Capoeira

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 22:47

V Praze bude Budoshow příští neděli (už mám lístky a těším se) - jen by mě zajímalo, jestli ta avízovaná capoeira, co tam má být, bude nebo nebude capoeira? ;-)
no nic, i kdyby nebyla, jsem rozhodnutá si to užít :-)
Milada
P.S.: Knihu Tomáše Jeřábka a Pavla Krupky Capoeira Aché - Cesta zlaté rybky mám, je na ní napásno, že ji vydal CAD press Bratislava 2003 (ovšem nenašla jsem, jestli je to první vydání) - tolik k vašemu dohadování o tom, kdy to vyšlo (samozřejmě to mohlo vyjít už dřív a třeba někde jinde - vydavatelské praktiky neznám...)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod F4ust » ned 16. lis, 2003 23:05

Tak na tohle fakt nemám žaludek, takhle směšný a trapný fráze bych čekal od člověk, co se vydal poprvé na trénink karate a má pocit, že má bojová umění v malíku, ty chudáku, zajímalo by mě, jestli jsi hrdej na to že prezentuješ Axé jako skupinu velkohubých sektářů?! :lol: Jsi mi u prdele ty i tvoje bratrská krevní msta ty chudinko 8) Nehodlám zasírat tuhle až do tvého příchodu vcelku podnětnou diskuzi, takže končím a upřímně doufám, že ty mi ještě alespoň jednou něco vtipného napíšeš ať se máme čemu zasmát :wink:
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 23:17

Tak to se teda nestíhám divit....

Napaden si připadám být, jenom mi uniká smysl. To přirovnání s Mortalem je moc smutné, ale aspoň chápu proč jsi u Bujinkanu

Pokud máš ještě nějaké kontakty na lidi z Bujinkanu, zeptej se někoho jak to s Lubošovými začátky bylo (víš, on se nenarodil v černých hadrech s tabi na nohou)

První a poslední zkoušky jsem dělal na festivalu na 8 kyu v roce 1997.

Tímto jsem jen chtěl vyjasnit fakta, protože tohle do diskuze o Capoeira opravdu nepatří. Přesto děkuji našim za ohnivé zastání, jsem teď nemocen - tak jsem pár dnů nebyl na internetu
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 23:39

Trochu mi to připomíná malý nacismus ?oni nejsou čistá rasa jako my, musíme vymítit tuto šípnu? Je žlutý a argument, jí rýži. Je to cikán a argument, je černý. Co to má bejt!!!! Posloucháte se. Teď to trochu přiblížím??. Když Mestre Bimba začínal, angolieros ho pomlouvali kde se dalo ? učí bílé, bohaté?.bla bla bla?.? Přinesl Berimbau na oživení hry ? hle novinka? a dokonce přidal víc úderů rukama ?hle novinka? a dokonce se zbavil většiny omezujících tradic ?hle novinka? , kope na hlavu ?hle novinka? Půjdeme ještě víc do hloubky?.. Otroci před 400 lety měli pouze buben a možná že ani ten ne??..a capoeira? Určitě neměli barevný řetězy kolem pasu??. ©li svojí cestou? vývoj atd.. Carioca bez hudby a s břitvami ?že by to nebyla capoeira?v tý době asi kazeťák neměli :-) Když se postaví např. někdo z Axé a začne dělat gingu a nějaký kopy tak to capoeirista je, ale když z Aché bude dělat to samý ?tak že by ne? proč? ®e by neměl kámoše co vedle něj hraje na berimbu a má pásek podle předpisů?. to snad ne :-) Taky jsem si nevšiml že by se někdo z Aché hlásil k Axé, Abadě atd. ®e vás rozčiluje název Capoeira Aché, jen proto že si říkají capoeira. Asi si o sobě ti komu to vádí hodně myslí. Jenže tady nejde o název, ale o zaslepenou aroganci. Kdybyste byli tak dobří a úžasní i s těmi vašimi mistry tak proč se Aché nepřidalo k vám. Zamyslete se nad tím. Co se týče aplikací v boji či v roda či kdekoli jinde tak pochybuju že existuje nějaký model sebeobrany v jakýmkoli stylu. Je to otázka jedince a ne stylu. Takže je jedno jestli někdo používá skoky nebo kopy aby se ubránil, každej dělá jen to, o čem si myslí že mu jde nejlíp nebo se o to pokouší. Nechápu o co se tady kdokoli snaží??..změnit, zakázat či usměrnit Achéčko. Myslím si že nepomůže ani petice. Každý má svoji cestu, každý si to dělá po svém. Nelíbí se to někomu jak to dělá někdo jiný, dobře, tak ať se buď otočí a stará se o sebe a o svojí rodinu a o to aby v tom co ho baví byl dobrý a nebo ať místo plácání nesmyslů do větru to lidem ukáže svým uměním, svým zpěvem, svým hraním a bůh ví čím ještě a třeba se něco stane, třeba lidi začnou chodit k vám a né k těm ?špatný? ???..Zkuste se prosadit i jinak než jen samými slovními argumenty které nemají žádný ?hmatatelný? význam?? zkuste otvírat víc škol, zkuste capoeiru šířit všude a nejenom na tréninku??..vystupujte, točte filmy, dělejte exhibice a nejenom ve vašem okolí, všude kde to jen jde, říkejte že jste capoeira axé..atd.??..třeba se zbavíte konkurece, které se tak bojíte. Jediná rada všem kdo má nějaký komplex.

