Mistrovství ČR Wushu 2006

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod SiuLouFu » pon 20. lis, 2006 15:31

dondyna píše:... (zkraceno) ...

A ještě mě trápí jedna věc. Jaký má smysl při cvičení sestav wu-šu, že seborec z ničeho nic sebere a oběhne nejmíň půl tělocvičny. To aby taky ukázal že umí utíkat, když bude potřeba?

Zdar a silu!

No, muj vztah k Wu-Shu tak, jak je prezentovano zde v CR je obecne znam (a nejen na tomto serveru). Uz me nezarazi, co vse je pod pojmem Wu-Shu prezentovano. Pokud se budou z bojoveho umeni vypichovat jeho jednotlive casti (bojova, zdravotni, jednotlive zdatnosti, casti pripravy, ...), tak se zde nikdy nebude cvicit to prave Wu-Shu (nebo chcete-li Kung Fu). Zde musim dat zcela za pravdu Pavelovi. Osobne si myslim, ze s pristupem velke vetsiny nasich soucasnych Wu-Shu skol se dockame takovych disciplin, jak je hod medicimbalem, maraton v drepech ci jine zhovadilosti. Bohuzel z bojovym umenim to nebude mit uz nic spolecneho.

Pokud se uz otevre nejaka soutez v Sanda (San-Shou) tak se ji z drtive vetsiny zucastni zastupci "necinskych" BU (box, kick box, full contact, mua thai, ...). Zavodnici z rad Wu-Shu (vetsinou amateri) se pak v teto zaplave poloprofesionalu z ringu ztraci. Je otazkou, zda je to pro Sanda prinosem, ci ne. Chapu, ze clovek, ktery dela Wu-Shu a Sanda na amaterske urovni, nechce lezt do ringu z poloprofikem a nechat se rozstrilet. Bylo by dobre, aby nejprve vznikla silna zakladna adeptu Sanda z rad Wu-Shu skol. Az by vznikla tato zakladna, tak bych teprve pripustil ucast zastupcu i "necinskych" skol. V opacnem pripade bude Sanda (San-Shou) jen dalsi druh zavodu full contactnich sportu s minimalni ci nulovou ucasti "cinskych" skol.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » pon 20. lis, 2006 15:36

krysap píše:...(zkraceno)...

Přiznám se že už jsem zkoušela sestavu cvičit s udržením nožky nahoře, ale nějak mi to úplně pokazilo krásně rozjetej rytmus sestavy, takže zůstávám při pěkně navíjecím kopu a plynulém pokačování :lol:

Jestli to neni tajne, muzu se zeptat kde a u koho cvicis? Tise predpokladam, ze cvicis Tai Ji Quan. Napadlo te nekdy pristupovat k sestave jako k zasobarne cviku a s tim dal pracovat? Tzn. necvicit vzdy celou sestavu, ale zkusit si treba provazat nektere formy jinak, nez jak jsou v sestave a pripadne je i aplikovat v Tui Shou? S ruznym napadem a zamerem?
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krysap » úte 21. lis, 2006 8:48

Jasně, cvičím taiji u Radka Koláře. Sestavy radši cvičím tak, jak jsou udělané, protože mi to přijde tak nějak komplexně sestavený na procvičení všeho. Hlavně už můžu bez problémů vypnout myšlení co po čem následuje a potom si jenom užívat tu proudění energie, dech a tak. Jinak někdy taky s chutí jen tak improvizuju a cvičím si formy za sebou tak, jak mne zrovna napadne. :) Mám ráda když se člověk pořádně "roznavíjí" a pak ta sestava úplně nádherně plyne. No a když jsem si tam zkusila dát to držení nožky nahoře, tak se mi to plynutí úplně zastavilo. Nevím jestli mi rozumíš, ono se to docela blbě popisuje :lol:
krysap
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod fakt » úte 21. lis, 2006 8:56

krysap píše:Jasně, cvičím taiji u Radka Koláře. Sestavy radši cvičím tak, jak jsou udělané, protože mi to přijde tak nějak komplexně sestavený na procvičení všeho. Hlavně už můžu bez problémů vypnout myšlení co po čem následuje a potom si jenom užívat tu proudění energie, dech a tak. Jinak někdy taky s chutí jen tak improvizuju a cvičím si formy za sebou tak, jak mne zrovna napadne. :) Mám ráda když se člověk pořádně "roznavíjí" a pak ta sestava úplně nádherně plyne. No a když jsem si tam zkusila dát to držení nožky nahoře, tak se mi to plynutí úplně zastavilo. Nevím jestli mi rozumíš, ono se to docela blbě popisuje :lol:

Pokud cvičíš kvůli pohodě děláš to dobře.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 21. lis, 2006 10:42

krysap píše:... (zkraceno) ...

Hlavně už můžu bez problémů vypnout myšlení co po čem následuje a potom si jenom užívat tu proudění energie, dech a tak.

No, nejsem si uplne jist (ale mozna se pletu). Nerika se, ze pri cviceni Tai Ji Quan (a ostatne i jinych bojovych umeni) mysl - Yi vede Qi? A nasledne Qi vede pohyb? Jak je tedy mozne pri cviceni Tai Ji Quan vypnout mysleni a mluvit o oproudeni energie? Mozna by si mi to mohla objasnit. Jak uz jsem napsal - muzu se plest.

krysap píše:Jinak někdy taky s chutí jen tak improvizuju a cvičím si formy za sebou tak, jak mne zrovna napadne. :) Mám ráda když se člověk pořádně "roznavíjí" a pak ta sestava úplně nádherně plyne. No a když jsem si tam zkusila dát to držení nožky nahoře, tak se mi to plynutí úplně zastavilo. Nevím jestli mi rozumíš, ono se to docela blbě popisuje :lol:

Jasne. Rozumim Ti. Tai Ji Quan neni jediny styl, ktery vyuziva nepretrzitou silu (energii) behem celeho pohybu. Takze vim, o cem mluvis. A taky vim, jak je to narocne se to naucit a byt schopen to nasledne realne aplikovat ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krysap » úte 21. lis, 2006 11:13

Já samozřejmě neměla na mysli, že bych u cvičení přemýšlela o vaření a tak. :D Naopak, soustředím se na dech a právě na proudění energie. Myslela jsem to tak, že nemusím uvažovat jaká forma bude následovat po předchozí v sestavě :P
krysap
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » úte 21. lis, 2006 11:32

krysap píše:Jasně, cvičím taiji u Radka Koláře. Sestavy radši cvičím tak, jak jsou udělané, protože mi to přijde tak nějak komplexně sestavený na procvičení všeho. Hlavně už můžu bez problémů vypnout myšlení co po čem následuje a potom si jenom užívat tu proudění energie, dech a tak. Jinak někdy taky s chutí jen tak improvizuju a cvičím si formy za sebou tak, jak mne zrovna napadne. :) Mám ráda když se člověk pořádně "roznavíjí" a pak ta sestava úplně nádherně plyne. No a když jsem si tam zkusila dát to držení nožky nahoře, tak se mi to plynutí úplně zastavilo. Nevím jestli mi rozumíš, ono se to docela blbě popisuje :lol:
Ano,toto je časté a naprosto mylné pojetí. Sestavy v sekvenci jak se cvičí nejsou totiž vůbec důležité. Názory na to, že sestava se musí cvičit tak, jak jí vymyslel Yang Chenfu(Chen Xin, Chen Fa Ke atd, dosaďte sami) protože jedině tak je vyrovnaná, správně rozproudí čchi a podobné hlouposti je scestné. Sestavy taiji (ale i jiných stylů) právě vůbec nejsou vyrovnané a byly vytvořeny z jednoho jediného důvodu, pro "zapsání" a tím zapamatování technik(a také pro předvádění samozřejmě) . Protože mistři byli často negramotní a i kdyby nebyli, jak to předat pouze psanou formou? Sestava taolu je prostě jenom quanpu, kniha stylu. Je na každém jak jí přečte. Když je v sestavě kop napravo, je nutné naučit se ho i nalevo. Když je v sestavě úder, je nutné ho cvičiti jako páku.Atdatd...A v závěru závisí hlavně na rychlosti improvizace dotyčného bojovníka, bez rychlého myšlení je otrocky nacvičená forma nanic. Takže správné je pojetí, o kterém mluvil Siu Lou Fu, rozpitvání sestavy a cvičení a pochopení jednotlivých forem :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ralph » úte 21. lis, 2006 12:22

SiuLouFu píše:... (zkraceno) ...

