sebeobrana vs souboj

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

sebeobrana vs souboj

Příspěvekod DMC » úte 23. pro, 2003 18:23

Napadla me takova otazka:

Vetsina "klasickych" BU se hodne venuje nacviku obran proti urcitym druhum utoku, jako napr. uchopum za zapesti, za limec, obejmuti zezadu, obejmuti zepredu atd. pricemz vetsinou jsou kontratechniky pomerne drasticke (zlomeni kloubu atd.)

Naproti tomu se mi zda ze "moderni" systemy na to vetsinou kaslou, a spis se spolehaji na par jednoduchych uderu,nejake to kryti, a doporucuji zautocit jako prvni. Vystihuji to slova jednoho z siritelu "moderni sebeobrany": "Self-defence? Learn to hit fucking hard!"

Nakolik je podle vas v dnesni dobe ten prvni zpusob relevantni? Spociva v nem nejaka vyhoda, napr. lepsi funkcnost proti silnejsimu protivnikovi? Nebo by bylo nejlepsi vsechny komplikovane/specializovane techniky vyhodit a ucit box (tj v podstate souboj)?
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Martin » stř 24. pro, 2003 13:28

ukropcany píše:Uz sa to tu riesilo - najprv je potrebne sa venovat vonkajsim skolam (je jedno, ci box, MT, karate, GF, ...) a ked su tieto perfektne zvladnute, tak ma zmysel sa venovat vnutornym (TaiChi, aikido, jutsu, ...). Ak sa to clovek snazi robit opacne, skor ci neskor padne na hubu...je to totiz ako ist na vysoku skolu bez zakladnej...

K druhej casti otazky - paky su vhodne proti uchopom, hody proti vypadom a ked sa na teba "sape" a udery na to, aby si si ho uvolnil, pripadne, ked mu chces iba namlatit. Co sa tyka lamania ruk, skus kuratu vyklbit stehno - potom zistis, ze niekomu zlomit ruku nie je len tak...a vratis sa na zem...

UK

Ja jen doplnim, ze do gungfu spada i Tai Ji Quan. Je to tedy "vnitrni styl". Nicmene deleni bojovych umeni a stylu na vnitrni a vnejsi je silne zavadejici, nepresne a matouci.
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DMC » pát 26. pro, 2003 3:01

Otazka stoji jinak - ma vubec cenu ucit se uvolneni z nejakeho exotickeho drzeni, kdyz vetsinou to stejne vyresi jeden primak do nosu? Resp. nacvicovat drastickou obranu proti utokum, ktery ani moc utoky nejsou?

S tema tvrdyma/mekkyma skolama to je starej mytus, ze "tvrde"=udery a "mekke"=paky a hody. Ve skutecnosti je to promichany; a spousta technik ve "formach" napr. kung-fu vypada tak komplikovane prave proto, ze predpokladaji nejake uz nasazene drzeni.IMHO.

Ad lamani rukou, docela by me to samotnyho zajimalo, kolik sily je potreba na poskozeni kloubu; ovsem ten priklad s kuretem je hodne vedle - pokud chces provist takovou akci, tak uz je predpoklad ze mas nasazenou techniku, tzn. kloub je vytocenej nadoraz, a jsi v pozici, ve ktere muzes pouzit silu celyho tela. Jinak je to hodne uboha paka. Tohleto se ti kureti asi tezko podari nasadit :-)
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Úchopy

Příspěvekod koblih » pát 02. led, 2004 14:09

No podle mě pokud jde o úchopové techniky a sebeobranu proti nim, myslím, že by myšlenka na vhodnou sebeobranu měla směřovat ani né k tomu jak protivníka zlikvidovat, ale jak se co nejrychleji vyprostit a získat zase bezpečnou vzdálenost a pozici a to za použití co nejméně drastických technik. Je to mnohem univerzálnější řešení, zůstavají mi zadní vrátka zabránit většímu fyzickému napadení. Je sice plno krásných technik jak útočníka dostat pomocí pák na zem a zafixovat, ale co s ním dál? Tyto techniky může používat s úspěchem policie, ale obyčejný smrtelník? Je třeba si uvědomit, že jsme tohoto člověka pokořili. Nemůžete počítat s tím, že si po té co jste ho takto pokořili, potřesete rukama, on uzná, že jste lepší a omluví se vám za své chování. Spíš počítejte s kulkou či kudlou v zádech po odchodu od takto dle vašeho názoru elegantně zneškodněného útočníka.
Naposledy upravil koblih dne pát 16. led, 2004 8:30, celkově upraveno 1
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod koblih » pát 02. led, 2004 15:38

jinak pokud už takové to strkání a slovní napadání dospěje až k fyzickému napadení, jeví se mi pro sebeobranu mnohem vhodnější systém krytů, úhybů, úderů a kopů a to hlavně proto, že mi dovoluje nemít s protivníkem užší kontakt, mohu udržovat bezpečnou vzdálenost a přitom rychle a efektivně ve vhodný okamžik protivníka napadnout nebo bojiště opustit, pokud je to možné. A co je taky nezanedbatelný fakt, tento úderový typ sebeobrany se mnohem snáze naučím, je pro mě přirozenější a tudíž nepotřebuji tolik času abych si tyto techniky osvojit, tak abych je byl schopen efektivně použít v reálném boji tedy ve velkém stresu. Samozřejmě ten kdo dělá bojové umění pro efekt a jeho krásu, jistě zaujme diváky ladnými pohyby a exotickými technikami, ale pokud provozujeme bojové umění za jeho prapůvodním účelem, tedy za účelem sebeobrany, pořádný kopanec mezi nohy sice není tak efektní, ale účel splní víc než dobře.:-)
Naposledy upravil koblih dne pát 16. led, 2004 8:25, celkově upraveno 1
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 02. led, 2004 16:30

no jeste k tem vnitrnim stylum, cvicim chen taiji asi 5 let a moje zkusenost je takova,ze prave tady se clovek nauci davat super rychle a tvrde udery a to jak lokty, tak pesti, dlane a kopy....mnohem vic jak nasazovat paky /i kdyz tuejshou je hodne o tom/ jsem se naucil byt mekkej, a z toho zase hodne tvrdej...a to jsou atributy, ktery se daji pouzit v jakymkoliv stretu.Citim,ze v tomhle je sila vnitrnich stylu stridani mekky/tvrdy, porad dokola a kdyz je souper tam kde ho chci mit tak fajing...cvicim jeste sandu a obcas shaolin a vidim jak se vsechno krasne doplnuje....a pakua s xinij?Kdo je videl musi uznat,ze tam je vybusnost a mekkost/tvrdost opet priorita....proto je deleni na vnitrni/vnejsi zavadejici...vnitrni styl potrebuje tvrdost v zakoncovani technik a vnejsi zase k rychle zmene pohybu....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pon 05. led, 2004 11:59

udriet si a utekaaaat... :lol:
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

box vs umeni

Příspěvekod Hark » stř 07. led, 2004 14:19

Mlatit lidi se da naucit mnoha zpusoby /box, sport, pravidelna dochazka na hospodske rvacky.../

Bojove umeni je [pro mne] zivotni styl, cesta trvaleho rustu, zlepsovani, tvrde driny pro telo i mysleni. Zpusob jak poznat limity sveho lidskeho tela a posunout jejich hranice dal tim, ze je opetovne chytrym zpusobem prekracuji. Prekrocenim limitu pro pohyblivost tela si muzu telo znicit nebo vylepsit. A v tom verim tradicnim umenim, ktere uz prosly mnoha generacemi - ti lide by nedelali neco, co jim oddela zdravi.

Nechci byt nosorozec. Chci byt tygr, kocka. Chci rozvijet i svuj mozek spolu s telem.

A ti lide, kteri se venovali po generace podobnym idealum, s perfekcionismem, roky a roky prace a premysleni - to se neda nahradit modernim Combat Stylem.

MCS te nauci jak rychle nekoho zabit.
Tradicni umeni si hraji.