Každý je jiný, každý má svojí cestu, nebude-li ji chtít následovat vydá se jinudy. Chce člověk brát jinému volbu a bránit ve výběru, pak by se měl tedy nejdříve postarat o svůj vlastní píseček. Protože radit umí každý a to i ti špatní. Je však těžké rozeznat správné hledisko. Myslím si že je tady spousty jiných příležitostí a způsobů jak vynaložit strávený čas a nezabývat se hloupostmi..

Poslední věc, Viděl jsem brazilce dělat capoeiru a taky lidi z Aché a nevšiml jsem si že by se to nějak zvlášť lišilo. Jenom tam neměli Brazilce. Ale to mi vůbec nevadilo. Myslím že s jejich capoeirou nikde ostudu neudělají???..možná díky nim i všechny ostatní školy mají víc studentů??.ani nevíte jak by spolupráce vás všech víc pomohla než ubohé pomluvy, které lidi daleko víc odradí než přílákají k tak krásnému umění. Tímto zdravím Capoeiru Aché a kluky které jsem měl tu čest poznat.

Camara??..všem ???.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 23:41

Trochu mi to připomíná malý nacismus ?oni nejsou čistá rasa jako my, musíme vymítit tuto šípnu? Je žlutý a argument, jí rýži. Je to cikán a argument, je černý. Co to má bejt!!!! Posloucháte se. Teď to trochu přiblížím??. Když Mestre Bimba začínal, angolieros ho pomlouvali kde se dalo ? učí bílé, bohaté?.bla bla bla?.? Přinesl Berimbau na oživení hry ? hle novinka? a dokonce přidal víc úderů rukama ?hle novinka? a dokonce se zbavil většiny omezujících tradic ?hle novinka? , kope na hlavu ?hle novinka? Půjdeme ještě víc do hloubky?.. Otroci před 400 lety měli pouze buben a možná že ani ten ne??..a capoeira? Určitě neměli barevný řetězy kolem pasu??. ©li svojí cestou? vývoj atd.. Carioca bez hudby a s břitvami ?že by to nebyla capoeira?v tý době asi kazeťák neměli :-) Když se postaví např. někdo z Axé a začne dělat gingu a nějaký kopy tak to capoeirista je, ale když z Aché bude dělat to samý ?tak že by ne? proč? ®e by neměl kámoše co vedle něj hraje na berimbu a má pásek podle předpisů?. to snad ne :-) Taky jsem si nevšiml že by se někdo z Aché hlásil k Axé, Abadě atd. ®e vás rozčiluje název Capoeira Aché, jen proto že si říkají capoeira. Asi si o sobě ti komu to vádí hodně myslí. Jenže tady nejde o název, ale o zaslepenou aroganci. Kdybyste byli tak dobří a úžasní i s těmi vašimi mistry tak proč se Aché nepřidalo k vám. Zamyslete se nad tím. Co se týče aplikací v boji či v roda či kdekoli jinde tak pochybuju že existuje nějaký model sebeobrany v jakýmkoli stylu. Je to otázka jedince a ne stylu. Takže je jedno jestli někdo používá skoky nebo kopy aby se ubránil, každej dělá jen to, o čem si myslí že mu jde nejlíp nebo se o to pokouší. Nechápu o co se tady kdokoli snaží??..změnit, zakázat či usměrnit Achéčko. Myslím si že nepomůže ani petice. Každý má svoji cestu, každý si to dělá po svém. Nelíbí se to někomu jak to dělá někdo jiný, dobře, tak ať se buď otočí a stará se o sebe a o svojí rodinu a o to aby v tom co ho baví byl dobrý a nebo ať místo plácání nesmyslů do větru to lidem ukáže svým uměním, svým zpěvem, svým hraním a bůh ví čím ještě a třeba se něco stane, třeba lidi začnou chodit k vám a né k těm ?špatný? ???..Zkuste se prosadit i jinak než jen samými slovními argumenty které nemají žádný ?hmatatelný? význam?? zkuste otvírat víc škol, zkuste capoeiru šířit všude a nejenom na tréninku??..vystupujte, točte filmy, dělejte exhibice a nejenom ve vašem okolí, všude kde to jen jde, říkejte že jste capoeira axé..atd.??..třeba se zbavíte konkurece, které se tak bojíte. Jediná rada všem kdo má nějaký komplex.

