Jake bojove umeni cvicit?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Anonymní » čtv 19. úno, 2004 12:29

Jendis: myslis, ze kdyz chtel nekdo nekomu dat pesti pred dvaceti triceti roky, ze to vypadalo jinak? ze se lidi fackovali jinak? ze do sebe kopali jinak, chytali se jinak do kravaty atd. atd.? ze meli vice rukou, vice nohou? nemluvim o fintach v ringu, mluvim o tom, kdyz se porvali chlapy nekde v hospode nebo teenageri, co se poflakovali na ulici. sorry, ale nezamenuj boj beze zbrane a rozvoj valecne technologie jako takove. vzdycky me dojme, kdyz se objevi nejaky "uplne novy, neporazitelny system, ktery pouziva ty nejucinejsi bojove techniky, ma revolucni system vyuky, ktery udela z lineho, maleho, slabeho, zbabeleho tvora zenskeho pohlavi a veku -nacti let pres noc zabijaka na potkani, a to za par tydnu".

kdyby si poradne cetl, nesouhlasim s nazorem, ze "tzv. tradicni" bojova umeni se nevyvijeji, ze jsou stejna jak pred x desitkami/stovkami let, ze jejich treninkove metody jsou zastarale atd. napr. dnesni HG je dost jine nez pred triceti lety a dost jine nez 80 lety, ale principy jsou porad stejne, jen kazdy z cvicencu ma jine preference, silne stranky, slabe stranky.

F4ust :lol: ok, to uz zni lepe
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 19. úno, 2004 18:31

No,vznik takových systémů mne dojímá taky.....!To jsou jenom taháky na lidi..... :cry:

Jinak,mluvili jsme oba trošičku o něčem jiném...já mluvil spíše o mentální stránce....ty máš pravdu,tyto věci jsou pořád stejné.Já se zaměřil spíše na to,že dříve byl každý boj v podstatě o holý život....blbě se to píše,to je na ústní debatu.

Řešit rozdíly mezi tradičními a sportovními oddíly nebudu,o tom si myslím svoje..jen tohle-v podstatě by žádný rozdíl být neměl,vycházíme vždy z jednoho základu....kungfu je jen jedno,karate je jen jedno.....atd.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 20. úno, 2004 9:15

[quote="ukropcany"]4 Patrik: Nauc sa prosim Ta citat :!: Dovolil si Ti pripojit moj text z 1. strany:

Vsetky tie keci o energiach, filozofiach apod. su shit...nikto sa toho nedrzi, kazdy to ma len ako obchodny letak...podstatne je makat, makat a makat. A to Ta prinuti len konfrontacia. Zarucene si vyber len BU, kde sa pravidelne a vela sparuje!

... tedy s uvozovkami jsem to sice prehnal ale shit nebo sracky...? je v tom rozdil?

Popisujes keci o energiich a filosofiich... na zaklade ceho usuzujes, ze je to shit. Ma to byt shit, protoze aiKIdo na Slovensku uci bez KI? Proc za KI (energie, pro mene znale) neni zadna tajemna sila... V kendo, iaido i starych zbranovych systemech se mluvi o ki-ken-tai tedy jednote energie-mece (zbrane)-tela, podobne jako o kime. No a kime musi znat i karatisti... Tedy KI existuje a je, rozviji se a uci nejen - tedy zdaleka nejen v aikido...

Filosofie... myslenky v boj. umeni - proboha, jak to muze byt shit. Jaky je tedy vyznam jejich studia. Jestli chces bezmyslenkovite busit do pytle nebo do chlapa, je to Tvoje volba. Ja cvicim bojova umeni, ktere nebudu, nechci a nepotrebuju vyuzivat na ulici ani nikde jinde. Cvicim je pro radost a pro sve vlastni vzdelavani. Skutecnost, ze neznas nic nez aikido (jednu, skolu, jednoho ucitele... vetev???) a dzudzucu (jax napsal moderni dzudzucu...) Te nemuze nikdy dovest k rozhodnuti, ze VSECKY ty keci o...

