RainBows píše:Důvod já vidím za prvé v tom že málokterý aikidista umí zaútočit se silou a energií , a to se pak blbě cvičí, a pak, a to hlavně, v tom že na to aby to takhle fungovalo bys musel(samozřejmě jen zezačatku, pak už to přecházií do krve rychleji jak člověk chápe):
jednu techniku cvičit minimálně 14dní jednou denně hodinu v uvolněném režimu, jak ho znáš z tělocvičny jak si popisoval a následně alespoň měsíc jednou týdně jednu hodinu v pohybu s energií.JEDNU TECHNIKU!!
Pando můžeš mi to prosím přiblížit?docela si mě tím zaujal přijde mi to ,jako že kdyby u toho někdo vydržel ,tak by mu to aikido (myslel si aikido ?) kněčemu fakt bylo,možná by se i ubránil proti případné agresi.Jo a to v uvolněném režimu a pohybu s energií,můžeš mi to nějak jinak podat prosím,jinak sparring asi nepotřebuješ ne?Jinak díky,ten tvůj příspěvek mě hodně zaujal.

Má pravdu
i když v tom útočení nevím nevím, ale myslím to bylo myšleno s ohledem na využití energie útočníka tak to potom jo.
Ono většina věcí funguje ale chce to pilný trénink a ani to ti pak nezaručí že tě nikdo nesejme, ale máš mnohem vyšší šance.
To co psal Panda je pravda, for je v tom že se musíš ty techniky naučit tak abys to dělal podvědomě! a v tom to je, že se to musíš pořád dokola opakovat a opakovat až z toho budeš blbej jen tak si to vryješ do podvědomí....těch technik je spousta a můžeš s toho mít guláš pak je dobré si vybrat yt které ti nejvíce vyhovují a ty cvičit.....No chce to čas

já se to učil kdisy taky, teď občas jenom opakujeme nějaké techniky jelikož děláme více stylů a vzálemně to mícháme....to co se mě zalíbilo dělám vcelku v pohodě, ale nad některými technikami pak jen bádám jak to bylo

něco jsem schopen použít i když bych si nejspíše vybral jiný způsob boje

ale nastanou situace kdy to použít jde.....mě to tedy dalo dost jak už učení pádů, tak ten pohyb, vyhýbat se soupeři atd... všechno je k něčemu dobré, ale že bych se jenom tímhle ubránil to ne, to bych to musel pilovat o hodně více
Nedávno si chtěl známej takhle hrát na bečce

tak jsem ho jednou technikou z aikida sundal na zem šupl páku na ruku a už si hrát nechtěl

a ručička ho bolela hodně dlouho. No ale jestlijsem to dělal tak jak se má to už si nepamatuju byl jsem troška opilej a on oproti mě taková sušenka takže využívat energije nebylo třeba a hlavně tam moc žádná nebyla když nevedl primárně útok....ale proti útočícímu bych todle rozhodně nedělal
Hlavně kdybys začal tak je důležité SPRÁVNĚ SE NAUČIT TECHNIKU! nejlépe s někým kdo je vyšší, težší a silnější a nebude ti do všeho padat a skákat ale zapře se a bude ti vzdorovat, jen pak poznáš co je opravdu účiiné a jak se to má dělat (jde samo i o trenéra) abys pak když přijde na věc nzjistil že ono to na něho nefunguje a jsi v háji
Počítej že je to na pár let než by ses efektivně třeba dokázal ubránit

a ani to není zárukou úspěchu ale co je že
mistři aikida už mají vyšší stupeň vnímání a podle toho jak se pohybuje útočník předem ví co udělá aniž to třeba ví on sám a dle toho se brání a pak to vypadá opravdu krásně, ale takoví jsou na světě tuším už jen jeden nebo dva....takže máš co dělat