to marvin: tak aby som ta poopravil, je mozne ze si v rychlosti akou si mi chcel napisat tvoj dalsi postreh, zle precital co som pisal. V jednom som napisal ako neaikidak...ako ze uz aikido necvicis, v dalsom pisem ze viem ze si cvicil, pretoze si to tu niekde vyssie spominal. Prosim ta aby si v buducnosti lepsie cital a spajal veci, predideme tak zvytocnemu hastereniu sa off topic. Dik.
No k sparingu. Ja si to rad skusim...preco nie. Pisal som ze som par skusil, ale bez chranicov. Proste si dat do drzky. Bolo to zaujimave a adrenalinove a absolutne netechnicke podla mna, vtedy som cvicil velmi malo aby som dokazal nieco skusit. Ale vzdy pri cviceni som prosil starsich aby boli tvrdsi, aby skusili poriadne udriet, nech sa naucime tie udery konecne prijimat, a aby som skusil tu techniku ci to ozaj tak ide alebo je na tom nieco zle co treba zmenit a opravit.
Co sa senseiov tyka...no ja som tiez zazil viacej, kazdy spravil nejaky dojem a od kazdeho som sa znazil zobrat si len to dobre, aspon co som ja vnimal ako pozitivum. Verim ze ten jeden japoncik na teba mohol spravit dojem, a tiez verim ze si niektorych isto dobrych ucitelov na slovensku prehliadol. Dobrym ucitelom nemusi byt len japonec...aj to sme tu uz prebrali. V aikido je to o to tazsie rozoznat, pretoze tam nic nie je vidno a kazda technika vyzera krasne a nadherne a vsetci sa za to stavaju a teoretizuju o tom co to da...potom pride k stretu a aikido panaci padaju ako kolky na bowlingu. To je bohuzial tvrda skutocnost...Tak nejak to asi vidis? Ano? No ja tiez...bohuzial...dufam ze tak raz nedopadnem. Ale snazim sa to hladat a nevykaslem sa preto na aikido, lebo ho cvicia "zli" ludia. Hladam si tam to svoje.
Ano ak sa veci rozumies, dokazes vela vycitat. Ale stale plati, sto krat vidiet a raz skusit...Videl som pariz na mape, na fotkach, na obrazovke, pocul som o nom od ludi co tam boli viac krat alebo dlhsi cas..mozno by som aj knihu o nom napisal...ale...v zivote som tam nebol, nemam ani paru ake to je byt tam...neprezil som si to. To iste asi o aikido a inych BU. Kludne napisem o principoch aikido niekolko knih a myslim ze budu perfektne...ale nebude to moja skusenost. Budu to len mudre reci ktore som niekde pocul. A chcel som poukazat, ze ked uz dlhsie aikido necvicis, nemozes vnimat zmeny ktore nastali po urcitom politickom rozpade, ktory aikido na slovensku strasne ovplyvnoval myslenie a technicku vyspelost. A uz vobec nie v klube ktory si nenavstevoval (neviem ci si cvicil v Mladosti, ale z toho co tu je popisane asi nie). Neviem ani o ktorych ludoch pisete. No a nakoniec, preco ta zaujima niekto kto sa na teba pozera miesto cvicenia, kto sa predvadza pred tebou???? To nechapem, zase skatulkujes a stavias na niecom co je totalne individualne. Ved tam isto bolo minimalne 30 ludi co sa snazili nieco vnimat...Ak si odpisal aikido pre nejakych nafukanych "senseiov" a hakamistov...tak to mi pride ako ze si nebol dostatocne silny hladat v aikido to dobre. Mozno si len poulicny rvac a tomu isto aikido nevyhovuje - same filozoficke kecy, teoria, dobro a laska...

teraz sa nesnazim najst tvoju skutocnu povahu, mozno vazne vidis do veci viac ako ja a ako iny...neviem. Jedno je iste, ak sa mam co od teba naucit rad ta spoznam. Vzdy som sa zdrzoval s ludmi inych stylov a snazil sa s nimi ako teoretizovat tak aj cvicit...myslim ze prave preto som na aikido dost skepticky, ale raz ked mi niekto ukaze ze to funguje a ukaze to na mne aj na inych...tak to skusat budem. A ak najdem ze to nejde a ze je to blbost, zoberiem sa a pojdem inam. Mal som za mojej aikido kariery uz viacej demotivujucich chvil, kde som sa presviedcal ze aikido nie je realne, nepouzitelne, kaslat na to a tak dalej...ale aj tak som zotrval.
Som rad ze uvazujete a snazite sa oddelit zrno od plevelu, pricom toho plevelu je tak strasne moc a prave preto ste mozno taky ovplyvneni a stanovili ste si latky pri vysoko, mozno az niekde kde sa nachadza ten tvoj japonec, ktory sa cviceniu venuje desatrocia a nemal mozno ani inej prace ako len cvicit a cvicit.
Ako som pisal vyssie, viem o com pisete, a bohuzial som si toho az moc vedomi, aikido ma taku reklamu aku mu robia ludia... a niekedy davno som cital, ze zbozstenie je cesta k padu, a to sa stalo aikidu, ludia povedali ze O`sensei cvicil KamiWazu (bozsku techniku) a ze aikido je bozske bojove umenie, ztelesnenie principov vesmiru, O`sensei zomrel, a ludia si uvedomili ze toto je ten perfektny bussiness...hlavne vynosny...zalozit si bussiness na dogmach a bozskom aikido. Ale ja im to neberiem, nech si zarabaju kolko len chcu, nech rozdavaju dany za desattisice...ja si cvicim a hladam si v tom to co chcem.
Clovek je tvor inteligentny, ale ludska blbost nema hranic.