Každý je jiný, každý má svojí cestu, nebude-li ji chtít následovat vydá se jinudy. Chce člověk brát jinému volbu a bránit ve výběru, pak by se měl tedy nejdříve postarat o svůj vlastní píseček. Protože radit umí každý a to i ti špatní. Je však těžké rozeznat správné hledisko. Myslím si že je tady spousty jiných příležitostí a způsobů jak vynaložit strávený čas a nezabývat se hloupostmi..

Poslední věc, Viděl jsem brazilce dělat capoeiru a taky lidi z Aché a nevšiml jsem si že by se to nějak zvlášť lišilo. Jenom tam neměli Brazilce. Ale to mi vůbec nevadilo. Myslím že s jejich capoeirou nikde ostudu neudělají???..možná díky nim i všechny ostatní školy mají víc studentů??.ani nevíte jak by spolupráce vás všech víc pomohla než ubohé pomluvy, které lidi daleko víc odradí než přílákají k tak krásnému umění. Tímto zdravím Capoeiru Aché a kluky které jsem měl tu čest poznat.

Camara??..všem ???.
[size=18][/size][size=9][/size][size=12][/size]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 23:43

omlouvám se že to hází otazníky tam kde nemá ..... nevím co se stalo.holt si to budete muset přebrat. :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 16. lis, 2003 23:45

hází to tam místo uvozovek a některých teček ty podlé otazníky :-).....počítače nejsou moje hoby :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Artom » pon 17. lis, 2003 3:53

Tak tohle uz je na me moc. Ja nevim kolik toho vis o Capoeira a nebudu se hadat ze bych to vedel vice ci mene. Faktem je to ze Capoeira preci jen ma nejaky ten zaklad a ten je u 99.9 procent Capoeira skupiny stejny. Ginga, bile obleceni, hrani na nastroje na vsech akcich(trenink, batizado, vystoupeni). CO koukam tak u Ache tohle moc nevidim. Jestli chteji vymyslet svou cestu tak at si teda vymysli i vlastni nazev.

A jeste takovej good point – Pro zalozeni vlastni skupiny potrebujes souhlas Mestreho a hlavne potrebujes nejakeho Mestreho mit. Ma nekoho Ache?

A nakonec to nejlepsi: Mam to stesti ze znam jednu divcinu z Capoeira Brasil v Bostonu. Je to absolutne nezavisla divka ktera toho vi o Capoeira vice nez ja a tudiz si nenecha jen tak od nekoho radit. Dale musim poznamenat ze jeji Grupo se od naseho velice lisi jak v detailech pohybu, tak v pisnich a tak i v Cordach ale zaklady Capoeira sou stejne. Zeptal jsem se ji na jeji nazor na Ache. Dal jsem si odkazy na jejich stranky. Ona shledla videa a fotky a pozadala me abych ji nejake casti textu prelozil, coz jsem ucinil (muj preklad byl presny pac po 6 letech na English College bych si nedovolil udelat chyby) Pote mi napsala svuj nazor ktery zde nize uvadim (pozn. Text je logicky v anglictine – kdyz s tim nekdo bude mit problemy tak at to sem napise a ja to rad prelozim do cestiny):

When one hears the term Capoeira Ache Fight Team, it creates certain image in ones mind. Upon further probing into what carries such a name, one will find none of what they thought to be true. Capoeira, is a Brasilian martial art that combines acrobatics and more traditional kicks, blocks and spins that are often found in other martial arts. Fight is defined as the attempt to harm or gain power over an adversary by blows or with weapons. In keeping with the history of capoeira, in that it was created by the slaves of Brasil, and therefore hidden in dance form, and would not involve much physical contact, it is understandable that the grupo Capoeira Ache Fight Team, too avoids this. The difference is, that rather than throwing kicks and doing the “esquivas” to remove oneself from danger, it appears that Capoeira Ache Fight Team, prefers to remain almost faithfully on the “acrobatic” side of capoeira, neglecting the original point of its existence, for the slaves of Brasil to be able to continue training to protect themselves from the imperialist Portuguese settlers. Not only does the choice to focus on the acrobatics seem to alienate much of what makes capoeira what it is, it also seems to neglect one of the other key words in their teams title, that word being “fight.”
Away from the name itself, there are many other things that make this grupo very peculiar. It is common among most capoeira grupos, that when performing or attending any sort of even where they will be viewed by others, that they wear white “abadas”. This is done, once again, to honor the history. Capoeira was often played on Sundays, the day of Prayer, it which it was appropiate to be dressed in white. Not only did this serve to honor the holy spirit, where one sees fit, it is also to show the sign of a good capoeirista. The white will show where they have made contact with the ground.. A good capoeirista will never allow anything but his hands, head and feet make contact.
As capoeira grows, it continues to come in contact with other forms of martial arts. It was wonderful to see how one can effect another, and ultimately improve all styles. This is something that Capoeira Ache Fight Team seems to pride themselves on. This theory is great, but seems to be a little lacking in practice, for the only thing what one seems to see much of when browsing their website, is videos of dance/acrobatic moves. These are all very impressive, but seem to lack the fight that makes capoeira or any other martial art what it is.
It seems to me that by picking and choosing what one likes in a martial art, but ignoring the history and the theory behind it, is just blantent disrespect for that which one is studying. Capoeira Ache Fight Team, though talented, has much to learn about the roots of what they claim to be. Capoeira is more than flying through the air and showing off, it is also about the humility, and a peoples struggle for freedom.

Takze moje finalni poznamka je: Anonymni rika spravne – kazdy ma svou cestu a tou jde – v danem pripade existuji dve cesty: cesta Capoeira (Grupo Brasil, Grupo Axé, Grupo ABADA, Grupo Senzala atd.) a druha cesta – ACHE. Je to drsne ale je to tak.
Artom
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Artom » pon 17. lis, 2003 3:57

BTW autorka anglickeho textu je Kate (amazonas) Tryon z grupo Capoeira Brasil v Bostonu. www.capoeirabrasilboston.com
Artom
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Já bych tě o to poprosila...

Příspěvekod Anonymní » pon 17. lis, 2003 9:37

Artom,
Prosím přelož mi to...
Děkuji
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 17. lis, 2003 9:40

Hehehe, pekne se to rozjelo.....kdepak jsou ted vsichni ti horlivi zastanci Ache?

Faust - nechapu o cem to placas a co se to snazis dokazat, to jestli Marian nebo nekdo jinej delal nebo nedelal to ci ono nemeni nic na tom, ze Ache stoji za to, za co stoji...

Anonyme - takovych hlouposti a nesmyslnych argumentu v jednom prispevku jsem uz dlouho nevidel...Prirovnavat Ache k Mestre Bimbovi, NO TO SNAD NE!
Pominu "historicke" skutecnosti, ktere o Bimbovi uvadis (berimbau,kopy na hlavu atd.) a ktere jsou vetsinou nesmysly. Uvedom si, resp. necht si Ache uvedomi nasledujici rozdily:
1) Bimba v dobe, kdy vytvoril svuj styl, mel 29 let a byl Mestre, to znamena, ze uz Capoeiru ovladal. Tim padem tvoril na pevnem zaklade a na porozumeni Capoeire. Ache NIC TAKOVEHO NEMA.
2) I presto Mestre Bimba svemu stylu nerikal "Capoeira", ale "Luta Regional Bahiana", protoze citil, ze se od Capoeira (Angola) lisi.
3) I kdybychom predchozi dva body pominuli, porad zbyva to, ze Mestre Bimba tvoril Regional v urcitem kontextu, podle urcitych principu, nejenom ze si vzal co mu pripadalo "cool" a to ucil (ala Ache).

Totiz ta vec, kterou vetsina laiku (tj. i clenove Ache) opomiji, a proto jim taky exhibice Ache a Axe pripadaji jako stejna Capoeira (ze?), jsou prave ty principy. Zrejme si mysli, ze Capoeira zadne principy nema, a ze staci aby to "vypadalo" urcitym zpusobem (tj. nejcasteji jako gymnasticka exhibice). Trochu jako decko, ktery si vezme dve varecky, taha za ne a mysli si ze ridi formuli 1. Proto muze lidem, kteri ty principy proste nevnimaji a neznaji (Masta, Faust) Ache pripadat koser.

Problem je, ze Capoeira MA svoje vlastni principy na kterych je zalozena, jako kazde poradne bojove umeni. A tyhle principy se nemaji v Ache kde vzit, a proto je taky spousta veci co delaji z pohledu Capoeiry nesmyslna.
A co je nejhorsi, siri tenhle bezmyslenkovitej zmatek dal pod nazvem Capoeira.

Jo, a jeste malickost, ta rovnice Capoeira=bily kalhoty tak uplne neplati, napr. Angoleiros pokud vim jedou v modrych kalhotech a zlutych trickach.
Naposledy upravil DMC dne pon 17. lis, 2003 9:55, celkově upraveno 1
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pon 17. lis, 2003 9:52

A jeste o co se tady snazim, resp. snazime? Pokud alespon jednomu jedinymu cloveku pri cteni tehle diskuze dojde, ze Ache nema nic spolecnyho s Capoeirou, tak mi to bude uplne stacit.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Banda drsnáků

Příspěvekod Anonymní » pon 17. lis, 2003 10:42

DMC: Jestli narážíš na to že už jsem nic nenapsal na vaše příspěvky, tak je to jen proto, že už jsem zmínil, že Copieře nerozumím. Zmíněou knihu jsem nečet a Capoieru netrénuju. Takže nevidím důvod proč bych měl Ache bránit ohledně jejich knihy a toho co dělají, nasralo mě jen způsob jakým kritizujete, kdy vcelku bezostyšně nadáváte a vyhrožujete... jenom jsem napsal, že ty kluky znám a vím jací jsou proto jsem reagoval. To jak (co) kluci trénují se mi líbí a jestli je to nebo není Capoeira nehodlám soudit, to už tu děláte sami asi 30 příspěvků.

Ale něco říct můžu, jak na mě působí celej tenhle problém a tahle diskuze jako na laika...jo a použiju tvůj slvoník, aby to mělo ten řádnej efekt, to výš slova jako hýždě nezní dost zvučně :/

Připadá mi jako když se tu baví banda naprosto vymaštěnejch idiotů, který si žárlivě obhajují něco, co je jenom jejich...jenom oni mají pravdu, jenom oni trénují pravou Capoeiru a pokud to ostatní nechtějí uznat tak tomu vůbec nerozumí a abyste je přesvědčili budete jím vyhrožovat a když to pořád nebudou chápat tak jim přijedeme rozbít hubu.....

Jak tohle může působit na člověka co chce začít trénovat? Všude jsem četl že Capoiera je o svobodě a myslel jsem si, že lidé co toto BU trénují musí být naprosto v pohodě a tolerantní, ale to co jste tady na několika stránkách předvedli mluví za své. Nehodlám soudit jestli máte pravdu a v mnoha věcech s vámi souhlasím a klidně uznám, že trochu chápu, že se vám to co dělají kluci v Ache nelíbí, ale já bych se nesnížil k výhružkám a nadávkám... vždycky se říkalo, že mi thaiboxeři jsme vypatlaný hovada, ale jsem rád že pokud to takhle pude dál bude se za chvíi prstem ukazovat na jinou skupinu... ://

P.S. To že jsem napsal jak na mě působí tahle diskuze neznamená, že tvrdím že takový jste, tak mi to nemlaťte o hlavu.

P.S. Pokud mám správný informace tak na Budoshow má být Capoeira Abada - no jsem zvědav jak bude vypadat ta "pravá" Capoeira na vlastní oči.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

kritika

Příspěvekod Anonymní » pon 17. lis, 2003 17:25

Tolik psů co jen štěkaj.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Uděláme si jasno

Příspěvekod Acheo » pon 17. lis, 2003 17:58

Ole amigos, tak si uděláme trochu jasno :-) Každý nějak začínal, každý byl nějak zapálený a nikdo není dokonalý. Ke knize: Vyšla zhruba před 2,5 rokem kdy měla první vydaní. Takže je to docela dlouhá doba. Došlo ke spousty změnám o kterých tady pisatelé nemají ani páru ale nemám jim to za zlé. Jestli máte nějaký problém a připomínky, tak se obraťte na CAD Press a laskavě nám to pořád nemlaťte o hlavu. Není v naší moci jakkoli ovlivnit co se s knihou stane a kdy. Je to nyní v rukou nakladatele. Tak doufám že je to považováno za vyřízené. Co a jak se učíme je čistě naše záležitost a jestli máte jiné metody které jsou lepší, tak sem s nimi, rádi se přiučíme. Nemyslete si že jsme slepí a nesnažíme se proniknout hlouběji do capoeiry. Proč asi jezdíme na open rody, srazy atd. Mrzí mě, že všechno co se zde řeší, se neprobralo, když jsme byli u vás nebo na nějakým setkání. Nikdo nic neřekl. Je to divný. Už několikrát jsme zvali dost lidí aby přijeli na trénink a nikdo se neukázal. Nevadí. Tady lidem stačí aby si s někým zatancovali, viděli pár fotek a videí a hned jim je všechno jasný. Nikdo z vás tady nemá ponětí kdo si co prožil a co všechno jsme podstoupili. Kdybychom chtěli nervomocí pod nějakou organizaci tak jsme to udělali už dávno a udělali bychom pro to maximum. Ale nestalo se tak a pro to máme své důvody. Jak tak vidím tu diskusi, tak toho ani nelituji. Snažíme se být otevřený všemu a čerpat nápady a inspiraci kde se dá. To že nejsme jako vy. Za to vám nemůžu. Nemáme potřebu být pod někým. A jestli je to podmínka která ze mě udělá pravého capoeirystu, tak rád ji poruším. Každý má svůj názor, ale že nám budete pořád předhazovat že nejsme capoiera, tak to už je fakt nuda. My víme, že máte brazilský mistry, my víme že jezdíte na batizada, my víme že umíte hrát a zpívat. Všechno je to skvělý. Ale proč nám to furt cpete. Víte o nás starou belu a nedáte si pokoj. My se z toho ale nezblázníme jak jste úžasní. Důležitý je že to víte sami. Víte taky že naučit se hrát na nástroje a zpívat není žádná sradna, stejně jako ty nástroje sehnat. A se skřehotáním si zatím ostudu dělat nebudeme. To, že používáme reprodukovanou hudbu není žádný tajemství, alespoň je to capoeira. A to že vychází na CD má zřejmě svůj důvod pokud se nemýlím. Jinak budu mluvit za všechny z Capoeiry Aché když řeknu, že Capoeiru děláme kvůli tomu, že se nám líbí a máme ji rádi a ne kvůli respektu. Jestli vám vadí jak se na ni díváme a praktikujeme, tak holt s tím nic nenaděláme. Bereme to. Každýmu se to nemusí líbit. Ole
Acheo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Pánové i dámy

Příspěvekod samurai » pon 17. lis, 2003 18:49

Nebudu se již vracet k tolik omílaným otázkám a vyřčení, které jsme zde mohli zaznamenat. Chtěl bych dodat jen následující aniž bych hovořil za jakoukoliv stranu:
Je nám všem naprosto jasné, že Capoeira je zde pořád v plenkách a ještě dlouho bude. Každý jsme se k tomu dostali v podstatě obdobným způsobem, což je každému snad jasné taky. Je přirozené, že se vývojem názory liší a rozcházejí, tak jako je tomu u všeho. Mě se taky nelíbí spousta věcí příkladně v práci, ale jsem rád za to, že to dělám a baví mě to. Myslím že už bylo dost urážení a hanobení. Diskusi se samozřejmě nikdo nebrání a myslím, že jsme si z toho vzali všichni určité ponaučení. Jen bych byl rád, aby zde nevznikli nějaké znesvářené úzké skupiny lidí, kteří se budou navzájem osočovat. Čeká nás všechny ještě dlouhá cesta v průběhu které se jistě z mnohými setkáme a budeme mít dostatek možností se poznat, sdělit si své názory a vzájemně se poučit. Jenom né prosíim nějaké výhrůžky násilím a podobně. Tak bychom věci nikdo nijak nepřispěli.

Teď už trochu stranně:

Za Capoeiru Aché:
Je nutno brát v potaz, že Capoeira Aché a Capoeira Ache Fight Team jsou uzce spojeny, leč poněkud s trochu odlišným zaměřením.
Cílem a myšlenkou zkr. CAFT je ukázat veřejnosti půvab Capoeiry. Každému musí být jasné, že když jdete s Capoeirou na ukázku, tak se jedná trochu o něco jiného, než když jste na tréninku. Samozřejmě je nutno zachovávat základní principy, ale co chce divák vidět? Všem je jasné, že tanec, vysoké kopy, skoky, salta, přemety....proč ne?! Vím že to trochu odvádí pozornost od podstaty a principů Capoeiry ovšem jedná se o dobrý nástroj, jak Capoeiru představit a nalákat tak případné zájemce o cvičení, kde už budou mít možnost do těchto tajů proniknout. Po shlédnutí všech možných ukázek a vystoupení různých oddílů a týmů si myslím, že to většina chápou stejně. Pozn.: když jdu provádět ukázku Aikido, tak se soustředím na to, abych divákům ukázal v podstatě ty nejefektnější věci tzn. dlouhé hody, stržení, "řinčení" se zbraněmi atd. TO chce divák vidět a v podstatě ho nezajímá, jestli stojím v dobré pozici, zda přechytávám dostatečně dobře nebo jestli je můj vstup do útoku dostatečně precizní. To vše se případnému zájemci osvětlí až u samotného cvičení. Tolik k významu ukázek CAFT, potažmo jejich internetovým stránkám (nejsou výukové, pouze prezentační a to je velký rozdíl).

