totem píše:miro:
Hmm ano takych obrazkov som videl spustu. Vzdy si pri nich spomeniem na to ako som videl spustu videi, kde prave takyto ludia co zasvetili cast svojeho zivota cviceniu tradicnych b.u. boli vyzvany, alebo sami vyzvali sportoveho bojovnika a skoncilo to pre nich trapasom.
Bolo mi ich vzdy luto. Tak isto ako mi je luto, ze chce stale niekto konfrontovat bojovnikov a ludi ktory cvicia bojove umenia pre atmosferu a tradiciu. Je to ako keby si dietatu zobral moznost verit na jeziska a mikulasa. Samozrejme, ze je absurdne, aby clovek co denne maka na svojej kondicke, rozvija rychlost a silu svojich uderov. Prepoti x hodin pri sparingu zo stale inym partnerom. Prehral povedzme len priatelsky sparing s UJOM na obrazkualebo priamo jeho ziakom o vek asi ani nejde ved cim starsi tym lepsi
. Nechcem zachadzat do extremov, ale existuje za poslednych 20 - 40 - 50 .. rokov aspon jeden jediny pripad kedy zvitazil niekto kto trenuje tradicne b.u. nad niekym kto trenuje bojovy sport /judo, MT, BJJ, box, a pod. / Uz mi to pride trapne, ale ja som nikde ziadnu zmienku o niecom podobnom nenasiel. To neznamena, ze sa to nestalo len sa v dobrom chcem dozvediet. Existuje? Tu nejde o konfrontaciu stylov, aby to niekto zle nepochopil. Tu ide iba o konfrontaciu cloveka co ma odmakane a niekoho kto sa mota v iluziach a rozpravkach spred 400 rokov ked po svete chodili ludia co netusili ze sa da udriet pestou a ludia co denne udierali 1000 krat do piesku - potom to urcite nebol problem. Prezradim vam, ze asi neexistuje
je to jednoduche. Ziaden podobny majster tradicneho b.u. nic podobne neurobi. Nie je blazon ak je to naozaj "majster" vie, ze by dostal do budky kym narata do 3 a preto to nepotrebuje robit. Mozno ked bude superit v tom svojom umeni s niekym kto sa venuje podobnemu, alebo tomu istemu b.u. tak bude lepsi. Alebo ked to "pouzije" proti / ci na obranu pred niekym kto nic podobne nevidel, alebo ani netusi co to b.u je moze uspiet, ale ked si vyberie protivnika z b.u. sportovcov nema sancu. Je to skoda bolo by to krasne keby to tak nebolo, ale potom by existovala aj krajina kde sa piesok leje a voda sa sype .... a nakoniec ved to poznate: Ja to necvicim preto aby som sa mlatil ja to robim pre ine ciele atd. to predsa odrovna kazdeho tak naco ...
tiez to myslim dobre a osobne proti tradicnym B.U. nic nemam - len ich mam zaradene niekde na urovni robenia fotiek fotakom z obdobia tridsiatich rokov minuleho storocia. Je pri tom kopec srandy a bohovska atmosfera a vysledok na urcitej urovni. Ale ziaden profi fotograf to pouzivat nebude a s digitalom superit tiez nemoze. AJ KED UZNAVAM TA ATMOSFERA JE 100% lepsia. A tak to je aj so starymi autami a pod ...
TAMI :
Takze ked ti ide o atmosferu rob tradicne bojove umenia. Ak sa chces naucit ucinne branit venuj svoj cas treningu bojoveho sportu.
Viem pot, bolest, prehra taku atmosferu ako tradicne b.u. nema, ale ten vysledok je fakt lepsi. KOniec koncov uz stary majstri tradicnych bojovych umeni tvrdili ta tazsia cesta je ta lepsia))))
vidim, ze jsi nejspis drsny cvicenec modernich fungujicich systemu

ktere jezdi soutezit ruzne po svete jsou kluci od Yuen Yim Keunga - ving tsun... Takhle bych mohl pokracovat... ale nemam na to chut, protoze je to stejne snaha , ktera vyjde vnivec. Myslim, ze kdybys to opravdu chtel vedet, tak si informace najdes sam.
randa