od samurai » pon 17. lis, 2003 18:49
Nebudu se již vracet k tolik omílaným otázkám a vyřčení, které jsme zde mohli zaznamenat. Chtěl bych dodat jen následující aniž bych hovořil za jakoukoliv stranu:
Je nám všem naprosto jasné, že Capoeira je zde pořád v plenkách a ještě dlouho bude. Každý jsme se k tomu dostali v podstatě obdobným způsobem, což je každému snad jasné taky. Je přirozené, že se vývojem názory liší a rozcházejí, tak jako je tomu u všeho. Mě se taky nelíbí spousta věcí příkladně v práci, ale jsem rád za to, že to dělám a baví mě to. Myslím že už bylo dost urážení a hanobení. Diskusi se samozřejmě nikdo nebrání a myslím, že jsme si z toho vzali všichni určité ponaučení. Jen bych byl rád, aby zde nevznikli nějaké znesvářené úzké skupiny lidí, kteří se budou navzájem osočovat. Čeká nás všechny ještě dlouhá cesta v průběhu které se jistě z mnohými setkáme a budeme mít dostatek možností se poznat, sdělit si své názory a vzájemně se poučit. Jenom né prosíim nějaké výhrůžky násilím a podobně. Tak bychom věci nikdo nijak nepřispěli.
Teď už trochu stranně:
Za Capoeiru Aché:
Je nutno brát v potaz, že Capoeira Aché a Capoeira Ache Fight Team jsou uzce spojeny, leč poněkud s trochu odlišným zaměřením.
Cílem a myšlenkou zkr. CAFT je ukázat veřejnosti půvab Capoeiry. Každému musí být jasné, že když jdete s Capoeirou na ukázku, tak se jedná trochu o něco jiného, než když jste na tréninku. Samozřejmě je nutno zachovávat základní principy, ale co chce divák vidět? Všem je jasné, že tanec, vysoké kopy, skoky, salta, přemety....proč ne?! Vím že to trochu odvádí pozornost od podstaty a principů Capoeiry ovšem jedná se o dobrý nástroj, jak Capoeiru představit a nalákat tak případné zájemce o cvičení, kde už budou mít možnost do těchto tajů proniknout. Po shlédnutí všech možných ukázek a vystoupení různých oddílů a týmů si myslím, že to většina chápou stejně. Pozn.: když jdu provádět ukázku Aikido, tak se soustředím na to, abych divákům ukázal v podstatě ty nejefektnější věci tzn. dlouhé hody, stržení, "řinčení" se zbraněmi atd. TO chce divák vidět a v podstatě ho nezajímá, jestli stojím v dobré pozici, zda přechytávám dostatečně dobře nebo jestli je můj vstup do útoku dostatečně precizní. To vše se případnému zájemci osvětlí až u samotného cvičení. Tolik k významu ukázek CAFT, potažmo jejich internetovým stránkám (nejsou výukové, pouze prezentační a to je velký rozdíl).
Cílem Capoeiry Ache je ta další část (samozřejmě, že ta podstatnější) a to výuka. Snažíme se starším i novým lidem vštěpovat to co je principem Capoeiry. A nemylte se - i my to víme. Ne-li všechno, tak snažíme učit. Podotýkám, že i z této diskuze plyne i pro nás značné poučení!!! Snažíme se neustále otevírat nové oddíly kde učíme ZÁKLADŮM!!! Všichni jsme na začátku a nikdo z nás tady není a ještě dlouho nebude "Mastre". Snažíme se to dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a pokud nás bude chtít a moci kdokoliv poučit bude jenom vítán. - pokud chcete někdo násilí, tak bohužel u nás nepochodíte!!! Kvůli tomu to neděláme-
Mile rádi se, pokud to čas i finance dovolí, rozjedeme za Vámi, Vámi i Vámi a budeme jedině rádi, když se budeme moci přiučit a myslím že i u Vás od nás něco pochytíte a sami poznáte, že nejsme nějací "vidláci", co si vymysleli nějaký svůj "hybrid" a "motají s tím lidem hlavy".
Určitě mnoho z vás najde v mém příspěvku spousty věcí, kterých se rádi chytnete k další "diskusi", ale prosím ať to má nějaký smysl a věcnost, přeci jsme dospělí lidé a umíme komunikovat na úrovni. S hulvátama se bavit nebudu.
Ve spoustě věcí mám prsty já a už jsem do toho vložil tolik snahy, času a peněz, že všem tímto naprosto v klidu oznamuji: jsme Capoeira Aché a dále jí budeme. Budeme dál dělat všechno pro to, abychom se rozvíjeli a učili my i ostatní, kdo budou mít o Capoeiru zájem. Nevidím jediný důvod proč ne. Vývoj jde dál a věřím, že všichni časem pochopí, že nám jde všem jen o jedno o CAPOEIRU.
Slunce v duši a nohy v teple.
Saionara
PS: u zrodu knihy jsem nestál, tudíž jí neobhajuji ani se k ní nevyjadřuji. Jen drobnost – nejde o lexikon, nebo výukovou knihu. Jsou to shrnuté pocity mladého nadšence do Capoeiry. Toť vše:-)