VOLNÉ NO©ENÍ ZBRANÍ

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

VOLNÉ NO©ENÍ ZBRANÍ

Příspěvekod xiexie » pon 07. lis, 2005 14:04

Co si myslíte o volném nošení zbraní (teď nemám na mysli pistole atp.) jakými jsou tréninkové Taijijieny, katany , repliky historických mečů atd. Ve Velké Británii je jejich nošení nezákonné a klidně vás zatknou když takhle půjdete po ulici s nezabalnou zbraní, u nás se běžně vidí lidé v dopravních prostředcích s historickými meči atd. Co vy na to ? Stačí pomyslet, že někomu jen tak přeskočí v přeplněném metru...... Ja sama jako majitelka několika exemplařů mám na všechno futrály a tím se to drobet řeší.Nebo ne?
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. lis, 2005 14:06

TAk futrál by měl být samozřejmostí.....já kord taky nosím "zabalený"...už jen kvůli ochraně zbraně.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekki » pon 07. lis, 2005 14:09

Ja nosim v batohu nunchaku :D :D :D
tekki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pon 07. lis, 2005 14:10

Jendis: jednou jsem u nás na náměstí viděl jít cikána s katanou v ruce :!: , vedle sebe měl ještě pár parťáků a děsně se šklebil na všecky okolo.
Já mezi nima prošel a i když to nebylo zrovna na místě, tak ve mě hned za rohem málem propukl nekontrolovatelný smích :lol:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 07. lis, 2005 14:13

Čekal jsem podobný dotaz... dřív, nebo později.

Nedávno jsem si chystal zbraně na cestu busíkem do ®enevy (ca 20 hodin) a tak jsem si to vše pečlivě utahoval a pásal k sobě (jednu zbraň k druhý), aby mi všechny ty věci neplandaly ve futrálu... a dumal jsem nad tím, že jsem vlastně bezbranný, vzhledem k tomu, že nelze žádnou z těch věcí vytáhnout zvlášť ;)

VOLNÝ NO©ENÍ ZBRANÍ JE ©PATNĚ, je to nevhodné a neuctivé ke zbrani i k lidem kolem. V případě japonského BU je to i proti etiketě budó. Navíc to přitahuje pozornost pitomů i nepitomů. Kdo s čímkoliv takovým opravdu cvičí to nedělá... Nepředvádí se.

Jenže, když si někdo koupí ve stánku "plechovou takykatanu" a chodí s tím po ulici, je nemocnej a kdyby v tom šopu měli jenom mačetu, nebo Rambo nůž (kterej se prodával tak před deseti-dvanácti lety), bude nosit TO. Neznamená to, že s tím cosi cvičí.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 07. lis, 2005 14:16

je to i proti etiketě šermířů....žádnej šermíř nenosí zbraň jen tak.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » pon 07. lis, 2005 14:19

tak to jsem rada, ze vetsina nazoru se shoduje s mym nazorem na vec. :wink:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 07. lis, 2005 16:16

Je to vo pocitu vohrožení a vo realitě vohrožení.

V Británii teď panuje kolem čepelí hysterie, se kterou se nemá cenu jakkoli srovnávat. Podivej se do svojí nebo kámošovy kapsy. Esi je tam nůž s čepelí delší než 7,5 cm NEBO s pojistkou, tak je tam ilegální. 8O :roll:
Takže ne víc než "mikovácká klasika" a i ta by ti možná neprošla v Dánsku :o :roll: :roll:

Nosit jakoukoli zbraň nahou je magorovina. Pokud bych se cejtil ňák vohroženej, tak ne tou zbraní ale tim že ten čovek je vcelku pravděpodobně magor - to je reálný nebezpečí.

Dyž vidim v tramvaji meč ve futrálu, tak je to spíš sympatický a necejtim se tim vohroženej víc než tim že má někdo v kapce šroubovák. Vlastně míň
:wink:

Chápal bych, dyby si někdy někdo vymoh že skutečně nabroušený čepele (meče) se musej nosit nejen v pochvě, ale navíc zabalený - aby se nedalo tasit (nebo vypadnout - hehe) - něco jako náboj mimo komoru u pistolí.
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

sds

Příspěvekod Anonymní » pon 07. lis, 2005 16:22

Já nosim volně Kwan Dao po Praze a zatim nic....Mam ho nabroušený :lol: :lol: Je to v poho protože sebou zároveň nosim i papíry na hlavu,takže mi to pokud dojde k zásahu projde :D 8O :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » pon 07. lis, 2005 17:21

No v Anglii to jde ted postupne nejak do sracek. Co rikate na tento clanek?

:arrow: http://www.eportal.cz/eu/modules.php?na ... le&sid=433

Jinak samozrejme zbrane patri do futralu. Jak by se cloveku libilo, kdyby nastoupil nekdo s odhalenym krompacem do MHD.

littlearts píše:Já nosim volně Kwan Dao po Praze a zatim nic....Mam ho nabroušený :lol: :lol: Je to v poho protože sebou zároveň nosim i papíry na hlavu,takže mi to pokud dojde k zásahu projde :D 8O :D

No to jsem zvedav, k cemu ti ty papiry budou, az te nekdo smazne kverem.
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 07. lis, 2005 23:00

Zbraně jednozačně do futralu - jak zde kdosi moc hezky napsal je to projev ucty ke zbrani i k lidem kolem.

Litlleart : tak to jsi pěknej vůl (použil bych i něco ostřjšího) a doufám, že z toho vyrosteš :D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 08. lis, 2005 12:51

preco je volne nosenie neucta kzbrani? mozno v dnesnych casoch to plati ale v minulosti sa samuraj bez katany prakticky nepohol nikde.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 08. lis, 2005 13:08

sumo píše:preco je volne nosenie neucta kzbrani? mozno v dnesnych casoch to plati ale v minulosti sa samuraj bez katany prakticky nepohol nikde.

IMHO... právě, že si napsal "v minulosti" sis odpověděl... nikdo tu není samuraj, tak, proč by se měl chovat, jako "samuraj v minulosti"

Krom toho, i ten samuraj měl spoustu vychytávek a pravidel, jak tu věc nosit na veřejnosti, kde mít ruce, kde meč, jak to udělat, aby nepřekážel lidem kolem a nevyvolával konflikty. To jsou poměrně zajímavý věci. A i zbraně v minulosti měli svý pouzdra na cestování.

Nicméně, jak to vidím já... zbraně, které používám jsou ke cvičení (keiko) v dódžó, a tedy používám-li je k něčemu jinému, než je keiko, je to neuctivé... rozhodně, když je používám k něčemu, jako pouliční divadýlko

Prostě součástí sahó je i to, že víš, co udělat se zbraní po tréninku ;)

Přátelé kendisti, iaidisti apod. to můžou vidět jinak. Neptal jsem se na to, třeba to doplní.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 08. lis, 2005 13:23

patrik píše:
Přátelé kendisti, iaidisti apod. to můžou vidět jinak. Neptal jsem se na to, třeba to doplní.

Patrik

jj, zbrane do futralu, zajistit, aby nevypadly a nemohly nekoho zranit, nemachrovat s nima, k tomu nejsou.

BTW i kdyz ten samuraj mel ten mec(e) u sebe, spolecenska pravidla jasne urcovala, jak se s nim(i) chovat. Rozhodne to neobnaselo prochazeni se po ulici s tasenym mecem :)
Je to vec ostra a nebecna, clovek, ktery by byt jen naznakem manipuloval mecem nejak ohrozujicim zpusobem, by automaticky byl vyhodnocen jako nebezpeci (spustil "bojovy mod", stav ostrazitosti a pripravenosti).

Asi jako ochranka v bance na Sicilii, kdyz do ni vejde parta lidi v kvadrech a cernych brylych a s futralama od housli mimo koncertni sezonu :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Volné nošení zbraní

Příspěvekod mikeone » úte 08. lis, 2005 13:42

Naposledy jsem volně nosil zbraň, když jsem chodil po horách tak 4 roky zpátky a nosil jsem sebou jedno opotřebované džo (zyč, 128 cm), docela se hodilo a navíc pak po každodenním nošení v ruce člověk i na tréninku cítí, jak mu to lépe sedí v ruce. Naštěstí mě lidi nebrali jako něco nepatřičného.
Všechny zbraně, které obecně mohou způsobit pocit ohrožení u okolí, by měly být nošeny skrytě. Jeden kolega z Českých Budějovic (dělá u Městské polici) nosí na ramenním pouzdře teleskop, a i ten má vždycky pod bundou, šikovně udělané pouzdro...
Asi začnu nosit pouzdro na kontrabas :-).
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod S474N » úte 08. lis, 2005 14:14

mikeone: ja myslim, ze staci i kytara
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 08. lis, 2005 19:28

S474N píše:mikeone: ja myslim, ze staci i kytara

Moc hezky :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 09. lis, 2005 15:31

Nicméně, jak to vidím já... zbraně, které používám jsou ke cvičení (keiko) v dódžó, a tedy používám-li je k něčemu jinému, než je keiko, je to neuctivé... rozhodně, když je používám k něčemu, jako pouliční divadýlko

Mas pravdu
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 10. lis, 2005 21:21

taiwi píše:Zbraně jednozačně do futralu - jak zde kdosi moc hezky napsal je to projev ucty ke zbrani i k lidem kolem.

Ach to zase budu terčem zapřisáhlejch vyznavačů šermu ať japonského nebo jiného. No nevím neucta ke zbrani, co to prosím vás je??? Neucta k lidem to bych bral, ale ke zbrani?? Proč bych měl tím že budu nosit nůž v pochvě u pasu ho zneuctít????

Meč při pouštím nosit a machrovat na veřejnosti může akorát blbec, ale ne kvůli neúctě k meči ale hlavně proto, že v dnešní době to prostě vypadá blbě a meče se tak nenosí.

ach jo úcta k lidem beru ale ke zbrani?? :roll: :roll:

Martin litovel
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 10. lis, 2005 21:35

Je to neůcta,protože ta zbraň třeba rezne....proto píšu neůcta.Já osobně svou zbraň nijak neuctívám,ale chovám se k ní tak,aby mi vydržela....s úctou... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...