Empty_Bell píše:Nezajímají mě nekonečné intelektuálské debaty o dobru a zlu a vystačím si prakticky celý život s tímto jednoduchým náhledem, který jsem zde nastínil. Amen.
Boris68 píše:mao píše:Empty_Bell píše:Dobro a zlo není abstraktní kategorie mimo myšlení a činnost člověka.
dobro a zlo JE abstraktni kategorie, prave proto ze neni mimo mysl cloveka. Zeptej se mouchy kdy kona dobro a kdy zlo![]()
Bez definice normality ztraci pojem dobra a zla smysl.
Vypadá to, že dobro a zlo je důležité jen pro ty, kteří zi za tím dovedou něco představit, tedy asi pro lidi.
Takže Mao co takhle pokecat si s mouchou?![]()
Dobro je to co podporuje život?
Zlo je to co nepodporuje život?
Já jsem teda na straně Dobra a co Ty (Vy)?
Jamamba píše:Milý Boris,
to, co je dobro a zlo zjednodušit na tvoje dvě věty o životě, tak tomu říkám machrovina.
Co my odpovíš na to, a upozorňuju, že je to jedna z těch nejjednodušších a přitom nejkonfrontovanějších otázek etiky, pokládám ji jen pro to, abych se orientaval lépe v tvém pojetí etických kategorií,: "Je přípustné zabýt jednoho člověka, aby jsi zachránil sto?" nebo si myslíš, že vzít někomu život je špatné za jakékoliv situace?
Zatím bye Luo
Sai píše:Boris68 píše:mao píše:Empty_Bell píše:Dobro a zlo není abstraktní kategorie mimo myšlení a činnost člověka.
dobro a zlo JE abstraktni kategorie, prave proto ze neni mimo mysl cloveka. Zeptej se mouchy kdy kona dobro a kdy zlo![]()
Bez definice normality ztraci pojem dobra a zla smysl.
Vypadá to, že dobro a zlo je důležité jen pro ty, kteří zi za tím dovedou něco představit, tedy asi pro lidi.
Takže Mao co takhle pokecat si s mouchou?![]()
Dobro je to co podporuje život?
Zlo je to co nepodporuje život?
Já jsem teda na straně Dobra a co Ty (Vy)?
tohle je podle mě dost hloupá otázka... bez urážky...![]()
i kdyby někdo byl na straně zla.. jak říkáš?? co to znamená nepodporovat život?? a myslíš že by řekl kdyby podvědomě na té straně opravdu byl??
každý si přece myslíme, že konáme dobro.... nikoli z nějakých vyšších principů, ale protože CHCEME.... všechno co v životě děláme, děláme pro sebe...
proč si myslíš že teď ťukám do klávesnice?? protože chcu aby mi někdo odpověděl, aby mě někdo konfrontoval, abych se dozvěděl... něco co nevím, nebo co mě nenapado...
a proč ty jsi napsal, že jsi na straně dobra?? protože se tak cítíš.. je to tvé ego.. tvá hrdost... chceš pomáhat druhým aby jsi byl vidět ty sám.. aby jsi byl pochválen... veleben... oslavován.. říkj si tomu jak chceš.. ale debatovat tu o dobru a zlu je velice hloupé... každý přece chceme dělat to co je dobré... a každý tak jednáme sami pro sebe a své okolí...
přece i ten největší drogový mafián... jehož organizačními schopnostmi denně umírají desítky lidí tak koná jen proto aby dobře materiálně zabezpečil sebe, svou rodinu a své nejblížší okolí... nehledě k tomu, že každoročně přispívá na kostely...
nebo si vemte příklad z teroristy... on si myslí že koná dobro.. trochu se musíte vcítit do jeho situaca a pochopíte... celý život je krmen kecama o tom jak je amerika špatná.. jak neblaze ovlivňuje celý svět a svými činy se dostane někde do nebe... a arabský svět, jenž mu je domovem, který miluje.. za ten on bojuje.. takže vlastně ze svého pohledu dělá dobro.. z toho našeho... zlo...
já vím..po tomhle příspěvku se na mě sesype vlna kritiky atdatd ablblbla... já jenom, že dobro a zlo je těžké definovat jako třeba velikost vesmíru apod...
