"Ale naco mame my pestovat japonsku tradiciu, co?"
- nikdo tě nenutí pěstovat japonskou tradici. Jak jsem psal, každý chce něco jiného.
"vies si predstavit Holandana ako si pospevuje "hanacke piesnicky"?"
- hanacké písničky nejsou známé třeba tak jako budo, takze nejaky holandan neví že vůbec existují

.
Český zpěvák však běžně zpívá písničky v angličtině. Proč? Protože angličtina je asi světový jazyk a třeba se mu to tak víc líbí. No a někomu se třeba líbí japonská tradice a budo a chce se tomu věnovat né jenom kvůli boji, ale to neznamená, že se musí bojová stránka opomíjet. Budo můžeš praktikovat především cvičením a ne modlením.
"Su 3 zakladne motivy pre ktore sa clovek venuje BU ..."
- jo a právě tyto motivy (mohlo by se jich najít i více) se mohou kombinovat. Tedy nemusím cvičit jen kvůli jednomu z nich. Třeba kdybych cvičil jen kvůli "boj/vojna", tak by to musel být pro mně pěkný vopruz u toho vydžet třeba 20 let (nebo bych musel být "úchylný"

jak bylo psáno v předchzích příspěvcích). Na druhou stranu někomu to vyhovovat může.
"kto chce cvicenie pre zdravie, nech cvici jogu"
- pokud chce cvičit jen pro zdraví, tak jo. Někdo chce cvičit BU, ale přitom svoje tělo během 10 let nezrušit. Proto v tom také může najít i něco jiného než boj. Prostě nemusí cvičit proto, aby nastoupil někde v ringu a tak. Pokud totiž budu cvičit jen pro ring, tak stejně jednou budu poražen (nebo pořád), protože vždy se najde někdo lepší, tak proč to cvičit.
"ale BU su v prvom rade o trening tela, ktory sa casom prejavi aj na hlave, ale opacne to nefunguje"
- s tím naprosto souhlasím

. Otazka je, že u každého se na té hlavě může projevit jinak. A to je možná o tom přístupu a chtít vědět i více než někoho mlátit. To, že v tom někdo hledá více, neznamená, že se místo tréninku modlí. Určitě ale i takoví jsou

.
Když bych to tedy uzavřel, tak můžou vzniknout 2 extrémy. 1)Bojová, nadupaná mašina, která ve svém nejproduktivnějším období bezproblému každého sejme, ale ve stáří to bude "troska" nebo 2)v hlavě teoreticky nadupanej člověk, který bude vědět vše od ... až po ..., ale jak někomu praští, tak si sám zlomí ruku

. Pro mně je právě ideální řešení najít to někde mezi tím.