s

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Lada » čtv 14. zář, 2006 11:30

2pavela

Jenže tu je řeč o tom či je možné se učit za pomocí výukových knih, DVD kde jsou již techniky popsány, eventuelně popsáno ja cvičit a bůh ví co....

Takže tvé přirovnání je trocha mimo :wink: to by totiž nesměl mít k dispozici nic a začít na zelené louce vymýšlet nějaké techniky, celý systém z hlavy když v životě nic takového neviděl a o ničem nečet :D

A strýček z tvého úryvku si tedy v našem případě mohl vzít vše co bylo třeba tedy tu učebnci chemie a spoustu dalšího, kde by zjistil že tam ty hnáty strkat nemá :D a věděl co to udělá, vyzkoušet si to jestli tomu tak opravdu je si mohl, ale už obezřetěji....dočetl by se toho mnohem víc než by se naučil na základní střední škole o chemii pakliže by chtěl, a poznatky takto načerpané mohl dále rozvíjet.....
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 14. zář, 2006 15:11

HOJ HOJ :!:
TAK NEJVÍC SOUHLASIM S MIREM A PAK S UKROPČANYM-TEN JE TAKOVEJ PRAKTICKEJ.
:wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 14. zář, 2006 16:41

2 Miro: znovu jsem si přečetl co jsi napsal a nakonec musím říct že souhlasím.Svůj názor k tématu jsem napsal ve svém prvním příspěvku v tomto threadua s úsměvem zjistil že je to chvílemi to samé co jsi mi odepsal ty. :wink: .Jen věřím v individuální přístup trochu víc a ty trochu míň.Je to vidět v tom jak jsi napsal že není dobré si myslet že najít podstatu boje se samotnému člověku podaří (tvoje zmiňované "divoké satori"...já věřím že se to podaří každému kdo bude chtít.V tom že stojíme na ramenou předků se shodnem, já jen vidím zásadní nebezpečí v tom od nich všechno slepě příjimat aniž bych o tom pochyboval.Vím že nic takového si neříkal ale vzhledem k tomu že jsem viděl kam až to vede tak vždycky když se mi zdá že by tam někdo moh mířit vyskočím jak čertík z krabičky.A nemám problém si sám něco "vymýšlet", protože mě to baví a protože je to pro mě přirozenější.To že už to někdo předenou vymyslel je sice fajn, ale pokud mě hledání zabere víc času než vymýšlení, ztrácí hledání význam.

Svoje přirovnání k treningu jsme založil na osobních zkušenostech které mám.V japonské škole mistr cvičí s ostatními žáky, ti pozorují jednou když techniku vysvětlí, a pak už jen můžou pozorovat když jí dělá, v benevolentnějších školách se žák může i zeptat jak má co fungovat, ale musí se zajímat sám, nemůže čekat že mistr příjde a řekne mu tohle děláš blbě.
V čínské škole mistr většinou studenty obchází a sám je z vlastní iniciativi opravuje.
Přičítal jsem to na vrub tomu že čínskou školu chápu jako kung-fu rodinu s mistrem jako otcem,je to výchova, i když ty sám nejevíš dostatečný zájem, "otec" to do tebe vtluče..
Japonskou jako třídu s mistrem jako učitelem, když se nebudeš snažit neprojdeš a mistrovi na tom nesejde, protože jsi na to prostě neměl...
Jinak ale každá analogie je zavádějící a moje zkušenost omezené takže kritizujte :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 14. zář, 2006 16:56

Panda píše:2 Miro: znovu jsem si přečetl co jsi napsal a nakonec musím říct že souhlasím.Svůj názor k tématu jsem napsal ve svém prvním příspěvku v tomto threadua s úsměvem zjistil že je to chvílemi to samé co jsi mi odepsal ty. :wink: .Jen věřím v individuální přístup trochu víc a ty trochu míň.Je to vidět v tom jak jsi napsal že není dobré si myslet že najít podstatu boje se samotnému člověku podaří (tvoje zmiňované "divoké satori"...já věřím že se to podaří každému kdo bude chtít.V tom že stojíme na ramenou předků se shodnem, já jen vidím zásadní nebezpečí v tom od nich všechno slepě příjimat aniž bych o tom pochyboval.Vím že nic takového si neříkal ale vzhledem k tomu že jsem viděl kam až to vede tak vždycky když se mi zdá že by tam někdo moh mířit vyskočím jak čertík z krabičky.A nemám problém si sám něco "vymýšlet", protože mě to baví a protože je to pro mě přirozenější.To že už to někdo předenou vymyslel je sice fajn, ale pokud mě hledání zabere víc času než vymýšlení, ztrácí hledání význam.

Svoje přirovnání k treningu jsme založil na osobních zkušenostech které mám.V japonské škole mistr cvičí s ostatními žáky, ti pozorují jednou když techniku vysvětlí, a pak už jen můžou pozorovat když jí dělá, v benevolentnějších školách se žák může i zeptat jak má co fungovat, ale musí se zajímat sám, nemůže čekat že mistr příjde a řekne mu tohle děláš blbě.
V čínské škole mistr většinou studenty obchází a sám je z vlastní iniciativi opravuje.
Přičítal jsem to na vrub tomu že čínskou školu chápu jako kung-fu rodinu s mistrem jako otcem,je to výchova, i když ty sám nejevíš dostatečný zájem, "otec" to do tebe vtluče..
Japonskou jako třídu s mistrem jako učitelem, když se nebudeš snažit neprojdeš a mistrovi na tom nesejde, protože jsi na to prostě neměl...
Jinak ale každá analogie je zavádějící a moje zkušenost omezené takže kritizujte :wink:

Ty bláho to nemyslíš vážně že ne???Hlavně ten druhej odstavec,to je maso :?
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 14. zář, 2006 17:06

No já myslim vážně máloco :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 14. zář, 2006 17:10

Panda píše:No já myslim vážně máloco :wink:

Tak to sme dva :lol: :lol: :lol:

Kung Fu "Otec" do tebe nic nenatluče-to mi věř.Spíš naopak,proto třeba i ten laxní přístup jak si o něm psal-zkrátka pokud opravdu chceš tak se musíš snažit.Čím přísnější Sifu tim víc na tebe "sere" A čím víc na tebe sere tím to s tebou myslí vážnějc... :lol: :lol: :lol: Tak si to přeber :wink:
Alespoň to sou mé zkušenosti 8O 8O 8O
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » čtv 14. zář, 2006 17:16

Počkej,ale teď sem zapoměl-to je tradiční přístup,ne komerční.To by asi Mistr moc neuspěl.Měl by 5-10 žáků a ty by ho neuživili. :wink:
Mě osobně vyhovuje něco mezi tím.Každý extrém má své mouchy.Stačí :?: :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » pát 15. zář, 2006 6:23

mám dotaz: je to fakt pravda, že keď tvoj sifu na teba kašle, resp. je prísny na teba, tak to myslí s tebou vážne (dobre)?
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NIK » pát 15. zář, 2006 6:32

yuanfen píše:mám dotaz: je to fakt pravda, že keď tvoj sifu na teba kašle, resp. je prísny na teba, tak to myslí s tebou vážne (dobre)?

No beruško musíš to rozpoznat.Může na tebe kašlat"záměrně" což je fajn.A nebo doopravdy-což je blbý :lol: :wink: :lol: Je to ale vážně jen moje osobní zkušenost. :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 15. zář, 2006 8:11

Lada, :lol: :lol: :lol: Ale vážně, ono to má trochu problémek. Všechny možné knihy(dříve tajné a předávané ve jen v jednotlivých školách) jsou dnes běžně dostupné ale je tu háček. On totiž člověk, který se alespoň 10 let neučil pod vedením dobrého učitele z nich pochopí akorát starou belu. Je to totiĽ psáno "jazykem zasvěcenců" :lol: neboli laicky řečeno v básničkách a odborných názvech které člověk ze zelené louky nepochopí. V BU totiž teorie následuje až za praxí. Asi těžko by si člověk na zelené louce otevřel třeba učebnici Tchaj ´ti čchuan a sedl si na bobek a za významného dloubání v nose hned pochopil, co to je třeba(cituji výborný překlad Víta Vojty): Tchaj-ťi se rodí z wu-ťi a je matkou jin a jang. Pohybem se dělí a klidem spájí. Nemá, co by přesahovalo nebo čeho by nedosahovalo, s ohnutím se napřimuje.

Když je protějšek tvrdý, budu měkký - tomu se říká jít (cou). Když budu po svém směru a soupeř proti svému, nazýváme to lepením (čan). Rychlý pohyb vyvolá rychlou reakci, pomalý způsobí pomalé následování (suej). Přestože změn je bezpočet, princip je pouze jeden. Cvik a důkladná znalost postupně vede k prohlédnutí podstaty síly (tung-ťin), pochopení síly (tung-ťin) pak přerůstá v duchovní jasnozřivost. A bez takového dlouhodobého cvičení síly, nelze dojíti náhlého prozření.
Tak, trouám i říci,, že člověku, který je na "zelené louce" to řekne prd. Ty Láďo myslím cvičíš Tchajťi nějaký pátek, takže ti bezpochyby hned svitne o čem to je a dokážeš to převést do praxe, protože ta praxe je v tom právě zapsaná. A to už vůbec nemluvíme o nějaké pokročilejší technice,třeba V prázdném uvolnění povedeme sílu do vrcholu hlavy, čchi se spouští do dolního rumělkového pole (tan-tchien). Ne našikmo, ne nakřivo, tu skrytě a tu otevřeně. Tak tohle už podle knihy nedokáže žádný samouk. A vůbec, podle mě nedokáže samouk podle DVD nebo knížky ani správně kopnout :lol: Někdo tady zmínil nějaké slavné mistry, kteří v historii něco naučili z knížek nebo sami vymysleli. Ano ale tihle lidi už měli praxi třeba 30 let v BU a starý spis psaný právě těmahle říkankama jim po druhém, třetím, nebo stém přečtení byl najednou jasný a převedli ho do praxe. Pokud se to dnes povede někomu v dnešních podmínkách, pak tedy Ó můj Buddho, je to borec největší ze všech. Bohužel zatím výsledek těchhle samouků je truchlivý a směšný zároveń. Vypadá to strašně, je to v praxi nepoužitelné(kromě tedy výdělku, pokud se dotyčný prohlásí MISTREM) a takový člověk je normálním studentům k sméchu. Nemysleme si, že jsme geniální, v BU je nejvíce potřebná pokora, pokloňme se moudrosti starých mistrů a jestliže jejich moudrost nechápeme, snažme se ji pochopit a nemysleme si že jsme chytřejší. BU se vyvíjela 5000 let, možná i víc a pokud někdo dosáhne stejného výsledko někde na zelené louce za týden, je to výjev z říše horrorů a zombie a na místě je svěcená voda...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 15. zář, 2006 8:16

Zdar a silu!

4 yuanfen

Souhlasim s NIKem. Tahle otazka je dost problematicka a clovek musi mit trochu "cit pro situaci". Take je nutne znat sveho Sifu trochu dele. Myslim si, ze schopnost rozpoznat odpoved na tuto otazku se vytvari az po nekolika letech. Take si myslim, ze tato metoda se nepraktikuje u zacatecniku. U tech se automaticky predpoklada, ze dostanou zadany ukol a ten budou opakovt do nekonecna. Takze zde se muze zdat, ze Sifu zacatecnikum nevenuje dost pozornosti, ale v tom neni z jeho strany zamer, ale je to standardni vycvik zacatecniku. V tomto pripade opravuje pouze zakladni ci zavazne chyby. Nicmene, pristup na ktery se ptas, najde uplatneni u pokrocilych studentu, ktere muze Sifu takto motivovat, nebo je nutit neco pochopit bez toho, aby jim to rekl ci ukazal primo. To take primo souvisi se samostudiem. Je to stejne jako ve skole. Cim vyssi trida, tim vice se uplatnuje samostatnost pri reseni zadanych uloh.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 15. zář, 2006 8:17

NIK, můžu se zeptat, co se učíš(ovládáš) za BU?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 15. zář, 2006 9:00

Panda píše:V čínské škole mistr většinou studenty obchází a sám je z vlastní iniciativi opravuje.

4 Panda, to mi připomenulo co mi říkal kamarád-učitel JJ, nějaký jiný učitel JJ z Brna, se byl podívat na trénink v Brně u nějakého vietnamského učitele-vietnamské kung-fu?. Představil se a požádal zda se může podívat na trénink jeho žáků. Když trénink skončil, tak zašel za tím vietnamským učitelem a pochválil mu jeho žáky a vietnamský mistr ukázal na jednoho žáka a odpověděl mu ten dobrý žák, ti ostatní blbec :lol: :lol: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 15. zář, 2006 9:27

Za těchto okolností bych si nedovolil poznámku, že žák je vizitkou svého učitele :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 15. zář, 2006 9:39

graver píše:Za těchto okolností bych si nedovolil poznámku, že žák je vizitkou svého učitele :wink:

Strašně jsem se tomu nařehtal, když mi to kámoš říkal, pak mě napadlo co by tak asi řekli učitelé u kterých jsem studoval o mě a už mi to tak vtipné nepřipadalo :( .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » pát 15. zář, 2006 11:08

v tom je ten problém, že neviem ako so mnou učiteľ myslí.Občas sa cítim jak "boxovací panák" pri ňom. a to s ním už "ťahám" pár rôčkov.
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pát 15. zář, 2006 13:09

4 yuanfen

To je podle mne (nekdy) normalni. Tvuj mistr bude vzdycky pred Tebou, protoze se vyviji i on a odstup se mezi Vami bude sice zkracovat, ale nikdy nezmizi. Na druhou stranu zase zalezi na jeho pristupu, ale cas od casu Ti musi ukazat, ze to porad jeste neni ono a ze je co jeste zlepsovat. Je otazka, jak casto a jak moc intenzivne. Pouhe "tluceni" do zaka asi neni ta nejlepsi vychovna metoda. Musi se pouzivat rozumne v navaznosti na dalsich castech vycviku v ramci treninkoveho planu.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 15. zář, 2006 14:05

Shi Fu Yan, tu san nian (jedno slovo mistra vystačí žáku na 3 roky)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pát 15. zář, 2006 14:06

No jestli je to slovo "cvič" tak to docela chápu s tim si vystačím na celý život :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fidellll----llll » sob 16. zář, 2006 20:39

bruce lee byl taky samouk
Fidellll----llll
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně