Combat systemy

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Combat systemy

Příspěvekod Anonymní » pon 24. říj, 2005 6:52

Ahoj,

předně:
nehodlám rozebírat a diskutovat o tom, zda-li je lepší box nebo karate.

Nicméně potřebuji slyšet názor od zkušených bojovníků (podotýkám zkušených, instruktorů, sensei, sifu....atd)
Chtěl bych slyšet názor na moderní combat systémy (SCARS, MUSADO, SYSTEMA, KAPAP...) vs. tradiční bojová umění (karate, kick box, box, kung-fu....).

Můj názor:
Combat systemy te nenaučí bojovat komplexně, ale v drtivé většině jsou dostačující pro boj na ulici, hospodě atd. Taky si myslím, že spousta žáků ale i učitelů tradičních bojových umění tyto moderní systémy podceňují.

Očekávám konstruktivní diskuzi bez urážek, jízlivosti a osobních ataků.

Díkec
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 24. říj, 2005 9:35

Už něco proběhlo tady...a mohl jsi to téma dát do okruhu,kam patří... :wink:

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=956

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=195

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=553

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=230

Zkus si nejdříve projít ty fóra(jestli jsi to ještě neudělal) a kdyžtak se ptej dál....
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod catapult » pon 24. říj, 2005 16:57

Aky je rozdiel medzi jednotlivymi systemami?
Vsade citam ze su to najucinnejsie,najednoduchsie
techniky....
NIe je nahodou SCARS=CombatSambo=KravMaga=Musado MCS
Z ich stranok sa zda ze je to iste.

MOzete mi to BEZ VZAJOMNYCH URAZOK A OSOCOVANIA potvrdit alebo
ake su rodiely ak vobec su?

Dik
catapult
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » pon 24. říj, 2005 17:17

Ne,není to to samé...to bys mohl říci,že všechny styly BU jsou to samé,protože úder je úderem,kop kopem,postoj postojem.
Obávám se,že aby to někdo mohl porovnat,musel by projít výcvikem všech vyjmenovaných stylů.....takže objektivního srovnání se asi nedočkáš.
Nicméně...sám jsem zkoušel Musado MCS(to ale jen z "rychlíku") a SCARS a konkrétně v těchto je rozdíl vůbec v pojetí,principu(MCS je naučená reakce a technika,SCARS Tě spíše učí reaktivní agresivitu,autokin.reflexy....nebazíruje tolik na nadrilované kombinaci....)......

Takže...možná se to navzájem podobá,stejné to však rozhodně není.

Co se týče těch "nejjednodušších,nejničivějších,nejúčinnějších" technik......no......to máš tak....rovnou od začátku Tě učí,jak někoho okamžitě sundat.....a spousta lidí získává tréninkem pocit,že jsou nej bojovníci....což je hodně nebezpečný......protože je tam spousta "ale"......
Takže stejně musíš makat poctivě,spárovat s lidma různých stylů(protože abys mohl být úspěšný proti někomu,kdo dělá MT,VCH...atd.....musíš cvičit s někým,kdo to umí...teoreticky Tě na Lowkick nikdo nepřipraví).....chápeš?????
Já to(Military styly) beru jako takovou nástavbu.....a makat musíš stejně,jako v "tradičních" stylech.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 24. říj, 2005 18:26

Military a moderní combat systémy vzešli z těch tradičních.Rozdíl je v přístupu k tréninku.V tradičních bu se často učí technika než žák pochopí princip a v combat se učí princip aby jste ho mohli provést nahodně a bez přemýšlení různými technikami.Např. v karate nebo Tkd se žáci učí samostatně nebo v sestavě techniku píchnutí prsty na horní pásmo a ve větší míře ani nepřemýšlí,že by to použili a jak.V military combat bez keců ukaže instruktor,jakým způsobem kdy/kde utočit na oko/oči.
V combat také nemusíte ztrácet čas s učením se specifického bohybu určitého trad. bu. Hodiny se houpat nebo roztahovat ruce,jako orel křídla,hrát si na kudlanku nebo tančit ve velkých kruzích.Nemusíte roky pilovat vzorovou techniku aby jste se v boji nebo na kumite pohybovali uplně jinak.V MC co se naučíte,tak to použijete a k tomu je směřována výuka.Co se týče Musada,považuju to jen za reklamu.Nevidím jediný rozdíl mezi Musadem-Jiujitsu-Hapkido a jinými technicky podobnými bu.
Podobně jako scars/kapap/systema existují po celé Evropě spousty klubu a systému,které jsou stejně dobré nebo ještě lepší.Jedná se o různé kombinace MT/FMA/Silatu/Jujitsu/boxu/Savate atd.Proto nenechte se oblbovat reklamou a radši si hledejte dobrého učitele nebo klub at už se to jmenuje jakkoli.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 24. říj, 2005 20:19