Cílem Capoeiry Ache je ta další část (samozřejmě, že ta podstatnější) a to výuka. Snažíme se starším i novým lidem vštěpovat to co je principem Capoeiry. A nemylte se - i my to víme. Ne-li všechno, tak snažíme učit. Podotýkám, že i z této diskuze plyne i pro nás značné poučení!!! Snažíme se neustále otevírat nové oddíly kde učíme ZÁKLADŮM!!! Všichni jsme na začátku a nikdo z nás tady není a ještě dlouho nebude "Mastre". Snažíme se to dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a pokud nás bude chtít a moci kdokoliv poučit bude jenom vítán. - pokud chcete někdo násilí, tak bohužel u nás nepochodíte!!! Kvůli tomu to neděláme-

Mile rádi se, pokud to čas i finance dovolí, rozjedeme za Vámi, Vámi i Vámi a budeme jedině rádi, když se budeme moci přiučit a myslím že i u Vás od nás něco pochytíte a sami poznáte, že nejsme nějací "vidláci", co si vymysleli nějaký svůj "hybrid" a "motají s tím lidem hlavy".
Určitě mnoho z vás najde v mém příspěvku spousty věcí, kterých se rádi chytnete k další "diskusi", ale prosím ať to má nějaký smysl a věcnost, přeci jsme dospělí lidé a umíme komunikovat na úrovni. S hulvátama se bavit nebudu.

Ve spoustě věcí mám prsty já a už jsem do toho vložil tolik snahy, času a peněz, že všem tímto naprosto v klidu oznamuji: jsme Capoeira Aché a dále jí budeme. Budeme dál dělat všechno pro to, abychom se rozvíjeli a učili my i ostatní, kdo budou mít o Capoeiru zájem. Nevidím jediný důvod proč ne. Vývoj jde dál a věřím, že všichni časem pochopí, že nám jde všem jen o jedno o CAPOEIRU.

Slunce v duši a nohy v teple.
Saionara

PS: u zrodu knihy jsem nestál, tudíž jí neobhajuji ani se k ní nevyjadřuji. Jen drobnost – nejde o lexikon, nebo výukovou knihu. Jsou to shrnuté pocity mladého nadšence do Capoeiry. Toť vše:-)
samurai
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DMC » pon 17. lis, 2003 19:04

Volé amigos :-)
Masta: Myslel jsem ze ses vetsi format, a ze se nemusis zbabele schovavat za me, kdyz chces na neco nadavat. Ale budiz - ostatni pozor, kdykoliv budete mit chut napsat nejakou sprostarnu, ale netroufnete si to udelat primo, napiste prosim "pouziji slovnik DMC".Pak muzete nadavat az se budou hory zelenat a budete uplne z obliga.

Ale i jinak se nestacim divit. Kdyz jsem kritizoval Ache ja, byl jsem idiot a uplne mimo. Tedka kdyz kritizuje vic lidi, jsou najednou idioti a mimo pulka ceskych capoeiristu! Opravdu zarazejici shoda nahod. Zajimalo by me, jestli te nekdy napadne, ze smrad jde z druhe strany barikady?

Acheo: Necham to at si kazdej tvuj projev uzije osobne, to nestoji za to kazit. Za zlatou rybku tedka uz vlastne nikdo nemuze, takze je to vlastne v poradku, neni-liz pravda?
A kdyz chces 'nervomoci' slyset, jake metody bych navrhoval ke zlepseni vaseho cviceni, napadaji me 2:
1) Uplne pustit z hlavy (a ze vsech pisemnych pramenu) slova 'brazilsky' a 'capoeira'. Potom si muzete delat co chcete, 'tancovat' jak chcete, s hudbou ci bez atd.
nebo
2) Vyhodit vsechno co mas a zacit uplne od nuly, od zakladu capoeiry. V takovym pripade ale taky musis pustit z hlavy megalomansky predstavy o tom, ze ses velkej inovator,myslitel a zakladatel novych smeru.

