Brýle a později kontaktní čočky jsem nosil už od gymplu, možná dokonce od základky. Čočky jsem si tenkrát pořizoval ještě kvůli karate. Později jsem dělal kick i thaibox. Čočky mi nikdy nevypadly. Měl jsem na obou očích 5 dioptrií. Loni v červnu jsem si oči nechal konečně operovat (jednak abych splnil určité limity a jednak mě vadilo neustálé starání se o čočky). Pokud někdo ještě váhá, doporučuji operaci neodkládat. Jsou to rozumně investované peníze a za trochu toho nepohodlí to stojí! Nebudu dělat reklamu konkrétní klinice. Pokud někoho zajímá, kde jsem byl, stačí napsat PM. Nejvíc se mi líbí probudit se a nemuset hledat brýle a rovnou vidět
Operace samotná (
předoperační vyšetření rozepisovat nebudu, kromě různých kapek se Vám oka při něm nedotknou), jestli to někoho zajímá, probíhá tak, že přijdete, rozkapou Vám oči, různě ještě měří a dokapávají různé látky. Pak jdete "na sál", samozřejmě při vědomí. Operace samotná nebolí. Je trošku nepříjemné, když vám přicucnou a odříznou vrchní část rohovky, ale je to jen takový tlak. Bez bolesti. Pak vám laserem upraví dioptrie, to necítíte nic (jen to smrdí, když se vám pálí oko

). Potom vám vrátí rohovku. Postup se opakuje u druhého oka. Zase nějaká měření, kapání a hotovo. Jedete domů se zalepenýma očima. Musíte si pravidelně kapat. Na kontroly jedete druhý den, za týden, za měsíc a za půl roku. Mimo tyto termíny jen při komplikacích. Zákrok nebolí. Po zákroku to taky nebolí. Jen je nepříjemné, když přestane působit umrtvení a oči "přijdou k sobě". Svědí a škrábe to a nesmíte si na to sáhnout, aby se neposunula rohovka. Ta přiroste do druhého dne a postupně cca do týdne už by měla být ok. To škrábání je zhruba na úrovni, jako by vám někdo sundal víčka a hlavu vám narval očima napřed do písku

Ale přejde to během pár hodin. Na první noc si oči zalepíte a spíte jak mumie, abyste si nehnuli tou rohovkou při převalování. Moje lepší polovička na ten zákrok šla asi dva týdny přede mnou a ta měla dioptrií skoro 7. Oba jsme do teď na nule a vidíme skvěle. Pokud nejste slečinky, stojí to jen trochu nepohodlí a peníze. Mrzí mě jen, že jsem na tu operaci nešel dřív.. No a protože jsme na fóru o BU, tak dodávám, že dělám thaiský box, dostávám občas i bomby na oko - chybami se člověk učí (teď zrovna mám móňu jako ze žurnálu, ze kterého mají v práci dost radost, když musím vést nějaká jednání s "lidmi z venku"

).