V CR a (zrejme i ve vetsine dalsich zemi) neni mnoho starych (mluvim o japonskych) skol boj. umeni. Hadame se tady jestli je karate nebo aikido dost tradicni, ale at se na me nikdo nezlobi... dle japonske terminologie je stare budo (kobudo) to budo, ktere vzniklo pred reformou Mejdzi... Tedy nejpozdeji do druhe poloviny devatenacteho stoleti. Jsou to (dle mych informaci) skoly se samurajskou tradici, tedy povetsinou skoly pouzivajici zbrane i ve vyuce dzudzucu. Karate, dzudo, aikido, kendo... kempo nebo to, co znate jako kobudo (tedy okinawske pouzivani zemedelskych nastroju) mezi tyto skoly nepatri. To vse je sinbudo.

Paradoxne napriklad dzudzucu, ktere se tady uci je skutecne moderni skolou, ktera ma zaklad v dzudo a karate, i kdyz se uvadi, ze dzudo vzniklo z dzudzucu. Je to presne tak, ze dzudo vzniklo z jedne ze starych skol dzudzucu a aikido z jine... Podle Serge Mola (Fighting arts of Japan) existuje, jestli se nepletu asi 35 starych skol dzudzucu, ktere se nadale uci... Na webu www.koryu.com najdes nekolik desitek dalsich starych skol, ktere vyucuji pokracovatele mnohaset let starych tradic... Ti jsou asi uplni magori, kdyz vsechny ty kecy o energiich a filosofii jsou shit, ze...

Proto ja sam napsal, ze Tvuj pohled je OMEZENY... a pridavam, ze neni vyvinuty...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 20. úno, 2004 9:21

Jeste k te konfrontaci...

... zakladnim stavebnim kamenem starych japonskych skol je kata... doslova to znamena forma. Muj ucitel rika, ze kata je jediny zpusob, jak prenest tradici bez rizika zraneni partnera...

Kata se v techto starych skolach cvici s partnerem... moje zkusenost mi rika, ze kata neni jen o memorovani technik. Ta technika musi fungovat.

Budu-li se snazit bojovat na stopro, asi nekdo umre... rozhodne, kdyz budu pouzivat spravnou techniku - ne ze bych to umel. Potom tedy, nejsem-li psychopat, spparingu se meni na castecnou konfrontaci, protoze se drzim urcite snahy neublizit.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » pát 20. úno, 2004 9:50

Podrobně jsem to tu nečetl, ale přijde mi to, že tahle diskuze je na téma xxx-box proti zbytku světa ...
Co se xxx-boxu musí nechat je to, že při boji v ringu dochází ke konfrontaci velmi podobné reálnému boji skoro se vším co k tomu patří, ale dle daných pravidel ... bohužel skutečný boj o zdraví či život pravidla nemá ... xxx-box vidím já osobně jako sportovní disciplínu, jejímž vedlejším produktem je možnost použít tyto sportovní dovednosti k velmi účinné sebeobraně ovšem pokud boj bude probíhat podobně jako v ringu. Říkám sportovní, neboť cílem primárně (pokud se pletu opravte mě) je jezdit po závodech, které mají jistá pravidla, jsou tam rozhodčí, reklamy, sponzoři. Tím nijak nechci hanit ty co provozují xxx-box, naopak. Postavit se do ringu, proti typovi kterého vůbec neznám, před diváky a jediné co v tu chvíli mám je to co jsem se do té doby naučit ... klobouk dolů ... a je nepochybné, že toto je velmi silná motivace pro další osobní rozvoj ... mnohá jiná BU takovou konkrétní motivaci postrádají resp. jedinou motivací je zkouška na nejbližší vyšší technický stupeň. Přesto přece nikde není řečeno, že praktikování semi, light či full kontaktního boje v rámci tréninku BU je jen výsadou xxx-boxu.
Nevím jaké BU je správně klasické a které moderní, jak se to pozná ... pro mě obecně je BU uměním sebeobrany taky snad proto primárně vznikalo a vyvíjelo se. Trochu mám pochybnosti o tom, zda ty bojové styly importované někde z opačného konce světa jsou pro nás Evropany to pravé, ale to už je jen můj subjektivní pocit. Jasně všichni jsme stejní fyziologicky, ale jak už tu někdo napsal, BU není jen o tělu ale i duši, nebo chceteli mentalitě.
Jinak kluci co po 6 měs. bouchání jste za vodou ... já osobně vám to neberu, přeju vám to, že to co děláte vás baví a jste přesvědčeni o tom, že to je to pravé, ale pro některé lidi nemusí být zase tak důležitý cíl jako spíš ta cesta jakou ho dosáhnu ... vy máte svůj ideálně rovný ring, jasného jednoho protivníka, ve stejné váhové kategorii, na předem stanovený čas a boj probíhá podle daných pravidel, v reálné sebeobraně je třeba počítat s více protivníky, často ozbrojenými, pod vlivem všeho možného i nemožného, pravidla neexistují ani rozhodčí a hraje se tady o mnohem více než jen o prohru či výhru na body.

Ještě dodatek ... z mého pohledu na BU, 50ti kilová žena možná nemá šanci dle vašich pravidel knoknautovat 100kg chlapa, myslím, že o to ani ta žena nestojí, ale to neznamená, že nemá šanci se mu ubránit (no když už nic tak jí určitě nedožene ;-) ) ... myslím, že na tomto příkladu je trochu vidět, jaký je rozdíl mezi sportem a sebeobranou. Všichni se díváme na tu samou věc, ale vidíme ji úplně jinak.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 20. úno, 2004 13:21

mily Ukropcany...

...je mi dvacetsedm uz nejakou dobu pryc a idealista asi zustanu naveky. Bojova umeni jsou mi, jak uz jsem napsal necim vic nez bezduchym busenim do pytle...

Take jsem napsal, co si myslim o konfrontaci a vzhledem k tomu, ze na tom svem povidani trvam si muzes svych 5 tisic strcit zpatky.

To, o starych a novych skolach si zjevne nechal bez komentare a tak se ani nedivim, ze nemuzes porozumet tomu, ze se da cvicit tradicni disciplina, aniz by s tim mel kdokoliv nejaky zasadni problem.

Vedle aikido (cvicim ho 12 let), kendo a iaido (4) cvicim prave jednu z tech starych skol. Nikoliv podle knizek a zenovych pribehu a ani podle Knihy peti kruhu. Mam ucitele a jsem s nim v pravidelnem kontaktu - ucim se cvicit skolu, ktera vznikla nekdy na zacatku 17. stoleti... a vyvijela se. Prave diky tomu, ze existovali lide, kteri filosofii nepovazuji za kecy se tato skola dochovala ve velmi dobrem stavu.

Ke katam a konfrontacim... Proc popisujes neco, cos nikdy nevidel a nezkusil... Mozna tady Tva omezenost zacina.

Rozhodne neziju v prostredi, jake si popsal a zrovna ted resim, jak vyzvednu zbozi do obchodu, kdyz na nej nemam a kde vezmu prachy na najem. A... i kdyz si to asi nedokazes predstavit, i mi ucitele maji sve rodiny a zamestnani.

Proc mi nabizis abych do Tebe bouchal... proc zrovna na solar a rukama a s kamerou a Bratislave...? Ja uz jsem parkrat napsal, ze je mi dokazovani funkcnosti a nefunkcnosti naprosto ukradene... ja tu neresim, zda 50kg baba zbije 100 kiloveho chlapa... A s tim behanim? To pouze potvrzuje moji domenku, ze jsi schopny sportovec, ale prave tady ta Tva omezenost pokracuje.

I v Evrope, v roce 2004 existuji lide, kteri se venuji necemu, co jim nevyleci komplexi, ale co je nejak obohacuje. Cas od casu se me nekdo zepta, jestli se v CR da cvicit tradicni kjudo (lukostrelba) nebo jake dalsi stare japonske skoly tu sou. S politovanim odpovidam, ze se tu nestrili a cvici se zde jen Katori Sinto rju a Daito rju a jinak nic. Prave tech par lidi se chce venovat necemu o cem si zacali cist v knizce a co by chteli poznat... a par z nich proto neco udela.

...no a ten zbytek busi do pytle a raduje se, jak jsou silni a funkcni a jak pasujou do roku 2004.

Patrik Orth... nez budes pokracovat, klikni na www.tenshin.cz abychom se trochu poznali, nez mi doporucis dalsiho psychiatra 8O
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 20. úno, 2004 13:29

:oops:

Mimochodem, vsem se omlouvam za pravopisne a stylisticke chyby.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 13:46

ukropcany: plati tech pet tisic jen pro patrika? a musi to byt pesti? (jinymi slovy, jsou povolene i jine podoby "hole ruky")? :twisted:

PM

www.hungga.org
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 15:31

PM - opatrne - nikde neni psano, ze Ukropcany nebude mit na brise privazane fakirske lehatko. 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

For Ukropcany

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 16:12

Zdravim
Zkus si precist par veci okolo lidi jako je Tito Ortiz, Frank Shamrock, Royce Gracia atd. (to nejsou zrovna mekky hosi) Jejich nazory na fildu v bojovych umenich. Mozna najdes clanek, kterej ti zatim schazi a otevrou se ti uplne novy obzory. Myslim to v tom nejlepsim slova smyslu. Treba to od tehlech panu vezmes lip protoze oni v klecich pravidelne dokazujou ze jim to takhle dohromady vsechno funguje.

S uctou */o
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

For Ukropcany

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 16:13

Zdravim
Zkus si precist par veci okolo lidi jako je Tito Ortiz, Frank Shamrock, Royce Gracia atd. (to nejsou zrovna mekky hosi) Jejich nazory na fildu v bojovych umenich. Mozna najdes clanek, kterej ti zatim schazi a otevrou se ti uplne novy obzory. Myslim to v tom nejlepsim slova smyslu. Treba to od tehlech panu vezmes lip protoze oni v klecich pravidelne dokazujou ze jim to takhle dohromady vsechno funguje.

S uctou */o
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

For Ukropcany

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 16:14

Zdravim

S uctou */o
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 18:52

Myslim ze ani ukropcany ani nikdo jiny se nehada o to, ze te muze napr. kyudo nebo tzv. "tradicni" bojove umeni nejak obohacovat. To klidne muze, stejne jako te muze obohacovat aranzovani kvetin, uceni se cizim jazykum nebo prace na zahradce. Nebo "bezduche buseni do pytle" (zjevne mas averzi k urcitym typum BU, ze by taky omezenost na tve strane?).

Vsechno je fajn do te doby, dokud to berou a prezentuji jako to, co to je - zabava, zaliba v tradicich, dusevni sebevychova (ac o tom by se dalo polemizovat) nebo neco takovyho. Ale jakmile zacnes mluvit o pouzitelnosti k NECEMU KONKRETNIMU (tj. boj), tak uz nastupuji jina kriteria - misto sneni a vypraveni pohadek praxe, praxe, praxe.

Muzes vykladat o tradicnich kata, filosofii, zvirecich stylech, barvite historii,neporazitelnych mistrech....pro spoustu lidi je to prave to co je na BU zajima. Ale pokud te zacne v prvni rade zajimat funkcnost, tak tyhle veci proste vyhodis, a venujes se vecem,ktere jsou pouzitelne.

Napr. opravdu si myslis, ze kata jsou ta nejefektivnejsi treninkova metoda k tomu, abych dokazal techniky pouzit proti nespolupracujicimu cloveku?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 19:01

Jeste neco - ta averze neni vuci "tradicnim" BU per se, ale spis vuci urcitemu typu lidi, ktery se tak casto vyskytuje prave okolo tradicnich BU (pri "buseni do pytle" a "sportovani" by dlouho nevydrzeli).

Napr. jeste jsem si nevsiml, ze by se nekdo navazel do PM a jeho skoly Hung ga, proste proto, ze kolem sebe nesiri pohadky o tom, jak by vyridili kazdyho boxera,protoze kung-fu je proste neco extra, ne pro pitomce co jenom busi do pytle jako box. Z toho, co jsem cetl na jejich strankach mam naopak pocit, ze to berou docela realisticky a bydlet v Praze, tak o studiu Hung ga u nich nejspis uvazuju.

Proste nejde tu ani tolik o "tradicni vs moderni" jako spis o "real vs bullshit". A kdo muze za to, ze spousta "tradicnich" skol je spis v te kategorii "bullshit"?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 20. úno, 2004 23:38

ukropcany: uz si brousim pest, dlan, loket a "fenixovo oko":-))) urcite se stav (nemyslim jen na bombu do bricha, ale na caj a pripadne neco "ostrejsiho";-)

PM

www.hungga.org
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 21. úno, 2004 9:06

YDMC píše:Myslim ze ani ukropcany ani nikdo jiny se nehada o to, ze te muze napr. kyudo nebo tzv. "tradicni" bojove umeni nejak obohacovat. To klidne muze, stejne jako te muze obohacovat aranzovani kvetin, uceni se cizim jazykum nebo prace na zahradce. Nebo "bezduche buseni do pytle" (zjevne mas averzi k urcitym typum BU, ze by taky omezenost na tve strane?).

Vsechno je fajn do te doby, dokud to berou a prezentuji jako to, co to je - zabava, zaliba v tradicich, dusevni sebevychova (ac o tom by se dalo polemizovat) nebo neco takovyho. Ale jakmile zacnes mluvit o pouzitelnosti k NECEMU KONKRETNIMU (tj. boj), tak uz nastupuji jina kriteria - misto sneni a vypraveni pohadek praxe, praxe, praxe.

Muzes vykladat o tradicnich kata, filosofii, zvirecich stylech, barvite historii,neporazitelnych mistrech....pro spoustu lidi je to prave to co je na BU zajima. Ale pokud te zacne v prvni rade zajimat funkcnost, tak tyhle veci proste vyhodis, a venujes se vecem,ktere jsou pouzitelne.

Napr. opravdu si myslis, ze kata jsou ta nejefektivnejsi treninkova metoda k tomu, abych dokazal techniky pouzit proti nespolupracujicimu cloveku?

1) averzi mam vuci zobecnovani... vsechno je to shit a vuci Ukropcanymu
2) omezenost je v tom, ze v kata vidi kdokoliv pouze cviceni bez partnera... kata v tradicnich bu z JPN je cvicena ve dvojici
3) kdyz prijde kdokoliv na trenink cehokoliv, co cvicim - zacne nacvvikem zakladnich technik (kihon) a jejich drilovanim (ucikomi)... az je zvladne zacne cvicit formy (katy)... znovou a znovu, tady moje snaha o dokazovani pouzitelnosti konci. Clovek, ktery cvici kjudo, nebo jako ja s mecem nemusi byt nijak presvedcovan, ze sek mecem nebo vystrel z luku nekoho zabije... proc by ho melo zajimat, jak silny ma uder a jestli prepere na ulici somraka....
4) opravdu si myslim, ze kata je ta nejefektivnejsi treninkova metoda... razhodne ve vztahu k tradicnim budo (o Cine nebo Thajsku nemam ani poneti)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 21. úno, 2004 9:08

YDMC píše:Jeste neco - ta averze neni vuci "tradicnim" BU per se, ale spis vuci urcitemu typu lidi, ktery se tak casto vyskytuje prave okolo tradicnich BU (pri "buseni do pytle" a "sportovani" by dlouho nevydrzeli).

Napr. jeste jsem si nevsiml, ze by se nekdo navazel do PM a jeho skoly Hung ga, proste proto, ze kolem sebe nesiri pohadky o tom, jak by vyridili kazdyho boxera,protoze kung-fu je proste neco extra, ne pro pitomce co jenom busi do pytle jako box. Z toho, co jsem cetl na jejich strankach mam naopak pocit, ze to berou docela realisticky a bydlet v Praze, tak o studiu Hung ga u nich nejspis uvazuju.

Proste nejde tu ani tolik o "tradicni vs moderni" jako spis o "real vs bullshit". A kdo muze za to, ze spousta "tradicnich" skol je spis v te kategorii "bullshit"?

Tak tomuhle vubec nerozumim... to se me asi netyka.

Patrik

P.S.
Ohledne vydrzeni sportovat - videl jsi nekdy trenink kendo?
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 21. úno, 2004 9:23

ukropcany píše:4 DMC - hovoris mi z duse...nie som sam na tomto svete...

4 Taptak - to bolo dobreeeeeeeee...ale nie som ten typ :oops:

4 PM - bola to len limitovana edicia, ci sa chyti...nechytil sa :cry: ...no co sa da robit. Ale aj by som si to s vami skusil, ale peniaze by som do toho netahal... aj ja mozem prehrat... :D ...hlavne ked viem, ze predo mnou nebude stat "happy style aikidoka" (terminus technicus z iwama dojo), ktory ked nie je schopny progresu vo fyzickej stranke svojho BU, tak si nasiel novy ciel, ktory ma obzory velkosti jeho vlastnej fantazie... :D

P.S. Ked pojdem do Prahy, sa stavim...mozeme to checknut... :D

Unavujes... happy style aikidoka je terminus technicus z Iwama dodzo, kde si prece s cvicenim prestal, protoze je to spatne bu (nebudu hledat presne Tva slova)... vsiml sis kolik diskuzi se zakoncil konstatovanim, ze je nekdo debil, nebo idiot - sjed si svoje prispevky - ted je to misto debila "happy style aikidoka" (terminus technicus z iwama dojo), ktory ked nie je schopny progresu vo fyzickej stranke svojho BU, tak si nasiel novy ciel, ktory ma obzory velkosti jeho vlastnej fantazie.... Stales jeste nepochopil, ze tu neobhajuju jenom aikido, ale stare skoly, kde neni cilem naucit se bouchat silne pesti a ubehnout tri kilometry.

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 21. úno, 2004 13:05

Kendo jsem videl (ale mozna to nebylo to "pravy" kendo, to vis, to je tim vysokym bullshit faktorem), no a? Jaky je argument?

To ze u mece nebo luku se nemusis presvedcovat o pouziti na somraka je fakt - ja ale mluvil o vztahu k PRAXI, coz jaksi dneska serm a lukostrelba nemaji. Pokud neni treba mit vztah k praxi, tak si muze clovek cvicit co chce a je vysmatej.

Ale jinak - copak se v kendo neporadaji souteze, kde sermujes s protivnikem? Nebo to taky neuznavas?

O tom jaky kata jsou nebo nejsou uz byla tady svedena spousta diskuzi....ale zkusim se zeptat jinak - napsal jsi ze kata jsou podle tebe nejefektivnejsi treninkova metoda. A ja se ptam, nejefektivnejsi na co? Jaky je jejich efekt?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 21. úno, 2004 13:34

ukropcany píše:s iwamou som prestal nie kvoli BU, ale kvoli ucitelovi - najblizsi rozumny je zial az v japonsku a kedze je japonsko extremna draha krajina...

tvoju obhajobu som pochopil...ale videl som 2 japonskych ucitelov a nikdy ziadny nehovoril o nejakej energii a filozofii - o nej hovoria len zapadni ucitelia...na rozdiel od nich ti japonsky veci robia a nie o nich hovoria...vies?

2 ucitele?

Ja desitky... Japonce i nejaponce - a cvicili. Byli plni energie. Zadne tajemne, schovane nebo vyvolavane. Ta tam proste je.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně