase zodpovědní rodiče. Pokud po čase zjistí, že to není ono, tak prostě odejde. Myslet si, že hned na první pokus bude všechno super, je docela velký optimismus.
Argumenty typu, že vám někdo druhý zničil zdraví, že jste ztratili půl roku či pět let života, že jste se učili něco úplně špatného atd., jsou pro projevem ubrečených rádoby bojovníků.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » stř 09. úno, 2005 11:01

horsi vsak je kdyz pak az na ulici zistis, ze ti je tve radoby x let stare umneni s rodokmenem tak na ...
pak muzes v nemocnici rozmyslat ci si to tvuj trener vsechno vymyslel
aneb ci jsi jeste nebyl tak daleko abys ses dokazal ubranit...
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 09. úno, 2005 11:05

kurt78 píše:horsi vsak je kdyz pak az na ulici zistis, ze ti je tve radoby x let stare umneni s rodokmenem tak na ...
pak muzes v nemocnici rozmyslat ci si to tvuj trener vsechno vymyslel
aneb ci jsi jeste nebyl tak daleko abys ses dokazal ubranit...

Ale jo, o tom není pochyb, jenže jak už jsem tady psal xkrát... ne každý bojový umění se cvičí kvůli tomu, abys ho používal na ulici... ale dost.

Já s tímhle tématem končím - to nikam nepovede.

Patrik :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 11:10

sun:
to snad nemyslis vazne! nevim, jak ty, ale ja kdyz se necemu venuji, tak chci samozrejme to nejlepsi co v danem oboru muzu dostat. nechci investovat penize, namahu atd. abych casem zjistil, ze je to zbytecne a sel to zkouset jinam. copak kdyz si vymyslim par pohybu nebo se je naucim z videicek z netu, vytisknu si par certifikatu a budu za penize ucit par duverivcu, tak nejsem podvodnik? nemyslim tim ted jen skutkovou podstatu, ze z lidi taham penize za neco co neumim, ackoliv prohlasuji, ze jsem k tomu kvalifikovan, ale spis z moralniho hlediska. to je jako kdyby jsi sel k chirurgovi a az bys prisel o ruku, tak bys zjistil, ze to asi neni ono a sel to zkouset nekam jinam?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 09. úno, 2005 11:50

Rubi píše:sun:
to snad nemyslis vazne! nevim, jak ty, ale ja kdyz se necemu venuji, tak chci samozrejme to nejlepsi co v danem oboru muzu dostat. nechci investovat penize, namahu atd. abych casem zjistil, ze je to zbytecne a sel to zkouset jinam. copak kdyz si vymyslim par pohybu nebo se je naucim z videicek z netu, vytisknu si par certifikatu a budu za penize ucit par duverivcu, tak nejsem podvodnik? nemyslim tim ted jen skutkovou podstatu, ze z lidi taham penize za neco co neumim, ackoliv prohlasuji, ze jsem k tomu kvalifikovan, ale spis z moralniho hlediska. to je jako kdyby jsi sel k chirurgovi a az bys prisel o ruku, tak bys zjistil, ze to asi neni ono a sel to zkouset nekam jinam?

myslím to vážně, stejně tak vážně, jak to myslíš ty.
Prostě některé věci k životu patří stejně jako ty ostatní.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

kdo koho vybírá?

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 12:10

Rubi píše:sun:

No na týhle diskuzi je vidět, jak si tady vo kompetentnosti a pravosti povídají vopradvu nejpovolanější. Pod svym menem tady je za sebe jenom Patrik. Hlavně že chceš to nejlepší. Eště že si nenapsal za svý peníze, teda ty si to napsal. Znam pár učitelu, opravdu hodně dobrejch a hustejch lidí, kteří cvičí a maji za sebou i velmi bohatou praxi s bojem. ®áky si vybírají sami! Proč si tady myslíte, že byste měli dostat nějakou kvalitu, když prostě přijdete a jen ukážete prachy, budete přijatý. Zažil jsem neuvěřitelnýho učitele, kterej vyhodil dva typy z bisky, když se podíval jak padají a tvrdí, že maj od Kodyma 2 dan v Aikidu a můžou zaplatit na rok dopředu. Řekl jim, že neumějí padat a jsou nebezpeční sami sobě. Oni odporovali a on jim řek ať jdou jinam a basta. Další učitel, ke kterému chodím odmítl mnoho typů, co se chodí na bu jen předvádět.
Všichni adepti zde nějak trénujou, ale kdo ve skutečnosti cvičí dostatečně a jen si tady nehoní triko? Všichni mají dojem, že jako zájemci si mohou vybrat. Viděl bych jako ukazatel kvality, že Vás prostě někde nepřijmou, nebo někoho, kdo vypadá nezpůsobile a nevěrohodně vyzvou aby odešel.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 13:07

HonzaMares: ??? trochu mimo misu ne, odborniku na slovo vzaty.

resi se tu, jak poznat, jestli je ucitel kvalifikovany a jak se vyhnout podvodnikum. sun psal, ze podvodnici neexistuji, ja oponuji, ze existuji a neni jich zrovna malo. smysl tveho prispevku prilis nechapu.

jinak pokud jde o ty penize, tak trochu nechapu smysl tveho utoku. ty cvicis pod nekym, kdo nechce ani korunu? ja osobne nikoho takoveho neznam. ono treba pronajem telocvicny neco stoji, ucitel ma casto rodinu, kterou musi zivit atd. cili je logicke, ze si necha za vyuku zaplatit. a kdyz uz nekomu za neco platim, tak taky vyzaduju kvalitu. najde se tady snad nekdo, kdo je ochoten platit za nekvalitni sluzby?

jinak jsem nejakej Franta Vomacka - abych vystoupil z anonymity stejne jako ty. neveris? never. :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. úno, 2005 13:18

Jojo...peníze,peníze hýbou světem........lidi šustějí prachama a domnívají se,že si před nima každej sedne na zadek.Bohužel.....

Neviděl bych to,že si učitel vybírá,jako známku kvality....znám i týpky,kteří někoho "odešli" jen proto,že dotyčnému dost brzo došlo,co jsou zač......ale zase je fakt,že minimálně osobní popovídání mezi učitelem a zájemcem o cvičení by mělo být pravidlem :wink:

Ani tak nějak osobně nebazíruju po jediné a zaručeně jediné pravosti školy,do které bych případně chodil.Třeba konkrétně u mé oblíbené italské školy šermu bych ani takovou nenašel.....spíše je důležitější sama osoba instruktora,co je zač,co umí...a jak to umí předat.
Třeba ke člověku,který cvičil 10 let JuDo,10 let WCh,8 let zápas a umí to použít a předat půjdu radši,než k někomu,kdo má "menkjó kaiden"(nebo jak se to píše?) v Dayto Ryu Aikijutsu,ale je to jinak neschopnej a arogantní blb.Takže,pokud jde o mne,já bych vybíral podle UČITELE :wink:

HonzaMareš - Tu historku jsem někde slyšel(nebo četl)...asi vím,o kom mluvíš 8)
A co si představuješ pod : Cvičí dostatečně?Vždyť každý cvičí kvůli něčemu jinému...je to velmi individuální záležitost!Takže trošku shovívavosti a respektu....prosím.Takhle to vyznělo dost útočně a arogantně.....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. úno, 2005 13:20

Rubi píše:

jinak pokud jde o ty penize, tak trochu nechapu smysl tveho utoku. ty cvicis pod nekym, kdo nechce ani korunu? ja osobne nikoho takoveho neznam. ono treba pronajem telocvicny neco stoji, ucitel ma casto rodinu, kterou musi zivit atd.

A to zase jáznám...nechce nic za výuku,platí se pouze provozní náklady :wink: 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 13:28

Rubi píše:HonzaMares: ??? trochu mimo misu ne, odborniku na slovo vzaty.

resi se tu, jak poznat, jestli je ucitel kvalifikovany a jak se vyhnout podvodnikum. sun psal, ze podvodnici neexistuji, ja oponuji, ze existuji a neni jich zrovna malo. smysl tveho prispevku prilis nechapu.

jinak pokud jde o ty penize, tak trochu nechapu smysl tveho utoku. ty cvicis pod nekym, kdo nechce ani korunu? ja osobne nikoho takoveho neznam. ono treba pronajem telocvicny neco stoji, ucitel ma casto rodinu, kterou musi zivit atd. cili je logicke, ze si necha za vyuku zaplatit. a kdyz uz nekomu za neco platim, tak taky vyzaduju kvalitu. najde se tady snad nekdo, kdo je ochoten platit za nekvalitni sluzby?

jinak jsem nejakej Franta Vomacka - abych vystoupil z anonymity stejne jako ty. neveris? never. :)

