sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Makoto » pon 09. říj, 2006 11:36

Smysl pro humor s tim nema co delat. Kdyby jsi si precetl tenhle thread od zacatku, zjistil by jsi, ze primarne nebyl vytvoren proto, aby si tu par maniku poklepavalo na remana, ale aby se zjistilo, jestli a ktery kurz je asi dobry. Zjistis take, ze jsem se snazil trpelive odpovidat na (i nekolikrat stejne) vznesene dotazy a vysvetlovat, proc to delame tak a ne jinak. Mas pravdu, delame to spise z altruistickych duvodu nez z vejvaru, protoze chceme za 2,5 mesice vyuky tretinu toho, co uvadis. A kdyz si to srovnas s naklady za telocvicnu, najednou zjistis, ze to rozhodne neni slusnej vejvar..on to vlastne neni vejvar vubec. A ver mi, ze vsichni, co tam delame isntruktory tech par kacek, co z toho na konci zbude radsi vrazime do oddilu a nakupu dalsich lap, suspiku a podobneho vybaveni, ktere se behem kurzu znici. Nakonec je to pouze pokryti nakladu.

Podle meho nazoru je daleko horsi mytus o tom, ze se holka neubrani. Diky tomu to ty holky vzdaji hned na zacatku a najdou je az za mesic ve skarpe. Pokud by platilo pravidlo, ze slabsi nikdy neporazi silnejsiho, pak jsou cela BU k nicemu. Samozrejme, ze nejlepsi cesta je neprovokovat, to jim i rikame, ale co je pro jednoho jednoznacna provokace a pobidka (zvlast pro opileho nadrzeneho kretena), to je pro druheho mily usmev.
Urcite jsem to tu i psal a cirou nahodou zrovna vcera jsme to divkam znovu opakovali - dulezite je rozeznat nebezpeci hned na zacatku. Pokud se roztoci spirala nasili (verbalni komunikace, nadavka, osahavani, facka, pest, nakladacka, znasilneni a treba i smrt), pak uz je pro zenskou skoro nemozne to zastavit. Proto musi hned na zacatku demonstrovat, ze tudy cesta nevede. Chlap preci neda hned za startu zenske pesti (jako by to bylo v pripade muz proti muzi). Predchazi tomu komunikace, priblizeni, pokusy o osahavani. A presne tehdy ma divka sanci. Ne az kdyz je mlacena hlava nehlava. Na to nestaci kurz, to uz jsem tu take rikal. Pokud se pohybujes v BU, vis, ze vychytat direkt, hak ci prostou facku, to chce jiz nejaky ten trenink. A jeste horsi je to na zemi. Tohle zde vsak neucime, coz jsem tu psal take.
Trochu me stve, ze prijdes se svymi kategorickymi nazory, nezjistis si o tom vubec nic, ale trvas si na svem. Neberu ti to, je to tvuj nazor. Ja se jen snazil ti vysvetlit, ze se mozna mylis. Anebo se mylime my, a ty zenske, ktere se jiz ubranili, meli pouze sakra stesti...ale ubranili se pote, co absolvovali kurz a to je hlavni. Aspon pro me a pro ty divky. A aspon pro policajty, kteri nemuseli vysetrovat dalsi znasilneni.
Jak to tu kdysi uz nekdo rekl - snazime se aspon neco delat, protoze chceme pomoci. A protoze tu podobne kurzy chybi a jsou zoufale potreba. Mas-li pocit, ze by jsi to delal lepe, prosim, zorganizuj vlastni kurz a hodne stesti. Opravdu tu podobne kurzy chybi a dalsi pokus bude jenom vitan.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 09. říj, 2006 12:09

Billie píše: Ale budiž vám to přáno. Horší je, že vytvoříte iluzi, že se ubrání chlapovi, což ji při reálném napadení může stát život. Myslím, že pro ně je nejlepší cesta vůbec neodporovat (a před tím neprovokovat). Alespoň zůstane živá.
.

To je bohužžel obecně rozšířený ale naprosto žádným faktem nepodložený a bohužel i nepravdivý názor.
Absolvoval jsem roční kurz soudní psychologie kde se mimo jiné tomuhle tematu rozsáhle věnovali, včetně statistik, psychologických rozborů pachatelů i postižených, jejich výpovědí a pozorování.
Zjistilo se že pravděpodobnost že se žena pachateli aktivním odporem ubrání (pachatel upustí od dalšího jednání sám, žena přivolá pomoc atd, nejde jen o to že by ho ubila) je o hodně větší než pravděpodobnost že ho vyprovokuje k tomu aby jí vážně ublížil na zdraví (třeba i s následkem smrti).
Pokud došlo ke těžkému ublížení na zdraví neo bo smrti, pachatel v 90% případů takový nasledek už předem zamýšlel.

Co je ale naprosto prokázaný fakt je že žena která se o bránila nebo se o to alespoń pokusila se vyrovnává s následky poměrně snadno, zatíco žena která se nepokusila o odpor je psychycky stigmatizovýna na celý život, trpí poruchami spánku...

Vím že to s tematem tak uplně nesouvisí ale když jsem tu viděl napsaný takový obecně rozšířený nesmysl tak nešlo jinak.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » pon 09. říj, 2006 12:11

[quote="Billie"]Pořád si myslím, že ženy nemají pro boj instinkty, bojí se pořáně praštit, nemluvě o tom, že bývají podstatně slabší.

Myslím, že nemá znovu cenu tento názor komentovat. Přečti si tuto diskuzi od začátku či aspoň pár stránek zpět.
Pravda je, že takových mužských jako ty je hodně. Nevěří, že by se holka mohla smysluplně bránit a ubránit. To že nás podceňujete je pro nás výhodou, takže si mysli, co chceš.
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

zprava z tlace

Příspěvekod ly » sob 21. říj, 2006 9:07

Mamma mia!!! 8)

Čestné vyznamenanie pre statočnú matku

V skorých ranných hodinách dňa 2. júna sa do domu Marcie Sutherland-Bailey vlámal ozbrojený zlodej. Matka piatich detí usúdila, že najlepšou obranou proti násilníkovi bude útok. Vykonala ho veru s razanciou a bez zaváhania.

Napriek tomu, že vlamač držal zbraň pri hlave jej sedemnásť ročnej dcéry, pani Sutherland-Bailey švihla mačetou tak účinne, že mu spôsobila smrteľné zranenie.

"Keď nad tým spätne rozmýšľam, hovorím si - Bože, skutočne som to vykonala?" povedala mohutná pani Sutherland-Bailey pre The Gleaner. "Ale som šťastná, že mi Boh dodal odvahu."

Za toto hrdinstvo jej bolo počas včerajšej slávnosti pri príležitosti dňaNárodných hrdinov udelené Čestné vyznamenanie za statočnosť. Preberanie ocenenia z rúk najvyššieho guvernéra sprevádzal neutíchajúci potlesk.

Neskôr zdôraznila, že nerada používa násilie. Keby sa však opäť ocitla v podobnej situácii, zareagovala by rovnako. "Ak by som musela ochrániť seba a moje deti, áno, urobila by som to opäť," povedala.
V súčasnosti pani Sutherland-Bailey navštevuje bakalárske štúdium učiteľstva na Northern Caribbean University v meste Manchester.

prebrate z blogu chladovci.blog.sme.sk, original clanku tu.
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » sob 21. říj, 2006 12:52

josef píše:co všeobecně soudíte o "smíšeném", tedy holka-kluk, tréninku/sparingu?

no osobne se tomu radeji trochu vyhybam ted mluvim o treninku. jednak mam asi jako vetsina chlapu trochu problem I jen pripadne ublizit holce, cimz padem se brzdim a dotycna nezaziva realny utok a stejne je to I naopak, vetsina devcat [cest vsem vyjimkam] vas nechteji opravdu prastit, teda alespon u nas.:-) je to dost jiny prozitek, kdyz vite ze kdyz udelate chybu, budete potrebovat veskery led z mrazaku :D

mimochodem taky pozorujete zvyseny zajem devcar o bu? cim myslite ze je to dano?
Myslim si vo tom jenom to nejhorší, protože když spáruju se svojí kungfu tetou Shi De Yu tak mi vždycky nabančí, protože má tělo jak ze železa a je rychlá jako čert .Viz foto z mého parku: Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: sebeobrana pro ženy

Příspěvekod MROZEK » čtv 26. říj, 2006 11:42

Anonymní píše:co si myslíte o reálné šanci dívky/ženy ubránit se většímu, silnějšímu, agresivnímu útočníkovi?

http://dnes.atlas.sk/zo-sveta/43709/ces ... ho-slovaka
"Mínění jest překážkou postupu".
MROZEK
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ly » čtv 26. říj, 2006 12:18

To je sila!!! Nemam slov... :evil:
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 26. říj, 2006 13:44

jako obvykle, chudáček útočník a ten kdo se brání šup s ním do lochu :evil: . A notabene v tomhle případě se brání slečna znásilnění....je mi z té naší justice nablití

By mě zajímalo co mají v hlavě sudci nižších instancí.....no je to jasný na*raný......tohle je pořád dokola, těch případů je tolik, že už by tomohlo někoho trknout a vykopat takové soudce s jejich vyhřátých místeček :evil: jak bych nikomu nepřál nějaké napadení zažít tak těmhle jo....třeba by se jim v té palici rozsvítilo
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 26. říj, 2006 14:13

Souhlas...s tim souvisi fakt, ze se nam cim dal vice do kurzu hlasi divek a zen, ktere uz zazily obtezovani ci znasilneni, ale prave diky temto pripadum to neohlasily. Je to na nich poznat prakticky hned na prvni lekci a to clovek nemusi byt extra psycholog.

Ucastnice kurzu se fakticky daji roztridit do nekolika skupin:

1. pohodarka - takovy ten typ, co mel zrovna volny cas a rozhodl se to zkusit. Je si vedoma toho, ze to muze potkat i ji, ze s ni nebude pokazde jeji pritel. Ze zacatku obcas machruje. Sportovni typ. Pak se kousne a vetsinou nam pak na konci da poradne zabrat :-) A pak zustavaji i dale tentokrat vsak v ramci regulerniho treninku jutsu.

2. vysmata - to je typ, kteri tam prisel s kamaradkou a nebere cviceni vazne. Podcenuje riziko napadeni a tak uplne nechapu, co tam delaji (mozna chteji sbalit nekoho z kluku, netusim). Ke konci se pak hodne divi, kdyz po nich rveme a pomuze az kdyz se je snazime svleknout, to zacnou zmatkovat a nakonec se slozi a vzdaji to, tedy to nejhorsi, co mohou udelat.

3. znasilnena - cely kurz je ticha, nijak zvlast se neprojevuje, moc na sebe nenecha sahnout a nejradsi by byla, kdybychom ji to vysvetlili teoreticky a ze tri metru. Pokud se nam vsak podari ziskat jeji duveru a presvedcit ji, ze tam nejsme proto, abychom zenske osmatavali, pak se opravdu snazi a na konci se z ni stava typ 1. pohodarka. Je tu vsak klicovy moment presvedcit ji, ze se pokousime pomoci ji dostat se z podobne situace propriste. Prave diky nim jsem ja osobne do techto kurzu sel. Protoze jsem videl, jak se meni, jak zacina verit, ze priste by to mohlo dopadnout jinak....A jak jsem uz i psal, jinak to i dopadlo, jak nam pak volaly ci psaly....nas pocit z podobne zpravy k nezaplaceni.

4. magor - neni to prilis caste, obcas se vsak vyskytne zenska, ktera tam je hlavne kvuli tomu, aby se s nekym mlatila. Dela ji vyslovene radost mlatit zenske i instruktory. Vetsinou se vsak slozi, pokud do ni clovek zatlaci stejnou intenzitou jakou se ona brani (tedy neprimerenou na danou fazi vyuky)

Ja vim, ze tohle je asi malicko off topic, ale rikal, jsem si, ze se to muze hodit pro ty z vas, kteri byste chteli podobne kurzy poradat. Pokud ne, omlouvam se, ze jsem tim zabral vas cas.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 26. říj, 2006 19:42

ale není to off topic..patří to k sebeobraně pro ženy? patří takže to sem zapadá :wink: navíc je to věcné a hodnotné, oproti mému předposlednímu výlevu, ale nemoh jsem jinak...

je dobré že děláš co děláš a myslím že tvoje kurzy mají smysl, narozdíl od něktrých podle mě jen pro peníze.....

PS: koukal jsi někdy na nový pořad co je v ČT Braňme se, jak to uvádí paulová atd. Mě s těch jejich rad jak se bránit zvedal žaludek....
Jinak ty situace co popisují jak se staly atd... to je dobré už pro uvědoměníco se může stát a už se i stalo....
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » čtv 26. říj, 2006 20:39

nejlepší je když si lehne roztáhne nohy a pořadně si to užije :twisted:
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » čtv 26. říj, 2006 20:56

kik píše:nejlepší je když si lehne roztáhne nohy a pořadně si to užije :twisted:

tohle tu není zrovna moc vhodné nemyslíš? :?
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » čtv 26. říj, 2006 21:30

kik píše:nejlepší je když si lehne roztáhne nohy a pořadně si to užije :twisted:

To není zrovna morální. :( :( :(
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 27. říj, 2006 3:35

sosuke píše:

Ale je to lidský...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pát 27. říj, 2006 6:46

Ste normální chujové. Znásilňovány nejsou jenom ženský, takže kdyby se něco takovýho stalo Vám tak se řiďte podle svých rad. ...Vyšpulte a užívejte :roll:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 27. říj, 2006 7:23

Lada píše:PS: koukal jsi někdy na nový pořad co je v ČT Braňme se, jak to uvádí paulová atd. Mě s těch jejich rad jak se bránit zvedal žaludek....
Jinak ty situace co popisují jak se staly atd... to je dobré už pro uvědoměníco se může stát a už se i stalo....

Ne, to jsem jeste nemel to stesti videt :-) Tipoval bych, ze to bude podobne jako ostatni porady v TV o sebeobrane. Vetsinou to vysvetluje nejaky sportovni trener (judo / karate) a ukazuje techniky, ktere jsou hezke na budoshow (v tom horsim pripade) nebo ktere lidi stejne neudelaji, protoze nemaji patricnou psychickou pripravu a protoze jim prijdou "brutalni, necestne a hnusne" jako napriklad pichnuti do oci ci ukousnuti ucha.
Nedavno jsem videl zaznam nejakeho poradu pro deti, kde ukazovali nejaci manici, jak by se mely deti branit proti sikane a pripadnemu utoku a to jsem valil oci. Pichani do oci, prokopnuti kolena, a podobne techniky nebyly vyjimkou... Uz vidim, jak tohle vysvetluji rodice ve skole, kdyz se jejich synacek takto bude branit. Za mych casu jsme se chytli do kravaty a snazili se dostat jeden druheho na zem...tedy spise takovy volny zapas nez udery a kopy...a uz vubec ne to, co ukazovali ti "experti" v TV. Hmmm...svet se meni a ja premyslim, co jednou budu ucit sveho syna ci dceru, aby je nikdo ve skole nesikanoval....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » pát 27. říj, 2006 7:36

Toman píše:Ste normální chujové. Znásilňovány nejsou jenom ženský, takže kdyby se něco takovýho stalo Vám tak se řiďte podle svých rad. ...Vyšpulte a užívejte :roll:

za ženský...děkuji za tuto poznámku
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 27. říj, 2006 7:54

manikin píše:
Toman píše:Ste normální chujové. Znásilňovány nejsou jenom ženský, takže kdyby se něco takovýho stalo Vám tak se řiďte podle svých rad. ...Vyšpulte a užívejte :roll:

za ženský...děkuji za tuto poznámku

Na specnaz.cz jsem nasel dobry clanek (Příručka přežití ve vězení), ktery mimo jine hovori i o sexualnim obtezovani. Zajimave je, ze i zde se radi bojovat za kazdou cenu....
http://specnaz.cz/index.php?id_sekce=10 ... 84a23a86f5
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 27. říj, 2006 7:56

pavela píše:
sosuke píše:

Ale je to lidský...

Co je lidskeho na tom, nechat si vzit nejdrive dustojnost a pote casto i zivot?????
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rob » pát 27. říj, 2006 9:15

Makoto píše:
pavela píše:
sosuke píše:

Ale je to lidský...

Co je lidskeho na tom, nechat si vzit nejdrive dustojnost a pote casto i zivot?????

Pavela to urcite myslel jako zert sice drsnejsi ale zert. Navic to asi nebral z pozice obeti :)
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...