BU na školách

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Mirimon » pon 10. říj, 2005 14:24

Toranaga píše:Učit bojové umění masivně, bez jakékoliv selekce (třeba zájem, chování a vystupování) na školách je podle mého názoru nesmysl. ... nehledě na to, že ani dnes učitelka nemá na to (fyzicky ani podle zákona), aby oddělila do sebe zakleslé žáky devátého ročníku, natož kdyby se jednalo o cvičené jedince.

Přesně tak :wink: :idea: :idea: :idea: :idea:
Mirimon
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toranaga » pon 10. říj, 2005 15:24

Ad Morland: Znám lidi z dob, kdy kreditní sxstém neexistoval - a kupříkladu chemika z Karlovy Univerzity vyexpedovali, protože nezískal onen zápočet z tělocviku. kreditní systém je sice fajn, ale dojíždět někam jen za účelem jakýchsi dvou hodin "nesmyslného blbnutí" (což pro mě normální tělocvik je - z hlediska BU) považuji za docela zbytečné. Ten chemik, co chodí ve svém volném čase cvičit, jsem kupříkladu já :D
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JAQ » pon 10. říj, 2005 17:14

2toranaga: Aha, Ja mam prave spis zkusenosti (zprostredkovane) ze kredity za telocvik mas prakticky automaticky uz jenom tim ze tam obcas prijdes.
2Gusep: Diky!
JAQ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jamamba » úte 11. říj, 2005 7:41

Jsem zaměstnaný na střední škole v Pze, mimo jiné učím i tělocvik. Z vlastní zkušenosti musím říct, že učit BU v rámci osnov je nemožné, protože ty ukládají jasný koncept kolik hodin na co je, na základy BU nebo BS zbývá max. 12hod/rok a to je nesmysl s tím vůbec začínat.
Na stranu druhou i kdyby bylo vše věnovánu BU tak jsou 2hod/týden k ničemu.
Za další proč by se měl BU věnovat někdo kdo namá zájem?
Můžem být vlastně rádi, že nám pár jedinců dobrovolně, alespoň něco dělá, třeba i jen hry.

Takže výuka BU na S© V© je hovadina.
Bye
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 11. říj, 2005 8:08

Toranaga píše:Učit bojové umění masivně, bez jakékoliv selekce (třeba zájem, chování a vystupování) na školách je podle mého názoru nesmysl. v současných učebních plánech existují základy bojových umění, ale ukažte mi učitele tělocviku, který je schopen něco z toho předat žákům, když sám má často pouhopouhé základy. Jak říkám, nesmysl - nehledě na to, že ani dnes učitelka nemá na to (fyzicky ani podle zákona), aby oddělila do sebe zakleslé žáky devátého ročníku, natož kdyby se jednalo o cvičené jedince...
O tělocviku na vysokých školách si myslím svoje - vysoké školy mají produkovat odborníky a nechápu, proč by mikrobiolog, chemik a tak dále měli absolvovat opičárnu v podobě tělocviku jen proto, že jim to nařídí studijní oddělení (ať už je jeho náplň jakákoliv)....patrně se na ministerstvu domnívají, že mají málo zkoušek, nebo si myslí, že se jedná o duševně nevyzrálé jedince neschopné si zasportovat ve svém volném čase....

Samozřejmě nárazově ted se dají do osnov výuka Bojových umění je hloupost. Bylo by třeba, pokud by byla vůle od vedení školství, tak změnit styl výuky tělocviku ať už vyškolením učitelů v oblasti Bojových umění, podporováním mimoškolské činnosti, nebo příjmutím externích učitelů. Ted mluvím všeobecně jak o Z©, S© nebo V©. Je to dlouhodobý proces, ale proč by to nešlo???
Nechápu proč by třeba biochemik nemohl cvičit Bojová umění v rámci školy, každé tělesné cvičení je ku prospěchu těla i duše...
Ale to je zase můj názor
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 11. říj, 2005 8:09

jéé zase jsem se zapoměl podepsat ach ta moje hlava

Martin Litovel
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » úte 11. říj, 2005 12:18

