Moderátor: Picard
hatamoto píše:Zdravím všechny, rád bych se zeptal na Váš názor ohledně samurajských ideálů, kodexu bushido, původních Bu - jako např. ju-jitsu, v souvislosti s dnešním přístupem k boji, sebeobraně, strettf.
Myslíte, že staré samurajské ideály, zvyky, tradice, původní Bu mají v této době co říci, jsou účinné, použitelné v dnešní praxi?
Velmi mně to zajímá, jsem tak trošku ujetej na tuto část japonské historie.
Jem tady novej, tak se omlouvám za případné pitomosti, které zde vyplodím. Nejde mi pouze o fyz.techniky boje, ale o taktiku, strategii,psychologii atd. Nerad bych se zde pouštěl do dohadů, jestli to či ono Bu je nejlepší nebo nejúčinnější. Těchto debat je všude kolem dost a dost a celkem nikam to nevede. Já sám jsem toho prolezl celkem dost - funguju od r.1990. Vím, že to není žádná dlouhá doba, ale něco jsem už pochytil. Nakonec jsem zakotvil právě u ju-jitsu, ne že bych si myslel, že je to zrovna to nejůčinnější, ale prostě mi sedí.
Děkuji Vám za odpovědi a reakce.
PS: omluvte prosím můj pravopis, nikdy jsem ve škole moc nevynikal.
ukropcany píše:Práve preto, že sa to nehovorí si myslím, že to pre nás nemá zmysel...Jedna vec je prax, druhá vec sú nejaké ideály... a otázka znela na ideály, nie na tréning...
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků