Nepochybuju o tom, ze Qin mel v Henanu plat 200 kuaju ( i kdyz bych spis rek ze mel tak 800), a nezajimaj me americky filmy:-) o zpitomelosti: nejsem nastesti zpitomelej ceskym piseckem:-)
jen si myslim, ze cinani, co neco umi castejc asi pojedou do jinech zemi nez je CR, pokud vim tak vetsina cinanu ani nevi, ze tahle zeme existuje. Pro spoustu z nich jet do ciziny je jet do usa , coz je asi taky pravda nebo ne? Nepotkal jsem cinana, kterej by byl nadsenej z cesky republiky, bez ohledu na obor, ty historky o cinskejch manzelkach, co si privezou sinologove, ktery cekaly trochu neco jinyho:-) atp. asi znate....
Zajimalo by mel, kolik takovejch lidi jako je Qin zije v Henanu, treba to Pavela vi, kolik jich absolvuje stejny skoly a ma podobny uspechy ve wushu jako on. Neni to spis tak, ze je v CR proste mensi konkurence, je tam min ucitelu, je tam pro kazdyho cinana snazsi preziti? Kdyby jel Qin do USA nebo do Japonska, mel by tam taky 30% podil na trhu? Co Zhai Hua a dalsi lidi? meli by tolik zaku a zilo by se jim tak jako v CR? Nemel by tenhle server byt vic o bojovejch umenich nez o bojovych umenich v CR? Vzdycky si rad prectu clanek od Pavely nebo od Mira, ale clanek o Qinovi, kterej me tak vyprudil, mi pripada nemistnej. To by mohl priste Little arts napsat clanek sam o sobe a uverejnit ho:-)Muj argument neni ani tak namirenej proti cinanum v CR, at si delaji co chtej, kdyz jim za to lidi plati, jen dal, ale proc by mel server jako vas uverejnovat honorifikacni clanky na ne? skutecne jsou tak dobry?
(marne hledam nejakej podobnej honorifikacni clanek o Qinovi na cinskym a japonskym webu:-)))Ani v anglictine nic nevidim, google dava 285 odkazu, jmena jako Zhai Hua nebo Qin Mingtang nikdo nezna - alespon v taiji - mozna Zhu Tiancai.....)
ad littleart: nevim a ani me popravde nezajima kdo je tvuj "shifu", ale prvni co jsem slysel od sveho ucitele bylo neco o ucte k ostatnim, o respektu k tomu, co oni delaji Pripada mi, ze ty asi budes ten fotbalista, podle tveho slovniku:-) i kdyz jak pises "meditujici v pohybu".
Ad. Liga a a b- jo, ja si to skutecne myslim, mel jsem moznost se ucit od ruznejch lidi, treba v Chengdu jsem cvicil chen s jednim dedou, kterej byl jako ucitel skutecne liga b, ucil jen proto, aby uzivil pocetnou rodinu....kdyz jsem ale cvicil poprve se s clovekem z rodiny Chen, byl jsem dost vykulenej - je to uplne neco jinyho. Oni maji skutecne "kulturu" taiji, a to co ti predavaji neni jen forma nebo nejake fyzicke dovednost, ale tahle kultura. Nebo jak rika muj ucitel "yao ren jiao yao xin". Jsou ucitele, alespon v taiji, ktery te mohou naucit jen formu, mozna trochu tuejsou, a pak jsou i dalsi ucitele, ktery to mutou pomoci pochopit taiji jako kulturu a jako pouzitelny bojovy umeni. Tahle debata vznikla prave proto, ze si myslim, ze v cechach jsou jen ty becka. Pro me osobne, pokud tu nezije nikdo z rodiny chen, nema cenu s nima ztracet cas. Kdy cvici jen pro prachy bude vzdycky jen "B".
Mozna by nekdo mohl napsat clanek postupna degenerace stylu Chen v CR, ilustraci je na webu dost:-)
Uz se tesim, az tuhle nemistnou debatu redakce smazne. Trochu to tu viri prach, v tom zaprdlym rybnicku. Bude mi to lito, myslel jsem, ze tenhle server delaji jiny lidi, nez ty co jedou na mesic do ciny, za 500 usd se uci tejden v parku, pak si to natoci na video a tady pak delaji, ze jsou mistri....
www.bojovameni.cz wan suej wanwan suej!