sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod graver » úte 17. led, 2006 7:58

Možná, ale ti, kteří hledají kurzy sebeobrany, to neví a ani je to nezajímá. Nemají většinou žádnou předchozí zkušenost s BU, nechtějí se hádat o interpretaci čínských znaků, nechtějí filosofovat, nechtějí se naučit utírat si zadek v šaolinském stylu - chtějí se naučit bránit. A ten kdo je to učí, je musí naučit "umět dělat" ty techniky správně (nebo jak to psal Pavela), aniž by jim musel říct, že "umět to dělat" je kungfu. Dokážu být v pohodě, aniž bych věděl, že na západ od Brna tomu říkají cool, happy atd. A když neumím být v pohodě, je mi na hovno, že pro to znám 16 výrazů.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » úte 17. led, 2006 8:25

Uznávám. Chápu že téma v tomhle fóru je sebeobrana pro ženy. Taky jsem to psal Pavelovi...
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod andromeda » úte 17. led, 2006 8:32

graver píše:
Radekkokk píše:A tim chtel basnik rict co? :?:

Já myslím že asi tohle:

"bojovník nesmí zapomínat, že jeho cesta je jenom jedna z mnoha" =
®e to dělám jinak, neznamená, že to dělám špatně.

"Všechny cesty jsou stejné. Nevedou nikam." = Ať to udělá kdokoliv jakkoliv, stejně to nebude fungovat.

"Na druhou stranu cesta, která srdce má, je snadná." = ... a proto to dělám takhle...

"Bojovníkovi nečiní žádnou námahu si ji oblíbit." = Mě se líbí dělat to takhle a všichni mi už polibte rusutur.

"Tak dlouho, jak jde bojovník po cestě srdce, tak dlouho je s ní zajedno." = A nenechám toho a ne a ne a ne...

Jestli si to vykládám špatně, tak mě prosím opravte :D :D

Docela dobrý :) :)
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 17. led, 2006 10:04

Tak jsem také zhlédl videa od makota, nechal jsem to den uležet, dnes jsem se podíval znovu a víceméně musím dát zapravdu Pavelovi.
Je to pěkné, že budou mít ženy sebedůvěru, je super, že to dvěma pomohlo, ale mám obavu z přehnané sebedůvěry. Bral bych to jako vstupní kurz, ale pokud v tom nebudou ještě alespoň chvíli pokračovat, mohlo by to nadělat více škody než užitku.

Takže jen některé další konkrétní připomínky k těm, které již napsali jiní:
1. Útočníci prakticky po první sebeobranné technice přestávají útočit. V reálu bohužel útok většinou pokračuje, a to od tohoto okamžiku daleko brutálněji.
2. Hojně používaná technika "okopávání" útočníkových nohou je v praxi poněkud problematická. Např. útočník pod vlivem alkoholu má značně snížený práh bolestivosti, takže to nemusí fungovat.
3. Poněkud zbytečně dlouhotrvající "dorážení útočníka", kopání do ležícího útočníka na zemi - ne že by si to nezasloužil :lol: , ale to riziko, že zachytí nohu nestojí za to. Zde se bohužel útočník již moc nepokoušel pokračovat v útoku či se bránit, což v reálu opět nebývá vždy pravdou.
4. O "přehrávání" jste se již zmiňovali, že se je budete snažit odstranit. Má to význam i ten, že pokud se útočník neodkulí po kopu jako instruktoři na videu, bude i ten náraz nohy obránkyně daleko tvrdší. Jde o to, aby účinek jejího kopu nebyl destruktivnější pro její nohu, než pro tělo útočníka.

Takže abych jen nekritizoval - záslužná věc, ovšem čas se ošidit nedá. Je fakt, že jste je za 2 měsíce naučili více, než se dalo čekat, to je vše super, ale je to pro praxi strašně málo a mohlo by to být kontraproduktivní. Bylo tady zdůvodňováno, proč jen dva měsíce, ale než jen dva měsíce, tak raději vůbec. Ona si totiž děvčata na něco vzpomenou a dejme tomu dokáží zareagovat ještě za měsíc, dva, ale za delší časové období budou mít s největší pravděpodobností (všechna čest výjimkám) pouze falešnou sebedůvěru.
Sebedůvěra je výborná věc, problém je, když není založena na reálných možnostech.

