od psvoboda » úte 22. lis, 2005 16:15
Tak tedy zpět ke tradičnímu karate : přiznávám, že necvičím tradiční karate (tedy v ČR "větev" Shotokanu, kterou reprezentuje pan H.Nishiyama a jeho žáci), ale mám pár kontaktů. Podle mé zkušenosti s nimi, není mezi námi (praktikuji JKA) velký rozdíl. Skutečné detaily v kata či kihonu jsou podle mne zanedbatelné a často i otázkou vkusu či interpretace stejné myšlenky.
Praktikoval jsem 13 let sportovní karate a tady už je rozdíl značný. Stačí se podívat na chování karatistů. Respekt, o kterém tolik hovořil Funakoshi sensei se u závodníků téměř vytratil.
Účinnost technik bych si u špičkových závodníků netroufal napadat, spíše se tu inklinuje k omezenému množství technik - kizami-tsuki, gyaku-tsuki, uraken, mawashi-geri, ashi-barai, ura-mawashi-geri. To má zajisté svá pozitiva. Proč umět 100 technik průměrně, když Ti postačí 5-10 technik, které budeš perfektně ovládat za každé situace. V jednoduchosti je síla.
Co se týče kata - neplatí vždy, že ve sportovním karate se cvičí kata jako nějaká sestava k získání pásku. Existují výjímky a právě ty lze vidět na závodech vysoké úrovně. Ve většině případů to bohužel ale platí.
Oss, Sob