Nie, človek nebude mať nikdy odpoveď na všetko, ale myslím si že sú vysvetlenia pre rôzne veci. Myslím si, že lepšie vysvetlenia dokážu podať predchádzajúce v širšom kontexte.
Jav "pôsobenia na daľku" akousi "silou mysle" môže byť vysvetlený ako hypnóza. (Nie som psychológ, to čo viem, viem z dokumentuárneho filmu). Pri hypnóze by mal byť teda prítomný "charizmatický vodca", ktorého ostatný "žerú" (vidno to aj na spomínanom videu). V prípade že ho "nežerú", jav sa neobjaví - kdesi tu som videl aj video z kanálu Discovery, kde psychológovia u akéhosi mastra BU zaujali nedôverčivý postoj - ruky založené pred telom - a - nič.
Väčšina ľudí v takýchto podmienkach nechce odporovať, cítia tlak skupiny aj "vodcu". Ąudia už na istej rovine "vedia", čo majú robiť, pretože praktickým ukážkam často predchádza prednáška o tom, čo a prečo sa bude diať, nie však s prístupom, ktorý sa snažím zastávať ja. Častým vysvetlením je, že ide o "KI", alebo "silu mysle". Vysvetlenie ako ki sa mi nezdá vhodné, lebo je veľmi ťažké ho implementovať do vedeckých predstáv o svete, zatiaľ čo veda vie skôr "vysvetĄovať" rôzne veci, ku ktorým sa vzťahuje aj koncept KI. "Sila mysle" je úplne prázdny pojem. Chceme vyjadriť, že to urobil ON, nevieme ako - no pomyslel si že chce - ale to je predsa jasné.
Preto si myslím, že jav, o ktorm stojí, že "tento muž vás môže udrieť silou mysle" nie je najlepším prístupom k problému. Lepšie je myslím vysveľovať to ako hypnózu, čím netvrdím že tým budeme vedieť ako to "naozaj" je. Sú to skrátka rôzne prístupy k javu.
Tiež si nemyslím, že by takéto vysvetlenie nejako degradovalo to-ktoré Kung Fu. Hypnotizér vôbec nemusí zámerne "klamať" ľudí, možno je to tiež istý druh majstrovstva (hypnóza), len sa mi nezdá byť vhodná na boj ako sebaobranu "na ulici". Kto by v tej rýchlosti a strese stihol byť ešte natoľko suverénny, aby hypnotizoval?