romantimpl píše:Je pravda, že techniky v aikidó, tak jak se cvičí, nejsou reálné z hlediska sebeobrany. Stejně jako není reálné tuej-šou v tchaj-ťi. Rozdíl je v tom, že studenti aikidó je za reálné považují, zatímco v tchaj-ťi se většinou ví, že se jedná o hru, která má vypěstovat jisté dovednosti. Takže aikidisté se příliš soustředí na to, aby jim to "fungovalo" a všechno ostatní jde stranou. Navenek se zdá, že to funguje, ale co má doopravdy pracovat, když jde do tuhého, to nefunguje. Tedy opět můj názor, který určitě neplatí obecně.
Jednou jsem sledoval zkoušky na 1. kyu nebo 1. dan, už se nepamatuju. Urostlý chlapík tam prováděl techniky sice navenek správně, ale s tak přebytečnou silou a razancí, že se z něho v půlce lilo a ke konci nemohl popadnout dech. Kdyby ty zkoušky trvaly o 5 min. déle, asi by se složil. Možná by se reálně ubránil, protože měl neskutečnou páru, ale ne díky umění.
Výbornej post. Souhlas.
--------------------------------
Ke vztahu Uešiba & Takeda.
Jde o to, že i Takeda "oživil" nějaké BU, dá se říct, že ho "vytvořil". Daitó rjú je sice legendární škola, ale vznik se počítá až právě od Takedy. Tj. od druhé poloviny (konce) 19. století. Takže Uešiba udělal totéž, jako většina Takedových žáků... Vytvořil svojí větev Daitó rjú (vedle Roppokai, Takumakai etc.). Tuhle větev si pojmenoval po svém... a vzhledem k dalším okolnostem jí i změnil.
Většina toho o Uešibově studiu kdovíkolika BU a mistrovství v nich je (jak to říct)... populární mýtus. Uešiba neměl dostudováno Daitó rjú a tak nemohl dál Daitó rjú jako takové učit. Musel učit nějaké své Uešiba rjú... a ne že by se nebaštili navzájem Uešiba a Takeda, ale Takeda a Deguči, hlava sekty Ómoto. Uešiba si vybral, komu dá svůj hlas v týhle volbě... Takeda nebo Deguči.
Někdy se říká, že Uešiba vybral z Daitó rjú "okuden", jindy že odebtral smrtící techniky... IMHO se to navzájem vylučuje.
Nicméně, jak už jsem tu nedávno psal. Většina z toho, co jsem v Daitó rjú viděl (ukázky, ukázkové hodiny)
vypadá ještě víc "nefunkčně" než aikidó
(Prosím, mluvím o Daitó rjú. Tedy klasickém Takedově BU.)
Patrik
P.S.
btw pls, vynechte to "J" ve jméně Uešiba... zkuste to U-E-©-I-B-A