Karate Kata

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Sumo » úte 15. lis, 2005 18:53

myslim ze neni nitne otvarat nove forum o tom ale chcem sa spytat ktore katy z jakeho stylu sa vam pacia najviac/mate ich radi
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod treeofdeath » úte 15. lis, 2005 20:10

sanseru a seisan - gojuryu
treeofdeath
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sumo » úte 15. lis, 2005 20:13

heh tak nakoniec je otom aj tak nove forum :D
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod psvoboda » úte 15. lis, 2005 20:19

Z Shotokanu mám nejraději Tekki, Sochin a Gankaku. Tekki mám rád pro její účinné aplikace a další důvody, které tu nechci ventiloval (kdyžtak přes SZ). Je to určitý protipól typickým Shotokan kata.

Sochin je vynikající kata pro trénink dynamiky a přemisťování v postojích s vnějším napětím. Bohužel jsem si v létě při fotbale přerval vaz na kotníku a zatím ji nemůžu cvičit.

Gankaku často střídá postoje, techniky jsou prováděny na jedné noze, v kleče, ve výskoku, v otočkách... Mám pocit, že všestranně rozvíjí pohybový aparát.

Oss, Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod psvoboda » úte 15. lis, 2005 20:28

treeofdeath píše:sanseru a seisan - gojuryu

Mám dotázek. Nechci vypadat jako hlupák, ale když se nezeptám nebudu nic vědět :oops:
Cvičí se v goju-ryu Sesan jako "dechová" kata? (to je právě ta věta, kvůli které budu vypadat jako hlupák :D ). Rozumím tomu, že v každé kata se dýchá, ale Tensho + Sanchin jsou kata zaměřená silně na cvičení dýchání v technikách. Je taková i Sesan?

Dle mých informací má Seisan podobný původ, jako Shotokan kata Hangetsu - Funakoshi ji přejmenoval. V Shotokanu se Hangetsu praktikuje jako kata se zaměřením na dýchání.

Taky teď nevím, zda se v goju-ryu praktikuje pod názvem Sesan nebo Seisan, ale to už jsou asi detaily, víme o jakou kata jde. Možná, že pucmaz by dokázal vysvětlit rozdíly mezi slovy Sesan a Seisan.
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » úte 15. lis, 2005 20:35

Taikyoku - Kyokushinkai :o)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » úte 15. lis, 2005 20:57

Kushanku-wado-ryu
Výbušná kata naprosto skvělé a účinné techniky, dokonalý timeing.
A hlavně tato kata je vlastně složená s pinanů(u shotokanu z heianů)
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 16. lis, 2005 2:58

..
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 14:43, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gusep » stř 16. lis, 2005 11:45

Mojou najoblubenejsoiu (tokui) kata zo Shotokanu je Sochin a hrozne rad cvicim takisto Jion, Jitte...
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod psvoboda » stř 16. lis, 2005 13:10

pro ukropcanyho :

Chápu (asi) jak to myslíš, ale je to pravda jen částečně. Bavili jsme se třebas o tom, že některé kata procvičují dýchání. Jiným faktem může být, že ve většině kata se neskáče (a tudíž neprocvičují skokové techniky).

Pro odpověď musíme trochu do historie. Někteří mistři (Itosu, Miyagi, Aragaki, Uechi, Matsumura sj-) přetvořili (vesměs čínská cvičení) nebo vytvořili kata, aby do nich dalším generacím "zapsali" svůj odkaz - to co považovali za důležité předat dále. Nejednalo se o desítky kata, ale spíše o 1-5 kata složené z fungující sekvence pohybů, které daný mistr dokázal použít "v každé situaci". Z toho důvodu je podle mě vhodné považovat kata za samostatný a ucelený bojový systém.

Dříve se věnovali jen malému množství kata, ale studovali kata více do hloubky. Jeden pohyb znamená útok, obranu, úhyb, poraz...

Mohu-li popsat situaci v Shotokanu, pak se zde nachází přes 25 kata (někde více, někde méně, Shotokan není jednotný). Studium takového množství kata nutně zabere celý život (v Shito-ryu jich je více jak 40!). Díky tomu určitě vzniknou škatulky : oblíbená - normální - nemám rád, neumím. Pokud to s karate daného stylu myslím vážně, asi bych si neměl vytvořit neoblíbený vztah k nějaké kata, ale nevidím nic špatného na tom, aby jsi si určitou kata oblíbil. Ne pro její krásu na pohled, ale protože Ti kupř. sedne pohybově. Pokud se v této fázi nezastavíš a začneš pátrat a studovat různé významy těch několika pohybů, za čas zjistíš, že jedna kata Ti poskytne odpověď na spoustu otázek. Je-li na nějakém místě kop, proč by za jisté situace nemohl být i ve výskoku (nebo na koleno, ačkoli v kata je na břicho). A z toho pak vyplyne ta skutečná oblíbenost. Ne proto, že hezky vypadáš, když ji cvičíš (to je k ničemu), ale protože dovedeš to, co je v ní ukryto použít v zápase, na ulici. Bez dobrého učitele to moc nejde :idea:

Oss, Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Gusep » stř 16. lis, 2005 13:21

Prečo by to namalo zmysel? To je asi prirodzené, tak ako máš obľúbenú techniku(y) tak máš obľúbenú kata na ktorej študuješ... Myslím, že na každej jednej kata sa dajú študovať všetky základné princípy, netvrdím, že každá kata obsahuje všetko. Niektoré sú zamerané na techniky zo svalov, vibrácie iné zas na presun....
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Gusep » stř 16. lis, 2005 16:53

ukropcany píše:4gusep - no osobne si myslím, že človek by nemal mať obľúbenú techniku. Je jasné, že niečo mi ide lepšie a niečo horšie ale práve to čo mi ide horšie sa snažím zlepšiť = snažím sa spraviť si to obľúbeným. Napr. v sparingu sa to super nevypláca mať niečo obľúbené, pretože mi to na niekoho funguje raz, dva krat ale potom musím variovať, lebo už to pozná...

Nemyslím to tak, že človek používa iba svoju obľúbenú techniku a ostatné nepoužíva prípadne sa im nevenuje. Je samozrejmé, že keď sa v iných technikách necítim úplne dobre snažím sa to zlepšiť. Stále mi ale príde prirodzené mať niečo obľúbené, techniku ktorú nejlepšie "precítim", so skúsenostami a časom sa to samozrejme rozširuje a mení...
Gusep
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Zpět na japonská bojová umění a sporty...