Barny´s Lignisul ; Proenzi 3 (obojí je postaveno na úplně stejné bázi tzn. trojkombinace glukosamin sulfát + chondroitin sulfát + lignisul MSM {přírodní extrakt z kanadské borovice})... prvně jmenovaný výrobek jsem koupil v podobě sirupu, který ovšem chutná jako třtinová melasa (tzn. při požití téměř pocit ke zvracení, takže jsem musel mít po ruce velké množství tekutiny na zapití), navíc podle lékárníka se moc dobře neprodával, protože měli problém s jeho trvanlivostí... takže až jsem to dopotřeboval, tak jsem sáhnul po Proenzi 3... jedná se o český výrobek, ovšem licence na technologii a výroby přísad je zakoupena právě od kanadské firmy Barny´s a složení Proenzi úplně totožné s Barny´s Lignisul, co se týká účinných látek... akorát forma je jiná, a to tablety, které se polykají podstatně lépe, než ten hnusný sirup...
Jinak výrobky s výše uvedenými látkami mi byly doporučeny sportovní lékařkou, rehabilitačním lékařem, revmatologickou lékařkou i fyzioterapeuty... a podle dostupných informací jsou to v současnosti nejlepší látky na prevenci kloubových onemocnění a částečnou regeneraci již poškozených kloubů, rozhodně lepší, než roztodivné lektvary z želatiny...
Jinak mi byl doporučen ještě Wobenzym, který působí spíše sekundárně: díky vysokému obsahu několika enzymů působí protizánětlivě, tudíž stimuluje správnou činnost mazových žláz... tak jsem to pochopil...
A taky již zmíněná melasa z cukrové třtiny (dá se sehnat v obchodech zdravé výživy - vhodné pro vegetariány, kteří si chcou být jistí tím, že nebudou jíst nějaké kloubní preparáty s obsahem zvířecí želatiny

)
Na závěr bych chtěl podotknout, že pokud má někdo problémy například s "lupáním" v kolenou a "vrzáním", zvýšeným, až velmi nepříjemným tlakem při ohybu kolene nebo až podezřele velkou ztuhlostí křížokýčelní oblasti a třísel, tak to může být způsobeno například skoliózou některé části páteře, absencí hlubokého stabilizačního systému bříšních - zádových svalů (špatně naučené pohybové stereotypy), revmatem (př. Bechtěrevova nemoc), dle čínské medícíny zablokované miridány močového měchýře a ledvin... tak, tohle všechno mi (bohužel) zjistili, když jsem si začal říkat, proč mě už X měsíců bolí popsané části těla, přitom jsem trénoval 2 - 3 krát týdně boj. sporty a do toho dvakrát plavání, plus obden běhání... kromě Bechtěreva jsou ostatní problémy relativně banální...
Tak, už jsem "zachytračil" až moc, dobrou noc, teda den![/b]