Jestli jsem zkušený bojovník, to musí říct lidi co u mě cvičí nebo se mnou bojují, ale stejně odpovím.

Rozdíl tu podle mě určitě. Beru to jen velmi obecně ne školu od školy. Ve finále je karate stejně dobré jako Kappap atp. Ale člověk který cvičí tradiční styl se učí právě ten daný styl a ne přímo boj. V těch moderních systémech se jde rovou k věci.
A v těch lepších školách se bere i taktika atp. což je velice důležité. Určitě tohle dělají i nekteré oddíly karate nebo kung fu, ale je otázka jestli je to ještě tradiční styl.
No a v neposlední řadě je důležitá část těch moderních stylů střelba a věcí jí podobné.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 24. říj, 2005 20:34

Ano...taktika,psychická příprava na přípravný konflikt a spousta věcí přímo se nedotýkajících boje samotného ....ale....tohle učí i ve školách "tradičního" BU...tradiční je v uvozovkách proto,že do tradičních v tomto případě řadím vše ostatní,co se netýká "military stylů"(aby v tom někdo zase nezačal hledat hnidy).
Ono hlavně záleží na tom,KDO učí..... :wink: :idea:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » úte 25. říj, 2005 8:58

Nejsem sensei ani sifu, ale dovolím si taky něco připsat.
Ono řekněme si co vůbec Combat systém znamená ... nevím žádnou učenou definici, ale podle mě základem combat systému je praktické využití bojových technik, jak zneškodnit protivníka co nejrychleji a co nejednodužším způsobem. Jedná se o komplex dovedností(nejde jen použití technik BU), psychologie, sociologie, střelba, využívání prostředí, umění si poradit v každé situaci, atd.
Jasně jsou styly co mají nálepku "Conbat", ale podle mě stejně tak může být použit i tzv. tradiční styl. Takže jsme zase tam, kde končí skoro každá diskuze na téma "co je lepší" ... není to ani tak o stylu, jako o přístupu.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 25. říj, 2005 9:24

tak nějak.... :wink: :idea:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Traft » stř 26. říj, 2005 12:03

Combat systemy vznikli kvoli vojakom ci prislusnikom specialnych jednotiek z toho dovodu ze bolo potrebne vycvicit vojaka rychlym, takmer 100% istym bojovým technikam za priblizny cas 1 rok aj menej.
A to ta nenaucia klasicke styly (nebudem menovat aby sa nikto neurazil).
Co sa tyka rozdielu medzi tymi systemami, ktore si vymenoval, tak tam ti velmi dobre odpovedal Jendis, ze by bolo potrebne vyskusat kazdy jeden styl.... a neviem ci je na Cesku a Slovensku taky clovek....Je tu forum na military videa a na nich je vidiet rozdiel....
Samozrejme aky ucitel, taky bojovy system. Ja momentalne dlhsiu dobu zastupujem mojho trenera v Combat Sambo a mam trochu ine vyukove metody ako on. To je z dovodu ze on ma skusenosti viac s ochranou ludi a pobytom vo vojnovych podmienkach a ja zase skusenosti z ulice... :wink:
Traft
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

... to Bimbo ...

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. říj, 2005 7:20

Souhlasím. Poptejte se někoho, kdo prošel výcvikem v KVZ v Hradci.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. říj, 2005 7:43

to koblih:

A řekni mi v kterém stylu je účelem porazit útočníka co nejpomaleji a co nejsložitějším způsobem. :lol: :lol:

no offence
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. říj, 2005 9:58

Ze by Aikido ? :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. říj, 2005 11:12

:lol: :lol: Ani Aikido. Nanejvejš čínská mučírna.
___
Jox
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Traft » čtv 27. říj, 2005 12:22

Raz mi jeden ucitel Aikida povedal, ze rozdiel medzi Ju-jitsu a Aikidom je v tom, ze Ju-Jitsu sa snazi o rychle zaklincovanie supera k zemi narozdiel od Aikida, ktore sa riadi tym, ze budem nepriatela hadzat o zem dovtedy, kym ho to neprestane bavit...
Traft
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod koblih » stř 14. pro, 2005 15:03

peliarmos píše:to koblih:

A řekni mi v kterém stylu je účelem porazit útočníka co nejpomaleji a co nejsložitějším způsobem. :lol: :lol:

no offence

No ale v tom si neodporujeme, jak jsem napsal, není to o stylu, ale o přístupu.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jamantaka » pon 09. led, 2006 13:44

Mno, ja jiz nejaky ten rok delam jak ''tradicni'' tak combat system, a nejvetsi rozdil dle mne je v mnozstvi technik a treninku samotnem- v combatu je technik pomerne malo, ale drilujes jejich univerzalni pouziti v co nejrealnejsich podminkach, tady alespon by to tak melo byt. V ''BU'' je technik mnohem vice, jo to takova ''cesta na delsi vzdalenost''. Bohuzel je vetsina treninku dostupnych combat systemu prakticky stejna jako bezne treninky BU- telocvicna, naboso, karate-gi, pozdravy atd.. nic proti, ale combat ma byt snahou o co nejrealnejsi pojeti. nebo ne?
Jamantaka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Vcelar » sob 06. kvě, 2006 23:03

Nějaký ten pátek jsem cvičil "tradiční" systémy a docela dlouho cvičím "combat" systémy. A podle mě v tom není vůbec žádnej rozdíl, protože všechny styly vznikly kvůli potřebě přežít boj. Ale obecně se dá říci, že rozdíl je v přístupu, kdy drtivá většina lidí cvičících "tradiční" styly nemá páru co je to reálná sebeobrana a někteří lidé cvičící "combat" systémy ví co to je.
Když nevyhneš se rvačce, rvi se tak že všichni rváči, vyhnou se pak tobě.
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod m-pet » ned 07. kvě, 2006 10:41

Z mé skušenosti se na hodinách tradičních stylů většinou vyučuje obrana nebo boj proti stejně vycvičenému soupeři ( karate proti karate, judo proti judo atd.). Combat systémy ( podle mého názoru ) často spojují nebo vybírají části tradičních stylů ve snaze o komplexnost. O to být připraven na co nejširší možnost útoků. Což je lepší pro reálný boj . Určitě není dobré, když někdo cvičí 20 let judo umí výborně zamést se soupeřem na tatami, ale pak ho na ulici překvapí kop mezi nohy a to jenom proto, že při tréninku se tomu nikdy nevěnoval. Naopak někdo muže cvičit rok, žadnou techniku ještě nemá vybroušenou, ale jeho instruktor ho seznámil se všemi možnými způsoby útoků a tak, když nic jiného, alespoň nebude překvapen ( tím kopem do kulí ) a podaří se mu ho alespoň nějak blokovat ( třeba ne čistou technikou ). Ale to vše je spíše věcí výuky než konkrétního stylu. Vždy bojují lidé a ne styly.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » ned 07. kvě, 2006 13:58

Traft píše:Raz mi jeden ucitel Aikida povedal, ze rozdiel medzi Ju-jitsu a Aikidom je v tom, ze Ju-Jitsu sa snazi o rychle zaklincovanie supera k zemi narozdiel od Aikida, ktore sa riadi tym, ze budem nepriatela hadzat o zem dovtedy, kym ho to neprestane bavit...

Je videt, ze tvuj ucitel znal jujutsu. Vetsi hovadinu jsem uz dlouho neslysel...bez urazky...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...