Franto, tak ty jsi mimo mísu? No to je zřejmý. Pointou toho příspěvku bylo, že tady řeší spousta lidí, kteří se nikdy neodlepí od klávesnice, komu udělají tu nevídanou čest že přijdou cvičit k němu do tělocvičny jeho budo, daji mu svoje peníze a tím mu zachrání život. Nikdo zatím nepřemýšlel o tom, že hlavně záleží na tom, co je schopnej se naučit. Dřevák může chodit cvičit i k YipManovi a stejně bude pořád dřevák. Vtip je ale v tom, že YipMan dřeváka pošle radši se učit kuchařem. Každej Vomáčka, ani kdyby složil všechny prachy světa, prostě nemůže čekat, že i když najde toho nejpravějšího učitele, bude jednou něčím, na co prostě nemá.
Už si v míse? Ale tim neřikám, že jsem nějakej úžasnej bojovník, chodim cvičit 3x tydně asi 4. rok, ale prostě tyhle kecy o kvalitě a podvodnících jsou na nic jak píše Patrik. Zaplať si to nejlepší, určitě to poznáš podle toho, že reference budou až z Ameriky.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 09. úno, 2005 13:30

Rubi píše:resi se tu, jak poznat, jestli je ucitel kvalifikovany a jak se vyhnout podvodnikum. sun psal, ze podvodnici neexistuji, ja oponuji, ze existuji a neni jich zrovna malo.

Tak dobrá, jsem ochoten připustit, že všichni jsme podvodníci, bez vyjímky.
A výjde to úplně nastejno, jako když řeknu, že nejsou žádní.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » stř 09. úno, 2005 13:31

Souhlasím s Jendisem v tom, že je nejlepší vybírat podle konkrétního učitele. Také je dobré se poptat lidí, nebo i na netu. Ale je to hodně o štěstí, jestli člověk narazí na toho správného. Dobré je vyzkoušet a racionálně se rozhodnout, podle dojmu z učitele, způsobu výuky i placení atd.
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 09. úno, 2005 13:56

HonzaMareš- No,teda nevím....ale nesouhlasím.Pokud to stavíš do roviny,že si učitel bude vybírat jen podle toho,jestli z jeho žáka něco bude.....tak to ať jde,s prominutím,do háje!!!!!!Tohle totiž dělá třeba jeden legendární Brněnský magor.....
Jak učitel pozná z prvního setkání,jakou má zájemce o cvičení vůli,chuť......?????
Pokud mi někdo řekne,že mne nebude učit,protože nejsem schopný dostat se dál než na 1.kyu v karate(třeba),nebo že nesplňuji jeho fyzické požadavky...je to u mne arogantní magor a odejdu sám dřív,než mne k tomu vyzve on.

Právě osoba učitele by totiž měla adepta nadchnout tak,aby ze sebe vydával to nejlepší...motivovat ho,když to nejde(a že nám to občas nejde-třeba zrovna včera jsem z tréninku šel naprosto znechucenej,že jsem hrozný dřevo :oops: )...a předávat mu to tak,aby chápal.Ale teď už zabředáváme spíše do tématu osoby instruktora(sorry,mně to slovo "sensei" či "mistr" nebo "sifu" nejde z huby.....moc lidí,kteří by byli hodni tohoto označení,neznám.)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 14:01

HonzaMares píše:Franto, tak ty jsi mimo mísu? No to je zřejmý. Pointou toho příspěvku bylo, že tady řeší spousta lidí, kteří se nikdy neodlepí od klávesnice, komu udělají tu nevídanou čest že přijdou cvičit k němu do tělocvičny jeho budo, daji mu svoje peníze a tím mu zachrání život. Nikdo zatím nepřemýšlel o tom, že hlavně záleží na tom, co je schopnej se naučit. Dřevák může chodit cvičit i k YipManovi a stejně bude pořád dřevák. Vtip je ale v tom, že YipMan dřeváka pošle radši se učit kuchařem. Každej Vomáčka, ani kdyby složil všechny prachy světa, prostě nemůže čekat, že i když najde toho nejpravějšího učitele, bude jednou něčím, na co prostě nemá.
Už si v míse? Ale tim neřikám, že jsem nějakej úžasnej bojovník, chodim cvičit 3x tydně asi 4. rok, ale prostě tyhle kecy o kvalitě a podvodnících jsou na nic jak píše Patrik. Zaplať si to nejlepší, určitě to poznáš podle toho, že reference budou až z Ameriky.

ja o voze on o koze. pointa dobra, ale tahle diskuse JE o tom, jak rozeznat kvalifikovaneho ucitele od podvodnika a ne o tom, koho bude YipMan posilat delat kuchare nebo o tom kdo na co ma nebo nema. myslim, ze kvalitniho ucitele chce kazdy kdo se venuje bu.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. úno, 2005 14:07

abych to uvedl do trochu konkretnejsi roviny, tak napriklad:

Petr Machacek - vychoval nekolik sampionu, jeho borci pravidelne vitezi na nejruznejsich turnajich, reference jedine kladne. muj zaver - dobry ucitel

Hladik - reference v 90% negativni, nikdy nikde nebojoval, nikdo z jeho zaku nic nedokazal. muj zaver - podvodnik

atd. atd.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně