RBR píše:Dík za vyčerpávající odpověď. Nejsem zas až tak naivní, abych nevěděl, že rytíř měl kožené kalhoty. Mě zajímá na kolik jsou ve zbroji přístupné, aby si mohl vykonat potřebu, aniž by se musel zdlouhavě odstrojovat. Museli to mít vychytané, protože se nemohli spoléhat na to, že na ně nikdy nic nepříjde. Navíc ten systém musí být hodně pohotový. Mohli se dostat do situace, kdy museli spěchat (protivník byl poblíž). V muzeích, na zámcích a hradech mě nikdy nedali dost času na to, abych si mohl zbroj pořádně prohlídnout.
Pokud jde o spotřebu plátů. Je mi jasné, že během roku sem tam něco odejde. Minimálně čepele mečů, štít atd. Myslel jsem si, že to bude většinou opravitelné. Když máš poškrábaný blatník u auta, tak ho taky hned neměníš. Navíc plná zbroj byla drahá již ve středověku, a dědila se z generace na generaci, takže pokud měl syn dostatečně podobnou postavu s otcem, tak pláty upravili. Během užívání tak utržili pár ran. Tím pádem byla zbroj různě vyspravovaná a upravovaná, takže pár škrábanců na zbroji dodá na ten správný punc.
Typoval jsem, že se to vyškrábe tak na 20.000,-Kč ročně a jednou za několik let se udělá větší výměna, proto mě to překvapilo.
Navíc pokud jseš již v tom tak daleko, že máš několik zbrojí, tak tu starší můžeš používat na trénink a novější pouze na vystoupení ( s tím, že si pár tréninků pře vystoupením, oblečeš "novější" aby sis na ní zvykl).
Kolik těch vystoupení děláte ročně? Docela mě to zajímá. Myslím, že na tréninku si to ošetříte tak, aby zbroj zbytečně netrpěla (pády na šutry, štěrk atd.).
Pokud jde o ty exponované místa (často zasahované) nelze zbroj v těch místech zpevnit? Třeba udělat tam dvě vrstvy, atd., konstrukčně to určitě půjde udělat, tak aby to nebylo z venku poznat. Jistě má to souvislost četností změn choreografie soubojů. Pokud ji neměníte příliš často tak by to šlo zrealizovat, nebo ne?
RBR
Rytíř neměl kožené kalhoty, v kožených kalhotech se pařej kolena!
Co se týče zbrojí ( polních ) tak tam není problém si ulevit, sice to není žádné pohodlí, ale jde to (když je zbroj dobře udělaná). Když to na ně přišlo během bitky, nebo očekávaného útoku, tak bohužel......
Další problém byl v tom, že plno oblečení bylo takové konstrukce, že kalhoty se přivazovali ke kabátci, tak že další problém na světě

)
Co se týče oprav, tak samozřejmně štíty, boty apod. se dají opravit, ale taky to nestojí korunu.
Poškrábaný blatník u auta vykytuješ a natřeš - žádný problém a souhlasím, bohužel u zbroje to nelze

(
S tím dědictvým to nebylo zase tak slavné. Jasné, že chudší člověk byl rád, že je rád ( jsou dochované předělávané přilby, které sloužily i cca 150 let), ale jinak to fungovalo jako teď. Člověk který má peníze (a rytíř, šlechtic je měl) , taky nebude jezdit škodovkou 120 po tátovy ,ale když na to má, tak si koupí nějaké hezké auto, aby se vytáhl před sousedy. Co se týč ješitnosti, tak bych řekl, že dříve to určitě nebylo horší než dnes, né-li hůř.
Je hloupost trénovat v jiné zbroji, než ve které se vystupuje. Při tréningu se zbroj neničí, nebo minimálně. 4lověk si může vybrat kam bude padat a jak razantně, při vystoupení si to dovolit nemůžeš.
Loni jsme moc vystoupení neměli (cca 15), nabírali jsme nové členy a dávali dohromady program. Největší počet výstupek jsme měli asi před 6 lety, kdy jsme šermovali o prázdninách každý víkend 12 - 14 představení denně (to se ale fakt nedá, to už je na psychoo"o)+ zbytek sezóny.
Určitá místa by šla zpevnit ,ale zase tím přibude váha. Vše má svý + i -.
Ahoj Mac