Ted se trosku rozpovídám:)
Já považuji kumite (ve smyslu boje, souboje) za vrcholný test našeho bojového umění, za zkoušku naší technické, fyzické i duševní vyspělosti,
a pokud nejsme schopni bojovat měli bychom rozebrat náš tréning a zjistit kde je třeba přidat.V kumite se podle mého nejlépe a nejrychleji ukáže pravá hloubka našeho pochopení BU a ani ty nejtradičnější styly se bez něj neobejdou.
Kata,kihon(technika),fyzička, meditace a taktika jsou všechno části které pak společně s načasováním a dalšími jen pro kumite typickými disciplínami vedou ke zvládnutí celku, volného boje.
Ale celek je jen tak dobrý jako nejslabší část...například samotná kata hodně pomohla třeba mě při mém problému s koordinací a navazováním technik(při mé výšce a šikovnosti:)
Toť můj názor
2 Pucmaz:
Taky cvičím tradiční karate a taky jsem občas nešťastný z toho co vidím na různých prezentacích karate.Ale myslím že shotokan, kyokushin, goju-ryu mají asi tolik společného jako wu-shu, hung-gar, wing-chun..všechno je to kung-fu/karate ale tam srovnání končí.Taky jsem přesvědčený že tradiční karate je to nej

ale veřejně to prezentovat vrhá špatné světlo a odkud vlastně beru tu jistotu že?

Víš jak a proč shotokan vzniknul a té myšlence a účelu se nedá vytknout naprosto nic ...V ČR je v Brně každý rok seminář vedený panem Nishiamou a jezdí sem i jiní mistři např. Aviho formátu, o Rakousku, Německu a přilehlých Asijských zemích nemluvě, takže možností studovat je myslím dost, alespoň já nemám pocit že bych se neměl co učit jen proto že nejsem u zdroje, i když srovnání nemám tak nevím.
Zdar jdu cvičit