a co třeba takový hitler... zamyslete se.. nekonal i on dobro?? největší zločinec světa?? napadla ho idea o určitě harmonickém a dokonalém světě jedé rasy... je známo že v německu za druhé světové války hitler bohatě podporoval samotné němce a mládež hlavně... takže i on vlastně konal dobro.. jenomže způsby jakým se k nim dostal... jsou smaozřejmě pochybné...
ano... čekám od vás vlnu kritiky a další žvásty... ale tak to je..
jen upozorňuji že nejsem ani nacista, fašoun, arabský fundamentalista, a ani neovládám trh z drogami.... toť end....
lightscared píše:nic takeho ako dobro, alebo zlo neexistuje. su iba ludske nazory a rozhodnutia...a ako to vezme okolie. to,co tvoje okolie vezme zle je zlo, to co dobre, je dobro. takze ak budes mat za spolubyvajuceho hitlera, tak je dobro vrazdit zidov. napriklad...
podla mna neexistuje zlo alebo dobro. mozes robit vsetko, co ti dovoli tvoje svedomie. a samozrejme ak myslis na dosledky tvojich cinov...
Neodskočil. Mnoho lidí je totiž neuvědoměle přesvědčeno, že "zlo" je silnější (hlavně co se podvodů a síly pěstí) týče. A toto je výsledek. Naopak člověk kultivované BU může být příkladem, že to tak neni. ®e např. sebe a svou rodinu umí před útokem uchránit. A přitom namá potřebu sám nikoho přepadávat.Boris68 píše:Co si myslíte o tom, že označení Dobrý člověk znamená mnohdy mezi řádky - Blbec? Ale to už jsem si vážně asi moc odskočil od BU!
Neodskočil. Mnoho lidí je totiž neuvědoměle přesvědčeno, že "zlo" je jaksi silnější (hlavně co se podvodů a síly pěstí týče). A to co popisuješ je výsledek. Naopak člověk s kultivovaným BU (tím chci říct že to neni rváč) může být příkladem, že to tak neni. ®e např. sebe a svou rodinu umí před útokem uchránit. A přitom nemá potřebu sám nikoho přepadávat.Boris68 píše:Co si myslíte o tom, že označení Dobrý člověk znamená mnohdy mezi řádky - Blbec? Ale to už jsem si vážně asi moc odskočil od BU!
Boris68 píše:
Pokud souhlasíme s tím že jsme si všichni rovni, třeba jen z důvodu rováhy nebo harmonie ...
Jamamba píše:4Boris68
O to právě jde. Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!
Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.
Ale jelikož tě znám, tak pochybuju, že něco takového pochopíš, protože jsi přesně ten typ člověka, který vidí svět černobíle a ne komplexně. Usuzuju to podle tvého přístupu ke cvičení, který je nekompexní.
Howk a bye bye jdu pracovat mám teď nonstop do čtvrtka. Luo
Jamamba píše:4Boris68
O to právě jde. Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!
Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.
Ale jelikož tě znám, tak pochybuju, že něco takového pochopíš, protože jsi přesně ten typ člověka, který vidí svět černobíle a ne komplexně. Usuzuju to podle tvého přístupu ke cvičení, který je nekompexní.
Howk a bye bye jdu pracovat mám teď nonstop do čtvrtka. Luo
mao píše:Empty_Bell píše:Nezajímají mě nekonečné intelektuálské debaty o dobru a zlu a vystačím si prakticky celý život s tímto jednoduchým náhledem, který jsem zde nastínil. Amen.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
tohle by sis mel dat do signatury. Takove tvoje osobni heslo.
Jamamba píše: Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!
Jamamba píše: Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.
Jamamba píše: ... vidí svět černobíle a ne komplexně. ...
Jamamba píše: Jde o to zda se schonem na tom jestli zabít jednoho pro 100 je dobro nebo zlo. Já tvrdím, že zlo, ale přesto bych to udělal a převzal za to odpovědnost, tedy bych se přiklonil na stranu zla!
Jamamba píše: Chtěl jsem ti tímto vlastně jen ukázat, že ve světě lidí neexistuje něco jako absolutní dobro a absolutní zlo. Pohybujeme se někde uprostřed a kdo tvrdí, že je vždy na straně dobra, je lhář a tedy špatný a zlý člověk a to více než ten, který to na rovinu přizná.
Jamamba píše: ... vidí svět černobíle a ne komplexně. ...
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 0 návštevníků