Pokud se uz otevre nejaka soutez v Sanda (San-Shou) tak se ji z drtive vetsiny zucastni zastupci "necinskych" BU (box, kick box, full contact, mua thai, ...). Zavodnici z rad Wu-Shu (vetsinou amateri) se pak v teto zaplave poloprofesionalu z ringu ztraci. Je otazkou, zda je to pro Sanda prinosem, ci ne. Chapu, ze clovek, ktery dela Wu-Shu a Sanda na amaterske urovni, nechce lezt do ringu z poloprofikem a nechat se rozstrilet. Bylo by dobre, aby nejprve vznikla silna zakladna adeptu Sanda z rad Wu-Shu skol. Az by vznikla tato zakladna, tak bych teprve pripustil ucast zastupcu i "necinskych" skol. V opacnem pripade bude Sanda (San-Shou) jen dalsi druh zavodu full contactnich sportu s minimalni ci nulovou ucasti "cinskych" skol.

S timto 100% SOUHLASIM.
:twisted:
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod krysap » úte 21. lis, 2006 13:11

pavela píše:
Ano,toto je časté a naprosto mylné pojetí. Sestavy v sekvenci jak se cvičí nejsou totiž vůbec důležité. Názory na to, že sestava se musí cvičit tak, jak jí vymyslel Yang Chenfu(Chen Xin, Chen Fa Ke atd, dosaďte sami) protože jedině tak je vyrovnaná, správně rozproudí čchi a podobné hlouposti je scestné. Sestavy taiji (ale i jiných stylů) právě vůbec nejsou vyrovnané a byly vytvořeny z jednoho jediného důvodu, pro "zapsání" a tím zapamatování technik(a také pro předvádění samozřejmě) . Protože mistři byli často negramotní a i kdyby nebyli, jak to předat pouze psanou formou? Sestava taolu je prostě jenom quanpu, kniha stylu. Je na každém jak jí přečte. Když je v sestavě kop napravo, je nutné naučit se ho i nalevo. Když je v sestavě úder, je nutné ho cvičiti jako páku.Atdatd...A v závěru závisí hlavně na rychlosti improvizace dotyčného bojovníka, bez rychlého myšlení je otrocky nacvičená forma nanic. Takže správné je pojetí, o kterém mluvil Siu Lou Fu, rozpitvání sestavy a cvičení a pochopení jednotlivých forem :wink:

Já ovšem vůbec netvrdím, že to není tak jak píšeš. Pouze jsem uvedla, že mi sestava jako taková přijde dobrá proto, že si právě zacvičím celou tu knihu stylu. O komplexnosti jsem psala přesně z toho důvodu, navíc nikde jsem netvrdila, že čchi se správně rozproudí jenom díky cvičení konkrétní sestavy... :?:Cvičení technik různým způsobem (na druhou stranu, různé aplikace technik) je běžná záležitost při tréninku, to se rozhodně vynechávat nesmí. A jak jsem psala, ráda si pak sama kombinuju různý formy - taková improvizace. Takže se vlastně shodneme. :D
krysap
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DrGlock » stř 22. lis, 2006 11:56

SiuLouFu píše:Pokud se uz otevre nejaka soutez v Sanda (San-Shou) tak se ji z drtive vetsiny zucastni zastupci "necinskych" BU (box, kick box, full contact, mua thai, ...). Zavodnici z rad Wu-Shu (vetsinou amateri) se pak v teto zaplave poloprofesionalu z ringu ztraci. Je otazkou, zda je to pro Sanda prinosem, ci ne. Chapu, ze clovek, ktery dela Wu-Shu a Sanda na amaterske urovni, nechce lezt do ringu z poloprofikem a nechat se rozstrilet. Bylo by dobre, aby nejprve vznikla silna zakladna adeptu Sanda z rad Wu-Shu skol. Az by vznikla tato zakladna, tak bych teprve pripustil ucast zastupcu i "necinskych" skol. V opacnem pripade bude Sanda (San-Shou) jen dalsi druh zavodu full contactnich sportu s minimalni ci nulovou ucasti "cinskych" skol.