Angus
Naposledy upravil Angus dne úte 17. led, 2006 13:16, celkově upraveno 1
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TierraZ » úte 17. led, 2006 10:49

Angus
a na čem je tedy problém založen?
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » úte 17. led, 2006 11:37

Angus, líp bych to nevysvětlil
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 17. led, 2006 12:01

graver píše:
yin píše:2 Pavela: Mrzí mě to, ale tady jim to asi nevysvětlíš. Chtějí univerzální a zaručeně fungující techniky. Ne kung fu... (ačkoliv Rozu bych z toho davu vyjmul) :)

Pokud jde o sebeobranu v mém pojetí, vystihl jsi to naprosto přesně.
Staré čínské přísloví:练拳不练功,到老一场空, lien čchüan, pu lien kung, tao lao i čchang kchong. Neboli cvičit techniky a necvičit kung(fu), v stáří nula nula nic. Prostě umět techniku a nemít kung, výsledek prd. :lol: Nemám co bych dodal
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Peta » úte 17. led, 2006 12:15

Angus & pavela: souhlasim.

A když se tu vyjadřujeme ve verších, něco na přilepšenou (ačkoliv zkušenost obsažená v básni patři muži, nikoliv ženě, jak by se slušelo k tomuto tématu...)

J. H. Krchovský - DNES V NOCI DOSTAL JSEM ZAS JEDNOU DO DR®KY
když jsem šel od ©upů na noční tramvaj
kousek dál od místa, kde pečou pirožky
v koutě, kam opilci obvykle srávaj

Byl jsem bit jako pes a ani nevím kým
vím jen, že byli dva a tma jak v pytli
- mám vůbec z včerejška dost chudé vzpomínky
(byl jsem sám ztřískaný, už než mě chytli)

Vím jen, že z rypáku krev proudem tekla mi
pak ještě jeden kopnul mě do rtů
uleh jsem do stínu lákavé reklamy
s nabídkou zákusků, zmrzlin a dortů
Peta
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Dong_wu » úte 17. led, 2006 12:37

Je mi lito, ale ikdyz je Pavela muj starsi gongfu "bratr", tak tady budu trochu oponovat.
Musim priznat, ze s poulicnima stretama prilis zkusenosti nemam a vetsinu z nich jsem vyresil v klidu, ale myslim si, ze vetsina lidi tady je trochu postizena profesionalni deformaci a kdyz slysi o obrane, predstavi si utocnika na buhvi jake urovni (tem co ne se omlouvam :oops: ), coz vetsina neni.
V takovemhle pripade je podle me totiz opravdu nejdulezitejsi srdce (i cinani rikaji "nejdulezitejsi je odvaha pak sila technika az nakonec" neboli "uspech v boji dela z deseti dilu sedm odvaha a jen tri technika").
Pokud jde o prehnane sebevedomi, tak v tom bych problem vazne nevidel. Holka po absolvovani takoveho kurzu tezko ziska dojem, ze si to muze s kdekym rozdat na ferovku (na coz ten kurz neni delanej) a v pripadne realneho ohrozeni je to rozhodne lepsi nez stat jako drevo.
Po technicke strance bych rekl, ze za dva mesice se nauci dat ranu tak aby si sami neublizili a melo to nejaky efekt a nauci se pouzit agresivitu, coz podle me nezapomenou.
Nezapominal bych, agresor ma vetsinou taky strach (pokud to neni nekdo znamy, ale ten zase neocekava takhle razantni obranu) a tak uz fakt, ze mu obet utok takhle zneprijemni ho muze odradit (taky to musi zvladnout rychle a pokud mozno v tichosti aby nepoutal pozornost).
Jak uz jsem napsal predtim, je to ROZHODNE lepsi, nez stat jako drevo :wink:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 17. led, 2006 13:08

Dong_wu píše:Po technicke strance bych rekl, ze za dva mesice se nauci dat ranu tak aby si sami neublizili a melo to nejaky efekt ...

Tím bych si právě nebyl až tak jistý :cry: , tohle totiž většina cvičenců, a nejen žen, nedokáže ani po několikanásobně delší době

Dong_wu píše:a nauci se pouzit agresivitu, coz podle me nezapomenou.

Zapomenou, veř, že bez pravidelného procvičování zapomenou, pouze se budou domnívat, že ne, a v tom je to největší nebezpečí, na které jsme poukazovali.

Na jakoukoliv akci musím mít zautomatizované pohyby. To je jako když se dítě učí chodit, napřed myslí na každý krok a časem nad tím již nemusí přemýšlet, Pavela by to nazval, že má v chůzi kung-fu :lol:
Ale vážně, je jasné, že ne každý má možnost achce se věnovat naplno bojovému umění, ale aby mohla být sebeobrana funkční, chtělo by to vážně více času. Jinak, ať to budete dělat sebelépe, vaši svěřenci se prostě za ty dva měsíce nenaučí "chodit".

To je i odpověď na otázku TierryZ
a na čem je tedy problém založen?
To jsou totiž ty reálné možnosti, které ten, který se učil sebeobranu opravdu má, ne ty, o kterých se domnívá, že je má.
Ale to je problém bojových umění obecně.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 17. led, 2006 13:25

Angus píše:Tím bych si právě nebyl až tak jistý :cry: , tohle totiž většina cvičenců, a nejen žen, nedokáže ani po několikanásobně delší době

jasne, ze kdyz prasti Tebe nebo me, tak se asi nic nestane, ale o tom to neni.

Angus píše:
Dong_wu píše:a nauci se pouzit agresivitu, coz podle me nezapomenou.

Zapomenou, veř, že bez pravidelného procvičování zapomenou, pouze se budou domnívat, že ne, a v tom je to největší nebezpečí, na které jsme poukazovali.

Jak jsem psal, je uplne jedno co se bude domnivat! Dobrovolne to stejne zkouset nebude a nebude nikoho provokovat jen aby se mohla predvest jak se dokaze branit (to neudela nikdo, kdo ma v hlave zdravej rozum). A v krizovym momente se ji to vybavi nebo ma aspon sanci, ze se ji neco vybavi. A to bych rekl, ze je podstatny.
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 17. led, 2006 13:38

Dong_wu, já Ti rozumím, jak to myslíš, přesto tvrdím, že je to velmi krátká doba a bral bych jako serióznější věnovat tomu přece jen trochu více času. V tomhle případě totiž přísloví, že méně znamená někdy více tak úplně neplatí. Samozřejmě, že kvantitou nelze nahradit kvalitu, aby mne někdo zbytečně nechytal za slovo.
Ale i ta kvalita souvisí s určitou minimální kvantitou, a to se tady snažím celou dobu říci.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 17. led, 2006 13:50

Zdar ve spolek.Take jsem shledl videa od Makoty.Take mam k tomu jiste vyhrady,ale uz to tu bylo vice ci mene zmineno...napriklad mi prislo legracni,jak po takovejch lajdackejch podrazech(dali se to tak vubec nazvat) se ty borci zritej na zem apod.
Ale vzal bych to z jine stranky a sice by me zajimalo,jak tedy jinak,ci lepe zenu naucit se branit?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 18. led, 2006 8:40

player píše:Ale vzal bych to z jine stranky a sice by me zajimalo,jak tedy jinak,ci lepe zenu naucit se branit?

IMHO je to stejné,jako odpovědět na otázku, která dieta je nejlepší. Nebo spíš, která opravdu funguje. Nedávno někde říkali, že žádná... tedy, že kdyby byla jedna z nich opravdu funkční, tak všechny ostatní nikdo používat nebude.

Je to vtip, ale asi to tak s těmi dietami bude.

Tey, já jako zastánce tradičních (až anachronických) BU a přístupů v nich se budu stavět za Pavelu nebo Agnuse s tím, že podle mně sebezákladnější pohyb musí být s jistotou zvládnutý a potom funguje jako BU, ale otázka je, zda je to vhodné jako sebeobrana.

Osobně si myslím, že nkdo nemůže garantovat, že tento systém boje je vhodný pro ženy, tadyten pro týnejdžry a další třeba pro liliputy. Jestliže to někdo chce "garantovat" měl by také přijmout odpovědnost v případě neúspěchu.

Myslím, že právě klasické nebo tradiční metody jsou vymyšleny tak, aby (po dostatečném zvládnutí) fungovaly každému s tím, že (v průběhu poctivého studia) si každý přizpůsobí techniku svým možnostem (fyziologie, fyziognomie a kdovícoještě). Jenže tenhle proces vzniká automaticky a má svůj čas, ne "cvičil jsem xy a zjistil jsem brzy, že je to zastaralé, tak jsem to upravil a teď je tu moderní a funkční". Taky si myslím, že tady zkratky nejsou.