MCS se ponori do bojovani, taktiky, strategie, vsechno je za cilem porazit, premoci, vyhrat.
Tradicni umeni premysleji, zijou samy sebou. S uvolnenim v hlave a svalech a s usmevem se pohybuji, prelevaji - nedaji se uchopit, protoze to, co je charakterizuje asi nejvic je - Zmena.

MCS se naucis relativne rychle.
Tradicni umeni se budes sam sebe ucit, zlepsovat se - az do smrti.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » stř 07. led, 2004 16:36

HARK: No ale o to jak někomu namlátit jak píšeš přece v bojovém umění nejde, nebo v tom tvém ano? Jde o to jak se co nejefektivněji ubránit.
A že pro tebe je bojové umění životní styl to je jistě krásné, jistě obědváš hůlkami, obřadně popíjíš čaj, cvičíš jen ve speciálním oděvu a nejpíš boso ... naše civilizace je přece ale jiná, žijeme jinak, myslíme jinak ... tudíž i jinak chápeme svět kolem nás. Proto je i pro nás vhodnější nejen jiný styl boje, ale i jiný způsob jeho výuky.
To o čem mluvíš, že chceš rozvíjet s tělem i ducha to přece není jen výsada klasických stylů, je to jen rozdíl dobré a špatné školy neboť bez mentálního rozvoje se zastavíš na určité úrovni fyzického rozvoje a prostě to dál nejde pokud zároveň nerozvíjíš ducha ať praktikuješ jakýkoliv styl boje.
Co se týká moderních combat stylů jak píšeš ... ty přece ale vycházejí převážně z klasických stylů, jen je přizpůsoben potřebám, ke kterým se používá. Ano např. MUSADO MCS má za úkol jak co nejrychleji někoho zneškodnit, neboť je to styl používaný v armádě, policie má jiné potřeby a normální smrtelník zase jiné.
Pokud chceš s někým bojovat potřebuješ strategii a taktiku, to snad charakterizuje každý boj, jen bych tě opravil, cílem by nemělo být protivníka přemoci ale ubránit se. To jak píšeš že "MCS se naucis relativne rychle." bych bral spíš jako výsadu, ale stejně tak to může být pro tebe program na celý život, jako ten tvůj klasický styl. Není to o způsobu boje, ale o přístupu k němu.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod MiQing » čtv 08. led, 2004 7:46

Nemyslím, že když někdo napíše, že je pro něj něco životním stylem, musí nutně jíst hůlkami apod. Třeba měl na mysli, že se snaží udržet si "bdělou" pozornost i při "běžných" věcech apod. Spoustu věcí děláme automaticky a žijeme někdy jakoby v polospánku... A nejefektivnější obrana je možná to, když se ti s trochou štěstí prostě podaří vyhýbat se situacím, kde by tě mohl někdo fyzicky napadnout (třeba nechodit o půlnoci liduprázdným parkem) :-) Nemůžu se ubránit pocitu, že když někdo bude mít třeba nabitou pistoli, se kterou umí zacházet a bude ji chtít použít a bude stát dost daleko ode mě, tak mi stejně žádný bojový umění nepomůže. Tak proč nedělat nějaký, při kterým získám dobrou fyzickou kondici, naučím se nějaké techniky (kdyby se to někdy náhodou hodilo), ale hlavně si krásně odpočinu třeba po práci v kanceláři a pobavím se? Ať si každej dělá, co ho baví, když to jde... Proč se my lidi musíme pořád o něčem dohadovat? ;-)))
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MiQing » čtv 08. led, 2004 7:52

Stejně mám v životě odzkoušený, že jak začnu bejt jenom trochu pyšná, hned mi "život" dá poznat, že si mám dát bacha - třeba si o sobě začnu jenom něco trochu myslet a už zakopnu na rovným chodníku... ;-)
Třeba některý lidi dělaj některý BU, mají z toho lepší sebevědomí, pak na to začnou bejt nezdravě hrdý a začnou si myslet, že jsou něco "lepšího" než ostatní lidi, co nedělaj "nic" - myslím, že jim "život" pak dá nějak sám na hubu (třeba se objeví nějaká nemoc, rozchod, vyhazov z práce, smrt v rodině...). Beru to tak, že když se člověku něco stane, nemusí to být náhoda, někdy je dobrý se nad tím zamyslet. A třeba jestli se pořád bojíš, že ti někdo ublíží, tak to těma myšlenkama přitahuješ...
Přeju hlavně hodně radosti ze cvičení a ze života...
M.
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod koblih » čtv 08. led, 2004 11:20

MiQing: Se vším co jsi napsala souhlasím, omlouvám se pokud jsem se svou reakcí někoho dotknul nebo můj příspěvek vyzněl nějak namyšleně nebo co ... jen mě to trošku namíchlo ... chápu, že každá má to svoje, ale moderní sebeobranné systémy uvádět v souvislostech nosorožce, sportu, hospodské rvačky či způsobu boje jak někoho rychle zabít, atd ... no to jsem neunesl :-)
Tahle diskuze jestli jsem ji dobře pochopil je o tom zda je pro sebeobranu vhodnější nějaký klasický styl BU, který vzniknul někde na opačné straně planety nebo moderní systémy sebeobrany, které jsou postaveny na jednoduchých technikách a pohybu. Tak jsem chtěl jen říci, že pro mě je toto jasné. Co se snáze naučím, snáze si osvojím a efektivněji použiju v boji. Myslím že to je cíl každého trénikgu BU zažít techniku tak, aby byla jako mrknutí oka, když mi do něj má spadnout smítko, jak řekl nějaký slovutný mistr. Pokud hodnotíme nějaký styl BU z pohledu použitelnosti jako sebeobrany, myslím že parametr jak dlouho mi bude trvat až budu schopen jej použít ke své obraně(zdůrazňuji ke své obraně né k ještě většímu osobnímu ohrožení), a že se jej naučí i pohybově méně zdatný cvičenec, je myslím velmi důležitý. Samozřejmě že ani u moderních stylů neexistují mantinely kdy je možné si říct, tak teď už umím vše ...
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. led, 2004 14:11

koblih - viz nejblíže výše ;-) se vším souhlasím :-)
"smítko v oku..." - to se mi teda nedaří, asi čtvrt roku se učím, jak uhýbat a potom při "boji" na tréninku stejně uhýbám reflexivně úplně jinak a třeba když někdo kope proti mně, tak udělám jenom krok dozadu, aby na mě nohou nedosáhl namísto toho, abych ho třeba podmetla - ale někdy má člověk reflexy třeba docela účinné, i když se učí něco jiného (?) :-)
Taky promiň, reagovala jsem na tebe takhle proto, že jsem si tě podle přezdívky možná s někým spletla - myslela jsem, že jsi holka ;-)
Ahoj, M.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

zlomeni kosti

Příspěvekod Anonymní » stř 21. led, 2004 10:55

ad. 3 - a skusil si to stehno vylomit? Alebo to skus na morke/kýte.
>
>
- na kyte je to dobry vyzkouset a navic je ta kost uz neprokrvena a tudiz daleko krehci - temer jedina sance jak neco nekomu pti boji zlomit je pri padu, kdy vyuzijes sve a treba i jeho kinetikou ehergii ve spojen s pevnou podlozkou - mluvym o zlomeni ne o vykloubeni a i to je bez padu dost tezke - je opravdu asi velmi malo lidi ketri dokazi - branicimu se protivnikovi neco zlomit "jen tak" - a je skoro jedno z jake je "skoly". jeden cas jsem jezdil se zachrankou k hone bitkam a jedinne co tam byvalo zlomene byly nosni kustky, prsty a maximalne jeste tak zapesti
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » úte 02. bře, 2004 14:54

Mám pocit, že se dnes hodně mluví o tom, jak nejrychleji a nejúčinněji někomu ublížit. Jenže, málokdo vnímá, že tímto způsobem přemýšlení ubližuje především sám sobě, neboť se energeticky ladí do agresivní pozice.

K technikám - kdyby existovala jediná, nejúčinnější škola - už by jí cvičili všichni na Zemi a ostatní by zanikly. Rozmanitost je krásná a dovoluje si vybrat.
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 02. bře, 2004 17:03

To ale vyplývá ze života a z toho,co se dneska děje.Já se sice radši konfliktu vyhnu(i když v práci to občas nejde),ale pokud už se mám s někým pasovat,tak ať to mám rychle za sebou a ten dotyčnej ať mi dá pokoj,ne?
Jinak ten názor je fakt,člověka to určitě degraduje....jenže je tu ale...!!!
To asi sám víš,přece učíš lidi,ne?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod andromeda » stř 03. bře, 2004 9:15

Jendis píše:To ale vyplývá ze života a z toho,co se dneska děje.Já se sice radši konfliktu vyhnu(i když v práci to občas nejde),ale pokud už se mám s někým pasovat,tak ať to mám rychle za sebou a ten dotyčnej ať mi dá pokoj,ne?
Jinak ten názor je fakt,člověka to určitě degraduje....jenže je tu ale...!!!
To asi sám víš,přece učíš lidi,ne?

Ještě před pár lety bych řekl, že učím lidi a diskutoval bych. Teď ale učím sebe a naslouchám. A cítím, že mnoho konfliktů nemá žádného vítěze, ale dva poražené.......
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 03. bře, 2004 19:01

K tomu není co dodat!!!!Myslím si totéž...jenže tu stále zůstává to ALE...bohužel!!!! :cry:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 11. bře, 2004 17:31

Hodne lidi premysli nad pouzitim BU v poulicnim boji,ale me se to zda mylne.Kdyz se nekdo narodi s mysli a srdcem rvace je uplne jedno co dela za BU.Karate,jiujitsu,akido aj. kladou stale vice duraz na krasu pohybu a cistotu technik,z kterych ma cvicenec radost.Ti co nepochopili,ze jde o konicek /jako lepeni letadylek/ muzou o tom diskutovat.Doba se zrychluje a kazdy se chce co nejdrive neco naucit k sebeobrane,proto se vse soustreduje na nekolik malo technik,ktere jsou stejne v kazdem stylu.Kazda technika je dobra TECHNIKA+CAS=UCINNOST,ale kolik lidi se chce ucit jeden uder 5let 8h denne.Kdyz to neni v hlave,tak vam nepomuzou ani spinave techniky.Kazdy si musi najit styl,ktery ho bude bavit a muze se v nem zdokonalovat.Kdyz jsem chcipak /WT/,svalovec/jitsu nebo thaibox/ atd.Streetfighting je jen dalsi klon BU,ktery si nekdo vymyslel dle sveho nejlepsiho svedomi,ale lepsi pripravu na ulici to nikomu neda.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 11. bře, 2004 17:31

Hodne lidi premysli nad pouzitim BU v poulicnim boji,ale me se to zda mylne.Kdyz se nekdo narodi s mysli a srdcem rvace je uplne jedno co dela za BU.Karate,jiujitsu,akido aj. kladou stale vice duraz na krasu pohybu a cistotu technik,z kterych ma cvicenec radost.Ti co nepochopili,ze jde o konicek /jako lepeni letadylek/ muzou o tom diskutovat.Doba se zrychluje a kazdy se chce co nejdrive neco naucit k sebeobrane,proto se vse soustreduje na nekolik malo technik,ktere jsou stejne v kazdem stylu.Kazda technika je dobra TECHNIKA+CAS=UCINNOST,ale kolik lidi se chce ucit jeden uder 5let 8h denne.Kdyz to neni v hlave,tak vam nepomuzou ani spinave techniky.Kazdy si musi najit styl,ktery ho bude bavit a muze se v nem zdokonalovat.Kdyz jsem chcipak /WT/,svalovec/jitsu nebo thaibox/ atd.Streetfighting je jen dalsi klon BU,ktery si nekdo vymyslel dle sveho nejlepsiho svedomi,ale lepsi pripravu na ulici to nikomu neda.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...