s

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pavela » ned 17. zář, 2006 5:45

Fidellll----llll píše:bruce lee byl taky samouk
A proto taky umřel mladý...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » ned 17. zář, 2006 7:40

Je prava, že se příčinu otoku mozku BL nepodařilo nikdy uspokojivě vysvětlit. Až teď to Pavela rozlouskl - byl to samouk :!:
To by mohlo být dobré promo pro různé komerční školy: "nchete skončit jako BL? Navštěvujte naše dódžó!" :D :D
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » ned 17. zář, 2006 12:28

pavela píše:NIK, můžu se zeptat, co se učíš(ovládáš) za BU?

Hoj Hoj.Cvičim u Sifu Zhai Feng Xing Yi.Za dva roky se má ale prý vracet do Číny,tak pak bych musel buď pokračovat u Sifu Du FU Kun nebo budu létat do Číny.Ještě uvidim jak se to vše vyvine. :wink:

VR
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » ned 17. zář, 2006 20:07

2pavela
Já jen poukázal na trošku paradox v tvém předchozím příběhu verzus téma tu.....samo jsem tím nemysles že se něko na louce všchno naučí pomocí knížek či DVD už jsem tu svůj názor na tohle napsal :wink: a řek bych že jsme se vcelku shodly.
Já to co vidím někde na videu či v knížce stejně pak proberu a vyzkouším s trenérem, ale přece jen už se nějaký ten pátek cvičím tak jisté vnímání už mám a lecos dokážu z videa pochytit i z těch knížek (ty moc rád nemám bo je to dostkrát nejednoznačné, či potřeba 50obrázků )

Já tedy Tchajťi necvičím, to sis mě s někým tu splet :wink: ale ta první poučka je vcelku jasná o té druhé bych to už neřek :oops:
Jinak já cvičím tak různě, nemám vyhraněný styl, umění, sport co se učím já tak kousek od toho a od toho a pak to vzájemě kombinuji podle toho co mi vyhovuje a dle situace použiji to a to. Spíš se zaměřuji na výuku reálné sebeobrany, potažmo útoku dle toho co mi sedne nejlépe a tak si utvářím "svůj individuelní styl"
Nutno podotknout, že je toho strašně moc co se třeba učíme, do toho ještě zbraně a obrana vůči nim....člověk z toho má sice haló, ale zas si vybere co mu sedne a hold se musí spousta věcí opakovat dokola.
Dostkrát si už vymýšlím svoje kombinace, páky atd... zkouším jestli by to šlo tak či tak... :D
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 18. zář, 2006 1:02

Lado, sorry, já už mám v těch jménech hokej, byl tad nějakej Laada kterej cvičil Taiji, pak je tu láďa kterej cvičí Xingyi, takže mejlka. (neškodilo by kdyby si každej do profilu napsal co dělá) Jinak souhlas. Nik aaaaa tak to je výborný, Xingyi je jistě výbornej styl. Zhai Feng, neni to brácha Zhai huy? Co cvičíte za duilian? U Dufíka to klidně zkus, je v Xingyi taky výbornej. Případně jestli pojedeš do Číny ozvi se, to je samozřejmě nejlepší řešení. Ohledně Bruce Lee, cílem BU je přežít co nejdéle a to nejen v boji ale i zdraví. Praktikování určitých technik(vnitřních, Qigong atd) jako samouk a navíc s čínskou tvrdošíjností může mít tragické následky na zdraví. Říkám "může mít", samozřejmě nevím na co BL umřel, jenom jsem vtipnou poznámkou reagoval na jinou vtipnou poznámku :lol: [/b]
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 18. zář, 2006 5:41

pavela píše:Lado, sorry, já už mám v těch jménech hokej, byl tad nějakej Laada kterej cvičil Taiji, pak je tu láďa kterej cvičí Xingyi, takže mejlka. (neškodilo by kdyby si každej do profilu napsal co dělá) Jinak souhlas. Nik aaaaa tak to je výborný, Xingyi je jistě výbornej styl. Zhai Feng, neni to brácha Zhai huy? Co cvičíte za duilian? U Dufíka to klidně zkus, je v Xingyi taky výbornej. Případně jestli pojedeš do Číny ozvi se, to je samozřejmě nejlepší řešení. Ohledně Bruce Lee, cílem BU je přežít co nejdéle a to nejen v boji ale i zdraví. Praktikování určitých technik(vnitřních, Qigong atd) jako samouk a navíc s čínskou tvrdošíjností může mít tragické následky na zdraví. Říkám "může mít", samozřejmě nevím na co BL umřel, jenom jsem vtipnou poznámkou reagoval na jinou vtipnou poznámku :lol: [/b]

Zdar -jo je to brácha Zhai Hua.Za tou má teď v září přiletět Zhu Tian Cai,tak se na něj asi zajdu mrknout.Duilian???Mluv kdyžtak česky,nejsem ještě tak zaběhlej :lol:
Jo jinak o tom Bruce Lee-slyšel sem z dost věrohodných zdrojů že umřel na Infarkt v nějakym bordelu v Hongkongu.Beze srandy :!: :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » pon 18. zář, 2006 6:08

ja som zas počula, že BL bol príliš jang a tým sa dostal do nerovnováhy, vyhorel.
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NIK » pon 18. zář, 2006 6:11

yuanfen píše:ja som zas počula, že BL bol príliš jang a tým sa dostal do nerovnováhy, vyhorel.

No to víš-ono když celou noc souložil a ještě měl moc jang -to není problém dostat infarkt. :? 8O
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pon 18. zář, 2006 8:59

2pavela v poho mě to bylo jasné 8). Napsat to co každý cvičí by nebylo špatné jen nevím co bych tam psal já asi kousek od toho a kousek od toho :D
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 18. zář, 2006 9:35

NIK, duilian= sestavy ve dvou, pozdravuj Zhaihuu i Zhu Tiancaje Lada, OK :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 18. zář, 2006 9:38

yuanfen píše:ja som zas počula, že BL bol príliš jang a tým sa dostal do nerovnováhy, vyhorel.

:?: :?: :?: 8O
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » pon 18. zář, 2006 11:14

Podla pitvy zomrel Bruce Lee na opuch mozgu (cerebral edema), nie na infarkt. Co sposobilo opuch mozgu zname nie je (najpravdepodobnejsia je alergia na lieky, ktore uzil v den smrti).

Ale len namatkou niekolko hypotez, ktore koluju na nete (nech si veri kazdy comu chce):

BL bol odstraneny hongkongskymi triadami pretoze im odmietol platit "za ochranu"

Zabil ho dim mak (smrtiaci uder) rozhnevaneho martial artistu.

Niektori ludia tvrdia ze bol prekliaty, pretoze kupil dom, v ktorom strasilo....

Ze zomrel pocas toho ako mal sex s hereckou Betty Tingpei....(tomu sa vravi pekna smrt :D )

Ze tym, ze ucil cudzincov si pohneval cinsku martial arts komunitu, a ze bol zabity vo vyzyvacom zapase....

A napokon- mnoho Cinanov vraj veri, ze bol obetou prilis intenzivneho treningu, ci drog...
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NIK » pon 18. zář, 2006 20:56

pavela píše:NIK, duilian= sestavy ve dvou, pozdravuj Zhaihuu i Zhu Tiancaje Lada, OK :lol:

Jo OK :lol:

Jo jinak sestav ve dvou tam máme dost :wink:

Akorát sem se od Zhaie nedozvěděl kde se Xing Yi naučil.Vim že má něco společného s Bejing Wushu Institut,víc nic :?
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 19. zář, 2006 13:51

NIK píše:
pavela píše:NIK, duilian= sestavy ve dvou, pozdravuj Zhaihuu i Zhu Tiancaje Lada, OK :lol:

Akorát sem se od Zhaie nedozvěděl kde se Xing Yi naučil.Vim že má něco společného s Bejing Wushu Institut,víc nic :?
Jo to znam, ráno cvičim s mistrem «inem kterej tam taky učí. No to bude asi nějaká lineage od Wang Fu Yuana, možná taky Luo Xing Wu.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mnich » úte 19. zář, 2006 14:45

Panda píše:
Miro píše:
V bojovych umeniach teda nejde o "techniky" (tie su vlastne iba pomocka, cosi ako nastroj, pomocou ktoreho prichadzame na princip), skutocny majster "odovzda" svojmu studentovi cosi ako sposob zivota, nazeranie na svet (teda svetonazor), urcite poznanie - a to je vlastne princip ucenia sa bojovym umeniam (nie techniky), ktore sa odovzdava z generacie na generaciu (nie je majetok ucitela) a bohuzial, na toto student nema sancu prist sam...

Miro

S celým odstavcem souhlasím až na poslední větu, to jsem zásadně proti.

Je užitečné využívat zkušeností které nasbírali stovky generací před námi, stejně tak užitečné je ale všechny je odhodit a začít na zelené louce, když si to situace žádá a okolnosti se mění.

Kdyby platila poslední věta kterou si napsal tak se ptám, odkud se vzalo to co se genraci za genrací předává?

Věřím že lidé mohou najít tuhle životní cestu a nepotřebují k tomu "Mistra".
Nechci zabředat do rozebírání příkladů, ale Miamoto Musashi nebo Tatsu Oyama? Všichni "opustili" své učitele a vydali se vlastní cestou a dosáhli na ní toho o co usilovali.

Možná je to tím že pro Karate a asi i celé japonské BU je introspekce na prvním místě, zatímco v čínském na prvním místě rodina...
///promin ale kolik let pan oyama a u kolika mistru pred tim studoval?krom toho nvymyslel nic svetoborneho co by predtim v karate nebylo.jenom svou skolu nazval koykusin a rozhodne to nebyl clovek kterej nepotreboval mistra . ve sve knize se o nekolika svejch ucitelich zminuje.to ze sel cestou vlastnich skusenosti jeste neznamena ze byl divokym samoukem,a musashi??? to je tak legendarni postava jako v cine wog fei hung tak ze nic moc se o jeho zivote nevi,krom toho ze napsal knihu peti kruhu a ze nekde bojoval mecem.a tak bych netvrdil ze opustil sveho mistra.ale proc ne ja s tatou uz taky uz par let nebydlim :D :D :D
mnich
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod NIK » úte 19. zář, 2006 17:03

pavela píše:
NIK píše:

Jo to znam, ráno cvičim s mistrem «inem kterej tam taky učí. No to bude asi nějaká lineage od Wang Fu Yuana, možná taky Luo Xing Wu.

HA.. 8O Tak to se zkusim zeptat.Dík za Info :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gyoja » stř 20. zář, 2006 8:49

Ne. A to se nedomnívám, to vím. Existuje přímé předání z mysli učitele do mysli žáka a tím je dáno omezení samostudia. A většinou samostudenti mají silné ego a nechtějí se podvolit autoritě. Takové ego nemůže jít za pravdou.
Gyoja
diskutér - nováček
diskutér - nováček

a

Příspěvekod roza » stř 20. zář, 2006 10:50

Gyoja - pokud tohle neni provokace odkazujici na nedavno zde uverejneny caaary - maaary prispevek ,odpovim otazkou:
Prime predani ceho?Zkusenosti?Mozna by nam vsem prospelo , pred tim, nez se nechame okouzlit a zacneme papouskovat orientalni esotericke doktriny ,prostudovat si neco z vlastnich - evropskych - filosofickych zdroju.Myslim ,ze ten citat :"zkusenost je neprenositelna" nemuzes vcetne autora a vysvetleni minout v zadne stredoskolske ucebnici.
Pani Mila je zajiste prijemna vzdelana dama ,ale jeji nazory nelze aplikovat pausalne na vsechny oblasi lidskeho poznani ,tim spise na oblast bojovych umeni.Proc?Protoze studium bojovych umeni se ani v druhem planu ,natoz v prvnim ,nezameruje na neco ,co nazyvas "jit za pravdou".
Pokud si presto takovy cil do studia BU projektujes ,jedna se pouze o tvuj omyl ,se vsim ,co do toho spada - vcetne pomylene argumentace.

