aiki píše:Istota v tom co robim - 100%nu istotu samozrejme nemam, ale mam vzor ku ktoremu sa chcem priblizit.
Podpisovanie sa - zalezi na tom ci som Jano, Fero, alebo Zuzana? Podstatne je to co pisem, nie to ci som regnuty. Co mi brani v tom, aby som 5 aliasov a cez kazdy pisal nieco ine?
Ine systemy zbrani - zatial nie, len iwama. Zatial staci, mam stale co robit...ale urcite jedneho dna rozsirim repertoar...nie som typ, ktory si mysli, ze musim jednu vec robit az do smrti, aby som v nej bol dobry.
Pac a pusu - no prepac, co si o mne myslis - rozdavam si to s ludmi, ktorych poznam aspon 3 minuty, skor nie!
Pohybova aktivita - ano, v slovickareni si dobry. Lenze Ty si pisal o radosti, rozvoji osobnosti a az potom o pohybe - to hovori o Tvojich prioritach. Ja proti nim nic nemam, lenze oni kazia budo. Bol tu prispevok o boxerovi, ktory nenavidel trening. Taky je spravny trening, ktory nenavidis, pretoze je taky tvrdy, ze ho nevies vydrzat a chces utiect...ak sa na trening tesis, lebo sa tam stretnes s kamaratmi, tak je to pruser...to je to co rozvija osobnost...nie to, ci robim aikido, alebo kendo...aikido (hlavne moderne, ale pomaly ak iwama) tak ako sa bezne cvici v europe nerozvija v 99,9% nic...ale ako hovorim, je to len moj nazor.
NEBUDU ZATEZOVAT NEAIKIDISTY AIKIDEM... BUDU PSAT OBECNEJI
(... a mozna ani nebudu reagovat na totez, o cem se tu mluvilo - ale pokusim se)
Myslim, ze prave v tom, ze si jsi jisty v tom, co delas spociva drobny problem. Tedy zacatecnik, ktery zacne cvicit b.u. a nejakou dobu pokracuje zacne brzy videt jenom ten styl (skoly, smer...), kterou zna on respektive ti, kdo ho uci. Zda je to spravne nevim, ale rozhodne tento pohled nebude nikdy objektivni.
Ja sam jsem po osmi letech aikido zacal cvicit (k tomu) kendo a iaido a zjistil jsem, ze mec se muze pouzivat uplne jinak, nez jak me dosud ucili. A po deseti letech cviceni jsem zacal cvicit klasicke dzodo a zjistil jsem, ze tu vec (dzo) neumim pouizivat... A problem neni v tom, jake katy delas, ale v tom zda ta zbran (mec, dzo... telo) funguje a zda vyuzivas jeji vlastnosti. Ja sam staricka Uesibu videl na mnoha zaberech a nejsem si jisty, zda cvicil cokoliv z toho, co se vyucuje jako aiki/zbrane... popravde si myslim, ze ten pohyb se velmi podobal tomu, co znam z kendo...

(To je jen muj nazor a nemam potrebu ho komukoliv nabizet).
A tehdy, kdyz jsem si toho vsiml, zjistil jsem, ze nemam tutez jistotu jako predtim... a podobny pocit zazivam i kdyz cvicim iaido (ktere mi opravdu nejde) a dzodo... A prestoze nemam jistotu, delam to a dela mi to radost.
Dal, mrzi me, kdyz se nekdo nepodepise. Je to skoda - ne povinnost - to je vec kazdeho a obzvlast pri komunikaci na siti... sorry za tuhle pripominku.
S temi zbranemi to myslim treba takhle... jaktoze muze nekdo cvicit s mecem (japonskym) a nemit zkusenost s iaido... Neni snadne spravne mec vytahnout (a nemusis pritom tazeni hned sekat) a stejne tak ho ulozit zpet do pouzdra... A dzo (protoze i s nim cvicis) - zkusils nekdy bouchnout do tela... do nejakeho mista... ne silne, ale presne. Je to tezke. Ja chvilku a ne nijak presvedcive, ale rad, cvicim Sinto Muso rju a techniky bodnuti se tam v katach cvici s kontaktem (sundome) - a neni snadne trefit spravne misto, spravnym zpusobem... A protoze znam buki wazu z Iwamy i jine aiki/zbrane, zajima kdo z tech, kdo s dzo cvici si uvedomuji, ze dzo ma nejake vlastnosti stejne jako kazda jina zbran a ty je treba hledat a rozvijet.
A k te posledni casti (ta je asi znovu o jistote, byt je to tvuj nazor)... casto pises neco jako - ostatni to delaji nejak (?spatne) a ja to delam jinak (?dobre)... Mam jen pocit, zes tech ostatnich (99,9%) moc nevidel.
Patrik