Chlapi, tak si to tady ctu a nekdy skutecne kroutim hlavou....Je dobre, ze ucite sve pritelkyne sebeobranu podle sveho nejlepsiho svedomi (ostatne ja bych to delal taky, kdyby ta ma si dokazala pripustit, ze s ni nemuzu byt vsude a muze se dostat do neprijemnych situaci...proste zenska logika, kterou mi mozek nebere).
Je take parada, jak radite kousat, kopnout do genitalii, atd. atd. Manikin muze potvrdit, ze presne tohle jim na kurzu rikame, ALE az na poslednich lekcich, protoze pak by pouzivaly pouze tyto zkratky a nenaucily se poradne kopnout ci uderit. Proto ta nudna uderovka, proto kopaly do lap, proto delaly hromadu jinych veci, ktere se jim zdaly nudne a naprosto zbytecne. A pak jsme zacali pritvrzovat a mile damy zjistily ze nektere veci zase tak zbytecne nebyly, ze Manikin?
A navic...panove, ruku na srdce. Kdo z vas pri boji pouziva presne tyto techniky, ha? Nebo je to pouze vyhrazene pro zeny? Manikin (pokud je to ta, ktera si myslim, ze je..ale asi ano a jsem opravdu rad, ze tu je, protoze uz me nebavilo vysvetlovat pocity divek zprostredkovane) nam muze potvrdit, ze kousani pri sparringu neni vzacnou zalezitosti...protoze to zkratka funguje.
Trochu mam pocit, ze kazete vodu a pijete vino...ci jak se to rika. Navic si troufnu tvrdit, ze s vyukou zenske sebeobrany nemate zadne zkusenosti, presto mate "odborne" pripominky, jak by se to melo delat. Ceska natura...sam nehraje hokej, ale Jagrovi by vysvetlil, jak se to ma hrat. Sam nehraje fotbal, ale kdyby ho postavili do hriste, urcite by to nandal i Nedvedovi. Kibicu je plna republika. Zkuste usporadat jeden jediny kurz, zajemkyn bude urcite dost. A prijdete na hromadu veci. Metodika musi byt jina, protoze prijdou zeny, ktere kimonu rikaji zupan a pro ne karate a aikido je jedno a totez pouze v jinem dialektu. Jedni jsou pohybove nadane, jine totalni dreva. Presto jim nemuzete rici, ze ti to maji marne a radsi at si predplati psychouse, az se to stane. Technika MUSI fungovat pro vsechny. Musite je presvedcit, ze MAJI sanci, musite je naucit komunikovat s okolim, musite jim rici, ze to neni legrace, ze zatimco chlap dostane po hube, zena dostane po hube a jeste ji znasilni....a pak i treba zabije, aby ho nepraskla. Musi si uvedomit vaznost situace a s takovou pristupovat k treninku. Meli jsme tam i divky, ktere bohuzel jiz mely tuto neprijemnou zkusenost a verte mi, bylo to na nich poznat. Individualni pristup a pokusit se ji presvedcit, ze nikdo nema pravo na ni beztrestne sahat...Je toho skutecne moc, co musite tem divkam vysvetlit a na druhou stranu je toho moc, co je musite naucit. My to delame tak jak to delame a uz mame uspechy, uz se divky ubranily stretum, napadenim a pokusum o znasilneni. Takze si rikejte co chcete, ale tohle je pro me znamka toho, ze jdeme dobrou cestou. Kazdy kurz je o neco lepsi nez ten predesly. Premyslime, zlepsujeme, upravujeme metodiku. A hlavne neco s tim delame a nekibicujeme zde na foru, jak by se to melo delat....Kua chlapi, vzdyt vam nikdo nebrani usporadat kurz a zkusit aplikovat vase postrehy. Pokud na to mate svedomi a koule, bezte do toho, podobne kurzy tu skutecne chybi. Prectete si na nasich strankach statistiku znasilneni v CR. Kazda OSMA zena byla znasilnena a pouze tri ze sta znasilnenych to oznamilo na policii....Tri ze sta...My se snazime jim pomoci...a ano...pokud bychom chteli, dalo by se na tom vcelku dobre rejzovat....ale jak jste si jiste vsimli, to neni nase primarni motivace, jinak bychom kurzy poradali 4x do roka a ne jednou max dvakrat. Proste mame jine priority a tohle bereme jako nase podekovani za to, co nam osobne BU davaji. Nekdo ma beneficni koncerty my delame kurzy, kde se nechavame mlatit, ale na konci vime, ze jsme tem divkam aspon trochu zvysili sanci se ubranit. A to se pocita.