Děkuji za Vaše reakce a především za to, že se naše dabata tentokrát obešla bez osobních výpadů a nadávek.
To Pucmaz:
Tak jako vždy s něčím souhlasím a s něčím nikoliv.
1. Celé karate bylo ovlivňováno čínským bojovým uměním. Když říkám celé, tak tím myslím oba směry. Níže ti předhodím důkaz. V shotokanu je kata, která má v současné době dvě varianty (kanku-dai, kanku-sho). Tato kata se dříve nazývala kushanku, podle čínského mistra, který ji na Okinawu dovezl.
2. Nevím jaké máš zkušenosti s krytím tyčí a vůbec s bojem proti zbrani, proto to zde trochu rozvedu. Ve výše uvedeném článku jsem z celé problematiky vytáhnul pouze otázku postojů. Neřeším zde časování, vzdálenosti, feeling atd. Jen takovou malou drobnost. Tyč má největší sílu zhruba v 80% délky (když s ní sekáš jako s mečem). Pokud jí budeš krýt u rukou soupeře tak Ti neuškodí (zkus si to). A to je jeden z principů krytí zbraní v karate, vždy pokrývám zbraň co nejblíže rukou soupeře a zároveň aktivně pracuji se vzdáleností. Samozřejmě z časového hlediska čím dřív tím líp. Nikde jsem nepsal, že tam budeš stát jak makiwara a necháš se sekat. V ideální případě soupeře sundáš dřív než se vůbec stačí napřáhnout. Často se ale stává, že soupeře zachytíš až v půli úderu. Jeho technika není sice plně rozvinutá, ale už má poměrně dost síly, proto při střetu musíš jeho energii absorvovat. Zde je důležitý pevný a stabilní postoj.
Pokud ji necháš rozvinout do plné síly a jak si psal, neprovedeš úhyb tak máš smůlu

.
3. Pokud jde o krajinu kolem města Naha. Nebyl jsem tam, takže nevím. Všechny informace čerpám z dostupné literatury v ČR. Ten důvod krátkých postojů jsem taky někde vyčetl. Pokud se znáš jiné sem poděl se s námi.
4. Karate se dříve cvičilo kdekoliv. Nezapomeň, že bylo jistý čas zakázáno. Vlastní praktická realizace se konala většinou mimo jakékoliv dojo. Většinou pod širým nebem. Zkus si někdy zacvičit katu venku v botách na louce (doporučuji všem, co to s karate myslí vážně). Velmi rychle se zde projeví nedostatky v postojích. Doporučuji např. gankaku.
5. Cvičil jsem v oddílech, kde se věnovali GOJU. Neříkám, že to bylo super GOJU, ale mám představu jak vypadá GOJU. Dokonce jsem paměťově znal Sanchin, ale zapoměl jsem ji (moc jsem nevěřil těm co mě ji učili, že jí umějí správně, tak jsem ji moc neprocvičoval).
6. Nakousl jsi otázku dýchání. Můžeš ji víc rozvinout. To je základ karate. Možná tě překvapím, ale ani v shotokanu není jen jeden způsob dýchání.
7. Pokud jde o délku postoje. Dělám karate dle Nishijami. Najdi si, prosím, na netu nějaké stránky, kde je nafocen v postojích. Jeho postoje jsou ve výšce a délce velmi blízké Funakošiho, což nepřekvapuje, neboť je to jeden z jeho posledních žijících žáků. Nedělám to co asi máš v paměti, že je shotokan.
RBR