graver píše:Anonymní píše:5 let sportovního shotokanu... pak chápu Tvoji tvrdou deziluzy poté co jsi v Japonsku narazil na něco pořádného
Já už mám vážně pocit, že dělat shotokan je něco jako tancovat nahý v gayclubu. Přišel jsem jako začátečník na tohle fórum, abych se (m.j.) dozvěděl něco o významu a postavení stylu, který dělám, mezi ostatními - a nestačím zírat. A to jsem si já pitomec myslel, že nejlepší/nejhorší BU není jen jedno, ale pro každého jiné

V té poznámce jsem nekladl důraz na shotokan jako takový, ale na význam slovního spojení "sportovní shotokan" nebo-li obecně sportovní karate. Nesnižuji význam žádné školy, stylu atd. Karate je jen jedno. Může být pouze špatné nebo dobré. Sportovní karate není karate, to je gymnastika. Pěkné na pohled, ale nepoužitelné.
Zkusil jsi někdy v těch nesmyslně nízkých postojích rychle se pohybovat, měnit směr? Proč se sportovní karaťáci dělí na kumiťáky a kataře? Proč v katách používají postoje, které v kumite nepoužijí? Proč trávím čas nácvikem postojů, které potom v kumite nepoužívám? Zkus napsat odpovědi na tyto otázky
RBR