Chápu rozdíl mezi bojovým uměním a sebeobranou především, protože cvičím bojová umění, které k sebeobraně nejsou vhodná, ačkoliv byla většinou vymyšlena jako způsob řešení konfliktu absolutním způsobem a nechci se pouštět do diskuzí zda jejich fragmenty člověk dokáže "na ulici" použít. Na druhou stranu jestliže má někdo tu ambici, schopnosti a znalosti, vybrat z existujícího tradičního BU nějaký zlomek a tento učit jako fungující sebeobranu, měl by plně přijmout důsledky neúspěchu. To znamená, měl by garantovat všem účastnicím (účastníkům) takového kurzu sebeobrany, že je nikdo na ulici nepřemůže.

Pochopitelně je to absurdní představa, ale jestliže tvrdím, že moje dieta/ systém řešení pouličního boje funguje, dávám jistotu těm, kteří mi uvěřili. Potom je ale otázka, zda ta jistota není falešná. IMHO není moc velký rozdíl, jestli to dělám úmyslně, nebo z vlastní neznalosti.

Možná by stačilo, kdyby každý člověk dokázal použít chladně a perfektně jednu techniku v ten pravý okamžik, ale právě k tomuhle je nutné umět stát, chodit, používat věci, které se učí déle než dva měsíce.

Omlouvám se za tenhle typ příspěvku a přiznávám, že jsem nečetl slovo od slova tenhle topic, protože se sebeobranou nezabývám, ale bojová umění cvičím několik let a celou tu dobu si i ostatním odpovídám a otázku "je to možné použít na ulici".

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » stř 18. led, 2006 8:51

Tohle jsou slova jak z mramoru. Nevím co diety :) , ale v ostatním s Patrikem naprosto souhlasím. Pokud budeš trpělivě pracovat na jednom pohybu, bude hladký a tvrdý jako diamant. A použiješ ho kdykoliv. A že to stojí spoustu času? To je holt život...
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod NAIA » stř 18. led, 2006 9:16

patrik píše:
Jestliže to někdo chce "garantovat" měl by také přijmout odpovědnost v případě neúspěchu.

Myslím, že právě klasické nebo tradiční metody jsou vymyšleny tak, aby (po dostatečném zvládnutí) fungovaly každému....
Patrik

No něco na tom možná bude, ale dovolím si nesouhlasit :evil:

Jestli se na to díváš takto tak by měl i učitel tradičního systému nést zodpovědnost za neúspěch jeho studenta ne? Ale ty jsi tu použil dobré zaklínadlo "po dostatečném zvládnutí" - to je dobré protože takto je vlastně mistr z obliga ne? A to u jakéhokoliv systému.
Aby to nebylo pochopeno špatně, já taky nejsem zastáncem 2 měsíčních kurzů..

No mám teď dotaz já: Proč si myslíte že tradiční je vždycky lepší? Dnes už nežijí lidé kteří dokážou něco vymyslet? Vždyť ty těm tradičním stylům dali základ taky normální lidé. Nebo to má božský původ?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 18. led, 2006 9:30

NAIA píše:
patrik píše:
Jestliže to někdo chce "garantovat" měl by také přijmout odpovědnost v případě neúspěchu.

Myslím, že právě klasické nebo tradiční metody jsou vymyšleny tak, aby (po dostatečném zvládnutí) fungovaly každému....
Patrik

No něco na tom možná bude, ale dovolím si nesouhlasit :evil:

Jestli se na to díváš takto tak by měl i učitel tradičního systému nést zodpovědnost za neúspěch jeho studenta ne? Ale ty jsi tu použil dobré zaklínadlo "po dostatečném zvládnutí" - to je dobré protože takto je vlastně mistr z obliga ne? A to u jakéhokoliv systému.

Tak jednak (mluvím z vlastní zkušenosti) většina tradičních systémů nemá pouliční sebeobranu jako prioritu. Je to spíš jeden z možných výsledků. Ale hlavně od začátku Ti všude vštěpují, že musíš makat, a že to hned tak nepůjde apod. Jestliže si kdokoliv myslí, že je to kalkul, právě proto abys cvičil (a platil) co nejdéle, ať si to myslí. Tak to prostě nebude cvičit... a znát. Puntík

Osobně jsem (po letech) pochopil, že ten, kdo něco má je ten, kdo mě učí a ten, kdo to chce, jsem já. Takže bych měl asi něco pro "výsledek" udělat.

