RBR píše:kdy jsme šermovali o prázdninách každý víkend 12 - 14 představení denně (to se ale fakt nedá, to už je na psychoo"o)+ zbytek sezóny
To byl pěkný záhul. Bavilo Vás to ještě? Já bych po měsíci nechtěl o vystoupení ani slyšet natož se jej účastnit.
Určitá místa by šla zpevnit ,ale zase tím přibude váha. Vše má svý + i -.
Taky mě to napadlo. Musel by se použít lepší materiál, aby se mohla dát menší tloušťka. Měl jsem představu destiček, které by se navařili zevnitř na exponované místo. Pokud bych šel do extrému, tak by se dal použít nějaký moderní nekovový material. Tam by mohl být problém jak to upevnit na ocel a taky cena. Byla to jen úvaha jak snížit náklady a prodloužit životnost zbroje.
Kolik zhruba váží zboj, ve které učinkuješ? Najde se někdo, kdo šermuje s damaskovou čepelí? Je opravdu o tolik lepší než klasická čepel nebo je to jen pověst?
RBR
No první tři týdny to šlo, pak už to šlo z kopce. tenkrát jsme šermovali na Bezdězu a záhul už byl to, žé na hrad se nedá dostat autem a vše se musí vyvážet lanovkou. Tak že nosit nakládat, vykládat a nosit

(
No to už je za námi, to bylo ještě ve staré skupině.
Lepší materiál se dá použít.Jak jsem již psal, vyrábíme zbroje z pérové oceli, ale výrobní cena je vysoká. Samozřejmně vyvařit náchylná místa by šlo, ale vsadím boty, že rána by šla hned vedle přeplátování:o).
Ono s tím přeplátováním to není tak jednoduché, protože člověk má většinou více soubojů a je hloupost všechny rány směřovat na stejná místa-divák je prevít a určitě by si toho všiml. Tak že když zesilovat, tak na hodně místech a máme tu zase tu váhu.
®ivotnost se dá prodloužit solidárností kamarádů a vyměkčováním zásahů.
My děláme více období. Jestli jsi koukal na moje stránky, tak gotická zbroj ( s modrým štítem) má cca 30Kg.
Černobílé zbroje váží cca 20 Kg. Uvedené hmotnosti jsou brány s komplet vybavením - meč, drátěné výplety, dýka, štít apod.
Originál váha komplet polní zbroje pro vrcholnou gotiku se pohybovali okolo 18 - 25Kg. Nižší váha je dána kvalitnějším materiálem, o kterém jsem již psal. Pro znázornění: 1mm kalené oceli vydrží přibližně stejně jako 2-2,5mm plech ze kterého se vyrábějí zbroje dnes.
Osobně neznám nikoho, kdo by šermoval s damaskem ( ale asi někdo takový bude), ale viděl jsem damaskový meč od Pavla Moce a za ten chtěl 100 tis., tak to asi bude důvod proč s tím nikdo nešermuje.
Jinak damasková čepel je určitě kvalitnější, protože se tam pravidelně střídá kalitelná ocel s měkou ocelí, tak že náchylnost k prasknutí zbraně je menší.
Mac