od Mantis » stř 26. dub, 2006 15:39
I když téma "Proti noži..." je už úplně mimo.....
V jedné knize, tuším Dragera Smithe, jsem četl, že pistole je pro sebeobranu nejhorší prostředek, protože klade obrovský nápor na psychiku majitele, mizivé použití a navíc poskytuje vlastně jen jedinou možnost - střelit či nestřelit. Můžeme se bavit o tom, že bych střelil do nohy atd..... To jsou sice zajímavé řeči, ale pokud do lidí nestřílíme běžně, bude i to vždy problém a navíc, myslím, že hodně lidí v pudu sebezáchovy bude střílet tzv. na ostro, prostě se bude bát a tak to do chlápka nasolí.
Tenhle chlapík také uvedl, že lidé májí podvědomý respekt právě z chladných zbraní, zatím co z palných zbraní je to respekt vědomý (tzn. že podvědomý reflex nás ovlivňuje pudově, hlouběji a rychleji).
Všichni zastánci střelných zbraní (já nejsem odpůrce, jen mě sedí něco jiného), přečtěte si, jako já, knihu pěkně doplněnou fotografiemi "Přežití v betonové džungli" dá se ještě sehnat. Tam je několik případů. kdy policisté nasypali do útočníka tolik olova a výsledek mizivý. Nakonec každý skonal, ale až po dlooouhé době a několika zásobnících jejich revolverů.
No kolik má ta naše ČZ nábojů (nebo co to každý z vás má) - 9 + 1 pravda? Ale my přece nesmíme mít žádný +1, tedy 9. No, to by mohlo jednoho útočníka s plným nasazením fakt zastavit, a výstřel do vzduchu, do nohy tj. -2. A co takhle čas, máme?
No, a teď tady máme skupinu útočníků, kam díky falešnému pocitu bezpečí jako ten Cowboy s Coltem u pasu jdeme. Právě tohle je ten falešný pocit bezpečí. Mám na to. Možná. Jak píše S474N, záleží na útočníkovi. Pokud to myslí vážně, hmm, problém, Dnes je vnímání mnohých sníženo různými drogami, kolik takových zhulených týpků dnes potkáme, hodně. Tam už ale psychika strachu notně pokulhává, což majitele střelné zbraně staví ještě do horší situace. Takže opět falešný pocit bezpečí, který říká, že každý se bude bát a tak k ničemu vážnému nedojde. Pokud nějací 4 maníci budou kopat do jednoho, my tam s tou bouchačkou přijdeme, jsou zhulení, nedej bože nějaý recidivista, který je podezřelý z vloupaní či napadení (má strach přijít do stiku s policií). vsázím na to, že každý z nich má u sebe nějakou zbraň, pokud přijdu na 10m se svojí pistolí, a oni fakt půjdou po mě (pod vlivem čehokoliv), pak jsem prohrál . nejsme schopní ustřílet 4 ozbrojené cíle z různých úhlů na 10m (o větší vzdálenosti neuvažuji, konflikty se neřeší na pár set metrů a pistole má co se zásahu týče tuším celkem solidní šanci nad 8m, že mineme - to je další statistika).
Závěr - Pistole nám může pomoci proti jednomu normálnímu útočníkovi, nebo řekněme 2 mladíkům, kteří spáchali už tak něco, z čeho mají strach a rozklepaná kolena, nikoliv však proti "ostříleným" týpkům s vlastními zbraněmi a pár konfliktů se zákonem (a že jich je).
Proti skupině lidí - sám, jako střelec, hmmm Dokonce snad v zákonech o té pomoci je uvedeno něco ve smyslu, že pomoc by neměla způsobit větší škodu než samotný trestný čin. Jestliže tam někdo někoho dokope - je to blbé, o tom žádná, ale já tam postřílím 4 maníky a ještě mám sám dost, tak nějak nevím. Co takhle jen zařvat hlasitě policie, nebo zlanařit více lidí, pokud je možnost.
No a poaslední co je patrné je opět ten falešný pocit bezpečí, vlezu tam, protože si myslím, že já a mů kvér to už nějak zvládneme. No, a ono se uvidí, hodit si 100 stěnnou kostkou a vsadit na číslo, je to stejné. Každý člověk je jiný, situace vypjatá........
Mantis