Psal jsem, že s tím garantováním je to absurdní. Nikdo takovou odpovědnost nepřijme. Jenže, jestliže tvrdím, že můj systém je funkční, proč to tedy nedokážu garantovat. Právě tohle na mně působí jako kalkul. Říkat, že mám tu nejrychlejší metodu apod.

NAIA píše:Proč si myslíte že tradiční je vždycky lepší? Dnes už nežijí lidé kteří dokážou něco vymyslet? Vždyť ty těm tradičním stylům dali základ taky normální lidé. Nebo to má božský původ?

K tomuhle bude na BU.cz článek (už je v redakci). Byla by škoda plejtvat tu tak zajímavou informací tím, že jí vytvrhnu z kontextu. Je to poměrně prosté a pochopitelně to můžeš vidět jinak.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 18. led, 2006 10:08

Jasně já tě chápu, jestli nějak z mého příspěvku vyznělo že to jde bez práce tak jsem to asi špatně napsal.

S tou garancí... Třeba Brazilské Jiu Jitsu. Rickson Gracie má za sebou přes 400 zápasů bez porážky. Dokázal to i Pride FC že je to funkční.... co řekneš jako stoupenec tradičního BU? Je to dostatečný důkaz toho že moderní BU fungují aspoň tak dobře jako tradiční?

Neber to jako útok jen mě zajímá názor lidi z té tradiční strany BU.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » stř 18. led, 2006 10:14

patrik píše:IMHO je to stejné,jako odpovědět na otázku, která dieta je nejlepší. Nebo spíš, která opravdu funguje. Nedávno někde říkali, že žádná... tedy, že kdyby byla jedna z nich opravdu funkční, tak všechny ostatní nikdo používat nebude.
Je to vtip, ale asi to tak s těmi dietami bude.

Chválabohu ne. Je mnoho cest, které vedou ke stejnému cíli, a každému vyhovuje jiná. Dieta i BU.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 18. led, 2006 10:27

NAIA píše:Jasně já tě chápu, jestli nějak z mého příspěvku vyznělo že to jde bez práce tak jsem to asi špatně napsal.

S tou garancí... Třeba Brazilské Jiu Jitsu. Rickson Gracie má za sebou přes 400 zápasů bez porážky. Dokázal to i Pride FC že je to funkční.... co řekneš jako stoupenec tradičního BU? Je to dostatečný důkaz toho že moderní BU fungují aspoň tak dobře jako tradiční?

Nevím, popravdě jestli to dobře chápu, popisuješ tu sportovní utkání. Dva soupeři se střetnou na předem domluveném místě. Rozhodnou se, že podle těch a těch pravidel se utkají, dokud jeden neprohraje. Někdo dohlíží na průběh... Je zajištěná lékařdká pomoc v případě vážného zranění. Oba jistě podepsali, že nezažalují toho druhého, když to nedopadne...

Teď jsem četl Musašiho biografii a hrozně se mi tam líbilly popisy těch jeho soubojů, jak vlastně (z našeho hlediska a z hlediska moderního pojetí boje) "podváděl". Když třeba měl domluvený souboj, přišel dost pozdě na to, aby rozhodil protivníka... jindy tam naopak čekal a protivníka překvapil. To je poměrně zajímavý, protože to si myslím (ačkoliv tihle lidi se střetem počítali) víc přibližuje skutečný střet.

Je to jako když se dva boxeři začnou prát při tiskový konferenci ;) před zápasem... že to vypadá trošku jinak, než v ringu ;)

Já už to napsal, nezabývám se sebeobranou. Pro mně je to věc, která se nemusí denně řešit. Nechodím po ulici přikrčenej u zdi, jestli se něco náhodou nesemele a úspěšně se konfliktům vyhýbám dobře pár let. (Teď tady tluču do stolu, abych to nezakřikl.) Je dobré být připravený, ale pořád nechápu, jak může někdo někoho připravovat a vnitřně žít s tím, že ten člověk možná neuspěje.

Takže jedna věc je co si myslím o sebeobraně a o tom, že na případný stres a problémy s bojováním se dost těžko připravím v nějakém rychlokurzu (snad s výjimkou nějakých spec. army systémů) a jiná, proč já osobně preferuji tradiční systémy před těmi ostatními.

Jak jsem napsal, nezabývám se sebeobranou, takže tu dlouho argumentovat nehodlám. Byl to jen názor a srovnání (diety ;) )

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...