aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...
Moderátor: Picard
od Jendis » úte 05. pro, 2006 17:36
a tohle mne začíná zajímat...jak se tedy kryje sek????
Jan Niesyt
".....Flying on wings of steel..... "
-
Jendis
- mistr diskutér

-
-
od TongPa » úte 05. pro, 2006 17:54
Jendis píše:a tohle mne začíná zajímat...jak se tedy kryje sek????
Nevím, o čem se tady s kikem vlastně dohadujete, ale v rámci mých chabých znalostí ohledně japonského pojetí boje s mečem mi tak nějak uvízlo v paměti, že aby samurayové v boji neničili ostří svých katan, při krytech protivníkova seku je otáčeli na plocho... Evropský šerm myslím něco takového neřeší (tak bude šavle trochu zubatá - no a co) a co takové Ninjutsu, to fakt nevím, ale odhadl bych, že ninjové to díky poměrně funkcionalistickému přístupu ke zbraním asi také neřešili...
-
TongPa
- mistr diskutér

-
od TongPa » úte 05. pro, 2006 17:54
...
-
TongPa
- mistr diskutér

-
od Jendis » úte 05. pro, 2006 18:06
já se zatím jen zeptal.....pokud otočím zbraň naplocho,vystavuju ji většímu poškození,než ostří na ostří...ale kenjutsu nedělám...v evropském šermu se kryje ostří na ostří.....ale tam se moc neseká(beru-li Italskou školu a novější).....šavle a meče ale také kryjí ostří na ostří.Maximálně ještě tak krýt rubem...ale naplocho???To tu zbraň přerazím.
Jan Niesyt
-
Jendis
- mistr diskutér

-
-
od Jendis » úte 05. pro, 2006 18:10
Jan Niesyt
-
Jendis
- mistr diskutér

-
-
od patrik » úte 05. pro, 2006 18:17
1) krytí meči apod. jsme tady probírali
http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... 5256#25256
2) záleží na rjúha a období a podmínkách a konkrétní technice, neexistuje žádná jednotná poučka nebo model
3) dotaz kikovi... blabla totiž, promiň stručně
kik píše:(...)ale vždyt aikido vychází z technik meče to nevíš(...)
Ze kterého kendžucu rjú (nebo rjúha) vychází aikidó?
A protože kik mně nemá rád, uvítám odpověď od kohokoliv.
Patrik
Naposledy upravil
patrik dne úte 05. pro, 2006 18:22, celkově upraveno 1
-
patrik
- mistr diskutér

-
-
od Panda » úte 05. pro, 2006 18:21
Tož já mam v mlhavé paměti jméno někoho kdo učil Uyeshibu...Takeda se tušim jmenoval?, to byl prý samuraj jak se patří, nemělo by být těžké dohledat jeho linii? ale předem varuji že se v těchhle vodách nevyznám.
-
Panda
- mistr diskutér

-
od Jendis » úte 05. pro, 2006 18:23
Dík Patriku....prostuduju.
Jan Niesyt
-
Jendis
- mistr diskutér

-
-
od patrik » úte 05. pro, 2006 18:24
Panda píše:Tož já mam v mlhavé paměti jméno někoho kdo učil Uyeshibu...Takeda se tušim jmenoval?, to byl prý samuraj jak se patří, nemělo by být těžké dohledat jeho linii? ale předem varuji že se v těchhle vodách nevyznám.
Takeda učil Uešibu Daitó rjú (džúdžucu) a právě to se dá vyhledat - respektive přesný výpis toho, co Takeda učil Uešibu. Údajně si vedl pečlivé záznamy o přijmutých financích za naučené techniky. A mimoto existují svitky - mokuroku, kde je uvedeno, co dotyčný umí.
Takeda dělal také (nejen) Ittó rjú kendžucu - údajně, ale to Uešibu neučil... prý prostě příliš neučil s mečem. Nikoho
Patrik
Naposledy upravil
patrik dne úte 05. pro, 2006 19:26, celkově upraveno 1
-
patrik
- mistr diskutér

-
-
od TongPa » úte 05. pro, 2006 19:23
-
TongPa
- mistr diskutér

-
od Kubik » stř 06. pro, 2006 10:28
kik píše: -ale vždyt aikido vychází z technik meče to nevíš ?a když necvičíš správně s mečem tak....proto to pořád opakuji je to totiž základní chyba a můžeš techniky cvičit dobře jak chceš a tvé aikido poznám podle práce s mečem a když biješ ostří na ostří tak to mluví za vše ,ale to není tvoje chyba ,že to tak necvičíš neutočím na tebe .Jen chci ať pochopíš co ti chci říct .
Zcela chapu co mi chces rict, ale nemuzu uplne souhlasit. Nishiovo Aikido !!! vychazi zcela z technik mece. Technika Aikido beze zbrane neni a nemuze byt totozna s technikou mece. Muzou si byt jen velmi podobne. Podle prace s mecem poznas jen praci s mecem. Jsou senseiove, kteri pri vyuce mec nepouzivaji viz treba
http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/E ... erview.pdf strana 7... A neni to chyba je to jen jiny pristup! Howgh!!!
-
Kubik
- diskutér - začátečník

-
-
od Kubik » stř 06. pro, 2006 10:35
Jendis píše:takový ty slinty o krajkových kalhotkách a podobně...to je ubohost.
Souhlasim!!!
-
Kubik
- diskutér - začátečník

-
-
od patrik » stř 06. pro, 2006 10:37
Kubik píše:Podle prace s mecem poznas jen praci s mecem.
Souhlasím a dovoluji si za sebe podtrhnout:
Podle prace s mecem poznas jen praci s mecem.
Patrik
-
patrik
- mistr diskutér

-
-
od kik » stř 06. pro, 2006 12:13
Tak Patriku teď to můžeš změnit napiš Kubíkovi jak dopadne meč když se střetne ostří na ostří.Myslím tomu tvaru se říká ozubená pila

-
kik
- mistr diskutér

-
od kik » stř 06. pro, 2006 12:14
Jendis píše:a tohle mne začíná zajímat...jak se tedy kryje sek????
tou druhou stranou ta je určena ke krytí
-
kik
- mistr diskutér

-
od rizek » stř 06. pro, 2006 12:19
Kik: to jako v souboji pri kryti natocim mec druhou stranou? To se da jako stihat

?
-
rizek
- diskutér - začátečník

-
od kik » stř 06. pro, 2006 12:30
Kubik píše:kik píše: -ale vždyt aikido vychází z technik meče to nevíš ?a když necvičíš správně s mečem tak....proto to pořád opakuji je to totiž základní chyba a můžeš techniky cvičit dobře jak chceš a tvé aikido poznám podle práce s mečem a když biješ ostří na ostří tak to mluví za vše ,ale to není tvoje chyba ,že to tak necvičíš neutočím na tebe .Jen chci ať pochopíš co ti chci říct .
Zcela chapu co mi chces rict, ale nemuzu uplne souhlasit. Nishiovo Aikido !!! vychazi zcela z technik mece. Technika Aikido beze zbrane neni a nemuze byt totozna s technikou mece. Muzou si byt jen velmi podobne. Podle prace s mecem poznas jen praci s mecem. Jsou senseiove, kteri pri vyuce mec nepouzivaji viz treba
http://www.sspa.sk/docs/documents/pdf/E ... erview.pdf strana 7... A neni to chyba je to jen jiny pristup! Howgh!!!
zase máš pravdu jen z části ! technika s mečem je samozřejmě jiná než když ho nemáš vždy to musíš trochu přizpůsobit ,ale zase principy tam musí být stejné ať už se jedná o jakkékoliv aikido.Pamatuj ,že aikido pochází ze samurajského BU a tam je základ meč!!!!a teď záleží na tobě co chceš cvičit jestli tradiční BU nebo už jen nějakou modifikaci a meč brát jako nutné zlo.Jsi sensei tak proč na tréninku neřekneš teď budeme cvičit s bokenem ,ale náše práce s bokenem nenahrazuje práci s katanou ,ale je to jen práce s kusem dřeva. Pak to budu brát ,ale ti lidi věří ,že jim ten boken nahrazuje katanu a žijí v omylu a ty je v tom pak necháváš řekni mi je to správné? Schválně napište mi všichni co jste četli tady ten článek jestli to je pro vás novinka .(ale neříkám ,že se to v boji nestávalo to zas ne)
-
kik
- mistr diskutér

-
od kik » stř 06. pro, 2006 12:34
rizek píše:Kik: to jako v souboji pri kryti natocim mec druhou stranou? To se da jako stihat

?
hm třeba ukenagaši víš co to je?,je to jen práce zápěstím netrvá to dlouho otočit ten meč tupou stranou k němu.Víš jak když jsi byl na bojišti tak sis nemohl nechat zlomit meč při prvním souboji a pak zlomit wakizaši a pak co nadávat jim ?

-
kik
- mistr diskutér

-
od kik » stř 06. pro, 2006 12:39
Patriku mohl bys tady prosím tě napsat jak se nosil meč za pasem jaká byla jeho poloha vůči wakizaši a tak.Dík
-
kik
- mistr diskutér

-
Zpět na japonská bojová umění a sporty...