Vazne.
Naposledy upravil DMC dne pon 17. lis, 2003 19:24, celkově upraveno 1
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Artom » pon 17. lis, 2003 19:21

To Samurai: ok - souhlasim docela s tim co rikas - neustale se hadat je zbytecne a je lepsi se se jit a dat treba open roda a samotnou ukazkou Capoeira ukazat chyby ktere ta ci ona skupina dela (nikdy sem nerekl ze Axé nebo ABADA jsou bezchybne)

nektere veci ti ale vytknu. Nemas tak uplne pravdu s tim co se libi divakovi. Napriklad ja kdyz s kamarady du jen tak blbnout a nejaci ne Capoeiristas se na nas divaji tak je nadchne uz jen hra ci spravne JOGO. TAkze si myslim ze kdyby na prezentacich clovek jen dal klasickou Roda tak by lide byli stejne nadseni a meli i presnou predstavu o tom jak Capoeira vypada.

DAle jen tak poupravim - ne Mastre ale Mestre (ale to snad byl jen preklep:)

A co se tyce knihy - tu kritizujeme pouze po strance Capoeira - je nam jedno jestli ji napsali kluci z Ache, nebo jakekoli jine skupiny - ale proste to co tam je napsane je spatna Capoeira nebo rpesneji to neni Capoeira vubec. Tudiz po strance Capoeira je neakceptovatelna a nemuze byt pouzita jako ucebnice Capoeira coz hodne lidi ale dela (viz. jedna studentka prisla k nam na trenink a tuto slavnou knizku si cetla:) Proste to co siri neni Capoeira a to je to co nam vadi.

NO ale dost reci - proste nejlepsi bude se nejak domluvit a sejit a ukazat si ZAKLADNI prvky Capoeira co kazda skupina zna a nejak jeden druhemu poradit - ono podelit se o znalosti neni nikdy na skodu.

Ale jeste jednou pripominam - svet Capoeira je velice drsne rizen jistymi pravidly - a pokud nekdo chce mit oficilani skupinu Capoeira tak musi mit mestreho. Do doby nez CApoeira Ache jednoho bude mit nebude zadnou jinou skupinou povazovana za Capoeira a bude ji navzdy vytykat toto slovo v jejim nazvu.

P.S. omlouvam se ze jsem jeste neprelozil anglickou cast meho rpedesleho prispevku ale nemam momentalne cas - ale slibuji ze tak co nejdrive ucinim at kazdy ma moznost precist si nazor jineho studenta capoeira.
Artom
diskutér - nováček
diskutér - nováček

CAPOEIRA kluby

Příspěvekod samurai » pon 17. lis, 2003 20:35

Chtěl bych se tedy zeptat, jestli jsou všechny kluby co zde v ČR působí povoleny nějakým "Mestre"? Mám takový dojem, že tomu asi tak ve všech případech nebude. Na začátku, když se zde jednotlivé oddíly formovaly, tak nikdo neměl o žádným "Mestre" ni potuchy. Tenkrát nikomu nevadilo, že si říkají CAPOEIRA?... Proč dnes ano? Není to jen nevraživost vůdči Capoeira Ache? Jen se ptám - prosím hned nekamenovat:-)
samurai
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pon 17. lis, 2003 20:44

to Acheo & samurai:

Panove, musim rict, ze me dost vytacite. Jeden rika, ze jste otevreni vsemu novemu a ze si dal budete delat co chcete a druhy vzapeti prida, ze vite neco o zakladech capoeira, ze je respektujete a vtloukate je do zacatecniku.

Nezlobte se na me, ale tohle mi nejde dohromady. Bud delam capoeira(to znamena capoeira a nic vic) nebo delam neco jinyho a v tom pripade tomu nebudu rikat capoeira.

to samurai:
to, ze nemate mestreho neznamena, ze byste si meli vymyslet svoje prvky(popripade prebirat z jinych BU), montovat je do capoeira a vysledku s klidem v dusi rikat capoeira. I v nasi republice existuji skupiny, ktere napatri pod Abada nebo pod Axe (treba proto, ze v jejich okoli se nevyskytuje zadny lektor techto skupin) a presto se snazi delat capoeira se vsim, co k ni patri (a nicim navic). Kdyz nemaji mestreho, tak aspon maji respekt ke capoeira a neprzni ji.

to acheo:
hudebni nastroje se daji i vyrobit. Jako drevo pro verga celkem slusne poslouzi treba akat nebo javor. Pneumatik na struny tu mame taky dost. A dnes uz se daji koupit i tykve(treba v obchodech s dekoracema do bytu). Kdyz to das dohromady, tak dostanes solidni berimbau, ktery te stoji 30 Kc za tykev.

Zaverem: z tech vasich dvou prispevku mi pripada, ze jste pekni ignoranti, kteri nedokazi (nebo to proste ignoruji) pochopit to, o cem tu vsichni mluvi -> Bud delam capoeira nebo nedelam capoeira. Neco mezi (capoeira Ache) neexistuje.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně