Skoly NINDZUCU v CR - mysticke techniky nindzu...

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 9:10

For targa:Ale tohle jsou ty nejvyssi stupne porozumeni budo.Ty mas omezeny pohled zacatecnika, ktereho zajima jen to aby mohl porazit jineho cloveka.Ale to neni umeni.Umeni je neco vic...
Jinak majkx ma naprostou pravdu.Bujinkan je studium, kteremu se musis oddat naprosto celym srdcem.
jinak techniky bujinkanu cloveka uci spravnou vzdalenost, spravne nacasovani a spravnou kontrolu soupere.A samozrejme pohyb.tedy tri nejdulezitejsi veci pro boj.Ale pochopte ze nejde jen o boj.
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 9:44

guerrero píše:For targa:Ale tohle jsou ty nejvyssi stupne porozumeni budo.Ty mas omezeny pohled zacatecnika, ktereho zajima jen to aby mohl porazit jineho cloveka.Ale to neni umeni.Umeni je neco vic...
Jinak majkx ma naprostou pravdu.Bujinkan je studium, kteremu se musis oddat naprosto celym srdcem.
jinak techniky bujinkanu cloveka uci spravnou vzdalenost, spravne nacasovani a spravnou kontrolu soupere.A samozrejme pohyb.tedy tri nejdulezitejsi veci pro boj.Ale pochopte ze nejde jen o boj.

Ty uz chapes co je smyslem Budo ? Ze ostatni uz o tom poucujes... "Budo, zivotni cesta, Neco Jineho nez boj" - temihle slovy je plytvano hlavne v tkzv. happy styles. Ale lidi to chteji, ze ? :?
Delal jsem Bujinkan dele nez 6 let. Mozna mi reknes ze je to malo, ale nekteri jedinci dostavali 1. dan uz po roce. Co asi tak maji po 6 letech ? No nic. Vzdalenost a nacasovani jsou funkcni pouze v pomalem pohybu a v plne rychlosti pouze, pokud je utok veden v duchu skoly, tj. utok vedeny po dlouhe draze pokud mozno s krokem. My tomu rikame trenovat styl na styl. U spravne kontroly (mysleno doslova) bych si nebyl tak jisty, napriklad aplikace citlivych bodu neni plne funkcni na cloveku se zvysenym prahem bolestivosti. Beru Bujinkan jako vyznamny doplnek k treninku, nebot obsahuje sirokou skalu technik pochazejicich opravdu z puvodnich bujutsu. Nehodnotim, co z toho udelal Hatsumi a jestli je autentickym nasledovnikem, nebo ne. O tom at se hadaji Japonci sami. Jenom bych chtel rici, ze vyklad starych technik do soucasne praxe, tj. do soucasnych realnych stretu je misty scestny. Bez toho, ze by dochazelo ke konfrontacim... I kdyz vim, ze napriklad v Nemecku organizuji nejaky limitovany fulcontact, ale ty budes zase dokola opakovat tu pisnicku o tom ze to je nepochopeni smyslu Budo.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 10:01

Targa: s tebou je to ale tezky.Ty proste porad chapes budo jako to, ze se musis naucit nejake techniky, ktere ti musi fungovat pri pripadnem stretu s protivnikem.Ok, ale to je jen jeden z cilu budo.Chapes?Budo znamena cesta bojovnika.A je to mysleno spise jako cesta zivotem, ve kterem chranis sam sebe.Ale ne jen proti fyzickemu napadeni.budo je komplexnejsi.Je to zivot.A jestli jsi bujinkan cvicil tak urcite vys ze nejvyssim principem je znat zaklady miru.
Ale zpet k tem technikam.techniky bujinkanu funguji.Ale nesmis je videt ze presne to co delas na treninku pouzijes i na ulici.Treninkove techniky ti ukazuji smer a moznost kudy se vydat.A taky rozviji tvou prirozenou pruznost a reakce.Tak aby jsi mohl proti pripadnemu utoku jednat bez myslenek a automaticky.Ale aby jsi se sem dostal tak musis cvicit, cviciz a cvicit.Ale toporad nestaci.Musis studovat!
A jak rekl mistr Yoda: staci jenom verit :wink:
Jo a netvrdim ze znam budo.jen se o to porad pokousim a vim ze cesta je dlouha.
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 10:04

Guerrero diky, ted je mi vse jasne. Ninjutsu kdysi bylo pouzivane k sebeobrane a boji, nyni to je jiz pouze k akademickemu studiu "starych technik valky, studium sebe a hledani pevneho srdce.Bujinkan vas uci zivotu.Ale abyste tohle pochopili tak musite prestat myslet jen na to jak dat poradnou ranu a ktera technika je nejlepsi.Musite se koukat trochu hloubeji a ne jen na povrch......"

