andromeda píše:PC píše:he, he

asi se pridam mam to pet minut, esi je to teda v tech vrsovicich.
Kdyz uz teda jsme u toho, este bych pomeril moje zdravotni cviceni TAIJI s vasim Nin tsun do.
Boze, jak tohle muzete napsat po 28 letech paxe v BU???

Ja si to pred lety o taiji myslel taky, ze to nejaka jogova meditace za chuze, ale stacily mi dve knihy a pul den na netu (ted uz i nejaka ta praxe) abych zjistil, ze to tak NENI. A mate-li pocit, ze TAIJI je pouze zdravotni cviceni, a navic tenhle blud posilate dal a verejnost rad vas presvedcim o opaku.
P.S. ze zacatku teto diksuze jsem si rikal, proc do nej vsichni tak sijou, dyk je to clekem OK, udelat takovydle seznam, ale po tom co jsem i prohledl Vase stranky, beru zpet... vase nefundovanost je nepochopitelna, zvlaste po tolika letech

Když se kohokoli ve světě BU zeptám, co doporučí trénovat mladému člověku, který se chce učit sebeobranu, každý odpoví například wing chun, musado, box, jiu jitsu, .... nikdo neřekne Taichi.
Na druhou stranu když se zeptám, co má trénovat člověk středního a staršího věku, aby si udržel zdraví, pohyblivost, jasnou mysl, pružnost a pod..., každý odpoví Taichi.
Já zastávám po 28 letech stejný názor. Když doporučím patnáctiletému studentovi, nebo studentce, kterého ostatní bijí, aby pro svou sebeobranu trénoval Taichi ...... tak tehdy se budu cítit nefundovaným.
A proto je to zdravotni cvicení????? To je teda padnej duvod....
tak tomu treba rikejte bojove umeni pro seniory

) pred nedavnem jsem se vratil ze singapuru, a nejvetsi poklona pro me byla, kdyz mi nekdo rekl, ze je dobry, ze necvicim Evropske Taiji, ze je videt, ze mam cinsky ucitele. Kdyz jsem valil oci co to jakoze je, tak mi to nebyli moc schopny popsat v cem presne to spociva, ale pak vystizne: No ty evropani vypadaj, ze u toho moc premejslej
Jinak pane Fundovany, ujasnete si take spravny prepis a vyznam cviceni.
Ja to rikam, kdyz se me nekdo zepta co cvicim takle:
Taiči, cvici Zora Jandova a je to zdravotni cviceni.
Taiči je spatne prevedený ekvivalent Taichi. A to čí, neznamená tu vnitrni energii qi.
Taiji, se rekne spravne cesky Tchaj-ti a ja cvicim Chen taiji quan (Čchen tchaj-ťi čchuan) a to je bojove umeni jako remen, jehoz prirozenou soucasti je zlepseni zdravi.
Tak snad jste se aspon neco dozvedel a budete chytrejsi.
Jeste jedna vec, kazdy z mych cinskych ucitelu, mi rekl: taiji je nejlepsi, ale moc tezky a narocny na trpelivost... dneska uz na to neni tolik casu jako driv.
Takze vytahnete sve pozadi taky nekam jinam, nez do anglosaskeho sveta, treba nekam, kde o BU neco vedi... treba Cina, Japonsko ...coz??