Ne ze by tedy samostudium nebylo nejakym zpusobem omezeno ,to samozrejme je ,ale rozhodne ne zpusoby a z duvodu tebou vyse uvedenych.

Roza

PS:Pro potreby vedeni plodne diskuse je nutne predpokladat urcitou uroven znalosti a inteligence zucastnenych diskuteru.V tomto pripade je ta uroven nastavena do bodu ,kdy jsme schopni pochopit ,ze vzhledem k :1.predpokladum ,2.prostredkum a prinosum , a hlavne 3.cilum studia bojovych umeni je mozno o "přímém předání z mysli učitele do mysli žáka " prohlasit ,ze neexistuje.
Urcite se najde spousta jinych diskusnich for ,kde po zohledneni bodu 1-3 bude mozno vest o tomtez pojmu dlouhosahle debaty.Uzij si je.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 20. zář, 2006 14:05

Roza, pekny prispevok, ale... Ehm, ako by si definoval "skusenost" z tej veticky "skusenost je neprenosna"? Co je ta skusenost? A co vobec znamena cela ta veta?

Samozrejme suhlasim s Tebou, ze nedavno uverejneny "cary-mary" prispevok bol velmi problematicky - konkretne v tom zmysle, ze slo o jednorazovu akciu.
Ale cela ta vec nie je taka jednoducha, aby sme ju zmietli zo stola tak jednoducho, ako si to urobil Ty. Co myslis, preco sa sucasne v europskej tradicii hovori, ze rodina je vychovavatelom No. 1, a az potom skola a vsetko ostatne? Pretoze v rodine sa odovzdava (prenasa) skusenost bez akejkolvek klasickej vyuky... A shifu samozrejme svojmu studentovi odovzdava svoju vlastnu skusenost takisto - aj preto studium cinskych bojovych umeni trva tak dlho.

Pozri, vsetko co clovek v zivote robi, robi kvoli tomu, aby bol stastnejsi. Bojove umenia nie su vynimkou. Takze bojove umenia su (z krajneho pohladu) v skutocnosti navodom, ako byt stastny (co nie je az tak daleko od "jit za pravdou"). Technicka stranka BU spociva v nacviku bojovych schopnosti, ale to je prave iba technicka stranka. Popri nej sa student uci spustu inych veci, ktore mu pomahaju vhodnym sposobom pouzivat (alebo nepouzivat) tieto technicke stranky. Napriklad chladnokrvnost a nezainteresovanost dokonca na vlastnej osobe (ako si v boji uchovat chladnu hlavu, nedat sa vlakat do pasce ci potycky), eticke hodnoty (kedy stoji za to sa pustit do boja a kedy nie) a miliony dalsich, ktore si castokrat neuvedomuju nielen studenti, ale ani samotni ucitelia. Pritom tieto aspekty BU sa nijako specialne neucia, student ich pochyti od ucitela mimovolne, pripodobnenim, dlhorocnym "spoluzitim". Trufam si povedat, ze v tomto pripade ide o priame odovzdanie skusenosti.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 20. zář, 2006 14:35

ahoj Miro,

diky za zajimavy prispevek, koncept wushu jako komplexniho rozvoje cloveka po vsech strankach je mi vice nez sympaticky.

zajimal by me Tvuj nazor na demytizujici a realisticky pohled na c.b.u. v clanku od Davida Rosse (cvicil vse mozne, hlavne jizni styly - Cai li fo, lama pai, Hong jia atd.) zde http://cclib.nsu.ru/projects/satbi/satb ... dross.html

diky
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně