Dejrum píše:Zdravím,
Je kupříkladu velký rozdíl, zda trénuji v oddílé, který spadá pod nějakou větší sportovní organizaci, nebo zda se prostě parta lidí domluví, že by se jim vyplatilo kdyby si na ně udělal čtyři hodiny týdně času nějaký člověk, který něco zajímavého umí a učil je to. V druhém případě je to zpravidla podstatně dražší, protože prostě musím přistoupit na komerční nájmy a dotyčného zajímavého člověka nějak motivovat.
Z výše uvedeného samozřejmě neplyne, že nejsou mezi různými učiteli všeho možného vydřiduši. Jen je asi dobré si nejdřiv udělat představu jak to s tím konkrétním člověkem je než ho z něčeho obviním.
Dejrum
Pochopil jsem, že se ten příspěvek týká mě. Mám pár seminářů za sebou a měl jsem, bohužel, možnost i nahlídnout pod pokličku, proto jsem ztratil iluze. V 90% je to tvrdý business.
Nemusím jej znát osobně, abych si z prostého srovnání cen nedokázal odvodit, že ten dotyčný to bere přinejmenším poloprofesionálně. Pravda nechal jsem se unést na vlně emocí. Chápu, že historický šerm je drahá zábava a že je třeba si na výstroj vydělat.
Asi jsem byl naivní a myslel si, že historický šerm je oblast spíše nadšenců a zatím se nesnaží na sobě vzájemně vydělávat.

No nic, zase jedna iluze je pryč. Začínám chápat, že když jsem dříve trénoval lidi bez nároků na "motivačné", tak jsem byl prostě jen obyčejný hlupák. Prostě dělat něco jen pro své vnitřní uspokojení je dnes nemoderní.
RBR