Kdyby to bylo tak jak říkáš, že by v Sanda závodili jen bojovníci z Wu-Shu škol, ničemu by to nepomohlo a jen by usnuli na vavřínech. Naopak by to pro ně bylo mnohem horší, když by se pak dostávali na vyšší soutěže, protože tam by je teprve pořádně rozstříleli. To, že v Sanda závodí i bojovníci z jiných stylů je pro ostatní jen k dobru. Naberou tak mnoho zkušeností a přijdou o iluze o účinnosti Wu-Shu ve sportovním boji. Není problém v tom, že by třeba kickboxeři, kteří se naučí trochu házet, byli mnohem lepší, problém je v tom, že u nás se Wu-Shu bojovníci většinou nenaučí účinně a efektivně bojovat, protože jejich mistrům v tomto směru chybí potřebné zkušenosti. A to, že prohrají s nějakým kickboxerem, jim může jedině prospět v tom, že si uvědomí, kde je chyba, a pokud budou chtít vyhrávat, budou podle toho muset začít cvičit. A divil by ses, ti borci co lezou na závody v Sanda, jsou většinou úplně stejní začátečníci bez zkušeností, jako kdejakej závodník z řad Wu-Shu. Rozdíl je jen v tom, že si to prostě chtějí zkusit, tak do toho jdou a počítají s tím, že je někdo rozstřílí. Protože bez toho, že párkrát dostaneš do držky a získáš potřebné zkušenosti, se bojovat nenaučíš. Stejně jediná škola u nás, kde se Sanda pořádně cvičí, vůbec není škola Wu-Shu.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ralph » stř 22. lis, 2006 12:14

Ok Glocku, to beru.
Je tu však problem. V Plzni na zavodech nebyl NIKDO z kung fu skol.
Jen jedna holka z Hung ga.
Všichni byli kickboxeři a nebo thaiboxeři. Tak proc se to jmenuje SANDA do rite,To se melo jmenovat King of the ring in Plzen.
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » stř 22. lis, 2006 12:26

problem je v degeneraci konceptu sanda/sanshou jako takoveho. z meho uhlu pohledu je to spatny cinsky kickbox se sidekickem a par zapasnickymi technikami. sanda byl puvodne soubor pravidel (co se smi, co nesmi, jake jsou chranice, co se jak boduje) - podle tohoto souboru praidel mohl prijit bojovat zapasnik, thajboxer, boxer, gungfista toho ci onoho stylu atd. tak jako v modernim wushu Cinani bez obalu rikaji - tento prvek je z baletu, tento z krasobrusleni, tento z cinske opery, tak v sanda slysime - tohle je z boxu, tohle z kickboxu, tohle z taekwondo... kde je cinske gungfu, ptam se?

misto toho aby jsme na sanda soutezich videli Hung Kyun bojovniky, Wingcheun bojovniky, bei Shaolin bojovniky, xingyi bojovniky, taiji bojovniky, vidime jen mizerny kickboxery kteri se nauicili direkt, hak, zvedak, roundhouse kick, push kick a sidekick, tackle a "kravatu", ale neumi ani prastit ani kopnout, v nejlepsim pripade se oba chytnou jak decka kdyz se perou o prestavce a upadnou na zem. kde je cinske gungfu ptam se podruhe? viz Plzen, videl jsem videozaznam, a bylo to tristini - kopy bez pripravy rukama, rozmachle udery ze zadni ruky, zapas ala piskoviste, (kick)boxeri se musi popadat za bricho.

u nas ve skole cvicime sanda, ale jak rika Zhai Hua shifu, se kterou jsem otom mluvil minuly tyden, tradicni sanda, "ulice sanda". pokud se ceska oficialni wushu scena od zakladu zmeni a obrodi, rad poslu do ringu nekolik bojovniku od nas, kteri ukazi, jak se perou cvicenci Hung Kyun, anzto i v ramci omezeni pravidly a chranici nam toho jeste spooousta zustava - nejen co se tyce uderu, specifickych kopacich a zapasnickych technik, ale predevsim taktiky a strategiie, celkoveho pristupu k boji. roundhouse kicky na hlavu od nas nikdo neuvidi.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 22. lis, 2006 12:35

DrGlock píše:Kdyby to bylo tak jak říkáš, že by v Sanda závodili jen bojovníci z Wu-Shu škol, ničemu by to nepomohlo a jen by usnuli na vavřínech. Naopak by to pro ně bylo mnohem horší, když by se pak dostávali na vyšší soutěže, protože tam by je teprve pořádně rozstříleli. To, že v Sanda závodí i bojovníci z jiných stylů je pro ostatní jen k dobru. Naberou tak mnoho zkušeností a přijdou o iluze o účinnosti Wu-Shu ve sportovním boji. Není problém v tom, že by třeba kickboxeři, kteří se naučí trochu házet, byli mnohem lepší, problém je v tom, že u nás se Wu-Shu bojovníci většinou nenaučí účinně a efektivně bojovat, protože jejich mistrům v tomto směru chybí potřebné zkušenosti. A to, že prohrají s nějakým kickboxerem, jim může jedině prospět v tom, že si uvědomí, kde je chyba, a pokud budou chtít vyhrávat, budou podle toho muset začít cvičit. A divil by ses, ti borci co lezou na závody v Sanda, jsou většinou úplně stejní začátečníci bez zkušeností, jako kdejakej závodník z řad Wu-Shu. Rozdíl je jen v tom, že si to prostě chtějí zkusit, tak do toho jdou a počítají s tím, že je někdo rozstřílí. Protože bez toho, že párkrát dostaneš do držky a získáš potřebné zkušenosti, se bojovat nenaučíš. Stejně jediná škola u nás, kde se Sanda pořádně cvičí, vůbec není škola Wu-Shu.

Jednou je to sanda, tak proc ne. Pro mnohe zapasniky, ktere si tady dnes "pinkame" byl zacatek taky jen v ramci jejich klubu ... Zacatky jsou vzdy jen zacatky a mnohe to posune nekam dal a treba i jinam ... ale prave tento zacatek povazuji za "malou evoluci" v pristupu techto adeptu. Nekdo do toho vlitne rovnejma nohama a nekdo jde opatrneji - hlavni je ze ti lide chteji a maji zajem byt konfrontovani ... to je kladne pocinani a vysledek se muze dostavit na rozdil od tech, kteri se konfrontace stiti :wink:

"Kazdej" pocin v tomto smeru je vlastne zadouci a zaslouzi si podporu ... ovsem to co se stalo na tomto "mistrovstvi" nebyla podpora, ale spise opak :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ralph » stř 22. lis, 2006 12:36

:)
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » stř 22. lis, 2006 13:26

DrGlock Naopak by to pro ně bylo mnohem horší, když by se pak dostávali na vyšší soutěže, protože tam by je teprve pořádně rozstříleli. Předpokládám, že hovoříš o ČESKÉ Sanda scéně. V čínské je to naprosto jiná písnička, už tady o tom byla diskuze a padla jména jako Liu hai Long, Bao Li Gao atd, kteří z ringu vyhazují nejlepší Thaiské šampiony či západní boxery (případně je "rozstřelují" jak říkáš a to často KO)a to jsou kluci, kteří dělají Wushu 6-8 let. Lidi kteří dělají Wushu déle, to je ještě lepší čajíček a jak říká PM, iá když omezeni ringovými pravidly a rukavicemi(protože ve wushu je potřeba v praxi i malíček levé ruky :lol: ) dokážou hravě, že se vyrovnají Thaiboxerům i západním boxerům(o nějakém kickboxu nemluvě, :( ) Není to o Wushu nebo thaiboxu, je to o tom, jaké má dotyčný kungfu" ať už dělá cokoliv. krysap jasně že si rozumíme, jenom poznámečka, přečtením knížky sice o knížce získáš základní povědomí, nicméně pokud se jí chceš nadřít nazpaměť???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 22. lis, 2006 13:51

Ralph píše:Ok Glocku, to beru.
Všichni byli kickboxeři a nebo thaiboxeři. Tak proc se to jmenuje SANDA do rite,To se melo jmenovat King of the ring in Plzen.

To je pravda. Byl tam jeste jeden clovek od Qina Sifu, ale ten u neho cvici "jen" Sanda (tzn. necvici ani Shaolin ani Tai Ji Quan). Takze zadnyho Wu-Shu / Kung-Fu bojovnika jsem tan nevidel. Coz je na oficialni mistrovstvi CR ve Wu-Shu dost divny. Takze se ptam, kde soudruzi z NDR udelali chybu?
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 22. lis, 2006 14:20

krysap píše:Já samozřejmě neměla na mysli, že bych u cvičení přemýšlela o vaření a tak. :D Naopak, soustředím se na dech a právě na proudění energie. Myslela jsem to tak, že nemusím uvažovat jaká forma bude následovat po předchozí v sestavě :P

OK, ted tomu rozumim. Jeste bych si chtel upresnit (ci ujasnit) jednu vec - co si mam predstavit pod pojmem proudeni energie? Jen abych vedel, zda mluvime oba o tom samem. Dik.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 22. lis, 2006 19:30

A byli tam taky kluci z Fight Club Arena Brno, kteří trénují čistě na závody v Sanda, tedy ani Wu-Shu, ani Kickbox s hodama :wink: A někteří z nich ani nikdy necvičili nic jiného a začali rovnou se Sandou. ...je to Sanda nebo to není Sanda... 8)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 22. lis, 2006 19:44

pavela píše:DrGlock Naopak by to pro ně bylo mnohem horší, když by se pak dostávali na vyšší soutěže, protože tam by je teprve pořádně rozstříleli. Předpokládám, že hovoříš o ČESKÉ Sanda scéně. V čínské je to naprosto jiná písnička, už tady o tom byla diskuze a padla jména jako Liu hai Long, Bao Li Gao atd, kteří z ringu vyhazují nejlepší Thaiské šampiony či západní boxery (případně je "rozstřelují" jak říkáš a to často KO)a to jsou kluci, kteří dělají Wushu 6-8 let. Lidi kteří dělají Wushu déle, to je ještě lepší čajíček a jak říká PM, iá když omezeni ringovými pravidly a rukavicemi(protože ve wushu je potřeba v praxi i malíček levé ruky :lol: ) dokážou hravě, že se vyrovnají Thaiboxerům i západním boxerům(o nějakém kickboxu nemluvě, :( ) Není to o Wushu nebo thaiboxu, je to o tom, jaké má dotyčný kungfu" ať už dělá cokoliv. krysap jasně že si rozumíme, jenom poznámečka, přečtením knížky sice o knížce získáš základní povědomí, nicméně pokud se jí chceš nadřít nazpaměť???

Jo, mluvím o české Sanda scéně. Tady prostě chybí konkurence, a pokud to borci nebudou zkoušet a zlepšovat se, bude těžké prosazovat se v zahraničí. Ale jsem optimista v tom, že pokud se tu Sanda časem dostatečně rozjede a bude tu konkurence dobrých bojovníků, nebudou mít Kickboxeři, Tahiboxeři, apod. moc šancí a časem budou doslova vyhozeni z pódia :)
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ralph » stř 22. lis, 2006 21:40

DrGlock píše:

A byli tam taky kluci z Fight Club Arena Brno, kteří trénují čistě na závody v Sanda, tedy ani Wu-Shu, ani Kickbox s hodama :wink: A někteří z nich ani nikdy necvičili nic jiného a začali rovnou se Sandou. ...je to Sanda nebo to není Sanda... 8)

Ale my se bavime o zavodnicich z kung fu skol. A FIGHT CLUB ARENA BRNO mi jako kung fu skola nepripada. :wink:
Ralph
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...