roman ? placas -
ja tvrdim - tradicni BU jsou stejna jako "moderni", jsou ucinna, trenuji vse a stejne jako Thajsky box (poti se, pouzivaji lapy, pytle, kopou, lokty,kolena..., "umi bojovat", "umi to pouzit" -
ty si asi nevidel vela treningov tradicnych stylov pretoze toto je bullshit ako prasa

nikde a zdoraznujem nikde na svete sa napr. aikido netrenuje tak ako si to sem napisal ...
jo a ked u z sme pri tom tak cely prob je v tom, ze na zapade ludia co vedu rozne b.u. skoly chcu aby sa im preukazovala patricna ucta aj napriek tomu ze prd dokazali - ak neratam velke keci a reklamu.
Preto sa ludia prirodzene pytaju - ukaz co vies a ja ti uverim a dam moje peniaze.
Nemam problem sa sklonit a nasledovat bez sebamensieho zavahania cloveka o ktorom viem, ze je majster - bud tym, ze uz vychoval ludi ktory nieco dokazali, alebo sam dokaze veci ktore jasne hovoria za neho.
Nemusi hned niekoho mlatit a nemusi mat 50 rokov staci aby som videl ako sa pohybuje a je to jasne. Raz som videl video Yiwanovho majstra na inete a pustal som si ho potom asi 20x A VZDY som zasol nad tym aky je ten clovek rychli, presny a tym padom nebezpecny - a to cvicil "len" formu:). A to mu nerobi problem ist na turnaj kde si zazapasi. Hmm asi to nie je spravny majster ked sa potrebuje porovnavat. Tak nech ale ja keby som mal viacej casu tak takehoto chlapika vymenim za hocikoho tu na zapade. Tak isto som videl cvict Japonca syna cloveka co cely zivot cvicil s Ueshibom a keby som mohol trenovat u neho nevaham ani minutu.
Ale cvicit u nejakeho milanka co sa raz rano zobudil a povedal si ze no uz mam 1 dan, alebo co a tak si zalozim skolu nepotrebujem.
A o tom je tato debata. Tu na zapade nenajdes poriadneho ucitela, ktory ta nauci tradicne b.u. tak aby si z toho aj nieco mal.
Najdes tu iba ludi co si vylepuju farebne plagaty kde je napisane kde vsade cvicili ake farebne pasiky maju a kolko stoji trening.
Na takychto treningoch najdes ludi fyzicky a psychicky podpriemernych a lahko manipulovatelnych. Ty co za nieco stoja tam cvicit nebudu, alebo odidu po case ked to prekuknu /niekomu to trva dlhsie, ze Ukropcany

/. Tym samozvanym majstrom to len vyhovuje - cim menej problemovych typov budu mat v klube tym lepsie. Aspon im nebudu podrazat autoritu. Alebo zbytocne ovplivnovat ludi. Co tam chces robit ? Platiti peniaze niekomu kto sam by potreboval roky tvrdo makat ? Hmm zla cesta.
Jedina sanca tu ak sa chces naucit bojovat je zacat tvrdo cvicit bojovy sport - box, judo, zapasenie, poslednej dobe cca 5-6 rokov sa da aj Thaisky box. /MT/ vsetko su to b.u. ktore ucia ludia co maju odzapasene mnozstvo zapasov a tym padom maju skusenosti. NEBUDU TA UCIT blbosti a nepotrebne veci. Pojdes rychlo dopredu. Presne tak isto ako keby si studoval b.u. v cine alebo v japonsku u cloveka co vie co ta uci. Ale to nie je take jednoduche a nemoze si to dovolit kazdy. Tak preco by som nadaval a hadal sa o tom co je lepsie. Podla mna je to narovnako. Ale lepsie je pre mna to co mam v dosahu. Za ten cas co sa tu budete hadat mozem tranovat napr. judo a MT a ked raz nahodou tu moznost budem mat a dostanem sa napr. do Japonska, alebo k japonskemu majstrovi urcite to co viem my na skodu nebude - skor opacne

.
Ja netvrdim, ze tradicne B.U. su nanic. Urcite nie su isiel by som sam proti sebe - maju vacsiu hlbku ako tu niekto povedal a neda sa to ani porovnat. Sam som cvicil a cvicim / Ukropcany musime sa polepsit

/ aikido viacej rokov ako je slusne

. /
Je to ovela zaujimavejsie a komplexsnejsie ako napr. MT, je tam praca so zbranami - obrana proti nim a velmi ucinna, kopec krasnych technik ale viem, ze neexistuje tu na zapade clovek co by sa mohol merat s clovekom co trenuje thaisky box, alebo len box ci judo, alebo zapasenie. Ovsem ked som videl na sustredeni mladeho Saita ktory trenuje pod spravnym vedenim /ueshiba+saito

/ cely zivot ako sa pohybuje a ako to robi on pochopil som, ze tu by to mohlo dopadnut aj opacne. Mohlo hovorim preto, ze to je o ludoch nie o style. Ale ta moznost tu uz bola. Kdezto pri tych nasich zapadnych aikido majstroch je skoda nieco porovnavat - clovek co stoji za prd a jeho umenie tak isto moze predavat ryby na trhu ale nie b.u.

...
Vies ono nie je take tazke vybrat si len si treba uvedomit ako to je.
Jo pisem o aikide lebo to poznam. ALE myslim, ze sa to v globale neodlisuje v ostatnych tradicnych b.u. je situacia rovnaka.
majte sa krasne