Nejen Bujinkan uci zivotu a nez zacnu meditovat o smyslu zivota, musim umet dat poradnou ranu, abych mel cas pote jeste treba meditovat, vime? Priklad z historie? Mijamoto Musashi.

Nemyslim si, ze Ninjove jsou supermani s magickymi schopnosti (tohle jsem si prestal myslet, kdyz mi bylo 10), ani jsem to nikde netvrdil, ale po zhlednuti dvou treninku v Praze a Curichu a tuctu vyukovych a demo ukazek jsem byl zklaman. To je vse, co jsem chtel rici. Pokud pred 200 lety zavisel na ninjove schopnosti bojovat jeho zivot, pak dnes by ....no skoda mluvit. Jsem rad, ze mi bylo vysvetleno, jak se veci maji a ze nyni se Ninjutsu jiz uci pouze proto, abychom si vyzkouseli techniky stare x let, kdy jeste byli samurajove a boj mel jiny prubeh nez nyni (otazka vzdalenosti, pouzitych zbrani, atd.) Nerikam, ze to je spatne a nerikam, ze to je dobre. Je se modlim za vas, abyste nebyli nuceni sve "historicke" umeni pouzit. Treba prijdete na to, ze ten malej mrstnej boxer vam da ranu z uhlu, odkud nemela prijit :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 10:37

Ale ja jsem nikdy nenapsal ze techniky bujinkanu nefunguji.Tyto techniky nejsou mrtve nekolik stovek let, jsou porad zive a naprosto funkcni.Ty jsi videl trenink nebo nejake ukazky?To je sice pekne, ale precti si co jsem psal.Myslis si ze presne to co vidis na treninku pouzijes stejne i v boji.techniky jsou jen moznosti.Jsou to takove ukazatele ve tvem treninkovem procesu.nauci te jak si drzet vzdalenost, jak ma vypadat spravne nacasovani atd.Ale kazdou techniku musis studovat do hloubky.musis videt ten prvotni zaklad tu myslenku, ten pocit.A kdyz budes takto studovat tak v pripadnem boji bude telo reagovat samo a bezmyslenkovite.A skrz takoveto studium, muzes teprve hledat to pevne srdce.Takze nezpochybnuj funkcnost tohoto umeni.Pokud by nekdo pomoci ninjutsu neuspel v boji tak chyba neni v ninjutsu, ale v te osobe chapes?
je to o lidech....
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod nightm4re » pon 20. úno, 2006 10:47

ted trosku mimo tema:
takze se chvilku upustilo od kritzovani "pouzitelnosti" aikida a pozornost se obratila jinam..myslim, ze ke studiu bu se da pristupovat z nekolika uhlu..nekdo v nem hleda sebezdokonaleni, cestu do vnitra jeho duse atd.. a jiny si svou "cestu" omezi treba "jen" na praktickou stranku, tedy rozdavani ran. myslim ze tyhle dva "tabory" se zde na foru stretavaji porad - takovej mistni jing a jang, kazdy ma svuj uhel pohledu, ale nekdy je ten uhel tak maly, ze je ten clovek skoro az "slepy" pro svou vec...myslim ale ze diskuzni forum je tady od toho aby sme si obzory rozsirili a ne se navzajem osocovali, nebo nedej boze zesmesnovali.proc? myslim ze obecne nez nekdo neco napise tak by si mel napocitat do 10ti a pak to napsat s chladnou hlavou..
nightm4re
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 10:58

Jo to si taky myslim.nesmime se divat jen jednim smerem, ktery se nam zda spravny.To je omezeny pohled.proto je chyba videt jen fyzicky boj, ale taky je chyba videt jen dusevni trenink.Jin a jang se musi navzajem kombinovat a nesmi nic prevazovat.Studovat musime vyrovnane.Ale tak se to v bujinkanu uci..... :wink:
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 10:58

Ano, ale ti lide se musi naucit bojovat a z toho, co jsem videl a bavil se s lidmi, kteri odesli z Bujinkanu a po precteni vyse uvedenych reakci, si myslim, ze jde skutecne o akademicke studium (bez urazky). Proc se v soucasnosti ucite s mecem, halapartnou a kdovicim jeste, kdyz ninja byl znam tim, ze vyuzil co mel zrovna po ruce plus zbrane v te dobe bezne pouzivane?
Mas pravdu, Bujinkan jsem nikdy osobne necvicil a nevidim tu skrytou efektivitu, kterou jsi si tak jisty.
Zkus sve techniky pouzit proti prumernemu boxerovi ci fighterovi jineho stylu a trebe pochopis me obavy.
Velice casto vidim, jak v ramci jedne skoly techniky suprove funguji, ale kdyz to maji zkusit proti nekomu jinemu, pak se dost divi. Mam kamarada, ktery studuje kudlanku v Anglii a je dost dobry (v ramci sve skoly). Nedavno mi napsal, ze cvicil s nejakym zacatecnikem a ten mu ustedroval udery z uhlu, odkud by "nemely prijit" :wink: Diky tomu pochopil, ze musi trenovat i s lidmi z jinych skol, aby si byl jisty, ze techniky fungovat budou i v realu. O tohle mi celou dobu slo....
Tak na me prosim nechod s duchovni cestou a porozumenim Budo. Na to bude cas, az se clovek nauci branit, vyrovnavat se se stresem a adrenalinem v boji, pak teprve muze hledat vice a do hloubky. Myslis, ze ukecas nejake zakomplexovane hovado recmi o duchovnim rustu?
Asi se na to divam moc prakticky, ale vzdycky jsme si myslel, ze BU jsou proto, aby se clovek ubranil A ZAROVEN mu daji i jistou duchovni vyspelost. Ale nejdrive se musim naucit branit, proto se to jmenuje bojova umeni a ne duchovni umeni. No nic, nechme toho. Diky a preji minimum agresivnich opicaku na tve Ceste....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 10:59

nightm4re píše:ted trosku mimo tema:
takze se chvilku upustilo od kritzovani "pouzitelnosti" aikida a pozornost se obratila jinam..myslim, ze ke studiu bu se da pristupovat z nekolika uhlu..nekdo v nem hleda sebezdokonaleni, cestu do vnitra jeho duse atd.. a jiny si svou "cestu" omezi treba "jen" na praktickou stranku, tedy rozdavani ran. myslim ze tyhle dva "tabory" se zde na foru stretavaji porad - takovej mistni jing a jang, kazdy ma svuj uhel pohledu, ale nekdy je ten uhel tak maly, ze je ten clovek skoro az "slepy" pro svou vec...myslim ale ze diskuzni forum je tady od toho aby sme si obzory rozsirili a ne se navzajem osocovali, nebo nedej boze zesmesnovali.proc? myslim ze obecne nez nekdo neco napise tak by si mel napocitat do 10ti a pak to napsat s chladnou hlavou..

Souhlas, omlouvam se, pokud jsem nekoho osocil ci zesmesnil. Nebyl to zamer. Opravdu.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Ale no tak

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 11:00

Budo bez uplatneni v boji je jen zdravotni gymnastika, telesna a dusevni. Ty papouskujes to, co slysis na treninku, ctes v sanmyaku, apod.. Hezky se to posloucha, muzeme si k tomu i zatleskat a pro zacatecnika je to urcite dobra motivace, jenomze v osobnim rozvoji BU to pozdeji velice dobre brzdi. Nemusis mi verit, zkus se nad tim pouze zamyslet. Jinak ja se nebavim o jednotlivych technikach, mluvim o principech. Myslenka vzdalenosti je skvela, ale musi byt dobre provadena, nejenom v souladu s "tradicnimi" utoky te ktere ryu Bujinkanu made in Hatsumi, ale v souladu se schopnostmi lidskych bojovniku obecne.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 11:14

nightm4re píše:ted trosku mimo tema:

Jako potrefena husa se musim ozvat. Delal jsem si svym zpusobem s querrera srandu, protoze jsem si rikal, ze rozvinutim diskuze mu v jeho "slepote" mozna pomuzu. Vsichni jsme svym zpusobem slepi, tezko hledat v dnesnim svete Budhu, ale jednu vec uz jsem se naucil. Fraze o jedinecnem sebezdokonaleni, naproste dokonalosti mistra a bojoveho skoly nevedou bohuzel k osviceni, ani k spravnym principum v boji. :cry:
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 11:20

Ale na tom nezalezi jestli mam v ruce mec, kpi, hlapartnu nebo nic.Jde jen o ten pohyb.ten ti pomuze vypestovat spravne reakce.A diky nim ti bude jedno odkud kdo jakou ranu vypali.Tve telo samo spravne zareaguje.Chapes?Bujinkan je prave velice komplexni BU, ktere se da pouzit na jakykoliv utok.A ne zase jen proti bujinkanu.To co vidite na treninku je studium.Uceni se toho jak se hejbat a jak kontrolovat soupere.A bujinkan je velmi tezky na zvladnuti a je to dlouha cesta.
A snad kazde BU by melo byt efektivni proti vsem moznym utokum.Ale nikdy nevis jak kdo zautoci.Proto musis ziskat spravne reakce a ty ziskas diky studiu technik.A telo potom samo spravne zareaguje.je to prirozeny....
A taky si uz zapamatujte ze bujinkanu nejde jen o boj.Je to jen jedna z jeho casti.
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 11:36

guerrero píše:Ale na tom nezalezi jestli mam v ruce mec, kpi, hlapartnu nebo nic.Jde jen o ten pohyb.ten ti pomuze vypestovat spravne reakce.A diky nim ti bude jedno odkud kdo jakou ranu vypali.Tve telo samo spravne zareaguje.Chapes?Bujinkan je prave velice komplexni BU, ktere se da pouzit na jakykoliv utok.A ne zase jen proti bujinkanu.To co vidite na treninku je studium.Uceni se toho jak se hejbat a jak kontrolovat soupere.A bujinkan je velmi tezky na zvladnuti a je to dlouha cesta.
A snad kazde BU by melo byt efektivni proti vsem moznym utokum.Ale nikdy nevis jak kdo zautoci.Proto musis ziskat spravne reakce a ty ziskas diky studiu technik.A telo potom samo spravne zareaguje.je to prirozeny....
A taky si uz zapamatujte ze bujinkanu nejde jen o boj.Je to jen jedna z jeho casti.

Ano, tohle se na treninkach dost casto opakuje, "je to dlouha cesta, je to velmi tezke na zvladnuti a musis ziskat spravne reakce". Mam nekolik negativnich zkusenosti, kdy jsem diky treninku v Bujinkanu ziskal spatne reakce. Studiem (treninkem) v jinych skolach jsem pochopil, proc tomu tak bylo. Nemuzu samozrejme opomenout, ze jsem se tam naucil i spoustu dobrych veci. Ale kdokoliv tvrdi, ze nezmernym usilim a s pribyvajicim casem v Bujinkanu prijde dokonalost sama, vsazi na spatneho kone. Sorry.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 11:50

Nikdo netvrdi nic o dokonalosti.I ninjove jsou jen lidi.
Jen my prosim napis proc jsi mel ziskane ty spatne reakce.Kdyz jsi to tedy tak pochopil...
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 12:19

guerrero píše:Nikdo netvrdi nic o dokonalosti.I ninjove jsou jen lidi.
Jen my prosim napis proc jsi mel ziskane ty spatne reakce.Kdyz jsi to tedy tak pochopil...

Uff, jak to nejlepe popsat, takhle po netu, kdyz to clovek ukaze, tak je to hned. :( Nevim, jak je ta technika vyucovana dnes, protoze v prubehu let se zpusob nacviku menil. A uz si bohuzel nepamatuji presne terminologii. Jde o zakladni kop, tusim posledni technika v gogyo no kata. Jestli se to dneska jeste tak jmenuje... Tedy horni blok hlavy (jodan uke), po nemz nasleduje primy kop. Nacvik (reakce na primy uder) byl rozdelen na 3 doby, dlooouuuuhy obloukovy blok predni rukou vedeny proti uderu na hlavu, nasledne premisteni zadni ruky na bok hlavy s otocenim dlane proti protivnikovi, nasledne primy protlacovany kop zadni nohou do stredniho pasma protivnika. Dusledek takto trenovane zakladni techniky - predtim, nez clovek kopne do protivnika, automaticky zvedne zadni ruku k hlave, absolutne zbytecne (ani pasivni kryt boxera se tomu nepodoba) , cimz signalizuje zacatek utoku. Negativni dopad - pri stretu kickboxerem, v reakci na muj signal zadni rukou, zkratil vzdalenost a poslal me primym uderem o 2 m zpatky. Nastesti to nebyl knockaut a on mi dal sanci se zvednout ze zeme. Asi nechtel dokopavat...
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Aaa ted koukam, ze tam mam chybu

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 13:33

Misto horniho bloku (jodan uke) je v te kate spodni blok (gedan uke). Takze je clovek behem nastupu do kopu rozcapeny jak taekwondista na budoshow a kontrovat lze v podstate do celeho tela.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 13:37

Targa píše:[..... Negativni dopad - pri stretu kickboxerem, v reakci na muj signal zadni rukou, zkratil vzdalenost a poslal me primym uderem o 2 m zpatky. Nastesti to nebyl knockaut a on mi dal sanci se zvednout ze zeme. Asi nechtel dokopavat...

A to je to, co se tu celou dobu snazim vysvetlit - pokud budete v Bujinkanu cvicit pouze mezi sebou, pak to i muze fungovat. Zkuste to v ramci obohacovani zkusenosti s jinymi skolami a zjistite rozdil... Proto ja se napriklad venuji jujutsu, ale schazim se s kolegou, ktery dela kudlanku, ale i s lidmi z jinych skol (WT, nuz, bjj, atd.), protoze hledam slabe stranky. Vim, ze zadna skola ani mistr neni dokonaly a pokud chce zustat zivotaschonou, musi se pravidelne upgradovat, jinak z toho bude archaicke cviceni s mnoha recmi o dlouhe ceste bojovnika k dokonalosti (opet bez urazky).
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Makoto

Příspěvekod Targa » pon 20. úno, 2006 14:09

A to je to, co se tu celou dobu snazim vysvetlit.

Snazime se oba, ale "verici" lide dost casto odmitaji racionalni argumenty. :cry: [/i]
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Makoto

Příspěvekod Makoto » pon 20. úno, 2006 14:31

Targa píše:A to je to, co se tu celou dobu snazim vysvetlit.

Snazime se oba, ale "verici" lide dost casto odmitaji racionalni argumenty. :cry: [/i]

Mimochodem s kickboxerem jsem mel podobnou zkusenost....ackoliv je to sport, na ulici by rozhodne vydrzeli dele nez...no vsak vite kdo... 8)
Ale dost o tom, pokud jsou kluci z Bujinkanu tak presvedceni o efektivite sve skoly, budiz. Na svete jsou horsi veci :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod guerrero » pon 20. úno, 2006 14:37

Hele ctete vubec co pisu? :evil:
Takze pro Targa: nejde o techniky
Pro: makoto nejde o utoky.
Chapejte ze souper muze utocit jak chce.A ninjovo telo bude vzdy prirozene reagovat.Na vsechny druhy utoku.Jak rikam jde jenom o pohyb atd.na tom nezalezi jestli zautoci pravou nebo levou, nohou nebo loktem, hakem nebo direktem.Ninjovo telo vyuzije toho co se naucilo, prirozene pouzije taijutsu a vyhraje.samozrejme nechci rikat ze jsem na takove urovni, ale je potreba si uvedomit ze je to realna vec, ktera se da naucit.Ale jak rikam chce to studovat, tak jako kazdou jinou vec.
A nebojte ja nejsem slepy a taky se nesnazim divat jen jednim smerem.
A jinak umeni, ktere Hacumi sensei vyucuje je naprosty skvost ve svete BU.Ale jen malo lidi si to uvedomuje....
guerrero
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...