klipy - korjú budó

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Neco k Picardovi

Příspěvekod Targa » pát 24. úno, 2006 16:32

Tohle se lepe rozebira, kdyz to jedou jenom v prime linii (pohyb tam a zpatky).

http://www.yorku.ca/kendo/Movies/Modern/1.wmv

V teto kate je zdanliva pauza pote, co oba zaujmou horni postoj a prijdou k sobe nez ten vlevo sekne - tady po seme (tlaku) probiha hledani suki (otevreni).

Rozumim, ale jakozto hloupy evropsky clovek si rikam, ze ta vzdalenost je kratka natolik, ze obrance (vitez) bez ohledu na to, zdali nalezne "otevreni" nebo ne, musi okamzite couvnout nebo se jinak ucelne hnout. Pri takhle kratke vzdalenosti by nemusel stihnout zareagovat na utok. V tom klipu ostatne utocnik IMHO seka o trosicku pomaleji..

V te same kata, po dokonceni techniky ten vpravo zatlaci toho vlevo dozadu a zaujme horni streh a zase je tam zdanliva pauza - cele tohle je zansin (tohle asi nedokazu popsat :) stav ostrazitosti, neco jako "vyhral jsem, kontroluju situaci, jakmile se pohnes tak te dodelam :)

Kontrola je jasna, ale mezitim je tam minimalne jeste jedna pauza a to po uspesnem seku na hlavu obrance, zrejme kvuli bezpecnosti.
Jede se to jeste v ostrejsim tempu ? Myslim tim s shinkenem.

http://www.yorku.ca/kendo/Movies/Modern/s2.wmv

V teto kata, pote co ten vlevo couvne dozadu se ten v provo s kratkym mecem jakoby zastavi - provede seme a tame (zatlaci na soupere, prinuti ho zautocit ("pocem, sekni do me!") a provede odzi waza (obrannou techniku)).

Hmm, asi bych to ani nevidel jako nabizeni cile, spis nutne zastaveni, protoze utocnik se vyhnul kontaktu mecu a krokem vzad znemoznil obranci (vitezi) do nej vlitnout, pokracovat v pohybu vpred. Kdezto utocnik si tim krokem vzad zaroven uvolnil prostor pro naprah a vyuziti sve delsi zbrane. Jinak ta pauza pred zachycenim druheho rukou a kontroly protivnika by mi dost vadila. Dava tam moc prostoru pro utocnika, kdyby nebyl nalezite zdecimovan. No, asi jsem to nepochopil...

http://www.yorku.ca/kendo/Movies/Modern/4.wmv

V teto kata pote co oba prijdou k sobe, seknou oba soucasne a oba soucanse zaujmou stredni postoj - zase zdanliva pauza, ale je tam skryty souboj o stredovou linii (pretlacuji se silou), tedy zase hledani (vytvareni) suki (otevreni).

Jak tomuhle kontaktu muzes rikat pretlacovani silou ? Myslis obrazne, ze ? Jinak je jasne, ze kontroluji jeden druheho, dokud si nepripravi minimalni naprah.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Tak hura do toho

Příspěvekod Targa » pát 24. úno, 2006 16:55

Uff, já mám problém uvědomit si, co všechno tu popisuješ, ale. Podobný úder se v katách objevuje poměrně často.... a pokračování bývá různé. V téhle katě. Je úder vedený na zápěstí (které džó přerazí), ale prochází linií hlavy... to znamená, že tohle by mohla být nácviková vzdálenost, zatímco v té "skutečné" kata už dávno nepokračuje...

Nacvikovou vzdalenost - chapu, ovsem moje drobna zkusenost mi rika, ze v boji to hodne casto bude skutecna vzdalenost. A dalsi drobna zkusenost mi rika, ze jo zapesti prerazit nemusi. Nic ve zlym. :wink: Ten drobny krok pravou nohou vzad behem "prvni pauzy" (srovnani linie predni a zadni nohy vuci utocnikovi) tam nevidis ?

Učidači, který přijímá techniku (používá meč) ustupuje, 1. protože je to kata (v jiných katách po podobném pohybu dělá něco jiného), 2. protože džó míří a dosáhne na solar plexus, krk nebo hlavu, zatímco meč je mimo osu mezi partnery 3. tedy proto, aby mohl podruhé seknout, ustupuje zpět, aby získal lepší a výhodnější ma-ai

Ad bod 1) - muze delat neco jineho v jine kate. Napriklad dat zranenou ruku pryc a pokracovat pouze s pomoci levacky ? V bode 2 a 3 rikas jinymi slovy, to co ja. Aspon myslim. Neberes doufam bod 3 jenom jako ucelove ziskani vzdalenosti, aby se mohlo dal pokracovat v kate ?

Druhý pokus nenabízím :)
A to jako co, ze uz mi neodpovis ? Hmm, nemam te tak blizko , abych to s tebe mohl dostat... :wink: :lol:
Nee, ja jsem hned na zacatku debaty psal vetu "Jestli vam to za to stoji". Protoze timhle hodnocenim kat na dalku hrajeme peknou intelektualni hru, nad kterou by stari Japonci jen nechapave vrteli hlavou. :P
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pát 24. úno, 2006 17:10

Targa píše:Nacvikovou vzdalenost - chapu, ovsem moje drobna zkusenost mi rika, ze v boji to hodne casto bude skutecna vzdalenost. A dalsi drobna zkusenost mi rika, ze jo zapesti prerazit nemusi.

Ano a kvůli tomu to zkoušeli a zkoušeli a pilovali a trénovali... aby, až na to přijde to vyšlo. A potom to buď vyšlo, nebo ne.

Targa píše:Ten drobny krok pravou nohou vzad behem "prvni pauzy" (srovnani linie predni a zadni nohy vuci utocnikovi) tam nevidis ?

Ne, ale znám tu katu a vím, co se v ní učím. Tedy spíš pořád nevím o čem mluvíš.

Targa píše: Ad bod 1) - muze delat neco jineho v jine kate. Napriklad dat zranenou ruku pryc a pokracovat pouze s pomoci levacky ?

Myslím, že ne, meč (šinken) dost váží... a zrovna si dosekl dolů a dostal pecku do ruky ;) Dodržuje to, jak se používá kakudó, hasudži, monouči... ma-ai. prostě zničeho nic si to nerozmyslíš a zareaguješ jinak... eee nevím. Ta čepel po úderu míří lehce doleva (ve směru učidačiho)... zatímco to džó je na kontakt a stačí bodnout... Oba, mají tu možnost. Prostě ten s džó má lepší pozici.

Je to takový co by - kdyby. A takhle se fakticky necvičí.

Targa píše:Aspon myslim. Neberes doufam bod 3 jenom jako ucelove ziskani vzdalenosti, aby se mohlo dal pokracovat v kate ?

Je to stejné získání vzdálenosti, jako, když dva kendisti poodejdou po neúspěšném seku. Nevím, na co se ptáš, lidi kteří cvičí iai, kendó, nebo tak něco většinou pochopí, o čem mluvíme. Ty zbraně se prostě používali takhle.

Targa píše:A to jako co, ze uz mi neodpovis ? Hmm, nemam te tak blizko , abych to s tebe mohl dostat... :wink: :lol:

Ne, že tuhle (ani jinou) katu dál nebudu rozebírat, protože necvičíš, ani já tady teď a nikam to nepovede. Tahle kata je v polovině druhé série, předtím je kihon a potom další katy. Bojím se, že až mnohem později dokážu já správně zhodnotit, cože vše v té katě je. To jsou ty úplné osnovy. A i Ty bys musel začít studovat od začátku.

;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » pát 24. úno, 2006 18:33

patrik píše:Ne, že tuhle (ani jinou) katu dál nebudu rozebírat, protože necvičíš, ani já tady teď a nikam to nepovede. Tahle kata je v polovině druhé série, předtím je kihon a potom další katy. Bojím se, že až mnohem později dokážu já správně zhodnotit, cože vše v té katě je. To jsou ty úplné osnovy. A i Ty bys musel začít studovat od začátku.

;)

Patrik

Zdar.

Súhlasim s Patrikom.
Skús si s ním zacvičiť a uvidieť to čo hovorý v praxy a potom to pochopíš, takto máš len nejaké predstavy.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Neco k Picardovi

Příspěvekod Picard » pát 24. úno, 2006 23:41

Koukam, ze do toho hodne vidis a ani si to v zivote nedelal :-) Nic ve zlym, zkusim to rozepsat, jak jsem to myslel (i kdyz lepsi je to ukazat)

Targa píše:
Rozumim, ale jakozto hloupy evropsky clovek si rikam, ze ta vzdalenost je kratka natolik, ze obrance (vitez) bez ohledu na to, zdali nalezne "otevreni" nebo ne, musi okamzite couvnout nebo se jinak ucelne hnout. Pri takhle kratke vzdalenosti by nemusel stihnout zareagovat na utok. V tom klipu ostatne utocnik IMHO seka o trosicku pomaleji..

- hledani otevreni nemusi nutne znamenat, ze se tam budou nejak obihat, nebo tak neco, v teto kata je to naprosto vnitrni zalezitost, na venek to pro laika asi neni vubec viditelne. Vyplyne to uz toho jak se k sobe priblizuji (to je to seme a tame). Ja tam vzajemne seme (tlak), zvazovani rizika prvniho pohybu, hledani optimalniho zpusobu utoku (to je to hledani suki, "tak jak na nej, mam ho seknout shora, zleva, zprava, mam radsi zdrhnout a pak psat posmesny posty na diskuznim foru "), to vse je obsazeno v te "pauze".

- Ten sek je vedeny normalni rychlosti, ta vzdalenost je prave trochu vetsi (navic ten druhy mu unika dozadu), proto se musi do toho poradne natahnout aby zasahl a dobre vedl sek a rez. Diky tomu ze to je takhle veliky sek, to muze vypadat mozna pomalu hlvane ve sorvnani s tim druhym seknutim soupere, coz je tim ze to je jiny sek - ten vlevo dela velky sek, snazi se rozseknout ho od shora dolu, pres hlavu, trup az dolu (delat z nej dva maly :) ), kdezto ten vpravo dela kratsi sek, jenom do hlavy. Clovek je taky asi zhyckany z tech akcnich filmu kde tam borci mavaji meci sem tam, nicmene ti maji lehounke filmove rekvizity a pro sichr se to pak ve studiu jeste zrychli, v realu ten mec neco vazi. Opet nejlepe zkusit.

- v linii (pohyb dopredu a dozadu) je pouze tato kata a jeste dve dalsi (z toho jedna tak napul), ktere jsem sem nedaval, zbylych 7 obsahuje pohyby v dalsich smerech (to jen tak bokem na vysvetlenou)

Targa píše:
Kontrola je jasna, ale mezitim je tam minimalne jeste jedna pauza a to po uspesnem seku na hlavu obrance, zrejme kvuli bezpecnosti.
Jede se to jeste v ostrejsim tempu ? Myslim tim s shinkenem.

Pauza kvuli bezpecnosti - tezko rict. Kdyby to byl realny souboj, tak ho zasahne a rozsekne mu hlavu (jak je to v teto technice) a tim by to koncilo. V kata ale lidi zabijet nemuzeme, to bychom meli za chvili prazdne dodzo :-) proto to cele pokracuje dal. Cili ta pauza tam vyplyva z toho seknuti, zpevneni, ki ken tai ici, te no uci (uplne stejne, jako by tam opravdu byl sek-rez-mrtvola). Proste uz neni potreba nekam dal spechat, je to dokonano. Pak nasleduje ten zansin, kontrola situace. Ostrejsi tempo v tomto pripade netreba :-)

Targa píše: Hmm, asi bych to ani nevidel jako nabizeni cile, spis nutne zastaveni, protoze utocnik se vyhnul kontaktu mecu a krokem vzad znemoznil obranci (vitezi) do nej vlitnout, pokracovat v pohybu vpred. Kdezto utocnik si tim krokem vzad zaroven uvolnil prostor pro naprah a vyuziti sve delsi zbrane. Jinak ta pauza pred zachycenim druheho rukou a kontroly protivnika by mi dost vadila. Dava tam moc prostoru pro utocnika, kdyby nebyl nalezite zdecimovan. No, asi jsem to nepochopil...

- to prvni si odhadl dobre, ten vpravo se opravdu snazi dostat bliz, kdy ma diky sve mensi zbrani vyhodu (odkazuji na legendarni souboj z divadelni hry "Blanik" :-) ....ale macka mas ty... ) , rika se tomu irimi (neco jako vstup do jeho vzdalenosti). Ale sebehne se to trochu jinak. Je to asi nejak takhle - prijdou k sobe a zase je tam hledani/vytvareni suki - ten s tim dlouhym mecem se snazi ziskat pro sebe a pro cepel vyhodnou pozici, ten s tim kratsim mecem mu z tom zase brani (snazi se ten dlouhy mec jakoby priklopit a zablokovat), nicmene vzdalenost je moc dlouha aby po nem moh skocit a naroznit ho tim malym mecem. Ten vlevo vidi, ze to nikam nevede, proto si couvne - ten s tim kratkym mecem jde presne za nim a ve chvili kdy ten s tim dlouhym chce seknout mu jakoby nabidne sanci, pobidne ho malikym kruckem dopredu (di toho, sejmi me, mas me na haku - zase pro laika asi spatne viditelne), pak ale deflektuje sek doprava, sam si uhne doleva a dopredu (to je to irimi) a sekne ho do hlavy (toho sis asi nevsim :) ) , zase tam je zpevneni, ki ken tai ici, te no uci - zase v realu by to byla hotovka, ale je to kata a tak to pokracuje, proto ho chytne za tu ruku (aby mu znemoznil dalsi sekani)a namiri na nej ten mec ("tak ted si este neco zkus a zabiju te znova :) " ) - zansin, kontrola.

Targa píše: Jak tomuhle kontaktu muzes rikat pretlacovani silou ? Myslis obrazne, ze ? Jinak je jasne, ze kontroluji jeden druheho, dokud si nepripravi minimalni naprah.

to pretlacovani tam je, oba se pro sebe snazi ziskat stred, odtlacit cepel toho druhe stranou. To samozrejme ani ten vpravo ani ten vlevo nechce a tak se tam pretlacujou. Zamer toho borce vlevo, kdyz vidi ze to je patovka a ze to takhle nepude, je priblizit se a lepsi pakou (tim, ze si posune misto, kde se cepele stykaji bliz k rukoum) stlacit souperovu cepel doleva a dolu a zaroven ho bodnout (vyuzit zakriveni mece) - to vse za neustaleho tlaku cepeli.

Takze predtim je tam opravdu tlak cepeli proti sobe. Z tohohle bocniho pohledu to je tezko pozorovatelne, z jineho by to mozna bylo videt lip i kdyz pro laika se tam asi zase nebude nic dit. Pro zajimavost, trik toho vpravo je, ze v ten okamzik, kdy ten vlevo jde do toho svyho bodnuti, najednou ten tlak nahle povoli, pusti , cimz to bodnuti jde mimo (vyhodi ho to z balancu), dale kontroluje cepel (ma ji jakoby prilepenou) soucasne s tim naprahuje, ukrocuje dopredu doleva a sekne ho a je to

Takze asi tak.Rad se samozrejme pokusim osvetlit dalsi veci, budeli to v mych silach.

Este bych mel napsat, ze to jsou veci, ktere se sam ucim a urcite este hodne dlouho budu, je to vec pekelne tezka na zvladnuti. Takze moji interpretaci berte s ohledem na mou nepokrocilost :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Uz vas asi dal nebudu trapit, ale prece

Příspěvekod Targa » pon 27. úno, 2006 15:43

Fireball:

nejakou praxi mam, ale ne konkretne v tech skolach, kde trenuje Patrik nebo Picard. Tak jsem chtel virtualne ziskat nejake informace. Samozrejme vim, ze bez fyzickeho kontaktu se to neda temer vysvetlit. Kdyz jsem pokladal svoji otazku na zacatku, ani jsem moc necekal, ze bude chtit nekdo odpovidat. Jenomze cela tahle debata pro mne neni jenom o "pauze" v katach.

Patrik:

Ne, ale znám tu katu a vím, co se v ní učím. Tedy spíš pořád nevím o čem mluvíš

V tom klipu vidim po uderu na zapesti, jak obrance pri prvni "pauze"srovnava drobnym krokem linii chodidel. Ja proste nekoukam, kam jenom prastil, co vykryl, kam miri s tyckou, apod., ale mimo jine taky, co dela s nohama, jak mu pohyb nohama ovlivnuje stabilitu, pozici vuci utocnikovi, silu uderu a tak. Tudiz v cele te kate nekolikrat za sebou vidim, ze jakmile dojde ke kontaktu jo s utocnikovyma rukama, obrance pote "vyrovnava" za pomoci doplnujicich krucku drobne nesrovnalosti ve vlastni technice. Nekde si vylepsuje uhel, jinde stabilitu. Pak teprve nasleduje dalsi akce. Cimz vznika ta "pauza". Tak mi to pripada. Netvrdim, ze to tak je, jenom to tam vidim. Treba jsou ty krucky (drobne ukroky) pevnou soucasti katy. To ja nevim. Na to se ptam. Hakama proste lecos ukryje ...

Je to takový co by - kdyby. A takhle se fakticky necvičí.

Takovy "co by kdyby" ma IMHO dohromady principialne vytvaret cely soubor kat a ostatni treninkove postupy, pokud se tedy trenuje jako komplexni "boj" urceny k preziti, vitezstvi. Nemyslim tim, ze kata presne ukazuje: "Kdyz ty A, tak ja B, a ty potom C, nacoz ja D". A nebo: "kdyz ty ne C, ale X tak ja Y". Puvodne jsem se ptal "muze udelat neco v jine kate?" Tj. jestli u vas existuje v jine kate postup, kde utocnik jednou rukou s mecem (navic jeste levou, chudak mala) pokracuje v utoku ? Debata o tom, jestli je toho se shinkenem efektivne schopen je uplne jine tema, ja totiz naopak tvrdim, ze toho schopen je, pokud ma aspon trochu podminky (prostor, stabilitu, uhel, atd.), ucil jsem se to.

Je to stejné získání vzdálenosti, jako, když dva kendisti poodejdou po neúspěšném seku. Nevím, na co se ptáš, lidi kteří cvičí iai, kendó, nebo tak něco většinou pochopí, o čem mluvíme. Ty zbraně se prostě používali takhle.

No, takze to neberes jako ucelove ziskani vzdalenosti, to jsem chtel slyset. Sice jsi mi nerozumel, ale ja tobe jo. Abych objasnil smysl moji otazky. V nekterych BU se driluje tim zpusobem, ze obrance (vitez) provede uspesnou reakci na protivnikuv utok, nacez utocnik (pripadne i obrance) odstoupi, aby utocnik mohl ze spravne vzdalenosti znovu opakovat utok a obrance procvicit spravnou reakci. Tento zpusob nacviku vede sam o sobe k tomu, ze v realu utocici jedinec po jedne technice zastavi a pokusi se couvnout. Tj. takto trenovany utocnik pak ve skutecnem boji podvedome couvne po svem pokusu o utok a obrance to same po provedene kontratechnice. Metod, jak to odbouravat je docela dost, nami komentovana kata tu metodu v podstate obsahuje. A treba Picarduv oblibeny zanshin na konci katy je de facto take metoda, jak "couvaci navyk" neziskavat.

A i Ty bys musel začít studovat od začátku.

Vsechno je potreba studovat, cvicit od zacatku. Ale principy, proste ty principy.... Uz mlcim

Picard:

Ten sek je vedeny normalni rychlosti, ta vzdalenost je prave trochu vetsi (navic ten druhy mu unika dozadu), proto se musi do toho poradne natahnout aby zasahl a dobre vedl sek a rez. Diky tomu ze to je takhle veliky sek, to muze vypadat mozna pomalu hlvane ve sorvnani s tim druhym seknutim soupere,

Mas pravdu, blbe jsem na to koukal, vzdalenost pred prvnim sekem je akorat na hranici, nikoliv kratsi.

a ve chvili kdy ten s tim dlouhym chce seknout mu jakoby nabidne sanci, pobidne ho malikym kruckem dopredu

Nikde tam malicky krucek dopredu nevidim, proste jenom dlouhy krok na zkraceni vzdalenosti, ktery nevysel. Pak pauza obrance, chapat se da jako nabidka.

zase v realu by to byla hotovka

Takze z tvych slov mi vychazi, ze pauza pred uchopem je kvuli bezpecnosti a kvuli pomyslnemu oddeleni dvou technik. Ohledne smrtelnych seku, jsem si vsiml, ze na presne provedene techniky se umira hlavne ve filmu. V realu by mimo jine mohl mit napriklad prilbu, urcite to v nektere z puvodnich kata tak bylo, takze ten uchop za rukav by pak mel svuj smysl i jako pokracujici prvek v boji. A pak by tam ta pauza vznikala jako nevhodny navyk pro obrance. I kdyz ! Pokud by pod vlivem rany do chranene hlavy utocnik couvl, obrancova automaticka snaha o uchop by se stala chybou. No, ted jsem sam poprel svoji argumentaci ! Virtualne dobry, ne ? Jinak na rovnovahu obou protivniku pri tom uchopu je to sice tkzv. 1:1, tj. nikdo z toho nema vyhodu, ale vzdalenost hraje pro obrance (viteze). To jenom tak na okraj.

to pretlacovani tam je, oba se pro sebe snazi ziskat stred, odtlacit cepel toho druhe stranou. To samozrejme ani ten vpravo ani ten vlevo nechce a tak se tam pretlacujou.

Urcity tlak cepeli tam je pri stahovani zbrani zpet. O tom se nehadam. Akorat, ze pojem "pretlacovani silou" asi chapeme kazdy trochu jinak, slovo silou mne evokuje pouziti sily celeho tela (i s nohama). Jinak ten trik viteze je mi jasny. V souvislosti s tim, jak pri pokusu o bodnuti ztraci utocnik stabilitu, mne napada, setkali jste se nekdy v ramci kata s kotoulem ? Proc mne to napada - pro toho utocnika je to varianta, jak ten okamzik smrti prezit.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Uz vas asi dal nebudu trapit, ale prece

Příspěvekod patrik » pon 27. úno, 2006 16:15

Na to, že "nás dál nechceš trápit, si toho napsal dost" :)

Targa píše:Fireball:
nejakou praxi mam, ale ne konkretne v tech skolach, kde trenuje Patrik nebo Picard. Tak jsem chtel virtualne ziskat nejake informace.(...)

Jenže, nezlob se na mně, Tvoje otázky jsou chvílema jako

"proč to není hranatý?"
"protože tvar toho je koule"
"a proč ta koule nemůže být kvádr"
"protože se to kutálí"
"ale já nechci kutálet, já to tady chci položit"

Prostě mluvíš/píšeš o něčem úplně jiném, než já IMHO... Aby člověk mohl tuhle katu i jiné dělat, učí se nejprve, co je hanmi, co je tenouči s džó, co je kime... apod. Já Ti napíšu, že cílem tohoto pohybu je přerazit ruku a Ty mi napíšeš "a co když jí nepřerazíš". To můžeme skončit u toho, že "co když teď vytáhnu místo meče pistoli" ??? a teď jsem nahranej a to tedy znamená, že ta technika je nedomyšlená ;)

Fireball cvičí i jiné věci, než s JPN mečem, ale tak nějak si zacvičil. Na co chtěl se na tréninku zeptal. Nešlo o cross training, ale o běžné keiko. Ty tu IMHO zkoušíš virtuální cross training. O víkendu jsem byl s iaidistama a čéče, moje zkušenost mi říká, že ví o čem to mluvím, když zdůvodňuju nějakou katu... Myslím, že vím i o čem mluví Picard (kendó)...

Ale z těch Tvých dotazů (pustí ruku a použije druhou) mi vychází děsná vomáčka. ®ádný intelektuální cvičení pro mně.

Točí mně, že je to celý OT, a že jsem vůbec začal rozebírat nějakou kat. Popravdě, Ty mluvíš o nějakém zastavení, které je prostě přirozené. Které tam patří a nepřekvapuje mně, že Ti přirozené nepřijde. Protože neznáš ty pohyby a postoje. Protože je necvičíš.

Tam, kde Ty vidíš bouchnutí tyčkou a koukáš pod hakamu. Já mám přesně definovanou techniku a pohyb těla. Konkrétní taisabaki. Co chceš dál rozebírat? Funkčnost nefunkčnost? "Teď seknu, Ty mně praštíš, já pustím meč a začnu Tě škrtit..." :) To né, to fakt neumíme. V tomhle tedy naše BU není, řekl bych.

Targa píše:(...)obrance pote "vyrovnava" za pomoci doplnujicich krucku drobne nesrovnalosti ve vlastni technice.

Jak tohle můžeš napsat? Ty tu techniku znáš? Nesrovnalosti? Nebo změna postoje? Píšeš větší a větší hlouposti, bez urážky.

Targa píše:Nekde si vylepsuje uhel, jinde stabilitu. Pak teprve nasleduje dalsi akce.

Zatímco Jediové umí ty pohyby udělat všechny najednou...

Targa píše:Tak mi to pripada. Netvrdim, ze to tak je, jenom to tam vidim. Treba jsou ty krucky (drobne ukroky) pevnou soucasti katy. To ja nevim. Na to se ptam. Hakama proste lecos ukryje ...

Mno a já Ti tady pořád dokola píšu, že se nejdřív učíš A, a potom B ;)
Fireball cvičil základní techniky a na ně se ptal... Kdyby ve svém tréninku došel dál, doví se víc tam. Není to žádné tajemství, je to o pochopení kihonu.

Targa píše:Takovy "co by kdyby" ma IMHO dohromady principialne vytvaret cely soubor kat a ostatni treninkove postupy, pokud se tedy trenuje jako komplexni "boj" urceny k preziti, vitezstvi.Nemyslim tim, ze kata presne ukazuje: "Kdyz ty A, tak ja B, a ty potom C, nacoz ja D". A nebo: "kdyz ty ne C, ale X tak ja Y". Puvodne jsem se ptal "muze udelat neco v jine kate?" Tj. jestli u vas existuje v jine kate postup, kde utocnik jednou rukou s mecem (navic jeste levou, chudak mala) pokracuje v utoku ?

Nene, je to jenom formální cvičení, spartakidáda v kimonech. A máš klid :) Znovu a znovu. Klasické školy nepochopíš, když budeš hodnotit jednu katu nebo deset pohybů. Je to komplexní systém, ale nenaučíš se všechno na světě. Všechno umí jen brouk Pytlík.

To na co se ptáš... jestli může udělat tohle nebo tamto. Jak to mám vědět, šmankote. Znám lidi, co cvičej léta s mečem a v životě by je nenapdalo, cos napsal. Protože tak meč nefunguje a protože s ním umí zacházet... a potom jsou lidi, kteří vezmou meč a vymyslej s ním takovou blbost, že z toho až vznikne knížka... Může udělat cokoliv. On, já... oba... ale potom to nebude kata.

Targa píše: Debata o tom, jestli je toho se shinkenem efektivne schopen je uplne jine tema, ja totiz naopak tvrdim, ze toho schopen je, pokud ma aspon trochu podminky (prostor, stabilitu, uhel, atd.), ucil jsem se to.

Gratuluju. A co, znamená to, že když se Ti to povede. ©kola je podfuk? Já znám lidi, co se učili dělat hassó no kamae tak, že je k ničemu... a nikdy, ani na příkladu jim nevysvětlím, že to nemá žádné opodstatnění. Tak nebudou cvičit to, co cvičím já :) Ale nijak to nesnižuje hodnotu toho, jak hassó no kamae vysvětluje moje rjú (a deset dalších cca)

Fakt už dál nemůžu. Nechápu význam toho, na co se ptáš. Srry.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Patrik

Příspěvekod Targa » pon 27. úno, 2006 16:37

Sorry, omlouvam se, snaha o pochopeni vyjadrovani jeden druheho se pres slovni barieru proste nedari. Nesnazim se urazet ani zadnou skolu, ani hledat chyby na lidech v klipu. A s rytiri Jedi to taky nesrovnavam. Jen se snazim rikat, co vidim a ptat se, jestli vidim dobre nebo blbe. Zaroven se omlouvam, ze jsem te k tehle debate zmanipuloval. I kdyz uz na zacatku jsem pouzil vetu a tu znovu opakuji: "Jestli vam to za to stoji". Mysleno, jestli tahle moje hloupa myslenka, debatovat o nejakem videu, stoji za vas cas a namahu...

Asi bude nejlepsi, kdyz to tu promaznes a nechas jen uvodni prispevek, protoze jsem z toho tady udelal jedno velke OT.

Zdar
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » pon 27. úno, 2006 16:41

Nikde tam malicky krucek dopredu nevidim, proste jenom dlouhy krok na zkraceni vzdalenosti, ktery nevysel. Pak pauza obrance, chapat se da jako nabidka.

No ten krok vysel akorat, souper s dlouhym mecem se dostal presne tam kam bylo potreba a provedl sek presne jak bylo potreba, aby se po ukenagasi (to je to odrazeni mece stranou) vzdalenost jeste zkratila. To s tim kruckem ti tady asi nevysvetlim, to uz je fakt nad moje sily, sorry

Takze z tvych slov mi vychazi, ze pauza pred uchopem je kvuli bezpecnosti a kvuli pomyslnemu oddeleni dvou technik. Ohledne smrtelnych seku, jsem si vsiml, ze na presne provedene techniky se umira hlavne ve filmu. V realu by mimo jine mohl mit napriklad prilbu, urcite to v nektere z puvodnich kata tak bylo, takze ten uchop za rukav by pak mel svuj smysl i jako pokracujici prvek v boji. A pak by tam ta pauza vznikala jako nevhodny navyk pro obrance. I kdyz ! Pokud by pod vlivem rany do chranene hlavy utocnik couvl, obrancova automaticka snaha o uchop by se stala chybou. No, ted jsem sam poprel svoji argumentaci ! Virtualne dobry, ne ? Jinak na rovnovahu obou protivniku pri tom uchopu je to sice tkzv. 1:1, tj. nikdo z toho nema vyhodu, ale vzdalenost hraje pro obrance (viteze). To jenom tak na okraj.

Bezpecnostni pauza pro oddeleni technik to neni. Jak uz jsem psal - te no uci, ki ken tai ici, zpevneni. Zadna pauza. Pokud by ten druhy treba uhnul hlavou, tak diky spravne provedemu tenouci nepromache nekam nekam mimo k podlaze, ale ma mec stale pripraveny k akci.

Kdyby mel helmu, tak by ho ten druhy do helmy samozrejme nesekal tedy pokud by helma nebyla ovbzlaste tenka a mec obvzlaste ostry. O tomhle kata neni. Viz dole.

Jinak na seknuti mecem do hlavy se fakt umira, film nefilm. Ostrou ocelovou vec v hlave proste nikdo nerozchodi.

1:1 moc nechapu, neni to fotbal

Urcity tlak cepeli tam je pri stahovani zbrani zpet. O tom se nehadam. Akorat, ze pojem "pretlacovani silou" asi chapeme kazdy trochu jinak, slovo silou mne evokuje pouziti sily celeho tela (i s nohama). Jinak ten trik viteze je mi jasny. V souvislosti s tim, jak pri pokusu o bodnuti ztraci utocnik stabilitu, mne napada, setkali jste se nekdy v ramci kata s kotoulem ? Proc mne to napada - pro toho utocnika je to varianta, jak ten okamzik smrti prezit.

Pretlacovani silou, no proste tlaci proti sobe. Psal jsem ze se snazi ziskat pro sebe stredovou linii, ne otocit soupere o 180 kolem osy :] Taky si musi (oba) udrzet postoj, prehnanym vytlacovanim by zase nabidli dalsi suki (odkryli by se).

Kotoula by jiste mohl udelat, mohl by taky hodit trojityho axla, skocit na motorku a ujet, nebo by treba moh mit vzteklinu a zkusit ho pokousat, nebo .... vidis ze tohle je nesmysl?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 27. úno, 2006 16:42

Jinak OT to asi je. Dejte sem zase nekdo nejaky klipy :D
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 27. úno, 2006 17:47

Picard píše:Jinak OT to asi je. Dejte sem zase nekdo nejaky klipy :D

Kukišinden rjú, ze stránek http://www.shinjin.co.jp/kuki/hyoho/main_e.html

taidžucu

kenpó

hanbó

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 27. úno, 2006 17:58

Suio rjú. Móóc pěkný klipy tady... musíte otevřít a vpravo je pod sebou pár věcí označených jako "movie"

Suio rjú web

a dva tady

Suio rjú 2

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 03. bře, 2006 9:23

Včera mi Picard poslal skvělej klip... a asi je moc skromnej, než aby tenhle objev poslal sem. A to já nee... já ho sem dám, protože už jsem o tomhle rjú slyšel a neviděl... a jednou vidět je víc, než stokrát slyšet.

Doooost bomba...

Džigen rjú kendžucu

Džigen rjú je dost agresivní styl boje mečem. Podivná technika, která připomíná šílenou stařenu s holí, který vadí, že jí kradete jabka :)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » sob 04. bře, 2006 8:51

tohle neni mysleno jako urazka, protoze tomu nerozumim, ale ten Patrikuv/Picarduv odkaz me fakt rozrezal, docela sem se nasmal, to s tou babkou bylo presny :lol:
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sinister » ned 05. bře, 2006 16:23

mohl by mi prosim vas nekdo tady vysvetlit, jestli jsou normalni tak dlouhe kiai? My u nas se ucime, aby kiai bylo velmi kratke, protoze takhle mi prijde, ze to dlouhe spis energii odebere
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pon 06. bře, 2006 9:31

Sinister píše:mohl by mi prosim vas nekdo tady vysvetlit, jestli jsou normalni tak dlouhe kiai? My u nas se ucime, aby kiai bylo velmi kratke, protoze takhle mi prijde, ze to dlouhe spis energii odebere

Tohle je klasická japonská škola a každá japonská škola má svá specifika. Třeba úplně jiné kiai. Typické pro tuhle školu (jak jsem se dočetl), je právě tohle kiai a agresivní sek/ky...

Nevím, co cvičíš a jaké používáte kiai tam... ale v moderních sportech nebo v nějakejch free stylech na hudbu se kříčí často spíš tak pro dekor.

Je tu topic o kiai.
odkaz zde

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » pon 06. bře, 2006 9:59

cvicim jiu jitsu a doufam, ze moje kiai jen tak pro dekor neni :lol:
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pon 06. bře, 2006 10:09

Sinister píše:cvicim jiu jitsu a doufam, ze moje kiai jen tak pro dekor neni :lol:

Ale no tak, nepíšu, že je... nicméně koukni do toho topicu o kiaia napiš svůj názor.

Jinak právě ta schopnost křičet "břichem" je něco jiného, než zařvat hlasivkama, takže můžeš řvát jak dlouho chceš a (je-li to správně zacvičené) energii to neodebere :) IMHO nejsou blbci, aby to v tom rjú nevěděli.

Jinak, je hodně korjú, který laikovi můžou připadat "k smíchu" ale to může (a často i připadá) lidem zvuk, kterej vydávaj kendisti apod.

Je to trochu o tom, co o tom člověk ví.

Picard mi házel vysvětlující komentář z nějakýho fóra a jen pro zajímavost bych vybral, že to, co vidíš na klipu na začátku, to osekávání "makiwary" dělaj v tomhle rjú 2 roky. ®ádný katy, nebo tak...

Představ si, že přijdeš denně na trénink (nebo míň) a jediné, co tam budeš dělat, hodinu, dvě... bude osekávání kůlu s kiai. To si myslím, Ti nijak 10 vteřin kiai v katě nebude dělat problém ;)

Ale jak píšu, většina věcí vypadá hrozně jinak, když je vidíš a když je děláš ;)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 06. bře, 2006 10:35

Takže
Ono-ha Ittó rjú

ipponme
nihonme
sanbonme
jonhonme
gohonme

Ittó ©óden Mutó rjú

ipponme
nihonme
sanbonme
jonhonme
gohonme

Doufám, že jsem to přepsal OK

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 06. bře, 2006 13:35

Když korjú tak korjú :)

http://rapidshare.de/files/14826082/dok ... o.WMV.html

Mizoguchi-ha Itto-ryu

(Už to tu kdysi bylo)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...