Aikido??

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Aikido??

Příspěvekod RainBows » stř 30. srp, 2006 20:02

Ahoj,chtěl jsem se zeptat na něco ,co mě tak teoreticky napadlo,dá se něco s aikida použít na zemi? Nemyslím v Suwari waze ,prostě ,když mě někdo fakt strhne na zem (já vím neměl bych se nechat strhnout na zem ,ale když už fakt není vyhnutí a stane se to)a má to tendeci se změnit v takovej řecko-římskej zápas ,takové to válení se po zemi,jsou na to nějáké techniky??Nebo dokázal při takové situaci někdo dát nějakou techniku,co se přitom hodí?Mimochodem jen tak off-topic ,podařilo se někomu v reálu aplikovat ůspěšně nějakou techniku (z aikida)??Nebo dokonce ubránit? Nic proti jsem akorát zvědavej :D
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Aikido??

Příspěvekod xavier » stř 30. srp, 2006 20:43

RainBows píše:Mimochodem jen tak off-topic ,podařilo se někomu v reálu aplikovat ůspěšně nějakou techniku (z aikida)??Nebo dokonce ubránit? Nic proti jsem akorát zvědavej :D

Vis, na diskuznich forech existuje takova pekna vec, ktere se rika "search" nebo "Hledat". Mozna bych doporucil tuhle moderni vymozenost zkusit driv, nez hodis do placu podobnou otazku. Pak jeste existuje takova mala pro nektere dosud neobjevena vecicka jako google.com. Mimochodem na zacatku slova se nikdy nepise krouzkovane "u", takze: "úspěšně" :)

Do zacatku bych Ti doporucil prohledat forum + internet a radeji psat bez diakritiky ;-)
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod RainBows » stř 30. srp, 2006 21:34

Náhodou jsem měl z češtiny za 4 někdy za 3 :wink: ,jinak tu se toho moc nenajde a na google.com ,milino odkazů bez šance a moje english není tak dobrá ,jako čeština lol
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » čtv 31. srp, 2006 5:38

4Xavier: tedy ne, že bys neměl tak trochu pravdu, ale nepřijde ti trochu blbý doporučovat někomu na diskusním fóru o BU, ať si tu techniku vygooglí? :? Na webu najdeš odpovědi na spoustu otázek, ale nejdřív tam ty odpovědi musí někdo plácnout :idea:
Mimochodem: ve tvé odpovědi ti chybí pár čárek (když už tu mentoruješ něčí pravopis).
Do začátku bych ti doporučil trochu tolerance - ironie už ti docela jde...

Ale jinak nic ve zlým :D :D
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 31. srp, 2006 6:43

Asi tak. My si občas pozveme na trénink někoho z jiných stylů, aby nám ukázal nějakou tu páku, boj na zemi, vyprošťovací techniky atd., ale karate to samozřejmě není.
Ale tohle asi měl rainbows na mysli - prostě co dělat na zemi (že to nebude aikido, je mu asi jasný).
Jen pochybuju, že se to dá nějak rozumně popsat - chce to tělocvičnu :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 31. srp, 2006 7:03

RainBows:
To víš že jsou "na to nějaké techniky":D. Dokonce jsou styly, kde je zem jejich království (judo, řecko-římský z., bjj, sambo...)
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RainBows » čtv 31. srp, 2006 12:50

No právě já doufal ,že aikidista bude mít na zemi třeba šanci proti někomu kdo dělá jiu-jitsu,nebo prostě tak ,že když aikidista skončí na zemi jak s někým kdo se specializuje na boj na zemi nebo at už s pouličním rváčem,že nedostane na budku :cry:

Jako napřiklad zde TKD vs JJ > http://www.fightclub.com/watch.php?id=1973
Jak ho strhne na zem tak ten taekwondak končí.No a právě tu by mě zajímalo jestli se tomu může aikidista ubránit :) ,když je v situaci toho ležícího taekwondisty.
RainBows
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Lada » čtv 31. srp, 2006 21:28

2RainBows no na to video se moc nekoukej z pohledu jiu-jitsu...podel mě tam nic převratného není......a toho jiu-jitsu jsem tam moc neviděl to strhnutí byl spíš zápasnický způsob...

Si všimni toho jako váhovou převahu má ten JJ kterou s přehledem a dobře použil.....

Se musíš učit to co je reálné a dá se použít na ulici :wink: TKD udělal spustu chyb, ale asi se to tak učí....zbytečně mával nohama a pořád útočil na hlavu to je blbost jak zvon (hlavně na ulici) a neudělal jedinou kombinovanou techniku kterou by soupeře překvapil když viděl že mu v poho uhne.... to co předved je tak dobré do filmu kde je to sehhané....týpek z JJ jednoduše uhýbal pak se rozběh nebál se že dostane nějakou facku jelikož od TKD to nebyla žádná obrana ani proti útok rukama :roll: Když ho už chyt tak byl v pytli a vůbec netušil co má dělat a jak se bránit....

V aikidu by se hlavně do takovéhle situace neměl dostat a věřím že tak jak je to na videu by se tam ani nedostal a kdyby už nějk jo tak je nejspíš v háji....ukousnout nost ucho, vypíchnout oči, utrhnout spodní pisk,stisknout nějakou tu žilku na krku, nějaké ty body, šupnout ránu na ohryzek atd... je tam zrovna v takovýchdle situací neučí :wink:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 31. srp, 2006 22:42

Lada píše:to strhnutí byl spíš zápasnický způsob...

Fakt? Kurna ja myslel, ze se to takhle i v tom JJ dela, kruci... ale to JJ asi prebralo od zapasniku, nejakejch, vid. Asi reckorimskejch...
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 31. srp, 2006 23:05

ok tak je to teda z JJ mě to přišlo jako v zápase....
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 31. srp, 2006 23:10

Lada píše:ok tak je to teda z JJ mě to přišlo jako v zápase....

O to mi neslo, ja netvrdim, ze to je z JJ a uz vubec ne, ze se to v zapase nedela... jen, treba to ma puvod v obou systemech, ne?

Treba... nikdy jsem necvicil RR zapas a neznam jeho historii ani slozeni technik.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pát 01. zář, 2006 9:15

Samo to možné je a třeba to tak je, ale to já netuším, jsem to blbě podal :oops: :wink:

teď jsem koukal a hrabal se historií jiu-jitsu ale přesnou odpověď jsem nenalez ale určitě se to tam používalo když z toho vychází i judo a plno dalších je to totiž šíleně rozvětvené a vyšlo z toho hodně podle mě dosti rozličných stylů a je ótázka co se tam a tam učí dnes..
by to chtělo aby se vyjádřil někdo kdo to cvičí já se s tím u těch co se to učili nesetkal.....

Mě to jak se zachoval z toho videa ten co cvičí JJ připadalo vcelku normální zachování "pouličního rváče" (tím nechci říci že on to je a necvičí JJ) nedělal šaškárny využil jednoduče a logicky svoji váhovou a fizickou převahu
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » pon 04. zář, 2006 9:54

len tak nahodou idem okolo a zdravim vsetkych priaznivcov BU vseobecne. a kukam, ze aikido stale neda niektorym ludom spavat :lol:
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » úte 05. zář, 2006 9:00

---
Naposledy upravil marvin dne pát 15. pro, 2006 14:18, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » úte 05. zář, 2006 13:05

:D :D :D ja momentalne cvicim ine veci, kedze som na materskej. vdaka tomu, co prezivam som ziskala trochu nadhlad. aikido je podla mna stale fajn, lenze ja nepotrebujem riesit, ci niekoho pomocou aikida nakopem, alebo za ci vdaka nemu niekto nenakope mne.
ani netusim, kedy sa k nemu vratim.

a co podla teba mam napriklad urobit ja, aby aikido nebolo tam kde je? uz som to skratka prestala riesit, lebo ja s tym neurobim nic, ja mozem robit len to, ze ked pojdem na trening, tak sa budem snazit sa co najviac zapotit a zacvicit si. ked som isla na skusky, tak som to brala velmi vazne, pripravovala som sa a vydala som zo seba vsetko, co som mohla. to, ze to ini nerobia, nie je moja chyb.
ale ako hovorim, mne teraz nedavaju spavat ine veci, ako aikido a je to teda iny trening :D :D :D
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod m-pet » stř 06. zář, 2006 20:42

Myslím, že techniky aikida v základu fungují i ve změněné poloze bojovníků, tedy např. v leže na zemi ( myslím princip techniky ). Problém je, že neznám žádného aikidistu, který by techniky takto cvičil, nebo to alespoň vyzkoušel takto cvičit. Ale jestliže princip jedné techniky aikido funguje na celou paži a funguje také na prst a také na nohu, tak proč by nemohl fungovat i v leže. Na námitku, že aikido je hodně o chůzi a přemisťování se odpovídám, že je to pravda, ale ten pohyb je podle mne důležitý především ve vztahu těžišť obou bojovníků a tedy použitelný i v některých situacích na zemi ( i tam se těžiště přibližují a oddalují ). Zkrátka aikidista bude v boji na zemi v nevýhodě, ale ne proto, že aikido na zemi nefunguje, nýbrž proto, že on to tak nikdy nezkoušel a necvičil. Toť můj názor - není chybující styl, ale člověk.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » stř 06. zář, 2006 23:23

---
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na japonská bojová umění a sporty...