K tomuto fóru, Ukažte kartám, aikidó v reálu, apod
Tady se zmiňuje stále dokola Jošinkan aikidó a Gozo ©ioda, ale nemám pocit, že by tu kdokoliv tak nějak věděl o co jde...
Já sám ho necvičím a nechci se kohokoliv dotknout nebo se vůbec zapojovat do diskuze na téma funkční aikidó, ale Jošinkan má jasně stanovenej a dost precizně procvičovanej kihon. Nácvik velkých pohybů i bez partnera (katy), a stejně základní útoky jako ostatní forma aikidó - tj. seky na hlavu šómen (přímé) jokomen (ze strany), stejně jako úchopy a pod. Rozhodně bych v Jošinkanu, který učil ©ioda nehledal údery loktem, kopání atakdál.
Starej pán byl ukrutně rychlej, to dá rozum stejně jako ostatní, jako třeba Inoue sensei... ale (bez urážky), Tigere mám takový pocit že sis lehce zidealizoval něco, cos viděl na DVDých pánů, co vytváří "bojové aplikace", aby líp tyhle DVD prodávali...
Co se týče diskuze s marvinem. IMHO ví o čem mluví, má na to svůj pohled a i když s hromadou jeho názorů nemám potřebu souhlasit

, to co píšeš ty mi nedává moc smysl.
Četls nebo viděls Dynamic aikido anebo Total aikido, knížky které dělal Gózó ©ioda (a jeho syn Jasuhisa)? Jsou to "manuály" Jošinkanu a v obou je kihonu věnováno mnohem víc prostoru , než praktickým aplikacím. V Dynamic aikidó je to 25 stran A5 z celkových 160, přičemž praktické aplikace tam spočívají v tom, že jsou cvičenci v civilu a na ulici. V Total aikido, "pokračování" téhle knížky je 200 stran formátu A4 a gošin džucu (sebeobranné techniky) jsou asi na deseti stranách.
Ty věci, co dělal starej pan ©ioda jsou ogi waza (tajné techniky) a ty jsou tam na třech dvoulistech... Tohle se ale nedá studovat ani z knížky ani s DVDček... Doporučil bych ti poohlédnout se po učiteli Jošinkan aikidó a začít od kihonu.
Jošinkan je opravdu tvrďárna, ale fakticky tam nehledejte nic tak jinýho od ostatních forem aikidó. Můj názor samozřejmě...
Doporučuju prohlédnout tenhle klip, kde je K. Inoue, jeden z nejuznávanějších učitelů Jošinkanu...
http://www.aikidojournal.com/download_m ... ideo&id=82
(btw a imho právě tam je něco z té ógi waza)
Co se týče Daitó rjú, tam myslím také mluvíte o něčem, o čem toho moc nevíte... bez urážky, protože to nevím ani já.
Váš nereál-aikidista
Patrik