No učít BU děti má ještě jeden aspekt, který tady myslím nikdo nezmínil a to je možnost zneužití. Agresivita u dětí je značná a mám dojem, že alespoň ve věku základní školy neumí mnohdy děti prosazovat své zájmy a řešit své spory jinak než násilím. I z tohoto hlediska je myslím učit děti BU masivně nemyslitelná.
Ono by úplně stačilo, kdyby děti v tělocviku získaly základní pohybovou průpravu, bohužel mnohdy neumí udělat pořádně ani obyčejný kotoul.
Zakladatel této diskuze argumentuje tím, že v mnoha zemích Asie je to běžné, ale my žijeme úplně někde jinde, v jiném prostředí, máme jinou mentalitu, jiný přístup k životu, tam to má tradici, atd.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » úte 11. říj, 2005 15:43

No ja neviem... Kedysi som studoval na vyske odbor bojove umenia a ucitelia nasej katedry vyucovali aj studentov inych odborov (napriklad chemikov atd.) bojove umenia v ramci telesnej vychovy. Kazdy student univerzity mal telesnu vychovu povinnu, ale napln daneho kruzu telesnej vychovy si mohol vybrat, takze studenti tam mali aj kurzy ako obecna sebaobrana, qinna, taijiquan a tak... Kedze som na katedre travil cas od rana do vecera, videl som to - bolo to napoly k smiechu, napoly k placu. Moj nazor je, ze poriadat taketo kurzy je uplne k nicomu, to nech radsej studenti chodia plavat, alebo nech nahanaju micudu, aspon sa zapotia... Vyuka bojovych umeni na skolach pre studentov, ktori sa tomu nemienia venovat dlhodobo a seriozne, je naprosto k nicomu.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 11. říj, 2005 16:08

Nejsem vysokoškolák, nestudoval jsem a asi už nebudu :(

Nicméně setkal jsem se s kendem, který bylo vyučovaný v rámci TV ČVUT v Praze a co se týče Masarykovy univerzity, Zdenka Reguliho znám a doporučuji...

Dost mě překvapuje, jak jsou všichni proti, ale asi je to daný tím, že je to, jako spousta věcí tady
a) špatně b) dobře

Ve chvíli, kdy bude takovej tělák vést někdo, kdo má dostatečnou kvalifikaci, někdo, kdo se třeba ještě dál učí, proč ne... Jestliže těch pár povinně volitelnejch hodin někoho motivuje k tomu, aby pokračoval nějak hlouběji, proč ne... Stejně se za těch pár hodin naučí jen nějaké základy.

Kopat do mičudy nebo plavat může taky ;) Hlavní ale je neku**it myšlenku. Nedělat z toho frašku.

Myslím, že každé BU má nějakou takovu základní část, průpravu... jak stát, jak chodit, jak udělat základní pohyb/ techniku... Rozhodně nic z toho by němelo být ani zdraví škodlivé ani nebezpečné pro okolí.

Pamatuju, že po trénincích kendó v Praze, prostě lidi, co chtěli zůstat na běžný trénink zůstali a přidali se k pokročilejším... Ostatní šli domů.

Myslím, že "bojovat" proti výuce na školách by znamenalo automaticky "bojovat" proti masové výuce... a to je IMHO u moderních BU od věci. Na to už je pozdě.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toranaga » stř 12. říj, 2005 11:23

Čili mi v podstatě dáváte za pravdu, pánové...jsem tím velmi potěšen... :D
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RBR » pát 14. říj, 2005 22:53

Gusep píše:ad RBR: no, predtým som cvičil športové karate a v podstate som netušil nič o tradičnom karate. Po viacerých diskusiách s ním som o tom začal premýšlať /čo sa mi predtým nestalo/ a tak nejak sa u mňa začal formovať nový názor na celé toto BU, dostal som podnety na uvažovanie o princípoch, zmysle, atď.
©portové karate je u mňa pase a venujem sa štúdiu tradičného karate...

ad JAQ: skus http://www.boskowan.cz/budocentrum/shobukan1.htm , stránky sú hodne amatérske a moc informácií bohužiaľ neposkytujú

Nemůžeš být kapku konkrétnější? Co to bylo za myšlenky, že tě donutily přemýšlet o sportovním karate?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 14. říj, 2005 22:57

[quote="Gusep"]ad RBR: no, predtým som cvičil športové karate a v
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 05. lis, 2005 20:26

neviete nieco o tradicnom karate v SR?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luca » ned 06. lis, 2005 22:44

Tak k BU na školách mi přišel vskutku diskutabilní příspěvek...:

Naléhavě hledáme nové lektory a lektorky sebeobrany pro děti a mládež na
školách.
Celý tento rok pracujeme na projektu, který přináší základy sebeobrany dětem
základních a středních škol. Základní informace naleznete zde :
http://www.nagual.info/index.php?webID=ntd

V listopadu již zahajujeme pravidelnou výuku na dvanácti pražských školách a
máme další požadavky a nabídky z dalších škol a dalších měst (do konce roku
můžeme otevřít další desítku stálých míst). Zatím ale disponujeme pouze třemi
lektory a třemi asistentkami a naléhavě potřebujeme alespoň deset dalších
lektorů, či lektorek. (Lektor - osoba starší 18 let, schopná samostatného
vedení výuky, asistent - pomocník lektora ve věku 15 - 17 let).

Jedná se o jednoduché základy sebeobrany pro děti, což vás naučíme během
tří-čtyř měsíců intenzivního školení. Pokud máte sportovní návyky, či základy
nějaké školy bojového umění, můžeme vás do práce zapojit již po jednom, dvou
měsících. Hledáme muže i ženy se zájmem o práci s dětmi a mládeží jak na
pravidelných trénincích, tak i na výletech, letních táborech, sportovních
akcích a pod...

Práci organizuje studio MOON a svým lektorům garantuje jasné pracovní podmínky a
min. 200,-Kč/hodinu čistého. Práce je možná jako brigáda - přivýdělek (na
dohodu), nebo i jako hlavní činnost (vlastní ®L).

Můžete po zaškolení pracovat dle svých časových možností i každý den, nebo méně,
účastnit se i výkendových a prázdninových akcí. Pro vaší práci je potřebná
znalost metodiky, technik systému NIN TSUN DO pro laickou sebeobranu -
ukázky naleznete zde :
http://www.nagual.info/index.php?webID= ... _11&lng=cz
a schopnost pracovat s mládeží.

Normální kurz pro lektory zahrnuje intenzivní roční přípravu, během které již
pracujete, materály ve formě učebnic a DVD, zajištění práce písemnou smlouvou
na tři roky a licenci lektora sebeobrany NIN TSUN DO COMBAT.

Běžná cena tohoto ročního školení je 10 000,- Kč. Protože nyní potřebujeme
naléhavě alespoň deset dalších lektorů - lektorek, nabízíme zcela vyjímečně
přípravu v původním rozsahu za poloviční cenu, tedy za 5 000,-Kč, s možností si
částku rozdělit na dvě splátky (při podpisu smlouvy a za měsíc nato). Tato
nabídka platí pouze pro prvních deset zájemců.

Pokud vás tato pracovní nabídka zajímá, neváhejte a domluvte si se mnou osobní
pohovor na telefonu 737 787 390 - projednáme podrobnosti, možnosti obou stran,
nabídnu vám konkrétně časy a místa (konkrétní školy, dny a hodiny) budoucí
práce a vysvětlím smluvní podmínky.
Hledáme muže a ženy od 18 let z celé ČR jako samostatné lektory, dívky mezi 15 -
17 let jako asistentky při výuce ženské sebeobrany pro studentky středních
škol.

Jaroslav Polák - 737 787 390
luca
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Angus » pon 07. lis, 2005 9:27

luca píše:Jedná se o jednoduché základy sebeobrany pro děti, což vás naučíme během
tří-čtyř měsíců intenzivního školení. Pokud máte sportovní návyky, či základy
nějaké školy bojového umění, můžeme vás do práce zapojit již po jednom, dvou
měsících.
Práci organizuje studio MOON a svým lektorům garantuje jasné pracovní Jaroslav Polák - 737 787 390

Tak to je síla. Nelze to považovat za trestný čin - podvod, když tito lektoři budou za peníze učit něco, co sami nebudou umět? Dělá to pan Polák jen pro peníze, nebo těmto nesmyslům i sám věří? :roll:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pon 07. lis, 2005 11:47

Teda ty sekvence z nagualu jsou jako

movie poster na

Charlie's Angels III
The Last Attempt

directed by Mr. Polak

ty dívčiny jsou hodně akční a kombinace Ninjutsu VingTsunu (jo a ještě DO)vyvinutá v ČR to je teda mazec nejvyššího kalibru.

Teda každej si dělá fakt co chce.Je mi smutno :cry:

PS. Pokud jsem si dobře všimnul tak ta blondýna je BARBIE ze SuperStár

Zdar a sílu.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 07. lis, 2005 12:08

o nich jsem uz slysel. Kdyz se podivate na fotky, tak zjistite, ze je to zalozeny na krasnejch instruktorkach, ktery ale neumeji ani poradne sevrit pest.

ad vyuka BU na skolach: na zakladkach je to podle me hloupost. Tam by se mely ucit zaklady od vsech sportu (fotbal, floorbal, basket apod.), navic si myslim ze ceske deti nejsou na vyuku BU mentalne pripraveny. Kdyz v normalni skole BU zak projevuje agresivitu, tak ho ucitel vyhodi. Behem telocviku to udelat nemuze.

Jinak jsem pro vyuku BU na vysokych skolach. Prinejmensim se studenti o danem BU neco dozvedi a muze je to motivovat aby zacli cvicit i mimo telocvik.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 07. lis, 2005 14:00

RBR píše:
Gusep píše:ad RBR: no, predtým som cvičil športové karate a v podstate som netušil nič o tradičnom karate. Po viacerých diskusiách s ním som o tom začal premýšlať /čo sa mi predtým nestalo/ a tak nejak sa u mňa začal formovať nový názor na celé toto BU, dostal som podnety na uvažovanie o princípoch, zmysle, atď.
©portové karate je u mňa pase a venujem sa štúdiu tradičného karate...

ad JAQ: skus http://www.boskowan.cz/budocentrum/shobukan1.htm , stránky sú hodne amatérske a moc informácií bohužiaľ neposkytujú

Nemůžeš být kapku konkrétnější? Co to bylo za myšlenky, že tě donutily přemýšlet o sportovním karate?

RBR

No vlastne išlo o to, že som sa dozvedel ako karate vznikalo, k čomu bolo určené, dostalo sa mi vysvetlenia princípov práce tela, používania postojov, vznik snapu a kime, práca s energiou...
Proste to nebolo ako keď som bol na tréningu športového karate keď sme cvičili kihon ale nikto nám nikdy nepovedal na čo vlastne napr. také ZK-dachi je ..., no a potom prišlo kumite a všetky naučené veci z kihonu (aj keď špatne naučené) išli stranou, začalo sa rozhadzovať rukami, poskakovať...no veď to určite poznáš.
Alebo ďalší príklad, ľudia v športovom karate sa večšinou delia na kumiťákov a tých čo sa špecializujú na kata... ako je možné oddeliť tieto dve veci???
Tak keď som si porovnával tieto dva prístupy, zákonite mi z toho vyšlo, že športové karate nemá s BU vobec nič spoločné a pokiaľ sa chcem venovať karate tak jediná správna cesta je karate tradičné.
Keď som sa neskor dozvedel o pánovi Nishiyamovi zistil som, že karate študujem podľa jeho metodiky , čo ma len utvrdilo v tom, že je to správne. Neviem, či sa mi to podarilo vystihnúť ale asi tak nejak to bolo..
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JAQ » úte 22. lis, 2005 15:57

2Gusep: Jeste k tomu karate na MU - jde o nejaky "konkretni styl"?
JAQ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod koblih » stř 23. lis, 2005 14:36

ukropcany píše:Výučba na školách určite nie je reálna, ale podľa mňa s agresivitou to nemá nič spoločné. Agresívne deti sú tie, ktoré majú strach - či už z domu, alebo z niečoho iného. Tréning BU pod správnym vedením strachu zbavuje a tým aj logicky agresivita klesá... Správnym vedením myslím, že sa naučí dávať aj dostávať... a keďže pozná obe strany mince, nepokúša... vie čo nasleduje...
Ano pod správným vedením jistě, ale nejsem si jist, jestli je toto je škola v nějaké masové formě schopna zajistit navíc taková již úzká specializace není pro každého. To jako by někdo chtěl aby se na školách hrál v tělocviku jen fotbal. Tak jak tu někdo psal, vštípit dětem základní pohybové dovednosti by bohatě stačilo, bohužel mnohdy se děti nenauči ani to. Tělocvik je předmět někde na okraji zájmu jak dětí tak mnohdy i pedagogů. Teda bavíme se stále o Z© a S©, na V© je celkem běžné, že si člověk může vybrat tělocvik jaký chce, třeba i to BU.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně